Wintersport accommodatieteksten ontrafeld

Roel op 22 september 2019· 42 reacties

null

Als je een vakantie gaat boeken kun je dat op verschillende manieren doen. Er zijn meerdere websites die een accommodatie aanbieden maar vrijwel altijd kom je uit op een pagina waar de accommodatie beschreven wordt. Een algemene beschrijving, kenmerken en een aantal foto’s moeten je verleiden om de accommodatie te boeken. Soms stuit je echter op teksten waarvan je de betekenis moet ontrafelen voordat je er achterkomt wat werkelijk bedoeld wordt. In dit artikel lezen we tussen de regels van accommodatieteksten om de waarheid te achterhalen.

Interpretatie accommodatieteksten

Vorig jaar schreven we over de sterrensystematiek van hotelaccommodaties. Het aantal sterren zegt veel over de kwaliteit van een accommodatie, en dat doen reviewsites ook mits je de reviews goed interpreteert. Dat geldt ook zeker voor de beschrijvingen die hotels en boekingssites zelf gebruiken. Er zijn echter bepaalde valkuilen, tips en weetjes die je kunnen helpen om een goede keuze te maken. Ik sprak hierover met mijn collega Ben Brantzen, een man die al 18 jaar werkzaam is in de reisbranche en ervaring heeft bij meerdere touroperators. We liepen een aantal advertentieteksten na van bekende touroperators.

Accommodaties met sterren

Zoals aangegeven bij het artikel over hotelsterren is het goed om te weten dat een viersterren accommodatie in Frankrijk niet gelijkwaardig is aan vier sterren in Oostenrijk. Bij appartementen geldt ongeveer hetzelfde. Deze viersterren appartementen in Valmeinier zijn bijvoorbeeld meer basic en kleiner dan deze driesterren appartementen in het Oostenrijkse Sankt Gallenkirch.

Ook tussen aanbieders onderling bestaan soms verschillen. Bij Vakantiediscounter heeft Gästehaus Gredler in Hippach bijvoorbeeld 3 sterren, terwijl het op Sunweb 2,5 ster krijgt en bij Wintertrex twee sterren. Dit komt doordat touroperators soms zelf het aantal sterren bepalen. TUI geeft expliciet aan soms andere afwegingen te maken en Wintertrex doet hetzelfde:

“De categorie van de accommodatie komt overeen met de classificatie van het land zelf (sterren) of werd door ons aangegeven (zonnen) als de accommodatie geen classificatie heeft of die naar onze mening afwijkt van de officiële sterren.”

Het is extra oppassen als een accommodatie niet geclassificeerd is. En in Frankrijk poetsen gasten regelmatig zelf het appartement. Dit komt niet altijd ten goede aan de kwaliteit van de accommodatie.

Foto’s kunnen afwijken

Soms lees je in accommodatieteksten zinnen in de trant van: “foto’s zijn voorbeelden en kunnen afwijken”. Appartementen binnen hetzelfde complex kunnen inderdaad anders ingericht zijn doordat ze een andere eigenaar hebben. Dit soort constructies zie je vaak terug in Franse skigebieden. Dit is een risico omdat het appartement op de afbeelding een van de mooiere van het complex kan zijn. Bizztravel vermeldt letterlijk in de kleine lettertjes dat de foto’s van het interieur van het appartement of de kamer een indicatie zijn van wat je kunt verwachten.

Bijschrift van Tui bij Residence Plein Sud, Val Thorens
Bijschrift van Tui bij Residence Plein Sud, Val Thorens

Digitale impressies: is de accommodatie af?

Accommodaties kunnen ook nog in aanbouw zijn terwijl ze wel al via de website worden aangeboden. Er worden dan digitale impressies getoond. Bij vroege kou in de herfst of onverwachte tegenslag komt het echter voor dat de bouw niet op tijd af is. Park Allgäu van Centerparcs zou bijvoorbeeld al begin oktober vorig jaar geopend worden maar bleek pas op 14 december klaar te zijn. In Oostenrijk en Duitsland zijn dit incidenten, in Frankrijk gaat het wat vaker mis.

Bij jong publiek geliefd

Een veelgebruikte zin op websites van reisorganisaties is “bij jong publiek geliefd” of “après-skimogelijkheden dichtbij”. Er is geen reden om te twijfelen aan deze woorden maar hier zit vaak een dubbele boodschap in. De accommodatie kan in een uitgaanswijk of zelfs boven een après-skibar zitten. Voor sommigen is een “gezellige après-skibar met terras aan de piste” dus niet de beste keuze. Snowtime biedt dit appartementencomplex aan in Saint François Longchamp. Uit enkele reviews op de site van Sunweb blijkt dat de après-skibar echter behoorlijk wat geluidsoverlast veroorzaakt.

Sunweb geeft het vaak trouwens netjes aan, met een kadertje wanneer het een geliefde studentenaccommodatie is.

null

Rustige omgeving

Andersom kun je ook voor verrassingen komen te staan. Als er staat “rustige omgeving” moet je opletten of er überhaupt wel iets te beleven is. Wintertrex schrijft over Hotel Ronach “ligt te midden van de ongerepte natuur”. Dit hotel ligt inderdaad in de ‘middle of nowhere’ en er ligt niks bij in de buurt. Op 4 kilometer afstand (nagemeten) liggen het dorp, de dichtstbijzijnde piste en de lift.

Ligging aan de piste of bij de lift

Veel mensen willen op wintersport niet te ver zeulen met hun skispullen. Daarom wordt er gezocht naar een accommodatie aan de piste. Bij veel touroperators kun je hierop filteren in de zoekresultaten. Houd er echter rekening mee dat een ligging aan de piste niet altijd betekent dat er ook een lift is. Een goed voorbeeld is het dorp Viehhofen bij Saalbach. Via de blauwe piste 68 kun je naar veel accommodaties toeskiën (dus ski-in ski-out), maar er is geen lift terug het skigebied in (wel richting Zell am See). Daarvoor moet je 5 kilometer rijden naar Vorderglemm.

null

Soms lees je ook: “bij voldoende sneeuw afdalen tot aan de accommodatie”. Het zit hem in de woorden “bij voldoende sneeuw” want dit kan een piste zijn maar ook een weiland waar je nog een hek of greppel overmoet. Als er geen sneeuw ligt kan het zijn dat je een heel eind te voet moet. Een voorbeeld waar je even goed moet lezen is bijvoorbeeld Hotel Taxacher in Kirchberg.

En check bij de genoemde afstand tot de lift of piste altijd een plattegrond waarop de wegen en hoogtelijnen zijn aangegeven. Hoe dichter de lijntjes bij elkaar liggen, hoe steiler het terrein (deze zijn onder andere op onze site te vinden). Soms zijn de afstanden hemelsbreed gemeten en moet je alsnog een flink, soms steil stuk overbruggen.

Deze accommodatie in Le Corbier ligt zeer gunstig
Deze accommodatie in Le Corbier ligt zeer gunstig

Continentaal ontbijt op wintersport

En het ene ontbijt is het andere niet. Bij deze appartementen in Superdévoluy (F) is een “continentaal ontbijt” bij te boeken. Het is goed om te weten dat dit de meest eenvoudige vorm van ontbijt is. Officieel hoeft het niet meer te zijn dan een broodje met jam en koffie.

“Naar de smaak van de eigenaar”

Let op als er staat “naar de smaak van de eigenaar", "eenvoudig ingericht” of "het interieur is enigszins gedateerd, maar de ligging maakt veel goed. Bewoordingen die wijzen op een zeer basic inrichting. Boek je weleens via een Duitstalige site? Dan wordt het woord “rustikal” vaak ge-/misbruikt.

Lees ook:

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Het is ook maar wat je “aan de piste” noemt. In Scheffau bedoelen ze daarmee een flauw weggetje naar het dalstation waar je onderweg ook nog eens 2x moet uitklikken en een eind wandelen. Als je dat vooraf weet, geen probleem, maar niet iedereen gaat uitgebreid googlen of wat opzoekwerk doen. We hebben daar toch best wel wat ontevreden gasten gezien.

*bericht bewerkt door Hupla op 22 sep 2019 08:36

1x in Leogang gehad (nog voor Google Maps) dat we inderdaad vlak aan de piste zaten, maar dat was een oefenpiste waarvandaan je niet direct door kon naar de rest van het gebied. Achteraf best vervelend. Tegenwoordig let ik ook altijd op waar de accommodatie zich bevindt. Ben ook weleens iets verder van de lift gaan zitten, zodat de weg redelijk vlak was ipv een erg steile weg die we anders elke dag moesten lopen.
In Oostenrijk vind ik het toch vaak nog moeilijk appartementen met een fatsoenlijke bank te vinden. Leuk zo’n grote slaapkamer, maar daar heb je niks aan als de woonkamer vervolgens een keukentje is met een tafel met rondzit en verder niets. Al wordt dat inmiddels wel makkelijker.

Ooit een accommodatie gehad waar geen ruimte was voor ski’s en schoenen…
Ski’s lieten we in de dakkoffer, maar schoenen niet ergens goed kunnen laten drogen is erg vervelend.
Sindsdien check ik altijd of daar iets over vermeld staat. Liefst verwarmd!

❄️

Ik zet skischoenen gewoon op een theedoek in de woonkamer als dat moet. Daar heb ik geen aparte ruimte voor nodig…

Ja dat deden we ook, maar met 9 paar skischoenen vergt dat nog best wat ruimte. Ik vond het in ieder geval niet praktisch. Zeker die van de kinderen waren behoorlijk nat van binnen en wilden we met de extreme kou van die winter (-20) ‘s morgens goed droog aankrijgen.

❄️

Authentiek ingericht is ook altijd zo’n mooie eufemisme voor ouwe troep :).

Tegelijk denk ik dat je tegenwoordig, met alle reviewsites ed, echt niet meer verrast zou hoeven worden met hoe je accomodatie er nou echt uitziet. Hooguit inderdaad als je via touroperatorers iets massaals boekt, maar zelfs dan zou het je niet hoeven verrassen.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Speltip 1: niet boeken via grote reisorganisaties. Het zelf regelen is veel leuker, en je zit vaak in veel leukere, authentiekere accommodaties. De teksten op websites van de reisorganisaties zijn vaak misleidend, foto's van het specifieke appartement zelden voorhanden et cetera.

Enige voordeel is als je boekt in het voor- of naseizoen in Frankrijk en je weinig geeft om ruimte of aftandse appartementen in een betonblok; dan zijn reisorganisaties voordelig. Maar anders…

PS: Wat een irritante Tomorrowlandreclame midden in het artikel trouwens.

*bericht bewerkt door Quick op 22 sep 2019 10:50

Mr. Slow

Beetje gekke vergelijking tussen Valmeinier en St. Gallenkirch. Sterren zeggen namelijk iets over voorzieningen, en in Valmeinier zijn een binnenzwembad, fitnessruimte, sauna en stoombad aanwezig, terwijl St. Gallenkirch het moet doen met een buitenzwembad (gesloten in de winter neem ik aan) en een infraroodcabine. Die ene ster extra in Valmeinier is dus best verklaarbaar, ondanks de eenvoudigere appartementen.

*bericht bewerkt door paolie op 22 sep 2019 12:10

Beetje gekke vergelijking tussen Valmeinier en St. Gallenkirch. Sterren zegt namelijk iets over voorzieningen, en in Valmeinier zijn een binnenzwembad, fitnessruimte, sauna en stoombad aanwezig, terwijl St. Gallenkirch het moet doen met een buitenzwembad (gesloten in de winter neem ik aan) en een infraroodcabine. Die ene ster extra in Valmeinier is dus best verklaarbaar, ondanks de eenvoudigere appartementen.

paolie op 22 sep 2019 11:38

Zelfs de ligging maakt verschil qua beoordeling voor sterren. In valmeinier zit je bijvoorbeeld ook direct aan de piste.

Born to Ride

Tegenwoordig kun je met behulp van google maps zelf wel aardig uitzoeken hoe ver het nu precies van de piste is, en inderdaad zijn online reviews een goed middel tegen al te misleidende teksten. Zelf let ik altijd op het aantal vierkante meters, als dat is vermeld en of er ook iemand in de woonkamer moet slapen.

Ook een begrip is skibus stopt voor het huis/appartement .Staat alleen niet bij dat hij maar 2x s morgens heen gaat ,en 2x terug aan het eind van de dag.Of stopt op loop afstand ,dat kan ook van alles zijn.

Kleine tip…
Als ik ga boeken, kies ik eerst een gebied uit ga dan een avondje met Google maps/sat. rond kijken, en kan dan meestal zo een leuk plekje aan de piste vinden o.i.d, en dan ist ff google op de naam… en de rest komt vanzelf. En nog meer voor pret

Ook een begrip is skibus stopt voor het huis/appartement .Staat alleen niet bij dat hij maar 2x s morgens heen gaat ,en 2x terug aan het eind van de dag.Of stopt op loop afstand ,dat kan ook van alles zijn.

ruudsan op 22 sep 2019 18:09

OMG zo herkenbaar. Zugspitz Arena…
Hotel in Ehrwald iedereen op de bus want pistes Biberweir, Lermoos, Almbahn, … Niet te bereiken te voet. --> 1000 man aan de bushalte.
Slechtste gebied waar ik ooit geweest ben.

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

In Frankrijk moet je gewoon de factor 1,5 toepassen. Appartement voor 6 is geschikt voor 4 man.

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

Dit is vaak een punt van frustratie en sorteren als het om vakantie boeken gaat!
Maar ik stop er al mijn vreugde en zaligheid in onder het mom van voorpret :P
Mij hebben ze nog nooit gefopt met dit soort dingen…een van de alle grootste voordelen van techniek van deze tijd.
tripadvisor, zoover, google maps/earth en skimappen zorgen ervoor dat ik er al ben geweest in de digitale wereld!
Zo ben ik altijd perfect terecht gekomen en waren de verwachtingen ook waar gemaakt toen ik er eenmaal was :)
Toch blijft ik die pistes die je naar beneden brengen maar niet terug met een lift maar raar vinden…al is het een sleeplift of iets!

@havana

Of 2 man slaapt op een stofferige canapé in de leefruimte. 😣😢😟

Born to run. B.S.

Als ik het zo lees is mijn (misschien niet objectief) gevoel om Frankrijk te mijden voor mij weer bevestigd.

QUOTE
in Frankrijk poetsen gasten regelmatig zelf het appartement. Dit komt niet altijd ten goede aan de kwaliteit .

Wanneer de organisatie in Fr. de acco’ s zelf poetsen is ’ t dikwijls nog veel erger. Vliegen met 4 man je verblijf binnen en zijn 10 min later weg, de vloer goed kletsnat voor het eerste zicht. 😭😢

Born to run. B.S.

Als ik het zo lees is mijn (misschien niet objectief) gevoel om Frankrijk te mijden voor mij weer bevestigd.

Hansvk op 23 sep 2019 09:29

En dat heb ik nu juist met oostenrijk. Ligging ver van de piste, Skibussen en gedateerd interieur vind ik gewoon helemaal niks…

Born to Ride

Ligging, skibussen e.d. is allemaal van te voren uit te zoeken. Als dat tegenvalt, dan heb je volgens mij je huiswerk niet goed gedaan.

Ligging, skibussen e.d. is allemaal van te voren uit te zoeken. Als dat tegenvalt, dan heb je volgens mij je huiswerk niet goed gedaan.

Hansvk op 23 sep 2019 11:36

Als het in Frankrijk tegen valt heb je ook je huiswerk niet goed gedaan. Wij gaan altijd met zijn 2e en hebben altijd een net en ruim appartement met een ruime woonkomer, fatsoenlijke slaapkamer en een badkamer met bad. Altijd direct aan de piste en vaak nog voorzien van zwembad en sauna. En dat alles voor een totaalprijs van maximaal 400,- inclusief skipas in een groot skigebied. Die combinatie is in Oostenrijk gewoon niet te vinden.

Born to Ride

Als ik het zo lees is mijn (misschien niet objectief) gevoel om Frankrijk te mijden voor mij weer bevestigd.

Hansvk op 23 sep 2019 09:29

Valt echt mee hoor. Ik ben 9 jaar in Frankrijk geweest op wintersport en heb in al die jaren nog nooit iets slechts aangetroffen. We hebben reizen gemaakt via Chalet.nl, Sunweb, Bizztravel, Ski-France.com en in alle gevallen na wat uitzoekwerk dik tevreden met het eindresultaat.

Natuurlijk zijn er negatieve uitschieters maar die kun je prima mijden als je er wat tijd insteekt… :)

Shhh zeg dat nou niet! laat iedereen lekker naar Oostenrijk gaan ofzo. Dan blijft het in Frankrijk lekker rustig ;-)

Ik zou niet meer zonder de brede Franse pistes willen. En het veel glooiender landschap. Oostenrijk is (wat ik heb gezien, dus niet veel) vaak toch heel wisselend. op 1 piste kan het wel 10x van bijna vlak naar steil gaan en terug… In Frankrijk heb ik dat idee minder, want aan de rand van de alpen dus meer weidegebied dan berg.

kwa appartement: Inderdaad gewoon voor 2 man extra boeken… dus met 4 man in een 6 persoons-app. Vorig jaar ook gedaan, en de meerkosten van 6p-app versus 4p-app waren 10 euro per appartement…

Ik zou niet meer zonder de brede Franse pistes willen. En het veel glooiender landschap. Oostenrijk is (wat ik heb gezien, dus niet veel) vaak toch heel wisselend. op 1 piste kan het wel 10x van bijna vlak naar steil gaan en terug… In Frankrijk heb ik dat idee minder, want aan de rand van de alpen dus meer weidegebied dan berg.

Waah op 24 sep 2019 15:19

Euh haal je hier de twee landen niet door elkaar. De westalpen staan er toch om bekend steiler, heftiger en hoger te zijn dan de oostalpen…

*bericht bewerkt door Rogier op 24 sep 2019 16:19

Click. Click. Peace

Shhh zeg dat nou niet! laat iedereen lekker naar Oostenrijk gaan ofzo. Dan blijft het in Frankrijk lekker rustig ;-)

Ik zou niet meer zonder de brede Franse pistes willen. En het veel glooiender landschap. Oostenrijk is (wat ik heb gezien, dus niet veel) vaak toch heel wisselend. op 1 piste kan het wel 10x van bijna vlak naar steil gaan en terug… In Frankrijk heb ik dat idee minder, want aan de rand van de alpen dus meer weidegebied dan berg.

kwa appartement: Inderdaad gewoon voor 2 man extra boeken… dus met 4 man in een 6 persoons-app. Vorig jaar ook gedaan, en de meerkosten van 6p-app versus 4p-app waren 10 euro per appartement…

Waah op 24 sep 2019 15:19

Fr gemiddeld glooiender dan AT? In ieder geval niet mijn ervaring, integendeel, eerder omgekeerd.

Edwin van Riel

Ligging, skibussen e.d. is allemaal van te voren uit te zoeken. Als dat tegenvalt, dan heb je volgens mij je huiswerk niet goed gedaan.

Hansvk op 23 sep 2019 11:36

Als het in Frankrijk tegen valt heb je ook je huiswerk niet goed gedaan. Wij gaan altijd met zijn 2e en hebben altijd een net en ruim appartement met een ruime woonkomer, fatsoenlijke slaapkamer en een badkamer met bad. Altijd direct aan de piste en vaak nog voorzien van zwembad en sauna. En dat alles voor een totaalprijs van maximaal 400,- inclusief skipas in een groot skigebied. Die combinatie is in Oostenrijk gewoon niet te vinden.

Matthias123 op 23 sep 2019 11:56

Klopt, heb dan ook nooit de behoefte gehad om in Frankrijk iets te zoeken. Inmiddels zijn wij vaste bezoekers van de Dolomieten in de winter (vooral voor de sfeer, kwaliteit van eten en drinken en een fijn skigebied voor een paar medereizigers met weinig ski-ervaring en wat piste-angst).

Kwaliteit van eten en drinken in Italië is trouwens ook lang niet altijd beter dan in Frankrijk en andere landen. Ook in Italië en met name in de grote skigebieden kan je het ook slecht treffen . . Eten in Italië word pas vaak echt beter richting Rome. maar daar kan je niet skiën (ten minste voor zover ik het weet). En ook in Frankrijk kan je soms ook heel goed en lekker eten

Wat boeit het, eten doe ik thuis wel weer ;) Ik kom alleen voor het skiën.
Accommodaties/skigebieden schermen vaak met het aantal pistekilometers. Maar dat is niet altijd aaneengesloten. Wat heb je aan een megagebied als je ´s ochtends eerst een uur in de auto zit, of als de verbindingen zo gekunsteld zijn dat je de uithoeken van het gebied niet fatsoenlijk kunt bereiken?

Kwaliteit van eten en drinken in Italië is trouwens ook lang niet altijd beter dan in Frankrijk en andere landen. Ook in Italië en met name in de grote skigebieden kan je het ook slecht treffen . . Eten in Italië word pas vaak echt beter richting Rome. maar daar kan je niet skiën (ten minste voor zover ik het weet). En ook in Frankrijk kan je soms ook heel goed en lekker eten

Jelski op 25 sep 2019 09:01

Pure quatsch. Ik was afgelopen jaar een week in de Aostavallei en heb zelden zo goed gegeten. En ik ben al vaak in zuidelijkere regio’s van Italië geweest…

Maar ik vind het eten in Frankrijk vaak ook heel behoorlijk hoor, en Zwitserland wordt qua eten vaak onderschat.

Mr. Slow

Joh, in al die landen kun je gewoon prima eten. Voordeel van Italië is wel, dat je dan voor vergelijkbare maaltijden gewoon wat minder betaalt. Nadeel is dat je dat voordeel direct weer kwijt bent als je 2x per dag een restaurant in duikt natuurlijk ;)

Edwin van Riel
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie