Skigebieden maken zich zorgen: jongeren willen niet meer wintersporten

Rogier op 14 december 2018· 157 reacties

Straks alleen nog maar de locale kinderen op de ski's?
Straks alleen nog maar de locale kinderen op de ski's?

Op de Franse radio: *“Wat nou met je snowboard over de sneeuw surfen, dat is koud, je valt en het is duur. Voor nog geen 20 euro per maand kun jij bij ons onbeperkt over het internet surfen. Dat is toch veel relaxter. Lekker binnen op je eigen bank.” *Een reclame waar ik van opkeek, maar wat volgens een net gepubliceerd onderzoek helemaal niet zo raar is. Skigebieden maken zich ernstige zorgen, de wintersporters vergrijzen en jongeren uit eigen land willen niet meer skiën of boarden.

“50 % van jongeren voelen niets voor de bergen”

Het hippe onderzoeksbureau Pop-rock uit Bourg Saint Maurice heeft een persbericht uitgedaan. Volgens een vernieuwende (hun eigen woorden) meetmethode hebben zij ontdekt dat maar liefst 50% van de jongeren zich niet meer aangetrokken voelt tot de bergen. Jongeren blijven liever thuis en een op de twee jongeren gaat niet meer naar buiten tijdens zijn/haar vrije tijd. Vooral 15-25 jarigen zijn echte binnenzitters geworden, een alarmerend gegeven voor wintersporters en een serieus probleem voor wintersportgebieden. Want als jongeren niet meer naar de sneeuw komen, dan zal de aanwas van nieuwe wintersporters afnemen.

Is dit zo gek?

In het persbericht staat ook dat een op de twee Franse jongeren nog nooit op wintersport is geweest. Op zich is dit natuurlijk helemaal niet raar. Van de gehele bevolking van Frankrijk vertrekt nog geen 25% naar de skigebieden. Dat de helft van de jongeren dan niet op wintersport gaat is op-zich dus niet opzienbarend. Maar in skigebieden maakt men zich wel zorgen want de ski-generatie wordt ouder en ouder. Enerzijds komt dit doordat ouderen langer door blijven skiën vanwege een steeds betere gezondheid, maar anderzijds stoppen veel gezinnen met jongeren met skiën als de kinderen jong zijn, vaak gedreven door de kosten. Maar voor de aanwas van jongere skiërs is er nog een ander probleem in Frankrijk.

Zometeen geen kinderen meer op de pistes?
Zometeen geen kinderen meer op de pistes?

Schoolreizen

Een echt probleem is volgens veel skileraren, uitbaters van winkels en skigebieden de afname van de wintersport-schoolreizen: “classe des neiges”. Scholen gingen vroeger vaak als een soort schoolreisje naar skigebieden. Voor vrij weinig geld konden scholen terecht in (kleine) skigebieden, konden ze materiaal huren, lessen volgen en zaten kinderen, die soms nog nooit uit hun ouderlijk dorp waren gekomen, een week in de sneeuw. Voor skigebieden een absolute investering in de toekomst want veel van deze kids komen later zeker terug in de sneeuw. Ik ken zelfs een berggids die op deze manier met de bergen in aanraking is gekomen. Ook was dit een manier voor scholen uit achterstandswijken om toch in de bergen en de sneeuw te komen.

Angst

Maar er worden minder en minder van dit soort reizen georganiseerd. Vorig jaar sprak ik met een docent die mee was op zo’n reis in mijn thuisgebiedje Puy Saint Vincent. Hij vertelde me dat het steeds moeilijker is om deze reizen te organiseren. De verantwoordelijkheid wordt volledig op de schouders van de docenten gelegd en veel ouders willen uit angst voor van alles en nog wat hun kinderen niet meer een week naar de sneeuw laten gaan. Alleen docenten die hun nek durven uit te steken doen het nog. De docent vertelde dat ze ouders hebben die verbieden dat kinderen op een ijsplaat op de speelplaats heen en weer glijden. Hij zei: “Hoe kun je dan verwachten dat diezelfde ouders hun kinderen wel mee op wintersport sturen. Het kost ons heel veel geld, moeite en stress en als de ouders ook nog eens beginnen tegen te werken is het snel afgelopen.”

Minder en minder families op wintersport
Minder en minder families op wintersport

Scholen durven niet meer

Elise Eynaud de eigenaresse van een skiwinkel in Pelvoux die buiten de vakanties volledig draait op deze “classes des neige” vertelde hetzelfde. “Deze reizen nemen af. Scholen willen en durven niet meer. Dat is zo jammer, want deze reizen maken dat wij ook buiten de vakanties het hoofd boven water kunnen houden. Ook zijn deze schoolreisjes een reclame voor de wintersport. Veel vaste klanten van mij, nu met eigen kinderen, heb ik nog geholpen toe zijzelf als kind meekwamen.”

Toekomst

Wat belooft de toekomst? Als ik de drukte bij de kinderlessen in de vakanties zie en alle ouders die hun kinderen mee de sneeuw innemen, dan zullen er zeker skiërs naar de Alpen blijven komen. In de Alpen worden er elk jaar, zeker met voldoende sneeuw, ook nog meer skipassen verkocht, echter dit komt vooral doordat ouderen langer door blijven skiën. Maar het staat buiten kijf dat skigebieden jongeren, jonge gezinnen en scholen niet uit het oog moeten verliezen. Want als zometeen nog meer jongeren liever binnen blijven dan hebben skigebieden echt een probleem…

Dit probleem speelt trouwens niet alleen in Frankrijk (bron), maar ook in Oostenrijk (bron) en Zwitserland (bron).

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ze zullen het aan 20 jongeren gevraagd hebben want meestal zijn zo’n enquêtes niet veel soeps.

Zou idd wel helpen moeste er niet zo’n groot verschil zijn van prijzen. In Januari is het vaak 30% goedkoper dan in Februarie - Maart.
Ook worden
De ski, sorry liftpassen elk jaar duurder en duurder ok dit voel je niet als je skipas in de prijs van je appartement of hotel zit maar toch.
Frankrijk heeft dan ook nog eens die peage wat als je met drie vrienden gaat kan delen maar met je gezin betaal je de volle pot.
Al die zaken lopen natuurlijk op aan het eind van de rit.

Misschien een idee zou zijn treinreizen een heel stuk goedkoper maken en slaaptreinen inlassen want wie vind de trein nu niet leuk?

*bericht bewerkt door GuntherVanderBorght op 14 dec 2018 07:52

Greetz

Rubbertegelgeneratie en gesjeesde ouders met afschuifmentaliteit, niet exclusief in FR.

De prijs zal zeker meespelen, maak die skipassen maar nog wat duurder…
Daarnaast denk ik dat een wijzigende cultuur, al dan niet gekoppeld aan afkomst, ook wel zijn rol zal spelen.

Bla, bla, bla.

Ik probeerde het onderzoeksrapport in te zien dus kan niet beoordelen of het onderzoek representatief is en met welke onderzoeksvragen ze op pad zijn gegaan. Maar de zorgen en indicaties voor afname van jonge aanwas heb je in ieder geval wel geverifieerd in je regio en die zijn er blijkbaar.

Binnen zitten, minder bewegen is ook in Nederland zichtbaar als ik - al dan niet representatieve - onderzoeken mag geloven. Ook zijn er onderzoeken die aantonen dat er meer kinderen zijn met overgewicht - vanwege verminderde beweging en minder gezonde voeding.

Ik weet niet precies hoe de landelijke / europese trend is. Ik kan alleen maar in mijn eigen omgeving kijken. En ik vond het verassend te zien dat bij mijn lokale scoutinggroep - en alle groepen in dezelfde woonplaats - er de laatste 4 jaar weer een flinke stijging van aanmeldingen is te zien ipv afname van de jaren ervoor. In gesprek met ouders is dit met name omdat ze graag willen dat hun kinderen weer lekker buiten gaan spelen. Dit vind ik een hoopvolle ontwikkeling, misschien is er een groeiend besef bij een deel van de ouders om hun kinderen te stimuleren naar buiten te gaan. Misschien ook wel te wintersporten?

Ik ben zelf pas begonnen op mijn 21e en ben toen verslingerd geraakt aan wintersport. Ook als je niet op jonge leeftijd op de latten hebt gestaan, kun je dus alsnog verliefd worden op de sport.

Hoe het er in de komende jaren uit gaat zien zullen we gaan ontdekken. In ieder geval hoop ik dat mijn zoontje volgend jaar de eerste wintersport vakantie kan ervaren. Misschien vind hij het wel helemaal niks - hij is dan immers maar 4 jaar - maar ik hoop dat hij op latere leeftijd net als ik de magie en pracht van de bergen niet kan weerstaan en er graag mag komen, in zomer en winter.

*bericht bewerkt door Nelis op 14 dec 2018 08:41

Bergen + Sneeuw = ❤

Eerste skilessen op mijn 43e. Laat beginnen kan ook tot een lang durige verslaving leiden (beter dan lijden met een andere verslaving).

Even vanuit de aanname dat het onderzoek representatief is: ik denk de prijs wel meevalt. Volgens mij is wintersport bereikbaarder dan ooit. Met een modaal salaris zal het in de voorjaarsvakantie vast beknibbelen zijn, maar in mijn middelbare schooltijd (en zo lang is dat nou ook weer niet geleden) ging er maar echt een klein gedeelte van de kinderen skiën. En dan zat ik ook nog op een vrij elitair gymnasium (waar gewone jongens zonder hele rijke ouders, zoals ik, gelukkig ook wel welkom waren :)).

Ik herken meer de trend die hierboven ook al beschreven wordt. Voor een deel van de ouders van tegenwoordig ligt een groot gedeelte van de verantwoordelijkheid in eerste instantie buiten zichzelf: ‘De overheid moet bijdragen aan kinderopvang’, ‘School moet maar zorgen voor voldoende beweging’, ‘Mijn kind is gewoon druk’ , ‘Ik ben benieuwd wat de leraar gaat doen aan de lage cijfers van mijn kind’ etcetera. Dat je daar, in in een aantal gevallen, luie en ongemotiveerde kinderen door krijgt, dat zal niemand verbazen.

Tegelijk zie je volgens mij ook een, andere, groep ouders die juist heel bewust omgaat met leven, gezondheid en bewegen. Dat zijn wellicht de ouders die hun kinderen bij @Nelis aanmelden bij de scouting :).

Misschien is de trend wel dat die 2 groepen steeds meer uit elkaar bewegen? Of misschien is dat ook wel van alle tijden?

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Eerste skilessen op mijn 43e. Laat beginnen kan ook tot een lang durige verslaving leiden (beter dan lijden met een andere verslaving).

4frank2 op 14 dec 2018 08:48

Zo waar, ik ben rond mijn 30e pas begonnen, maar de verslaving is er niet minder om :).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Wat een fantastisch nieuws voor de kids die wel skiën! Ik heb het over de jaren alleen maar drukker zien worden. Hoe geweldig moet het zijn om de komende decennia de pistes leger en leger te zien worden?

*bericht bewerkt door Sebastiaan op 14 dec 2018 08:58

The mountains are calling and I must go ~ John Muir

Ik ben zelf afgelopen seizoen voor het eerst op wintersport geweest (23 jaar). Dit komt simpelweg omdat het veel te duur was voorheen, tegenwoordig heb ik een leuke baan en wat extra’s te besteden dus kan ik het mij veroorloven!

De prijzen spelen zeker een rol hierin, jongeren studeren langer en hebben minder te besteden hierdoor. En ouders kunnen het niet altijd bekostigen, ik denk dat dit ook een belangrijk punt is.

*bericht bewerkt door guysp op 14 dec 2018 08:56

Ik vind de insteek van het artikel nogal fout. Het versterkt het beeld dat dit om een “zwakke kwetsbare” generatie zou gaan (las ik nu net “rubbertegelgeneratie”? Eerlijk gezegd denk ik dat het voornaamste probleem is dat wintersport enorm veel duurder is geworden de voorbije jaren.

Ik ga al jaren mee als begeleider en skileraar met schoolgroepen. Voornamelijk kinderen in hun laatste jaar van de basisschool (dus 11-12 jaar). Daar hoor ik van leerkrachten dat het echt veel moeite vraagt om de “sneeuwklasse” levend te houden.

In Vlaanderen is er zoiets als een maximumfactuur. Dat houdt in dat er een maximum is dat scholen mogen doorrekenen aan de ouders. Dus dat bedrag moet schoolmateriaal, boeken, daguitstapjes, evenementen, schoolreizen dekken. Wat ik hoor is dat de duurdere skireizen van vandaag gewoonweg niet meer binnen die maximumfactuur passen.

De scholen die er wel nog in slagen om het te organiseren zijn vooral scholen die zelf enorm veel moeite doen om via omwegen geld in te zamelen: wafels of pannenkoeken bakken, allerhande verkoopacties, events, fundraisers, etc. Dus je hebt een gemotiveerd team van leerkrachten nodig die al die zaken willen organiseren, zodat de school een deel van de kostprijs kan betalen en de prijs voor de leerlingen binnen die maximumfactuur past.

Het gevolg is, zoals het artikel aanhaalt, dat niet iedereen meer in contact komt met wintersport. Als je ouders niet gaan skiën en je school het niet doet, dan is het hopen dat je in een vriendengroep terecht komt die je op je 20ste meeneemt…

Zie ik hier nu niet een gat in de “markt” voor dit prachtige platform om scholen/verenigingen/etc. hierbij te helpen met het organiseren? Aftrap is een schoolklas uitnodigen bij het free-ride film festival!

Count me in!

Pray for Snow!

Wat mij opvalt bij mijn wekelijkse zondagochtend bezoek aan de skihal in Terneuzen is, dat daar van de toch omvangrijke groepen lessers, zowel bij de “ouderen” als de (aller)jongsten, het merendeel Vlamingen zijn. Voor wat de kinderen betreft heb ik me laten vertellen dat dat veel te maken heeft met de skischoolreizen, die, denk ik wel in België maar niet in Nederland plaatsvinden.

Hen48

Die toename bij de scouting is alleen maar, omdat veel ouders dat nog “veilig” vinden. Beter dan voetbal o.i.d. ;).

Ik geloof overigens wel in het onderzoek, je kunt de andere mentaliteit bijvoorbeeld al zien bij lokale disco’s die noodgedwongen sluiten, of op de voetbal- of tennisclub waar vrijwel iedereen na de wedstrijd direct vertrokken is. Maar aan de andere kant denk ik ook dat skigebieden zich weinig zorgen hoeven te maken (buiten de schoolreisjes dan). Er gaan steeds meer mensen skiën en ze blijven het steeds langer doen. En die jongeren krijgen vanzelf een ander perspectief als ze wat ouder worden ;).

Ik ben zelf overigens ook met 24 jaar begonnen.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Is dat nou echt zo, dat het veel duurder is geworden? In het budget topic zie ik mensen die op reis gaan voor minder dan € 50,- per nacht per persoon. Skipassen zijn heus wel gestegen, maar echt harder dan de inflatie? En hoe is dat beeld als we niet kijken naar de mega grote, verbonden gebieden zoals Zermatt, Trois Vallees en Ski Amadé (waar de prijs per km volgens mij alleen maar lager wordt, voor zover je daar wat aan hebt natuurlijk)?

@Rogier: hebben jullie op wintersport.nl de historische skipasprijzen of geven jullie alleen de huidige prijzen weer zonder verder iets op te slaan? Dat zou volgens mij best interessant zijn voor een leuke blog…

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Inderdaad @Arnh, het is ook heel snel veel duurder geworden. Dit jaar ook gekeken naar een accommodatie in een klein gebied waar ik eerder ben geweest en het voorstel vergeleken met wat ik daar 8 jaar geleden betaalde inclusief skipas. Ik zou dit jaar bijna 40% duurder uit zijn, terwijl ik toen 11 dagen ging en nu een aanvraag had gedaan voor 8 dagen. Per saldo dus gewoon 50% meer.

Dat zijn we er in salaris (en zeker in netto besteedbaar inkomen) niet op vooruit gegaan volgens mij…

I can stick uphill ice, on my saucer...

Wat enorm spelt is een prijs. Hetzelfde ontwikkeling maakt een Oostenrijk mee. Niet zo land geleden heb ik gesproken met een verpleegster uit Wenen. Ze vertelde bijna hetzelfde verhaal: steeds minder scholen in Wenen gaan op schoolreisje naar de Alpen. Wat voorheen heel normaal en toegankelijk was voor bijna elke kind in Oostenrijk is toch steeds meer elitaire bezigheid geworden. Ze zei dat ze de ‘‘slachtoffers’’ zijn geworden van het eigen succes. .De gebieden worden steeds groter steeds moderner en doordat steeds duurder…Helaas merk ik dat ook , wat voor mij heel toegankelijk en vanzelfsprekend was wordt voor mijn kinderen niet. Soms vraag ik me af wat heb ik hem aangedaan (ze zijn tieners verlieft op bergen wonend in Nederland) :(

@Roy83 daar kunnen we wel eens naar kijken ;-)

Click. Click. Peace

Absoluut geen last van!

Je kunt je vraagtekens zetten bij dit onderzoek, maar het is niet verrassend. De jeugd van tegenwoordig is nu eenmaal meer bezig met iets met een schermpje dan met fysiek bezig zijn.

Spookie

Als ik naar mezelf kijk (gewone, 30’ers, tweeverdieners in België), stel ik vast dat wintersport voor een gezin van 4 bijna onbetaalbaar aan het worden is.
De reis er naartoe (winterbanden, skikoffer,…) zijn een investering. Tweejaarlijks nieuwe kledij (decathlon) voor de kinderen. Opvang en skilessen in de voormiddag, skipassen die steeds duurder worden. Een sneeuwgrens die alsmaar hoger ligt. Appartementen die aan de prijs zijn. Noem maar op.

Voor 1 week skiën kunnen we 3 weken in de zomervakantie op reis. Dat is ook een afweging voor veel jonge gezinnen.

Ik doe het vooral omdat ik mijn kinderen deze ervaring wil gunnen en omdat het geweldige vakanties zijn.

@Roy83, net even nagekeken voor Lofer. In 2011-2012 Iaagseizoen (eerder kan ik niet zien) betaalde ik 163,- p.p. voor 10 dagen (!) skipas. Dat was wel met wat korting via acco, maar die kun je nu niet meer krijgen. Huidige tarief in het laagseizoen is 265,- euro voor 10 dagen.

*bericht bewerkt door Shane op 14 dec 2018 09:39

I can stick uphill ice, on my saucer...

@Shane: dat is een fors verschil. Ik lijk ook de enige te zijn die denkt dat het duurder worden wel meevalt, volgens mij :). Ik heb weleens wat gegoogled naar historische prijzen, maar vond erg weinig. Daarbij moet je dat ook niet per gebied bekijken, maar eerder per klasse gebied oid (klein, middel, groot), denk ik, maar goed, die data lijkt lastig voor handen…

Ook zou het dan juist interessant zijn om een iets langere periode te pakken, ik denk dat de crisis een bijzondere periode was, ook qua skipasprijzen wellicht.

Ik heb trouwens geen idee wie @Roy is, maar erg actief is ie niet volgens maar ik zou graag zijn username hebben :)

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Ik herken mijn situatie in die schoolreisjes. Van huis uit zat wintersport nooit in de kaarten, de startdrempel was te hoog, Lessen, materiaal, vakantiekosten en dat voor 4 personen, veel tijd en geld voor een gezin voor een vakantie waarvan men onzeker is of het in de smaak zal vallen.

Middelbare school bood echter een jaarlijkse ski/snowboard trip aan voor pakweg 50 leerlingen, samen met vrienden ingeschreven en eenmaal daar werd het bij het zien van de eerste berg duidelijk… Ik was een bergkind, geboren in een vlak land… :)

2x met school geweest en vele winters zeuren voordat we 1x met het gezin de berg op gingen, geweldige vakanties allemaal. Inmiddels jaarlijks met Pa de sneeuw opzoeken en met zijn 2’en trektochten maken. De wederhelft is 1x geweest maar haar knieen zijn niet gemaakt voor boarden of skieen helaas, ondanks haar liefde voor snowboarden (was tevens een topvakantie)

TLDR: Schoolreisjes zijn heeeel belangrijk ^^

*bericht bewerkt door Sneeuwplank op 14 dec 2018 09:51

@Shane
Ik heb trouwens geen idee wie @Roy is, maar erg actief is ie niet volgens maar ik zou graag zijn username hebben :)

Roy83 op 14 dec 2018 09:45

Haha, was ik toch te laat met aanpassen… Voor mij voel jij ook als de enige echte Roy hoor ;).

*bericht bewerkt door Shane op 14 dec 2018 09:51

I can stick uphill ice, on my saucer...

Een zevental jaren geleden deden wij een midweekski ( skipas 5 dagen, Hotel 3 * HP; vervoer slaapbus (veevervoer dus))😉 voor +/- 1250€.
Nu 7 jaar later : voor 't zelfde 1750€.

Langs de andere kant denk ik dat gezinnen zich wel méér kunnen permitteren dan pakweg 30 jaar geleden.
Het probleem is echter dat er vééééél méér mogelijkheden zijn waar velen graag willen aan meedoen…
En wintersport en lang zomerverlof,en racefiets,en mountainbike,en i-phone; en tablet en laptop en sportclub en uiterlijke verzorging en 2 auto’s per gezin en 4 smartphones per gezin.
By the way : ik zeg NIET dat dit verkeerd is maar constateer alléén maar, ons gezinnetje kon dit niet zon 30-jaar geleden.😥

Born to run. B.S.

Prijzen van vrijwel alles rondom wintersport is flink omhoog gegaan, maar is de koopkracht ook niet heel hard omhoog gegaan? En in de jaren 70, 80, en begin 90 waren er volgens mij veel minder nederlanders die op wintersport gingen dan nu. En dat had toen ook al met de prijs te maken.

The mountains are calling and I must go ~ John Muir

Voor iedereen die roept: " de jeugd zit enkel achter een schermpje"…
Kennen jullie uberhaupt mensen in de genoemde doelgroep? 15-25?

Ik ken er namelijk heel veel, en dat zijn allemaal geen binnenzitters. Dat zijn vaak mensen die veel sociale dingen doen, waarbij dat inderdaad geregeld wordt via die schermpjes. Maar verder is men vaker weg dan ooit. En dat kan ook prima tegenwoordig met alle (gratis) festivals.

Ik snap heel goed dat veel 15-25-jarigen niets zien in wintersport. Deze leeftijd zit vaak nog in de schoolgaande categorie (Middelbare school/MBO/HBO/UNI) en kan dus enkel weg in de vakanties. En dan ben je toch al snel 900 tot 1200 euro kwijt. En dat is gewoon onbetaalbaar voor deze leeftijdscategorie. Zeker met de kosten voor studie, welke tegenwoordig gewoon zelf betaald moet worden.

De categorie die waarschijnlijk al werkt, heeft waarschijnlijk net een opleiding afgerond en is dus nog niet echt financieel slagkrachtig. En men is vaak al bezig met sparen voor een huis, want gewoon zoals vroeger een hypotheekje regelen en zelf 0,0 direct te hoeven inleggen is er ook niet meer bij.

Als je dan van je zuurverdiende centen 3 weken naar Salou kan met vrienden naar het zonnetje, of één week ellendig met de bus kan om in de vrieskou te stuntelen en te vallen (want je moet het toch echt leren) dan is de keuze denk ik snel gemaakt.

In mijn vriendenkring (~30 jarigen) zijn er veel mensen die het heel leuk vinden, maar het financieel gewoon niet kunnen verantwoorden. Misschien over 10 jaar als ze er financieel beter bij zitten en de hypotheek deels is afgelost. Maar dan zijn er kinderen en is het opnieuw stervensduur.

Misschien als we flexibeler omgaan met vakanties op school zou dat helpen. Of vanuit school het organiseren met subsidie onder het idee “bewegen”. Maar je hebt een aantal zeer goede leraren nodig die het respect krijgen van de leerlingen wil je dat in goede en veilige banen leiden.

Een zevental jaren geleden deden wij een midweekski ( skipas 5 dagen, Hotel 3 * HP; vervoer slaapbus (veevervoer dus))😉 voor +/- 1250€.
Nu 7 jaar later : voor 't zelfde 1750€.

Langs de andere kant denk ik dat gezinnen zich wel méér kunnen permitteren dan pakweg 30 jaar geleden.
Het probleem is echter dat er vééééél méér mogelijkheden zijn waar velen graag willen aan meedoen…
En wintersport en lang zomerverlof,en racefiets,en mountainbike,en i-phone; en tablet en laptop en sportclub en uiterlijke verzorging en 2 auto’s per gezin en 4 smartphones per gezin.
By the way : ik zeg NIET dat dit verkeerd is maar constateer alléén maar, ons gezinnetje kon dit niet zon 30-jaar geleden.😥

dan58 op 14 dec 2018 09:52

Spot on!

The mountains are calling and I must go ~ John Muir

Voor iedereen die roept: " de jeugd zit enkel achter een schermpje"…
Kennen jullie uberhaupt mensen in de genoemde doelgroep? 15-25?

Ik ken er namelijk heel veel, en dat zijn allemaal geen binnenzitters. Dat zijn vaak mensen die veel sociale dingen doen, waarbij dat inderdaad geregeld wordt via die schermpjes. Maar verder is men vaker weg dan ooit. En dat kan ook prima tegenwoordig met alle (gratis) festivals.

Ik snap heel goed dat veel 15-25-jarigen niets zien in wintersport. Deze leeftijd zit vaak nog in de schoolgaande categorie (Middelbare school/MBO/HBO/UNI) en kan dus enkel weg in de vakanties. En dan ben je toch al snel 900 tot 1200 euro kwijt. En dat is gewoon onbetaalbaar voor deze leeftijdscategorie. Zeker met de kosten voor studie, welke tegenwoordig gewoon zelf betaald moet worden.

De categorie die waarschijnlijk al werkt, heeft waarschijnlijk net een opleiding afgerond en is dus nog niet echt financieel slagkrachtig. En men is vaak al bezig met sparen voor een huis, want gewoon zoals vroeger een hypotheekje regelen en zelf 0,0 direct te hoeven inleggen is er ook niet meer bij.

Als je dan van je zuurverdiende centen 3 weken naar Salou kan met vrienden naar het zonnetje, of één week ellendig met de bus kan om in de vrieskou te stuntelen en te vallen (want je moet het toch echt leren) dan is de keuze denk ik snel gemaakt.

In mijn vriendenkring (~30 jarigen) zijn er veel mensen die het heel leuk vinden, maar het financieel gewoon niet kunnen verantwoorden. Misschien over 10 jaar als ze er financieel beter bij zitten en de hypotheek deels is afgelost. Maar dan zijn er kinderen en is het opnieuw stervensduur.

Misschien als we flexibeler omgaan met vakanties op school zou dat helpen. Of vanuit school het organiseren met subsidie onder het idee “bewegen”. Maar je hebt een aantal zeer goede leraren nodig die het respect krijgen van de leerlingen wil je dat in goede en veilige banen leiden.

Prijzen van vrijwel alles rondom wintersport is flink omhoog gegaan, maar is de koopkracht ook niet heel hard omhoog gegaan? En in de jaren 70, 80, en begin 90 waren er volgens mij veel minder nederlanders die op wintersport gingen dan nu. En dat had toen ook al met de prijs te maken.

Sebastiaan op 14 dec 2018 09:53

Die koopkracht is er zeker op vooruit gegaan. Voor de babyboomers. Die hebben een groei gekend die elk jaar de verwachting van die groep oversteeg. De huidige generatie (en de laatste 10 jaar) is men er nauwelijks tot niets op vooruit gegaan dankzij crisis, bezuinigingen vanuit het rijk en een aantal maatregelen die al eerder ingevoerd hadden moeten worden.

Ik snap heel goed dat veel 15-25-jarigen niets zien in wintersport. Deze leeftijd zit vaak nog in de schoolgaande categorie (Middelbare school/MBO/HBO/UNI) en kan dus enkel weg in de vakanties. En dan ben je toch al snel 900 tot 1200 euro kwijt. En dat is gewoon onbetaalbaar voor deze leeftijdscategorie. Zeker met de kosten voor studie, welke tegenwoordig gewoon zelf betaald moet

Waah op 14 dec 2018 09:54

Ik kan me niet herinneren dat ik als student ooit in de officiele vakanties op wintersport ben geweest. Volgens mij zat ik in die bus naar een frans kippenhok buiten alle vakanties om hoor. Voor een appel en een ei. In ieder geval voldoende drinkgeld over…

The mountains are calling and I must go ~ John Muir
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie