Veel poeder, de drang naar off-piste

Rogier op 09 januari 2019· 37 reacties

Diepe poeder is geweldig maar wees niet blind voor het gevaar
Diepe poeder is geweldig maar wees niet blind voor het gevaar

Bakken met poeder komen naar beneden. Al mijn social media-accounts lopen vol met beelden van ondergesneeuwde auto’s, afgesloten wegen maar ook GoPro filmpjes van poederrijders die faceshot na faceshot scoren. De poeder is zo licht dat deze continu in het gezicht van de freeriders vliegt. En dat terwijl het lawinegevaar hoog is. Aan de ene kant lokt die poeder enorm, terwijl aan de andere kant allerlei waarschuwingen worden gegeven. Kun je met zoveel poeder en zo’n hoog lawinegevaar nog off-piste gaan?

Ongekende kaarten met veel zwart (lawinegevaar 5)
Ongekende kaarten met veel zwart (lawinegevaar 5)

Hoog lawinegevaar

Het lawingevaar is hoog. Je hoeft maar de site lawinen.at te openen en de rode vlakken springen je tegemoet. Veel lawinegevaar 3 en 4 en steeds meer 5. Dat zijn niet te onderschatten cijfers. De vele sneeuw én wind zorgen voor een explosieve mix. De kans op spontane lawines is aanwezig (en zal met de vele extra voorspelde sneeuw waarschijnlijk toenemen) en de kans op zelf getriggerde lawines is enorm, en dat op alle oriëntaties. Wegen worden afgesloten en er wordt zelfs geëvacueerd.

Niet verboden

Veel mensen denken dat off-piste op dit soort momenten verboden is, maar dat is het formeel niet (m.u.v. van Italië waar de regelgeving wat ingewikkelder is). Lokale verordeningen kunnen off-piste gaan wel eens verbieden. Dat gebeurt echter maar erg weinig. Er wordt in de Alpenlanden gerekend op verstandige keuzes van de wintersporters zelf. Een enorme mate van eigen verantwoordelijkheid.

Deze infor spreekt voor zich! Zeer groot gevaar
Deze infor spreekt voor zich! Zeer groot gevaar

Toch die poeder in: op de piste

Natuurlijk begrijp ik de drang om met zoveel sneeuw de poeder in te gaan. De verstandigste keuze is, op de plekken met het hoge lawinegevaar, momenteel het skiën op geopende, beveiligde en niet-geprepareerde skipistes. Hier vind je momenteel ook meer dan genoeg poeder, als de skigebieden tenminste open zijn. Momenteel is het ook op de pistes verstandig om niet alleen op stap te gaan. Bij een onfortuinlijke val kun je snel met je hoofd onder de sneeuw komen. Het is dan zeer moeilijk om uit de sneeuw te komen en je kunt zelfs stikken in de sneeuw, zonder dat je onder een lawine bent gekomen. Dit kan snel levensgevaarlijk zijn. Altijd binnen gezichtsafstand van elkaar blijven is met dit soort condities heel belangrijk. Het weer is extreem, en daarmee is extreme voorzichtigheid geboden.

En echt off-piste

En zoals hierboven staat, het is in principe niet verboden (lokale uitzonderingen daargelaten) om off-piste te gaan. Echter is het momenteel, op veel plekken, zo ontzettend gevaarlijk dat je over extreem veel ervaring, kennis en terughoudendheid moet beschikken om veilig van de poeder te kunnen genieten. Een hoeveelheid ervaring die zelfs maar weinig locals hebben, en nog veel minder toeristen beschikken over voldoende kennis. Wees hierin heel eerlijk naar jezelf en laat je niet overhalen door sporen in de sneeuw van onbekenden of door vrienden die off-piste willen. Bedenk ook dat veel verzekeringen, als je nu off-piste in de problemen komt, niet uitkeren omdat je zo’n enorm risico hebt genomen en tegen standaard richtlijnen bent ingegaan. Dit is per verzekering en situatie anders. Tel hierbij op dat het met deze condities bijna onmogelijk is om reddingen te organiseren. Zie het blog over de reddingsactie in Zell am See.

null

Kun je het niet laten?

Ga je echt op zoek naar off-piste poeder. Wees dan extreem conservatief en zoek alleen gebieden op waar minder verse sneeuw is gevallen maar vooral met een lager lawinecijfer en met vlakkere hellingen. Andere aandachtspunten zijn:

  • Check en begrijp het lawinebericht;
  • Natuurlijk heb je het lawine-drie eenheid mee;
  • Ski alleen hellingen onder de 30° en let daarbij ook op de totale berg boven je! Bij lawinegevaar 4 en 5 kunnen enorme spontane lawines omlaag komen;
  • Praat met de pistedienst / berggidsen, luister naar hun antwoorden (ook als dat betekent dat je op de piste moet blijven!);
  • Hou in de gaten of het skigebied überhaupt wel open blijft (de pisteurs zullen je niet vinden bij gesloten pistes, zorg dus ook dat je niet off-piste niet bij een gesloten lift aankomt);
  • Hou in de gaten of wegen e.d. niet afgesloten worden.

Nog even niet

Met zo’n ontzettend groot gevaar als dat nu in grote delen van Oostenrijk heerst, is het dus heel belangrijk om ‘nee’ te zeggen en gewoon niet off-piste te gaan. Dat skigebieden gesloten blijven en dorpen afgesloten worden geeft aan dat professionele lawinedeskundigen het gevaar extreem hoog vinden en geen enkele veiligheid kunnen garanderen. Dat zou reden genoeg moeten zijn om gewoon op de pistes te blijven. Het gevaar is op veel plekken gewoon te groot, en de winst (een lekkere afdaling) staat in het niet bij de eventuele gevolgen. De tijd voor veilige poeder komt wel weer. Zoals een bevriende berggids zegt, “die bergen lopen niet weg en die poeder valt op een ander moment toch weer!”

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Kan je als niet ervaren offpiste-skieer, wel ervaren piste skier, op deze momenten een gids nemen (voor off-piste)?
Of is het zelfs daarvoor te gevaarlijk ?

Ik kan het even niet meer terugvinden, maar las vanmorgen volgens mij een bericht dat de autoriteiten in SLBland je het moedwillig in levensgevaar brengen van de hulpdiensten (of iets van die strekking) ten laste willen leggen indien ze je moeten komen redden van een zelfgekozen avontuur buiten de pistes.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Kan je als niet ervaren offpiste-skieer, wel ervaren piste skier, op deze momenten een gids nemen (voor off-piste)?
Of is het zelfs daarvoor te gevaarlijk ?

Anon5710 op 9 jan 2019 13:20

Vragen staat vrij natuurlijk. Wellicht weten ze wat te vinden in qua risico acceptabele pistes of hellingen. Beetje gids zegt ook gewoon nee, als het nee is natuurlijk. Uiteindelijk één van zijn belangrijker taken, terugfluiten van de gewaardeerde klanten waar nodig.

Edwin van Riel

Ik kan het even niet meer terugvinden, maar las vanmorgen volgens mij een bericht dat de autoriteiten in SLBland je het moedwillig in levensgevaar brengen van de hulpdiensten (of iets van die strekking) ten laste willen leggen indien ze je moeten komen redden van een zelfgekozen avontuur buiten de pistes.

Shane op 9 jan 2019 13:25

Lijkt me onwaarschijnlijk, of hooguit een soort publieke waarschuwing. Bij mijn weten zijn hulpverleners goed in staat af te wegen of een redding verantwoord kan worden uitgevoerd of niet.

@Anon5710 Zeker en als er mogelijkheden er zijn heb je de tijd van je leven ;-) (Verwacht niet dat een gids je meeneemt als het lawinegevaar 5 is)
@Shane Dit zijn manieren hoe, vooral uit vanuit de politiek, off-piste wordt tegengegaan, dat de rechtzaken in veroordelingen uitmonden komt minder vaak voor. (In Frankrijk werd dit ook wel eens gebracht, waarna de bergredding zoiets zei als, als het te gevaarlijk is gaan we gewoon niet.)

Maar het geeft aan, zoals ik in het stuk schreef, dat het op die plaatsen gewoon niet verstandig is om off-piste te gaan.

Click. Click. Peace

Prima verhaal @Rogier
Samenvattend: in theorie kan het, in de praktijk is het nu een no-go…

Gekkenwerk om op dit moment off piste te gaan, ik betwijfel zelfs of de plaatselijke gidsen momenteel wel goed weten waar het veilig is en waar niet.

Bla, bla, bla.

Ik vond dit artikel op Vol.at (Voralberg) over de inzet van de bergredding bij een van de ongelukken afgelopen week.
https://www.vol.at/als-retter-funktioniert-man/6054868…

De quote onderaan spreekt voor zich:
„Die weiße Schneepracht lässt die Wintersportlerherzen natürlich höher schlagen und die Verlockung, die eigene Spur in einen unberührten Tiefschneehang zu zaubern, ist groß. Aber bei diesen Verhältnissen sollte im Moment auf eine Tour abseits der gesicherten Pisten verzichtet werden“

*bericht bewerkt door ViolaB op 09 jan 2019 13:41

@Hessel Jep, en ik zie ook veel gebieden in Oostenrijk met meer dan genoeg verse sneeuw met lawinegevaar 3 (onder de boomgrens) en daar is met ervaring, kennis en slimme keuze prima veilig poeder in te vinden.
@bartvwg Er zijn plekken waar je lawines echt kunt uitsluiten, niet elk gebied of elk dal heeft deze plekken. Gidsen kennen het terrein kunnen kaart lezen en begrijpen alle facetten. Dus ja gidsen kunnen je met een hoge veiligheidsmarge in dit terrein meenemen. Als het terrein het toestaat. En anders kunnen gidsen ook juist nee zeggen en dat is ook hun beroep. Ook kunnen gidsen je meenemen naar een dal 100 km verderop waar het lawinegevaar aanmerkelijk minder is.

*bericht bewerkt door Rogier op 09 jan 2019 13:48

Click. Click. Peace

Er zijn plekken waar je lawines echt kunt uitsluiten, niet elk gebied of elk dal heeft deze plekken. Gidsen kennen het terrein kunnen kaart lezen en begrijpen alle facetten. Dus ja gidsen kunnen je met een hoge veiligheidsmarge in dit terrein meenemen. Als het terrein het toestaat. En anders kunnen gidsen ook juist nee zeggen en dat is ook hun beroep.

Rogier op 9 jan 2019 13:45

@Rogier
Niet eens, op een moment zoals nu (in bepaalde delen van Ö), waarbij de wind een grote rol speelt, er amper zichtbaarheid is en de sneeuw met bakken blijft vallen is er m.i. geen enkele persoon die de situatie goed kan inschatten.
Eens de rust weergekeerd is natuurlijk wel.
Maar op dit moment? Op een langlaufpiste in de vlakte misschien wel. ;)

Bla, bla, bla.

@bartvwg Het kan prima zijn dat een gids nu inderdaad zegt. Hier in dit dal is geen enkele plek veilig dus we gaan niet off-piste. Dat is ook zijn taak. Hij kan zeker wel een inschatting maken. En die inschatting kan ook zijn: ‘er is op dit moment geen goede inschatting te maken, dus we gaan niet’. Dat allemaal hoort bij het keuzeproces.

En zoals ik ook zei, er zijn gebieden waar er nu geen enkele plek is die veilig is. Maar om dat meteen te zeggen dat ook gidsen het nu niet kunnen weten gaat mij te ver. Want er zijn momenteel in Oostenrijk ook plekken met heeel veel sneeuw te vinden waar veel freeriders met een voor hen acceptabel risico off-piste kunnen gaan. (ik zag op lawinen.at vrij veel 3 tot boomgrens)

Click. Click. Peace

Misschien ook goed om erbij te vertellen dat veel al op voorhand kan worden uitgepluisd en beslist. Zicht is niet echt cruciaal voor een beslissing als je van te voren al weet onder de 30 graden te zitten bijvoorbeeld.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Misschien ook goed om erbij te vertellen dat veel al op voorhand kan worden uitgepluisd en beslist. Zicht is niet echt cruciaal voor een beslissing als je van te voren al weet onder de 30 graden te zitten bijvoorbeeld.

Shane op 9 jan 2019 14:06

met nu heel belangrijk: in de verste verte geen helling van meer dan 30° boven je!

Click. Click. Peace

Het was volgens mij inderdaad een “dreig”uitspraak uit de mond van een (lokale) politicus @Rogier.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Misschien ook goed om erbij te vertellen dat veel al op voorhand kan worden uitgepluisd en beslist. Zicht is niet echt cruciaal voor een beslissing als je van te voren al weet onder de 30 graden te zitten bijvoorbeeld.

Shane op 9 jan 2019 14:06

met nu heel belangrijk: in de verste verte geen helling van meer dan 30° boven je!

Rogier op 9 jan 2019 14:07

Uiteraard 😀👍.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Top dat er toch een blog over is gekomen nu er zoveel sneeuw valt en bij veel mensen de stoke enorm hoog is!

Born to Ride

@Matthias123 Mede dankzij jouw opmerkingen ;-)

Click. Click. Peace

@Shane hier wordt gerefereerd aan het Thema, is dit misschien het artikel?
https://salzburg.orf.at/news/stories/2957433/

en een ander artikel wat hier ook wel aangehangen kan worden:
https://salzburg.orf.at/news/stories/2957200/

MfG,

Dank @Alpenfreund, maar nee dat zijn ze niet. Ik dacht het gewoon op Salzburg 24 stond. Er werd onder andere verwezen naar de tenlastelegging die de drie snowboarders die de redding (die hier ook werd uitgelicht) in gevaar brachten tegemoet konden gaan zien.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Ik kan het even niet meer terugvinden, maar las vanmorgen volgens mij een bericht dat de autoriteiten in SLBland je het moedwillig in levensgevaar brengen van de hulpdiensten (of iets van die strekking) ten laste willen leggen indien ze je moeten komen redden van een zelfgekozen avontuur buiten de pistes.

Shane op 9 jan 2019 13:25

Klopt, dat heb ik ook gelezen. De nieuwe Staatsanwalt van het SBLand zou de 3 mensen die de reddingswerkers bij Kaprun in gevaar hebben gebracht door ook off-piste te gaan en daarbij ook gered moesten worden willen vervolgen. Kan het ook niet meer terugvinden, maar stond wel degelijk ergens…

Lijkt me toch vrij vergezocht/kansloos. Reddingsdienst dient allereerst afweging te maken van de risico’s die haar eigen mensen lopen en is verantwoordelijk voor die keuze. Zo ongeveer het eerste dat aangeleerd wordt: niet nog meer mensen in gevaar brengen.

Edwin van Riel

Ik ben heel benieuwd als die rechtzaak doorgaat. Want dat kan andere rechtzaken ook in werking zetten… (iedereen die boven iemand anders skiet in off-piste brengt de personen eronder in gevaar… en in de zomer: klimmen in los blokken terrein boven andere mensen? ijsklimmen waarbij iemand een ijspegels op iemand anders laat vallen etc etc)

Ik denk, en dat is echt puur een persoonlijke mening, dat dit nu vooral politiek harde taal is en dat het in werkelijkheid niet ver komt. Lijkt me ook dat dit niet gunstig zou zijn voor bergsportproffesionals…

Click. Click. Peace

Vind het toch een andere situatie, of je anderen in gevaar brengt door een bak sneeuw in de nek te kegelen of een situatie waarbij zij eerst zelf kunnen uitmaken of het risico acceptabel is en deze mensen hier bovendien specifiek voor toegerust en opgeleid zijn.

Maar inderdaad, de soep wordt ook hier vermoedelijk vooral heet opgediend.

Edwin van Riel

@Rogier, het artikel kwam op mij over alsof het vooral harde taal was van een nieuwe Staatsanwalt die zich even wilde laten horen. Inderdaad moet de praktijk uitwijzen in hoeverre zoiets haalbaar is…

@Harm dat verwacht ik ook.

Click. Click. Peace

Mijn famillie trekt zaterdag naar het lechtal …

Moeilijk aan hen uit te leggen dat sneeuwschoenwandelaars uiteraard ook risico lopen .

Goed artikel, maar ik hou mijn hart vast de komende dagen. Vooral als de wind wat gaat liggen en de hogere delen van de skigebieden (zonder bomen) weer open gaan en bereikbaar worden. Als er dan wat zicht is zullen vrees ik teveel mensen denken dat die ene mooie maagdelijke wand wel een heerlijke afdaling zal zijn. Ik ben echt bang dat vrijdag en zaterdag slachtoffers gaan vallen. Ook als je gewoon je pieper en alles mee hebt is de kans dat je puur door de impact van een grote lawine het loodje legt al ontzettend groot.

Gidsen weten dit natuurlijk als de beste zullen het echt wel aangeven als het niet gaat, daar ben ik wel van overtuigd. Ik heb alleen (zoals de meeste mensen hier) niet zo’n hoge dunk van de gemiddelde recreant.

@evert ja dat is vaak ook off-piste

Click. Click. Peace

Ook vandaag weer veel mensen off-piste zien gaan.
Hier in Alpbach geldt Niveau 4.

Er lag veel verse sneeuw op de piste, ik begrijp nu beter wat de lol is van offpiste skiën!

Vandaag hebben we ook gezien hoe snel het mis kan gaan: iemand was per ongeluk naast de piste terecht gekomen en kon er niet meer uit komen. We hebben haar met 2 man eruit getrokken, en vervolgens de ski’s uitgegraven. Gelukkig was het op een relatief vlak stuk, maar ik ben best geschrokken van wat ik zag! Er is helemaal niet zoveel sneeuw nodig om iemand compleet klem te zetten!

Apart, veel mensen buiten de piste bij stufe 4. Eigenlijk een niveau waarbij de mogelijkheden beperkt zijn en je echt heel goed moet weten wat je doet.

Edwin van Riel
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie