Op weg naar de mooiste wintersportweek tot nu toe

Roel op 03 februari 2019· 17 reacties

Flinke sneeuwval in Warth am Arlberg (O)
Flinke sneeuwval in Warth am Arlberg (O)

Als je een beetje oog voor weerkaarten hebt en je hebt deze week je wintersportvakantie gepland dan moet er een big smile op je gezicht verschijnen. Na de dump in het zuiden sneeuwt het vandaag flink in de noordalpen maar vanaf morgen is de zon aan zet!

Nog steeds vrachtwagens

Vanochtend vroeg is Edo vanuit Italië aan de terugweg begonnen nadat er gisteren zo’n chaos was op de Brennerpas. Nu reed het goed door maar de naweeën waren nog goed te zien op de rechterrijstrook. Dit is voor de Brenner aan de Italiaanse zijde.

Vandaag sneeuwt het weer flink in bijna het hele Alpengebied. In Frankrijk en Italië neemt de sneeuwval wel langzaam af en vanmiddag concentreert de sneeuwval zich vooral op het noorden van Oostenrijk en Zwitserland. Er valt in totaal vandaag 20 tot 50cm, lokaal nog iets meer. Op het eind van de dag mogen we met een gerust hart afkondigen dat er overal méér dan genoeg sneeuw ligt voor de komende weken. Het mooie weer mag beginnen, en dat doet het ook! De sneeuwverwachting voor vandaag is gelijk aan die van de komende 6 dagen.

null

Hogedruk

Vanaf morgen breidt een hogedrukgebied zich uit over de Alpen en dat is het begin van een schitterende wintersportweek. De zon schijnt in ieder geval tot en met woensdag uitbundig, en dat in het hele Alpengebied! Met alle verse sneeuw worden het heerlijke skidagen! Het wordt daarbij langzaam zachter. Woensdag ligt de nulgradengrens rond de 2000 meter, op zich niks spannends. Je moet daar vooral van genieten door bijvoorbeeld buiten in het zonnetje te lunchen.

Vanaf donderdag wordt de stroming zuidwestelijk en dan begint er vanuit het westen wat vochtigere lucht binnen te sijpelen. Ook koelt het dan af. In de Franse en Zwitserse Alpen kan er wat sneeuw gaan vallen maar zeker is dat niet. In Oostenrijk en zeker in Italië blijft de zon waarschijnlijk nog schijnen. Daarna wordt het wel langzaam wisselvalliger maar zonder grote neerslaghoeveelheden, en ook alleen maar aan de noordkant van de Alpen. De zuidalpen blijven afgeschermd van de wisselvalligheid en in Italië blijft het de komende 7 dagen waarschijnlijk zonnig en droog.

Winterberg, Sauerland
Winterberg, Sauerland

Sauerland en Ardennen

In de skigebieden dichtbij huis klaart het vandaag op en met perfecte sneeuwcondities is het genieten in het Sauerland en de Ardennen. Het is ook nog lekker koud maar dinsdag en woensdag wordt het flink zachter. Het gaat dooien en van woensdag op donderdag gaat de eerste serieuze regen vallen. De winter lijkt daarna even voorbij dus probeer er tot en met woensdag nog even van te profiteren als je de kans hebt.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hebben wij even geluk roel. Mijn dochter heeft woensdag een studiedag van school. Gaan dinsdagavond nog even die kant op.
Woensdag blijft het gelukkig nog droog. Zien we de zon ook nog in het sauerland.
Gr roel

*bericht bewerkt door roelvossie op 03 feb 2019 11:57

Gezien de dalende sneeuwgrens. Wat voor effect heeft dit voor het zwarte woud in Duitsland?

Al enig idee wat de trend is voor de week hierna is in Oostenrijk?

Gaan de dalafdalingen het nog een beetje volhouden op die termijn of gaan de temperaturen doorstijgen naar problematische waarden?

arggg we gaan een week te laat zie ik, jammer maar fijn dat het mooi wordt voor degene die nu gaan. De week erna zie ik oplopende temperaturen en regen bah!

Mooi bericht. Zijn nu onderweg naar Skiwelt Wilder Kaiser. Nu bij Ingolstad in de buurt.
Het sneeuwt hier nu volop.
Op naar het Kaiserwetter.

@Robin1996 je bedoelt denk ik vandaag. Daar is het ook koud genoeg voor sneeuw, er valt niet zoveel maar toch.

Al enig idee wat de trend is voor de week hierna is in Oostenrijk?

Gaan de dalafdalingen het nog een beetje volhouden op die termijn of gaan de temperaturen doorstijgen naar problematische waarden?

Henkie op 3 feb 2019 12:58

Over de week erop kan ik nog niks zeggen, ik kijk zelden verder dan 7 dagen. Over de dalafdalingen hoef je je echt geen zorgen over te maken. Als er geen gekke dingen gebeuren zijn ze tot diep in maart open. Papsneeuw kun je natuurlijk wel hebben als het wat warmer is.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, een vraag: Wij verkeren in de luxe positie dat we voor volgende week nog een locatie kunnen prikken in Oostenrijk. Waar heb je de meeste kans op vorst overdag en wellicht een zonnetje? ;-) bedankt!

@Roel, een vraag: Wij verkeren in de luxe positie dat we voor volgende week nog een locatie kunnen prikken in Oostenrijk. Waar heb je de meeste kans op vorst overdag en wellicht een zonnetje? ;-) bedankt!

Art op 3 feb 2019 16:58

Op de top van de Pitztaler gletsjer, vermoed ik.

@Art zie mijn reactie hierboven. Verder dan een week vooruit is kijken in een glazen bol. Dat heeft weinig zin.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Sinds gisteren in Maria-alm. Vandaag een dag met verse sneeuw en matig tot redelijk zicht op de piste. We verheugen ons op de komende dagen! Toevalstreffer dat we deze week hebben gekozen, een aantal weken geleden.

*bericht bewerkt door Ma®©el op 03 feb 2019 18:26

Geef je fouten toe voordat een ander ze overdrijft.

@Roel,

Art op 3 feb 2019 16:58

Op de top van de Pitztaler gletsjer, vermoed ik.

DrPhil op 3 feb 2019 17:02

En die is grotendeels dicht. @Roel, tot woensdag dus zeker zon in Oostenrijk en vanaf donderdag wordt het bij Innsbruck en omgeving dus bewolkt en wisselvallig?

De top is gewoon open, hoor, @frank66.

Ja hoor, voor een zonnetje en een bakje koffie of biertje.

Heerlijke vooruitzichten! Gisteren voor het eerst een dagje in Ski Juwel geskied en dag was afwisselend regen, sneeuw, zon en mist. Maar een leuk gebied.

Vandaag de hele dag vrij zware sneeuwval gehad in Hochzillertal, Kaltenbach. Denk dat er aan het einde van de dag zo’n 40cm vers op de pistes lag. Echt heerlijk de hele dag in de poeder kunnen skien.

Maar vooral erg blij met de zon en het mooie weer de komende vijf dagen in de andere skigebieden van het Zillertal!

Mr. Slow

Ja hoor, voor een zonnetje en een bakje koffie of biertje.

Frank66 op 3 feb 2019 20:10

Klopt, ik was er afgelopen eerste kerstdag (super rustig overigens) en als je die ene lift neemt naar de hoogste top moet je je ski’s beneden laten; piste dicht, restaurant en uitzichtpunt open.
Info: https://skiinformatie.nl/onderhandelingen-gesloten-skiweg-pi…

Geef je fouten toe voordat een ander ze overdrijft.

Waar heb je de meeste kans op vorst overdag en wellicht een zonnetje?

Op de top dus.

*bericht bewerkt door DrPhil op 03 feb 2019 22:48

Afgelopen week doorgebracht in Salzburger Sportwelt met alleen maar Kaiserwetter…

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/441bb7df5ddca902372c4795...
https://cdn.wintersport.nl/forum/23/2f485be7c22cc8efe26fdf9a...
https://cdn.wintersport.nl/forum/23/d46a460e87f3b18932a452d3...
https://cdn.wintersport.nl/forum/23/9fa51d4cc9a8795042292b9c...
https://cdn.wintersport.nl/forum/23/2c3afd9ddd7dbdf153a39a15...
https://cdn.wintersport.nl/forum/23/beeb68a18fa9e7b04e429483...
https://cdn.wintersport.nl/forum/23/2c650b0ebc4dbeab1e48e64a...
https://cdn.wintersport.nl/forum/23/cc3cd4a9b589339db9137e63...

Disturbing the peace since 1975
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie