Chamonix: extreem over de top

Rogier op 25 december 2018· 19 reacties

Off-piste afdaling Grand Montets richting de Argentiere gletsjer
Off-piste afdaling Grand Montets richting de Argentiere gletsjer

De Alpen kennen diverse bergpieken, maar als je het over de top hebt dan is dat de 4.809 meter hoge Mont Blanc, veelal in een adem genoemd met Chamonix, het dorp en skigebied aan de voet van deze Alpenreus. En als er op zijn beurt één gebied over de top is, zij het qua grondprijzen, adrenalinesporten of dure boutiques, dan is het ‘Cham’ wel. Maak kennis met een wereld van extremen.

Geschiedenis

Het Franse Chamonix zette zich al vroeg op de kaart. In 1924 werden hier een week lang wintersportwedstrijden georganiseerd. Deze werden een aantal jaren later benoemd als de eerste Olympische Winterspelen ooit. Het wintersportstadje zag vervolgens een mooie rol voor zichzelf weggelegd als zelfbenoemde internationale hoofdstad van alpinisme en wintersport. Chamonix heet tegenwoordig officieel Chamonix-Mont Blanc en dat is niet zo gek ook, want het ontleent namelijk al zijn faam aan de hoogste berg van West-Europa. Alhoewel de meest gebruikte en meest eenvoudige klimroute naar de top voor het grootste deel over de grond van buurgemeente Saint Gervais-Mont Blanc loopt, heeft Chamonix de grootste aantrekkingskracht op berg- en wintersporters. Vanuit de hoofdstraat in het dorp, waar extreem dure modehuizen zoals Chanel een boutique hebben naast enorm grote ski- en bergsportzaken, heb je namelijk een 360 graden uitzicht op de meest indrukwekkende bergen. Waarschijnlijk blijft je blik eerst rusten op de Mont Blanc en de Aiguille du Midi: een uitzicht dat zijn gelijke niet kent in Europa. Als je naar de andere kant van het dal kijkt, zie je het topstation van de Brévent, een van de deelgebiedjes van het skigebied. Vanaf deze rotsige top springen bij goede weersomstandigheden bijna dagelijks mannen en vrouwen in wingsuits naar beneden. Als een soort roofvogels schieten ze in een duikvlucht naar beneden, om op het laatste moment hun parachute te trekken – iets waar de locals ondertussen al niet meer van opkijken. In de winter cirkelt vanaf deze top tevens een mooie zwarte piste naar beneden.

Chamonix aan de voet van de Mont Blanc (Beeld: Istock)
Chamonix aan de voet van de Mont Blanc (Beeld: Istock)

Toeristische trekpleister

Natuurlijk kun je in Chamonix goed skiën, maar het is ook een beroemde sightseeing-bestemming. De trots van het dorp is de Aiguille du Midi-kabelbaan die je vanuit het stadscentrum middels een tussenstation uiteindelijk op 3.777 meter hoogte afzet. Je kunt vervolgens een lift pakken om de 3.840 meter hoge top te bereiken. Het tweede deel van de kabelbaan trekt je in één ruk over de gehele noordwand heen, want het terrein is hier te steil en te heftig om liftpalen in te bouwen. In 2016 maakten 929.404 mensen van deze verbinding gebruik om op het topstation van het uitzicht op de omringende bergen te kunnen genieten. Aan de andere kant van het dorp gaat er een tandradbaan omhoog, de Montenvers, richting de Mer de Glace-gletsjer. Deze bracht in 2016 maar liefst 650.669 mensen omhoog. Als we deze twee attracties bij elkaar optellen staat Chamonix in de top tien van de meest bezochte Franse toeristische attracties. Precies tussen Centre Pompidou en de Arc de Triomphe. En dat voor twee liften! Dit zorgt vanzelfsprekend voor een enorme omzet, want een retourtje voor een volwassene voor de kabelbaan kost ongeveer 60 euro, en voor de tandradbaan zo’n 30 euro.

Extreem, extremer, extreemst

Deze twee liften, tezamen met de Grands Montets-lift die een dorpje hoger te vinden is, zijn een belangrijke lokmiddel voor ’s werelds beste wintersporters en alpinisten. Hierdoor sta je namelijk binnen een half uurtje vanuit het dal in absoluut hooggebergte en ben je ’s avonds op tijd terug in het dal om er een pizza en een biertje te bestellen. Hellingen waar je in andere skigebieden soms meerdere dagen voor op pad moet, kun je in Chamonix in een ochtend bereiken. Als een soort fastfoodrestaurant voor extreme activiteiten. De onderlinge druk is hoog en alle topatleten houden elkaar goed in de gaten. Hierdoor wordt het niveau elk jaar verder en verder opgekrikt. Ook gebruiken veel kleding- en materiaalmerken de locatie maar al te graag om spullen uit te testen. Tel daarbij op dat Chamonix ook het thuis is van de Franse berggidsenschool en de Franse skilerarenopleiding en je begrijpt dat hier veel die hard wintersporttalent op de vierkante meter rondloopt. Elke besneeuwde wand is er geskied of gesnowboard, waaronder ’s werelds steilste afdalingen. Kortom: het is dé bakermat van het extreme wintersporten.

Het graatje van de Aiguille du Midi
Het graatje van de Aiguille du Midi

Dodelijk tol

De noordwand van de Aiguille du Midi, de wand onder de kabelbaan, is een voorbeeld van hoe extreem het er aan toe gaat. Deze wand, met passages tot 55 graden steilte (een zwarte piste is rond de 30 graden) wordt meerdere keren per dag geskied. Tegenwoordig moet je zelfs bereid zijn om met een hoog lawinerisico en tijdens slecht weer deze wand in te duiken als je first tracks wilt. Je zou bijna denken dat het om een blauwe piste gaat als je de hoeveelheid sporen ziet staan, maar niets is minder waar. Daar waarschuwt de bergredding dan ook regelmatig voor. Aan het einde van winter 2016-2017 waren de steil terreincondities in het Mont Blanc-massief geweldig. Maar in amper twee weken tijd kwamen er acht mensen om door een val tijdens steile skiafdalingen. Ook pikt de bergredding in Chamonix regelmatig skiërs op die zichzelf overschat hebben en niet meer voor- of achteruit kunnen.
Dit alles maakt Chamonix een beruchte plek. Amerikaanse freeriders zien Chamonix door de vele films die in de couloirs en hellingen gedraaid zijn als het freeridemekka van Europa. Daarnaast zorgen de eerder besproken liften ervoor dat Chamonix overdreven vaak in beeld komt in tijdschriften en op websites. Want ook voor wintersportfotografen en -filmers is het easy access hooggebergte een droom. Dus Chamonix zal nog wel even beroemd en geliefd blijven.

Duur

Het leven in Chamonix is duur. De prijs voor een cola komt overeen met wat je op een terras in Parijs betaalt. Ook de prijzen voor overnachtingen in hotels en andere accommodaties liggen hoog. Om maar te zwijgen over de aanschafprijs van een vakantiehuisje. Voor een onderkomen in het dorp betaal je gemiddeld genomen 8.051 euro per vierkante meter. Dit kan oplopen tot zo’n 12.000 euro per vierkante meter – prijzen die niet misstaan in Amsterdam. Prijzen voor een appartement liggen met gemiddeld 6.000 euro wat lager. Alleen de welgestelde lokale families kunnen blijven, maar de jongeren trekken een voor een weg naar omliggende dorpen. Dit maakt dat de voertaal in de stad steeds meer Engels wordt, aangezien het vooral de rijke expats zijn die hier huizen kunnen kopen.

De winkelstraat naar het treinstation toe
De winkelstraat naar het treinstation toe

Haken en ogen

Soms zou je vergeten dat Chamonix ook een skigebied is. Eigenlijk is het meer een verzameling deelgebiedjes waarvan het grootste en meest interessante Grand Montets is. Hier zijn het wederom de setting en de geweldige pistes die het een skigebied maken dat op ieders bucketlist moet. Maar verwacht ondanks de hoge prijzen geen ultramodern gebied. Veel liften zijn oud en/of langzaam en bijzondere voorrangssystemen voor (lokale) gidsen maken de wachtrijen uitermate frustrerend. Op een poederdag moet je al om 7:00 uur bij de lift staan om als eerste sporen te mogen trekken. Als iedereen dus staat voor te dringen in de Grands Montetsliften is het slimmer om door te rijden naar Le Tour. Hier vind je een klein familiegebiedje dat ook bij het overkoepelende skigebied hoort. Omdat dit dorpje aan het einde van het dal ligt sneeuwt het hier vaak langer en harder dan in andere deelgebieden boven Chamonix. Je hebt hier minder concurrentie en er ligt meer poedersneeuw, wat wil je nog meer?
Het meest uitgebreide gebied is de combinatie van Flégère en Brévent. Hier vind je strak geprepareerde pistes in alle moeilijkheidsgradaties en een ongekend mooi uitzicht. Iets lager in het dal ligt het rustigere Les Houches waar je eveneens heerlijke carveflanken vindt. De absolute topafdaling is die vanaf de Aiguille du Midi: een off-piste route over vergletsjerd terrein met uitzicht op Europa’s hoogste bergen.

Technische problemen

Op 12 september is door dakwerkzaamheden het middenstation van de Grand Montetslift compleet afgebrand. Hierbij zijn ook verschillende draagkabels van de cabinelift doorgesmolten, waarbij een lift zelfs te pletter is geslagen op de rotsige gletsjer onder het topstation. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, maar voor het skigebied is dit wel echt een ramp. Komende winter kan deze lift – die erg belangrijk is voor off-pisteskiërs en lokale gidsen als beginpunt voor de beroemde Haute Route toerskiroute – namelijk niet openen.
Naast de uitgebrande lift heeft Chamonix sowieso een aantal zware jaren achter de rug wat betreft technische problemen. Zo zijn er al meerdere problemen geweest met de draagkabel van de Aiguille du Midi-lift. Afgelopen mei heeft deze lift midden in het hooggebergteskiseizoen stilgelegen en dit najaar bleek de kabel weer te snel versleten en lag de lift alweer stil. Ook zijn er problemen met de grote lift die naar Planpraz gaat; hier zorgde een kapotte katrol ervoor dat de lift die toegang biedt tot de Brévent dicht bleef. Dit gebeurde allemaal in een jaar dat al slecht begon: de Panoramic Mont-Blanc, een lift die over de Vallée Blanche pendelt, had namelijk de storm Eleanor niet overleefd. Schadepost: 3,2 kilometer nieuwe kabels en de cabines moesten worden uitgegraven uit een dik pak sneeuw. Op fora en social media klagen veel locals over de oude liften en hoopt men dat deze problemen ervoor zorgen dat de infrastructuur aangepakt gaat worden. Pikant detail: conculega Courmayeur, aan de Italiaanse zijde van de ‘Monte Bianco’, heeft wel fors ingezet op een nieuwe hypermoderne lift en plukt daar reeds de toeristische vruchten van.

Haat en liefde

Kortom: Chamonix is een gebied dat bij bijna iedereen een tweeledig gevoel oproept. De oneindige hoeveelheid geweldige off-piste afdalingen en de mooie en steile pistes in een indrukwekkend berglandschap maken het een droombestemming voor avontuurlijke wintersporters. Maar de prijzen, de oudere liften en de toeristische drukte maken dat dit gebied ook door velen gehaat wordt. Maar één ding is zeker: om een mening over dit gebied te kunnen vormen moet je er minimaal één keer in leven langs. Je zal hoe dan ook onder de indruk zijn.

Dit artikel verscheen eerder in Wintersport Magazine #42

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Die zwarte piste vanaf de Brevent is echt top! Wat een schitterende uitzichten! 😍 Dit artikel maakt goed duidelijk waarom ik ondanks alle nadelen zo verliefd ben op Chamonix: juist omdat het zo’n wereld is van extremen. De uitzichten zijn overal zo magnifiek dat de nadelen vh gebied voor mij snel vergeten zijn. Maar het zou zeker fijn zijn als zehet liftsysteem bij de Grands Montets aan gaan passen. De vorige keer dat we er waren lukte het ons niet im een liftkaartje voor het 2e deel te kopen, alles was al volgeboekt. Echt irritant als je daar speciaal voor komt. Maar ja, dan kijk ik om me heen naar al die beroemde toppen en dan is mijn dag toch weer goed. 😍 @Rogier Lag het nou aan mij en @SPAM of zijn de pistekleuren in bijv. Argentiere en Brevent net wat donkerder van kleur dan in bijv. L3V?

*bericht bewerkt door MiTi op 25 dec 2018 13:17

Winter is coming

Interessant artikel Rogier!

Leuk stuk! Is het misschien een idee om in het artikel linkjes te plaatsen naar de genoemde gebieden?

@MiTi Het is zeker wel stevig de waardering, ook voor Franse begrippen. Maar ik heb het nooit schokkend gevonden.

Click. Click. Peace

Zomertip: het zwembad van Chamonix 😀

@Martin7182 Yep, zeker! Zwembad met een van de beste uitzichten ter wereld

Click. Click. Peace

@MiTi Het is zeker wel stevig de waardering, ook voor Franse begrippen. Maar ik heb het nooit schokkend gevonden.

Rogier op 25 dec 2018 15:28

Schokkend is het idd niet( zeker voor jullie niet! ☺️) maar het viel ons gewoon op. Denk ook niet dat er veel zwarte pistes zijn met zulke smalle haakse bochten als die bij Brevent. 😆
De pistes in Les Houches zijn trouwens aanraders bij slecht zicht, lekker tussen de bomen door en de Kandahar is een heerlijke lange afdaling!
Dat zwembad gaan we zeker nog eens uitproberen, goede tip!

*bericht bewerkt door MiTi op 26 dec 2018 14:09

Winter is coming

Ter informatie voor de Nederlandse wingsuiters (dat zullen er niet zo veel zijn) deze aktiviteit is sinds 2016 in Chamonix verboden naar aanleiding van meerdere dodelijke ongelukken. Maar al die gekleurde zwevende paragliders zijn ook leuk om te zien.

En voor de accommodation eventueel uitwijken naar de omliggende dorpjes bijvoorbeeld Les Houches of Les Praz kan vaak interessant zijn.

@Astrid al lijkt dat verbod veel wingsuiters niet tegen te houden, toch?

Click. Click. Peace

@Astrid al lijkt dat verbod veel wingsuiters niet tegen te houden, toch?

Rogier op 26 dec 2018 17:10

Volgens mij doen zij dat nog steeds inderdaad. Je ziet er ook wel filmpjes van voorbij komen. Het lijkt mij wel een dikke kick geven, maar uiteraard ook erg gevaarlijk.Je moet het maar durven en daarnaast ook goed kunnen.

Aantal keer in Chamonix geweest en afgelopen zomer nog op vakantie.Blijft wel een leuk en mooi stadje. Enigszins duur, maar de mensen komen en betalen toch wel. Wel mogen ze inderdaad wel eens “dingen” gaan vernieuwen. Soms lijkt het nog een beetje achterstallig daar.
@Rogier, zijn er plannen om nieuwe liften te bouwen of oude te vervangen? Het gebied is niet arm, toch? Althans, de compagnie du Mont Blanc volgens mij niet.

Not all who wander are lost

@Martin7182 Yep, zeker! Zwembad met een van de beste uitzichten ter wereld

Rogier op 25 dec 2018 21:53

Doe mij het zwembad van hotel villa Honegg maar Rogier 😉😄

Disturbing the peace since 1975

@Astrid al lijkt dat verbod veel wingsuiters niet tegen te houden, toch?

Rogier op 26 dec 2018 17:10

Misschien nog wel eens af en toe maar veel minder dan een paar jaar geleden, want tja te hard rijden mag ook niet maar dat doen er ook veel. Vooral vanaf de Brévent zie je ze niet meer. En de filmpjes zijn misschien niet altijd recent of misschien vragen die een toestemming aan.

Ik zie ze wel steeds vaker in het dorpje van Servoz want daar is het niet verboden, maar dan moeten ze wel eerst een paar uur naar boven lopen want geen kabelbaan. Ik denk dat het daarom ook mis is gegaan in Chamonix veel te makkelijk bereikbaar via de kabelbaan voor waaghalzen die te veel risico nemen.

@Astrid dit is een andere discussie, maar ik denk dat wingsuiten typisch een sport welke op geen enkele manier echt veilig te doen is. Het risico is heel erg groot. Zelfs 's werelds beste komen om.

Click. Click. Peace

Ik ben vaak, zowel in de zomer als in de winter, in Chamonix geweest en naar mijn smaak is dit artikel veel te negatief. Ik heb er altijd prima accommodaties gehad, waar ik nooit dat soort extreme prijzen voor betaalde. De tijd van het jaar maakt veel uit, en vooral ook het zoeken in nabijgelegen plaatsen als Les Houches. Met het treintje ben je in no time in Chamonix zelf. En naar mijn ervaring hoef je beslist geen rijke Japanner of Rus te zijn om gastvrij te worden ontvangen. De gastvrijheid voor gewone skiërs of wandelaars viel me zelfs meerdere keren op. Enorm verschil met b.v. Zermatt, waar rijkdom veel meer bepalend is.
Voor off piste is Chamonix een unieke parel. Vooral door het gevarieerde gebied van de Grand Mottets en de prachtige lange off piste tocht vanaf de Aiguille Midi. De Vallee Blanche is een bij goede omstandigheden overweldigende tocht over de mooie gletscher, ski technisch gemakkelijk, maar een gids is (alleen al vanwege dreigende weersomslag) altijd aan te raden. En bij goede omstandigheden zijn varianten als de de l’Envers du Plan geweldig om te doen. Niet goedkoop als je een gids inhuurt, maar m.i. het geld meer dan waard omdat het zo uniek is.

Chamonix is inderdaad een bijzonder dorp. Overpriced liften, een skigebied dat bestaat uit kleine deelgebiedjes (dat is in de Zugspitze Arena toch een stuk voordeliger 😄), wachttijden bij de liften die er echt toe doen…
Maar de scenery maakt heel veel goed natuurlijk.
Zelf ben ik in de winter geen fan van dit gebied (ga liever net om de hoek naar Vallorcine of Les Houches en St Gervais), in de zomer blijft het toch een schitterend gebied voor diverse tochten.

@Astrid het schijnt dat de wingsuiters nog wel met expliciete toestemming kunnen vallen (er was eigenlijk al een meldplicht voor het verbod). En het is inderdaad vrij link, je hebt geen enkele marge (al zijn de routes wel gecalculeerd, maar een klein foutje onderweg en het is over).

@Martin7182 Yep, zeker! Zwembad met een van de beste uitzichten ter wereld

Rogier op 25 dec 2018 21:53

Veel natuurschoon daar?

@ Future Lotery Winner: nee. Alleen maar bergen.

Chamonix heeft alweer een technisch probleem. De Brevent Planpraz gondel is zeker tot de 24e gesloten. Dat zorgt ervoor dat de rijen bij de Flegere momenteel erg lang zijn.

null

Click. Click. Peace

Wat een pech hebben ze daar toch! 😱

Winter is coming
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie