Volle bak sneeuw voor het westen en zuiden

Roel op 27 januari 2019· 19 reacties

Het is (nog) karig gesteld met de sneeuw in het skigebied Plose bij Brixen, Zuid-Tirol
Het is (nog) karig gesteld met de sneeuw in het skigebied Plose bij Brixen, Zuid-Tirol

Het ziet er steeds beter uit voor de zuidalpen. De eerste portie sneeuw is voor de westalpen maar alle seinen staan op groen voor een bak sneeuw in de Italiaanse Alpen later deze week. De kans zit erin dat het hele Alpengebied aan het eind van de week meer dan genoeg sneeuw zal hebben. Een perfecte timing voor de voorjaarsvakanties.

Weinig regen

Met de regen viel het gisteren gelukkig mee. De neerslag kwam en de zachtere lucht ook, maar de kou wist zich in de onderste luchtlagen aardig te handhaven door het gebrek aan wind. De zachte lucht schoof als het ware over de koude lucht heen omdat koude lucht zwaarder is. Bij weinig wind mengen deze luchtsoorten niet. Hierdoor zagen we gisteren dit soort opmerkelijke beelden. In Kitzbühel waren de bomen in het dal nog wit terwijl het op hoogte tijdelijk dooide.

Kitzbühel (O)
Kitzbühel (O)

Vandaag koelt het weer af en valt er vooral in de westalpen sneeuw. Dat houdt de komende dagen aan. Tot en met woensdag sleept de ene na de andere storing van west naar oost over de Alpen en vooral de Franse en Zwitserse Alpen krijgen een flinke dump! Op sommige plaatsen valt er meer dan een meter sneeuw, waarbij de grens zo’n beetje bij de Oostenrijkse Arlberg komt te liggen. Als een barrière houdt deze de meeste sneeuw vanuit het westen voor de rest van Oostenrijk tegen, al is dat natuurlijk niet echt erg. Er ligt meer dan genoeg terwijl de westalpen de sneeuw meer dan goed kunnen gebruiken. Anders gezegd, er vindt deze week een soort van compensatie plaats, de grootste sneeuwverschillen worden weggewerkt.

De eerste sneeuw in Courchevel (F)
De eerste sneeuw in Courchevel (F)

Zuidalpen aan de beurt

Dat geldt ook voor de zuidalpen. In de herfst viel hier extreem veel neerslag maar toen was het nog iets te warm. Vanaf december bleef het echter kurkdroog. Het waren alleen de restjes die vanuit het noorden overwaaiden die voor wat sneeuw zorgden, maar daar komt nu verandering in. Hieronder zie je de berekening van ons weermodel. Duidelijk te zien is dat eerst de westalpen de volle laag krijgen, maar vanaf donderdag moet het in Italië gaan gebeuren.

Er komt een zuidelijke stroming op gang waardoor de eerste echte südstau van dit jaar gaat ontstaan. Dit betekent wel dat het in de noordalpen zachter gaat worden. Helaas hangt het ene samen met het andere, en dat houdt in dat Oostenrijk en het noorden van Zwitserland vrijdag met föhn te maken krijgen. Waarschijnlijk is het maar tijdelijk, maar houd vrijdag rekening met een temperatuursprong en een flink aantrekkende zuidenwind. Meer details hierover volgen snel. Daarna lijkt het weer kouder te worden. Van stabiel en zonnig hogedrukweer is voorlopig nog geen sprake.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wel mooie verdeling dit seizoen. 😉
Eens benieuwd volgend weekend in Nauders &co. 🤔

Bla, bla, bla.

Roel

Wat mogen we voor de westkant van de Italiaanse Alpen verwachten ( monte rosa ) ?
Zal de sudstau voor veel sneeuw zorgen tot tegen de Franse grens ?

Roel

Wat mogen we voor de westkant van de Italiaanse Alpen verwachten ( monte rosa ) ?
Zal de sudstau voor veel sneeuw zorgen tot tegen de Franse grens ?

Nda123 op 27 jan 2019 12:14

Kijk de cumulatieve sneeuwverwachting?

Mr. Slow

Stabiel en zonnig weer graag vanaf 9 februari boven Kirchberg :)

Wij rijden vrijdag richting Livigno, moeten we rekening houden met sneeuw problemen onderweg ? Fernpas ?

*bericht bewerkt door Benn op 27 jan 2019 13:41

@roel

Het lijkt er dus tot nu toe op dat alleen vrijdag fohn is in de noordalpen. Vanaf zaterdag ben ik in serfaus, volgens de voorspellingen is het dan gewoin net onder het vriespunt, of is fie voorspelling fout?

Super eindelijk die zuidalpen! Binnen 3 weken richting Les Orres…

Rider4life

Roel, is er iets te zeggen over de langere termijn voor de Noordalpen. Als ik nl de laatste GFS kaarten zie, word ik ietwat onrustig van de kennelijk hoge temperaturen, die zo vanaf 5-2 zouden gaan gelden. Of geldt hier ook dat GFS voor die termijn onbetrouwbaar is en kan alles zomaar weer keren. Wij gaan de 9e naar Berwang.

poyo

@poyo kijk eens op http://www.wetter.de, ga dan naar videos in het menu en dan naar stromingfilm… Zeer mooie animatie van weervoorspelling… En heeft afgelopen winter er nog niet naast gezeten.

null

om dit filmpje gaat het zie je duidelijk alle luchtstromen

@ roel,

Arlberg, dat is dan de regio sankt-anton en Damuls…
Krijgen deze gebieden er ook nog sneeuw bij?

@poyo dat is 9 dagen vooruit. Daar kun je weinig zinnigs over zeggen. Dit tekeningetje laat de betrouwbaarheid van gfs in de tijd zien ;-)

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel whoehahaha heb je er ook een van de EC?

Seriously snow addicted family!

Kan bijna niet wachten! Volgende week zondag naar PDS Avoriaz. Dat worden weer mooi besneeuwde afdalingen, ik zal een foto sturen! Heb vandaag om in de stemming te komen weer even geoefend met de sneeuwkettingen, je weet maar nooit…

Vanmiddag rond 14.00 uur is het hier in Flumet flink gaan sneeuwen…
https://youtu.be/UjL2sH0Dj18

Yes. As donderdag naar Val Gardena…verse sneeuw

Openen Henri en/of jij ook nog een topicje @GiGi? Of wordt deze reis later voor een blog door Henri op de website gebruikt? ;)

*bericht bewerkt door Quick op 27 jan 2019 20:21

Mr. Slow

Ik ben te lui om een verslag te maken. Ik zal wat reviews op de gebiedspagina’s achterlaten. Henri gaat nog wel wat schrijven denk ik. Maar dat moet je aan hem vragen.

Ik ben te lui om een verslag te maken. Ik zal wat reviews op de gebiedspagina’s achterlaten.

GiGi op 27 jan 2019 20:23

Jammer maar begrijpelijk. Dan houd ik de gebiedspagina’s in de gaten de komende tijd.

*bericht bewerkt door Quick op 27 jan 2019 20:25

Mr. Slow
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie