In het voorjaar de meeste sneeuw

Roel op 27 februari 2019· 31 reacties

null

Na de voorjaarsvakantie gaat het hoofd van de meeste wintersporters op zomerstand. De lente komt eraan en slechts een minderheid kiest er nog voor om op wintersport te gaan. Dan denk je aan mooi weer, een zonnetje en geleidelijk steeds minder sneeuw. Inderdaad, het is in het voorjaar vaak warmer en de dalen zijn niet altijd meer wit. Maar wat veel mensen niet weten, is dat in het voorjaar de grootste sneeuwhoogtes van het jaar worden gemeten. Iets hogerop is het zelfs de meest sneeuwzekere periode van het jaar! Hoe zit dat precies?

Verloop van een gemiddeld seizoen

Om te kunnen begrijpen hoe dat zit, is het goed om te weten hoe een gemiddeld sneeuwseizoen verloopt. In de bergen boven de 2.000 meter kan sneeuw ongeveer vanaf november blijven liggen. Het sneeuwt natuurlijk wel eens eerder – boven 1.500 meter kan het zelfs in de zomer sneeuwen – maar door de instraling van de zon en de hogere temperaturen zal die niet blijven liggen. Dat kan pas in de loop van de herfst als de dagen korter worden, de zon lager staat en hij niet meer zo krachtig is.

Hoe hoger je gaat, hoe eerder de sneeuw blijft liggen. Waar het ‘einschneien’ in de bergen in november al kan beginnen, blijft de sneeuw beneden de 1.000 meter pas op zijn vroegst eind november/begin december liggen. Wanneer dit precies gebeurt hangt echter sterk af van het weersverloop. We hebben de afgelopen jaren regelmatig tot in december hoge temperaturen gehad waardoor er met kerst nog geen sneeuw lag.

Vroeg in het seizoen ligt er lang niet altijd sneeuw (Seiseralm, december 2016)
Vroeg in het seizoen ligt er lang niet altijd sneeuw (Seiseralm, december 2016)

Maximale sneeuwhoogte

Laten we echter uitgaan van het hierboven geschetste verloop van een gemiddelde winter. Dat betekent dus dat het hooggebergte met een voorsprong begint en dat de sneeuwhoeveelheid vanaf december overal geleidelijk toeneemt. In februari bereiken de dalen normaal gesproken hun maximale sneeuwhoogte. Rondom de populaire voorjaarsvakanties dus. Daarna wordt de invloed van de zon langzaam maar zeker sterker en begint de sneeuw weer te smelten. Natuurlijk kan er ook na februari nog veel sneeuw vallen in de dalen en liggen er soms nog steeds dikke pakken sneeuw in de dorpen, maar de oplopende temperaturen tussendoor beginnen steeds meer te knagen aan het sneeuwdek. In combinatie met de sterkere voorjaarszon en een langzaam hogere sneeuwgrens (regen) betekent dit dat de gemiddelde sneeuwhoeveelheid in de dalen afneemt.

Door een soms hogere sneeuwgrens wordt het verschil in sneeuw tussen berg en dal steeds groter
Door een soms hogere sneeuwgrens wordt het verschil in sneeuw tussen berg en dal steeds groter

Grootste sneeuwhoogtes ooit gemeten: Duitsland:
Zugspitze (2.962 m): 7,80 m op 26 april 1980, Oostenrijk:
Sonnblick (3.106 m): 11,90 m op 9 mei 1944, Zwitserland:
Säntis (2.502 m): 8,16 m op 29 april 1999

Grotere buffer

Maar hoe anders is het op wat grotere hoogte. Op 1.500 meter wordt de maximale sneeuwhoogte gemiddeld pas rond 1 maart bereikt. Op 2.000 meter is dat eind maart en op bijvoorbeeld de Duitse Zugspitze, die bijna 3.000 meter hoog is, wordt meestal pas in april de meeste sneeuw gemeten. Dan zijn of gaan de meeste skigebieden alweer dicht. Voor dat late tijdstip zijn meerdere redenen. Niet alleen blijft het op hoogte langer koud waardoor de sneeuw beter blijft liggen, het sneeuwt er ook meer en harder dan in de lagere dalen waardoor de buffer groter is. Én er valt minder regen. Dat is zeker in het voorjaar gunstig, omdat de sneeuwgrens langzaam omhoog kruipt. Als het in de lagere dalen steeds vaker gaat regenen (en het sneeuwdek smelt) valt er op hoogte juist nog een laag sneeuw bij. Daardoor wordt het verschil tussen de lage en hoge pistes steeds groter. De officiële sneeuwstatistieken van de Oostenrijkse weer- en de hydrografische diensten laten dit mooi zien. We nemen enkele grafieken van plaatsen op verschillende hoogtes met het verloop van het sneeuwdek in een gemiddelde winter.

A. Beneden 800 meter: begin februari

In de laagste dorpen wordt de maximale sneeuwhoogte het vroegst bereikt. In Lienz in Osttirol op 659 meter vind je de meeste sneeuw gemiddeld genomen al in februari.

null

B. 800-1.300 meter: midden/eind februari

Ga je iets hoger, dan verschuift de sneeuwpiek naar achteren. In Sankt Anton am Arlberg op ruim 1.300 meter is het sneeuwdek een paar weken later het dikst, gemiddeld zo rond eind februari.

null

C. 1.300-2.000 meter: maart

Gaan we nog hoger dan verschuift het maximum naar maart. In Kühtai op 1.918 meter wordt de grootste sneeuwhoogte pas eind maart gemeten. Normaal gesproken is deze sneeuw niet eerder dan in juni verdwenen.

null

D. Boven 2.000 meter: april

Gaan we naar het hooggebergte dan zitten we al in april. Bij de Dresdner Hütte (2.290 meter) in het skigebied van de Stubaier Gletscher ligt pas in april de meeste sneeuw.

null

Paradox

Er doet zich dus een apart fenomeen voor. We staan in december te trappelen om de piste op te gaan, terwijl de sneeuwcondities rond die tijd gemiddeld genomen het minst zijn. En we laten de skigebieden massaal links liggen als de wat hogere skigebieden de meeste sneeuw hebben van de hele winter. Natuurlijk is deze paradox wel te verklaren. Rond maart/april is de gemiddelde Nederlander niet meer met sneeuw bezig. Zon en zee lonken en de terrasjes lopen bij de eerste warme zonnestralen vol. Hetzelfde geldt misschien wel voor de skigebieden. Een lang seizoen loopt ten einde, het geld is verdiend en de hoteliers kijken uit naar het volgende belangrijke seizoen: de zomer.

Wat ook niet helpt is dat we in Nederland de Paasvakantie zijn kwijtgeraakt. Dit was enkele decennia geleden de ideale gelegenheid om nog op wintersport te gaan. Nu we meestal nog alleen vrij hebben van Goede Vrijdag tot en met Tweede Paasdag loont het nauwelijks de moeite meer om met het gezin naar de Alpen te gaan.

Aan de sneeuw ligt het niet

Ondanks dat spreken de sneeuwstatistieken voor zich. Soms dwingen de temperaturen je gerichte keuzes te maken om papsneeuw te vermijden, maar voor de hoeveelheden hoef je het niet te laten. Dat biedt natuurlijk perspectief (mits je in de gelegenheid bent). Niet alleen zijn de prijzen in het naseizoen lager (check dit blog met aanbiedingen die we tegenkwamen), het is ook rustiger op de piste. En ‘s middags is het bij de berghutten goed toeven op het terras, waar hetzelfde biertje in hetzelfde zonnetje waarschijnlijk veel lekkerder smaakt dan thuis in Nederland.

Bronnen: ZAMG en Land Tirol. Opmerking: In de West- en Zuidalpen ligt de sneeuwgrens vaak wat hoger en wordt het sneeuwmaximum iets eerder bereikt.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dus eigenlijk zou één week van de kerstvakantie prima geruild kunnen worden voor de heropstanding van de paasvakantie?
(Snap je ‘m?) ;)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Interessant artikel en verplicht leesvoer voor degenen die denken dat in maart alle sneeuw al gesmolten is. ;)

  • toevoeging: de dagen lengen vanaf maart behoorlijk wat = meer daglicht om van te genieten. :)
Bla, bla, bla.

Ik snap die paniek allemaal niet voor skiën in maart.
Wij gaan al 20 jaar ( wel meestal voor de tweede keer) skiën MIDDEN april.
Bijna altijd zon , prachtig kaiserwetter, heerlijke terrasjes, lang licht… bijna altijd goede condities tot +/*- 13 uur , voor mezelf best nog later met die slush.😎

Born to run. B.S.

vorig jaar een toffe reis gemaakt naar val thorens op 1 mei. skien tot net na de middag, goed eten en de MTB op! :)

@Roel, gisteren was ik nog in Dienten. Kon zelf helaas niet skiën vanwege een schouderblessure. Van degenen die wel gingen hoorde ik dat de pistes tot 11.00 uur perfect waren en dat het daarna snel zacht werd. En dan gaat het vooral om hellingen die aan de noordkant liggen.
Dat laatste krijg je toch steeds meer in maart als de zonkracht toeneemt?

Komt dit doordat Dienten toch wel redelijk laag ligt. De meeste pistes zitten tussen 1600 en 1000 meter.

Peter Pos

@peterpos ik denk dat je de hellingen gericht op het zuiden bedoelt, in extreme gevallen ook elders trouwens. Dat krijg je op lagere hoogte inderdaad snel in maart. Boven de 2000 meter heb je daar tot begin april heel weinig last van.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dus eigenlijk zou één week van de kerstvakantie prima geruild kunnen worden voor de heropstanding van de paasvakantie?
(Snap je ‘m?) ;)

Ferdinand op 27 feb 2019 07:35

Dat hoeft niet hoor, nu hebben wij Belgen heerlijk rustige skigebieden tijdens onze paasvakantie ;)

Sinds mijn man met pensioen is en niet meer gebonden aan de schoolvakanties gaan wij al jaren half maart naar Flaine of Valloire. Bijna altijd heerlijk weer, geen volle terrassen of liften .Om over de prijzen maar te zwijgen.
Pas weer gezien wat een verschil dat maakt met een voorjaarsvakantie met de schoolgaande kleinkinderen. Heel jammer, dat de paasvakantie er uit is. Dat zou de drukte meer kunnen verspreiden.

Ik snap die paniek allemaal niet voor skiën in maart.
Wij gaan al 20 jaar ( wel meestal voor de tweede keer) skiën MIDDEN april.
Bijna altijd zon , prachtig kaiserwetter, heerlijke terrasjes, lang licht… bijna altijd goede condities tot +/*- 13 uur , voor mezelf best nog later met die slush.😎

dan58 op 27 feb 2019 09:22

tot 1 uur is mij te kort. Ik kom om te snowboarden, niet om op een terrasje te loungen…

Maar goed je hebt het ook over april. Vorig jaar naar Val Thorens geweest midden maart, en een prachtige Kaiserwetter-week gehad met geen temperaturen boven 0, Ook niet in de dalen…

Maarre… niet teveel van dit soort artikelen plaatsen. Dan wordt het allemaal weer duurder, waar je nu voor een prikkie nog weg kan in Maart ;-) (mits geen vakantie)

Wij vertrekken 8maart, ik ben verbaasd hoeveel mensen je raar aankijken en zeggen "zo laat, er ligt dan toch niet veel sneeuw meer". Dan antwoord ik "de beste weken van het skiseizoen zijn die na voorjaarsvakantie, kalm, veel sneeuw, veel zon, goedkoper."

Skiën in April is toch net ongelofelijk lekker. Anders is het ook weer zo lang wachten tot het nieuwe winterseizoen ;)

Is er ondertussen op het forum al een lijst te vinden van Franse + Oostenrijkse gebieden die open zijn tot eind April/begin mei?

Sinds ik de eerste keer begin mei in korte broek in de auto stapte richting Hintertux ben ik compleet verknocht aan het voorjaar in de bergen. Bij prachtig weer, zoals vandaag in Nederland denk ik dus juist veel meer aan skiën dan in een grauwe november maand. (Vanochtend dan ook maar even snel rondje Snowworld gedaan, om de honger te stillen ;) ). Het weer is beter, de pistes zijn lekkerder, de sfeer is veel rustgevender en de natuur is mooier.

Voor die eerste keer naar Hintertux, was ik denk ik net als velen hier (oke, een klein beetje maar ;) ). Ik maakte me druk of er wel genoeg sneeuw lag en of het niet ging dooien en de sneeuw te snel pap werd. Ze hadden die eerste keer in Hintertux op 5 mei, de Sommerberg nog open, waar het 's nachts ook ongeveer +8 bleef. En die zeiknatte en pisgele sneeuw, waar ik overigens ook veel plezier op heb gehad, is sindsdien mijn referentiekader voor pap. Ohja, op de gletsjer zelf waren de pistes natuurlijk van ongekende kwaliteit. Zo lekker hadden we ze allemaal nog nooit gehad.

Medio/eind maart ben ik al jaren in relatief lage gebieden geweest en ik ski gewoon tot sluitingstijd @Waah, zonder noemenswaardige pap behoudens de dalafdaling. Eind april zijn Ischgl en Valtho gewoon nog steeds geweldig goed.

*bericht bewerkt door Shane op 27 feb 2019 11:38

I can stick uphill ice, on my saucer...

@peterpos ik denk dat je de hellingen gericht op het zuiden bedoelt, in extreme gevallen ook elders trouwens. Dat krijg je op lagere hoogte inderdaad snel in maart. Boven de 2000 meter heb je daar tot begin april heel weinig last van.

Roel op 27 feb 2019 10:44

Ze hadden het niet over de Gabuhel (de enige echte zuidhelling) maar over de andere pistes. Dat het snel zacht werd.
Nou ja, net terug van de fysio. Schouder (was uit de kom na een val) ziet er goed uit. Dus ik ga 12 maart weer die kant op. Even controleren hoe mooi het dan nog is ;-)

Peter Pos

Dit jaar is de meivakantie voor veel scholen zo vroeg gepland dat Pasen er binnen valt hoor. Dat het uitzonderlijk is is natuurlijk waar.

*bericht bewerkt door Roko op 27 feb 2019 12:05

Uitrusten doe je maar in de lift.

Ter referentie, de afleveringen van de Snow Show in Val D’Isere en Val Thorens zijn midden april 2018 geschoten: https://www.wintersport.nl/snowshow . Het is dat we dan vaak op pad zijn voor wintersport.nl , anders wist ik wel wanneer ik mijn eigen wintersport vakantie zou plannen!

4 april naar st anton am Arlberg . Ben benieuwd. Dit is de eerste keer dat ik zo laat ga.

*bericht bewerkt door bram82 op 27 feb 2019 12:45

22-26 maart naar Fulpmes, ben benieuwd hoe het daar gaat dan. De dalafdaling zal ondanks de bomen onderaan een grote slush zijn, maar ben benieuwd hoe de hogere delen zullen zijn.

Gelukkig is er als backup altijd nog de gletscher van stubai.

@Waah

Beter lezen Waah, ik ski ook altijd langer dan 13 u.
Meestal trek ik dan alléén naar hoger gelegen pistes en ja ik ga regelmatig iets drinken en ben dan binnen de 15 minuten weer vertrekkensklaar om te sjeezen …dus loungen???😉

Born to run. B.S.

Goede vrijdag vertrekken we naar Tignes. Vorig jaar voor het eerst zo laat nog gegaan. Iedereen staat je inderdaad raar aan te kijken dat je nog zo laat gaat en de hoeveelheid sneeuw is een veel gemaakte opmerking/ vraag? Vorig jaar met korte broek en 30 graden vertrokken uit NL, dus was ook niet zo heel verwonderlijk dat niet veel mensen meer met de gedachten bij sneeuw zaten.

Voor de sneeuw hoeveelheid hoef je het echt niet te laten, zoals hierboven ook vermeld staat en ik uit eigen onderzoek gedaan heb, is het zelfs in jaren met minder sneeuwval nog prima vertoeven. De prijzen zijn lager, de pistes zijn leeg, geen wachtrijen bij de liften, de dagen zijn langer, de temperatuur op het terras is lekkerder en tot 1300u is het prima te doen, daarna moet je of de noordpistes pakken, of hoger gelegen pistes pakken of geen problemen hebben met slush. Ik vond het niet heel vervelend, want het grote voordeel is dat de sneeuw niet (meer) echt plakt en dus geen stevige hopen worden.

Ik wil eigenlijk roepen: Probeer het eens uit. Boek een hotelletje, dan kun je de skipas altijd later nog boeken. Is het niets, te warm, weet ik wat; ga dan lekker wandelen, fietsen/MTB, parapenten, Kwispelende marmotten zoeken, en tot rust komen met een boek op het terras…maar ik denk dat je zover niet eens komt en met een grote glimlach op de latten/board staat. En als ik dat echt hardop ga roepen, wordt het dadelijk weer ineens een dure periode met drukke pistes e.d.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Ja, voorjaarskiën is meestal fantastisch, het enige wat je erbij moet pakken is wat meer risico op regen, ook hogerop: zo hebben wij ooit (in 2001 denk ik) in de 3de week van maart (ja, echt) eens 60 uur aan één stuk regen gehad in Val Thorens (jaja, op 2300m dus, de sneeuwgrens schommelde toen tussen de 2400 en 2700 meter, met een keiharde zuidwester erbij waardoor alle liften dicht weren). Toen we naar huis reden schoten er in Les Menuires enkel nog een paar witte linten over en was het in de buurt van Lyon maart liefst 28 graden.
En ook andere jaren hebben we in maart of april wel al eens regen tot boven 2000 meter moeten slikken, maar meestal blijft dat dan wel bij 1 of 2 dagen.

Het kan dus wel degelijk ook af en toe tegenvallen.

Dus eigenlijk zou één week van de kerstvakantie prima geruild kunnen worden voor de heropstanding van de paasvakantie?
(Snap je ‘m?) ;)

Ferdinand op 27 feb 2019 07:35

Puur toevallig(en erg gelukkig) heeft onze school dat:
~10 dagen kerst/nieuwjaars vakantie, 4 dagen lang weekend midden januari, 1 week midden februari en 1 week begin April. Kan haast niet beter als skiënde familie!

Onze bevriende ski familie heeft nauwelijks vakantie in de winter/voorjaar. Dat waren ze vergeten te checken toen ze een huis kochten, welke vakanties de scholen in die stad hadden…

Ik ben het natuurlijk eens met het stuk van @Roel, maar moet wel een kanttekening plaatsen:

In het artikel word alleen maar over sneeuwdikte gesproken(KWANTITEIT), alsof dat het enige is wat telt.

Maar als je een eenmaal genoeg sneeuw hebt om het terrein te bedekken, dan maakt de diepte niet zo heel veel meer uit.
Sneeuw KWALITEIT is minstens net zo belangrijk:
In het voorjaar blijft poedersneeuw nooit lang poeder, en tijdens relatief kouder weer (in het vroege voorjaar bijvoorbeeld), kan het vaaak hard vriezen, wat weer leidt tot ijs.

Vorig jaar in de eerste week van April (dat is natuurlijk ook nog wel best vroeg voorjaars-skien) meegemaaakt:
Toen wij aankwamen werd het weer wat kouder. Naast de piste zag het er prachtig uit: diepe sneeuw en nauwelijks geskied. Maar owee als je het probeerde: kei hard bevroren! Oude skisporen leken wel tramrails, en wat leek op losse spatten poedersneeuw waren vastgevroren ijsklontjes!
Omdat het bewolkt en koud was, werd het ook nooit zacht, ook niet aan het eind van de dag.
Een dag later skiënd we in iets wat het midden hield tussen regen en sneeuw.
Een paar dagen later ineens -15 in het dal, ‘s ochtends was zelfs de geprepareerde piste snoeihard opgevroren.
In Januari of februari heb je dat allemaal (bijna) nooit.

Ik kijk met plezier uit naar mijn voorjaarstrip in April, maar ik wil maar zeggen dat sneeuw kwaliteit ook mee telt, en dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is zoals het hierboven een beetje klinkt.

*bericht bewerkt door Slim op 27 feb 2019 15:53

Ik wil eigenlijk roepen: Probeer het eens uit. Boek een hotelletje, dan kun je de skipas altijd later nog boeken. Is het niets, te warm, weet ik wat; ga dan lekker wandelen, fietsen/MTB, parapenten, Kwispelende marmotten zoeken, en tot rust komen met een boek op het terras…maar ik denk dat je zover niet eens komt en met een grote glimlach op de latten/board staat. En als ik dat echt hardop ga roepen, wordt het dadelijk weer ineens een dure periode met drukke pistes e.d.

Veenhoorn op 27 feb 2019 14:31

Denk niet dat je echt bang hoeft te zijn voor erge drukte en hoogseizoenprijzen. Simpelweg omdat velen toch nog gebonden zijn aan schoolvakanties…
Geldt helaas ook voor ons. Zou dolgraag in voorjaar gaan skiën, maar de kinderen hebben dan geen vrij (en dat duurt nog ruim 10 jaar met een jongste van 5 jaar) en onze eigen vakantiedagen zijn ook op buiten de reguliere kerst- krokus- en zomervakantieperiodes helaas.

❄️

Dus eigenlijk zou één week van de kerstvakantie prima geruild kunnen worden voor de heropstanding van de paasvakantie?

(Snap je ‘m?) ;)

Ferdinand op 27 feb 2019 07:35

Puur toevallig(en erg gelukkig) heeft onze school dat:
~10 dagen kerst/nieuwjaars vakantie, 4 dagen lang weekend midden januari, 1 week midden februari en 1 week begin April. Kan haast niet beter als skiënde familie!

Slim op 27 feb 2019 15:37

Wauw, dat klinkt ideaal 👍🏻⛷

❄️

Ik wil eigenlijk roepen: Probeer het eens uit. Boek een hotelletje, dan kun je de skipas altijd later nog boeken. Is het niets, te warm, weet ik wat; ga dan lekker wandelen, fietsen/MTB, parapenten, Kwispelende marmotten zoeken, en tot rust komen met een boek op het terras…maar ik denk dat je zover niet eens komt en met een grote glimlach op de latten/board staat. En als ik dat echt hardop ga roepen, wordt het dadelijk weer ineens een dure periode met drukke pistes e.d.

Veenhoorn op 27 feb 2019 14:31

Denk niet dat je echt bang hoeft te zijn voor erge drukte en hoogseizoenprijzen. Simpelweg omdat velen toch nog gebonden zijn aan schoolvakanties…
Geldt helaas ook voor ons. Zou dolgraag in voorjaar gaan skiën, maar de kinderen hebben dan geen vrij (en dat duurt nog ruim 10 jaar met een jongste van 5 jaar) en onze eigen vakantiedagen zijn ook op buiten de reguliere kerst- krokus- en zomervakantieperiodes helaas.

Marije77 op 27 feb 2019 16:36

Is voor ons nu het 2e jaar op rij. We zijn ook gebonden aan de schoolvakanties en hebben dus gekozen voor de eerste week van de "mei vakantie" (welke dus voor de kinderen van ± 20 april t/m 5 mei loopt). Genoeg vrije dagen en zeker schoolvakanties met kinderen is uiteraard altijd een bottleneck, alsmede euro's :)

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

dat het biertje beter smaakt dat onderstreep ik wel.
nog twee weekjes geduld

Twee jaar geleden: in mei nog in 60cm verse poeder gesnowboard in Sölden. Winterskigebied was toen ook nog open, was top weekje. Vorig jaar was ook prima. Dit jaar opnieuw in Sölden het seizoen afsluiten.

Meestal is het prima eind maart, begin april, maar echt niet altijd. Ben een keer in Risoul geweest in de laatste week van maart en toen waren er alleen een paar witte slush-linten geopend. Geen sneeuw in het dorp op 1800m en de verbinding naar Vars betekende ongeveer 300 meter hiken over een sneeuwloze piste, want zelfs op 2400m lag er op sommige delen van de enige geopende verbindingspiste geen sneeuw.
In Tignes een keer de laatste week van april geweest, en ook dat was maar matig succesvol. Vrijwel de hele week regen, en als de zon dan even scheen, was het meteen bloedheet. Geef mij dan maar de barre winterse omstandigheden van een gemiddelde januarimaand, dat vind ik persoonlijk veel meer wintersportgevoel oproepen.

*bericht bewerkt door paolie op 28 feb 2019 09:19

het seizoen begint pas 2 weken na de krokus vak :), Rustig, lange dagen, veel sneeuw, als de zon schijnt meteen lekker, en de beste variatie in sneeuw soorten, Valt er tenmisnte wat te kiezen, Firnschnee, slush, poeder, etc. veel verschil tussen noord en zuid hellingen Vanaf 1200m in centraal oostenrijk is het zelden slecht. Ik snap sowieso die aversie niet tegen slush, skied juist heerlijk lijkt nog het meest op off piste, en je kan lui skieen, want kost veel minder kracht dan keiharde ijsige pistes.

Ik snap sowieso die aversie niet tegen slush

Ik ook niet, maar ik denk dat vooral het idee van slush-/paphopen de meeste mensen afschrikt.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie