Dalende sneeuwgrens herstelt winters plaatje

Roel op 24 december 2018· 31 reacties

Eindelijk weer sneeuw in Warth am Arlberg
Eindelijk weer sneeuw in Warth am Arlberg

Dit webcambeeld uit Warth am Arlberg symboliseert de hoop van alle wintersporters die in de noordalpen zitten. Na urenlange regenval, in Warth viel er met tussenpozen zelfs drie dagen regen, is de neerslag een uur geleden in sneeuw overgegaan. Omdat het nog even doorsneeuwt moet dat de kerstavond alsnog omtoveren in een winters plaatje.

Sinds vrijdagochtend niet onder nul

Hieronder zie je het temperatuur- en neerslagverloop van het weerstation in Warth op 1475m (bron: ORF). Sinds vrijdagochtend is de temperatuur niet meer onder nul geweest terwijl er sindsdien bijna 100mm aan regen is gevallen. Aan de webcam zie je dat de sneeuw hier echter niet helemaal verdwenen is en het plaatje wordt vanaf nu ook alleen maar winterser.

null

Koufront op de radar

Het gebeurt allemaal achter een actief koufront dat nu de Alpen passeert. Op de Europese radar was dit front vanochtend vroeg goed te zien aan het lijntje dat van Frankrijk tot in Oostenrijk doorloopt. Op deze lijn zitten zware windstoten en zelfs onweer is niet uitgesloten! Achter het front daalt de sneeuwgrens flink waardoor de regen op steeds meer plaatsen in sneeuw overgaat.

Het koufront is goed op de radar te zien (bron: meteox.com)
Het koufront is goed op de radar te zien (bron: meteox.com)

Op die sneeuwgrens moeten we ons focussen de komende uren. Twee vragen zijn daarbij cruciaal: hoeveel sneeuw valt er na de passage van het koufront nog, en hoe ver daalt de sneeuwgrens precies? Dat is belangrijk voor de gebieden die het hardst getroffen zijn. Ik kreeg gistermiddag een bericht van Maurice de Mandt dat de lagere pistes in Brand nu echt sneeuw nodig hebben. Op de radar zie je dat er nog een neerslagzone achter het front zit. Belangrijk is echter ook het tempo waarmee die neerslag naar het zuiden schuift en hoe snel de sneeuwgrens daalt. Inmiddels sneeuwt het ook in Saalbach op 1000 meter. Laten we duimen voor iets meer dan een cosmetisch laagje! Het wordt wat mij betreft een echte webcamdag. Check ze hier!

Saalbach
Saalbach

Droger en kouder

In de loop van de middag wordt het droger. Ik verwacht dat de meeste sneeuw vanavond al de Alpen verlaten heeft en dan kan het flink gaan afkoelen. Mits het het genoeg opklaart kan het kwik vannacht beneden de -10 gaan uitkomen. Wat morgen volgt is een prachtige zonnige winterdag! Afhankelijk van hoeveel sneeuw er nog is gevallen wordt het een schitterende 1e Kerstdag! Het blijft de hele dag behoorlijk fris, vooral in de oostelijke Alpen blijft de temperatuur overdag rond het vriespunt steken. In Frankrijk is het wat zachter. Dat mooie weer trekken we door naar de rest van de week en dan wordt het overal geleidelijk zachter.

Vanaf zondag neemt de spanning weer toe. Steeds meer modellen berekenen een meer noordwestelijke stroming. Eerst geeft dat alleen wat meer bewolking met name in Oostenrijk, maar in de loop van volgende week neemt de kans op een nordstau ook toe. Bij duidelijk lagere temperaturen kan er dan op meer uitgebreide schaal sneeuw gaan vallen. Dat is echter nog ver weg.

Vandaag kan er ook wat sneeuw naar Italië overwaaien (webcam Madonna di Campiglio)
Vandaag kan er ook wat sneeuw naar Italië overwaaien (webcam Madonna di Campiglio)

Frankrijk en Italië droger

De minste sneeuw, zowel nu als op lange termijn, hebben de Franse en Italiaanse Alpen. Vandaag pakken de Italiaanse skigebieden nog een staartje mee van de sneeuwval, net als de noordelijke Franse Alpen, maar vanaf morgen verwacht ik voor lange tijd geen neerslag meer. Zo ontsnapte Italië dus aan de ergste regen, maar blijft het op sneeuwgebied voorlopig ook relatief mager.

Iedereen alvast hele fijne kerstdagen, morgenvroeg staat er een nieuw weerbericht klaar!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Bevestiging van het verhaal van @Roel: wakker
geworden met regen in St Anton, maar sinds een uurtje sneeuw tot in het dorp. De berg hangt in de mist, dus ik ga me beneden prepareren op een Kerst met Kaiserwetter 😁

Fieberbrunn op 830mtr als sinds uur of 7 vanochtend dikke sneeuw. Wordt heel wat meer dan een cosmetisch laagje hier.

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/93865ab149ec888c7a4bf1d2...

Hier in Livigno op 1800m nu sneeuw.
Vannacht veel regen gehad.

null

Vertrek zaterdag naar Valloire. Eerste keer Frankrijk met nieuwjaar.
Niet de beste sneeuwcondities misschien op dit moment, maar er ligt voldoende en er komt een mooi zonnetje aan met temperaturen rond het vriespunt. Lekker genieten op de piste dus ;-)
Prettig kerstfeest en alvast happy new year !!!

In Morzine regent het nog altijd! De vierde dag…
Ook Les Gets heeft nog altijd regen. In Avoriaz valt er op de hogere pistes wat sneeuw.

Even een update vanuit St. Anton: het grootste deel van de liften en afdalingen ligt eruit op dit moment, waaronder Galzig en Rendl. Iets te heftig weer opeens blijkbaar. Beneden blijven is opeens geen stom idee meer 😉 Morgen verder.

Hier in Livigno dorp is de regen om 8.30 uur over gegaan in sneeuw. Ook op de piste is voelbaar dat er onder 2000 meter vooral regen is gevallen, maar nu ook al dikke sneeuw. Het valt echt met dikke vlokken, de bovenste liften zijn nog dicht in verband met de wind.

Heerlijk, door de zure appel heen bijten dit weekend en dan zo afsluiten. Er zijn wel eens momenten geweest dat het eerst knetter hard sneeuwde en dat overging in regen. Alle vers weg. Gelukkig gaat het nu andersom!

null
Livigno, ongeveer 1950 meter, 10.15 uur.

Ski Juwel Alpbachtal. Sneeuw vanaf ca 1000m. Heerlijk!

null

Hele nacht regen gehad. St Johann im Pongau. Om 10.00 uur sneeuwt het op 600 m.

Beneden de 900-1000 meter wordt het wel spannend, hier in Kitzbühel bijvoorbeeld. De sneeuwgrens ligt hier nog te hoog en de achterkant van de neerslagzone komt snel dichterbij. Ik ben benieuwd of het hier een witte kerst wordt.

null

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

De webcams van Le Grand Massif (Flaine) zien er nog steeds niet al te best uit :(. Komt het daar nog goed vandaag?

Heb de indruk dat de grote dump in Montafon stilaan voorbij is (althans wanneer ik de webcams en de live beelden op Instagram bekijk).
Boven op de berg zeer veel gevallen op 2-tal uur tijd. Sneeuwgrens ligt op zo’n 1.000m blijkbaar.

Benieuwd hoe e.e.a. de volgende dagen gaat evolueren. Er komen koudere temperaturen aan, maar precies eerst toch een warmte opstootje (volgens Bergfex).

S

Gaat er binnekort nog een mooie lading bijkomen in La Plagne???

Ik word niet bepaald blij als ik naar het ensemble voor Italië (Trentino) kijk… droog en warm.

*bericht bewerkt door Quick op 24 dec 2018 14:02

Mr. Slow

@nicky0180 @Quick Frankrijk, en zeker Italië hoeven voorlopig geen sneeuw meer te verwachten. Wordt wel heel zonnig, dat is ook wat waard.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@nicky0180 @Quick Frankrijk, en zeker Italië hoeven voorlopig geen sneeuw meer te verwachten. Wordt wordt wel heel zonnig, dat is ook wat waard.

Roel op 24 dec 2018 14:45

@Roel, Thanks… ik ga pas 18 januari dus hopelijk in het nieuwe jaar even wat mooie hoeveelheden erbij, dal ziet er nu zwaar somber uit!! kijk uit naar je positieve frankrijk gerelateerde berichten haha!

Hoi, ik zit nu in tignes 1800 het regend hier 😓. Nu al een tijdje droog. komt er nog sneeuw vandaag? Of kunnen straks iniedergeval de sneeuwkanonnen aan want op sommige plekken is het hard nodig😅❄️?
Fijne feestdagen

Josse 12

Update uit Skiwelt, meer specifiek Brixen im Thale: vanaf vannacht is er sneeuw gevallen, inmiddels droog. Helaas is de sneeuwgrens rond de 1000 meter blijven hangen. Geen witte kerst in het dorp dus, maar wèl waanzinnige pistes met zo’n 30-50cm Neuschnee. Op de foto (ongeveer 1200m hoogte genomen) is het verschil / de sneeuwgrens goed te zien.

null

En nog eentje…

null

In Nendaz (Quatres Vallées op 1400 meter) heeft het 3 dagen zo goed als de hele tijd geregend, waaronder vandaag heel erg veel.
Veel sneeuw weggesmolten, net gestopt met regenen dus ben benieuwd wat het morgen zal geven, hogerop waarschijnlijk wel veel sneeuw gevallen!

Bedankt voor de update @Roel! Dankzij jouw uitgebreide weerberichten hebben we alle regen kunnen ontwijken. Gisteren een droge dag in Zauchensee (terwijl het regende in het naastgelegen lager liggende Radstadt). Vandaag begon de dag met veel regen in het dal van Flachauwinkl, maar na de eerste gondel uitsluitend sneeuw! In de middag alleen nog sneeuw en een beetje zon.

In Nendaz (Quatres Vallées op 1400 meter) heeft het 3 dagen zo goed als de hele tijd geregend, waaronder vandaag heel erg veel.
Veel sneeuw weggesmolten, net gestopt met regenen dus ben benieuwd wat het morgen zal geven, hogerop waarschijnlijk wel veel sneeuw gevallen!

Matsoematsoe op 24 dec 2018 16:53

Pfoeh wat zonde… :-(
Wij vertrekken vrijdag naar Veysonnaz / Thyon. Hopelijk genoeg (nachtelijke?) vorst als het straks gaat opklaren zodat de sneeuwkanonnen wat kunnen herstellen op de lager gelegen pistes

❄️

null
Sulden am Ortler. Tot net na de middag heeft het gesneeuwd. Daarna warempel de zon nog gezien.

Fantastische condities.

Warth ziet er weer goed uit. Zeker hogerop ideaal skiën. Ook in het Lechtal,waar wij verblijven,mooi laagje sneeuw gevallen vanmorgen,na 2 ellendige dagen regen!

In Gstaad boven de 1300 meter vandaag van een tot vier uur ongeveer 20 cm.

null

Mittelberg Kleinwalsertal. Hele nacht stortregen, rond 8u ging de regen over in sneeuw. In het dal 5-10cm sneeuw na 8u. Mooi winters plaatje in het dorp. Veel pistes waren vandaag gesloten omdat er teveel regen onder de sneeuw was gekomen. Pistenbully zou meer kapot maken dan goed doen. Slechts enkele pistes waren open zonder re preparen. Maar morgen verwachten ze weer dat de meeste pistes open kunnen na een nacht vorst.

Liefhebber van sneeuw, bergen en extreem weer.

In Bettmeralp in de nacht en ochtend regen. Daarna hevige sneeuw tot 15u en toen klaarde het op. Perfecte omstandigheden nu

null
null

null

Was gisteren in Fiss echt genieten, Heb vast gestaan in een meter sneeuw:)
Zie nu langzaam de blauwe lucht, dus word weer een super dag om te boarden met zicht.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie