Extreme sneeuwval in Californië

Roel op 13 februari 2019· 13 reacties

Squaw Valley, via @squawalpine / Kaya Lampa
Squaw Valley, via @squawalpine / Kaya Lampa

Het watertekort en de langdurige droogte waar Californië jarenlang mee kampte is weer vergeten. In 2017 viel er al veel sneeuw, zie dit artikel, en dit jaar vallen er weer meters en meters sneeuw in de Sierra Nevada, de bergketen in het oosten van de staat. In het skigebied Mammoth Mountain viel in de eerste paar dagen van februari tien feet aan sneeuw: maar liefst 3 meter! Afgelopen weekend viel er nog een meter en er komt deze week lokaal nog 2 meter bij.

Nu juist in het westen koud

Hieronder zie je het satellietbeeld van eergisteren, 11 februari. Een groot deel van de Sierre Nevada is sneeuwbedekt. Zelfs een deel van de woestijn in Arizona en Nevada (rechts in beeld), ligt onder een witte deken. Het geeft aan dat het westen van de Verenigde Staten een bijzonder wisselvallige periode meemaakt.

De hogere delen van Californië hebben een dik pak sneeuw (bron: NASA)
De hogere delen van Californië hebben een dik pak sneeuw (bron: NASA)

Best wel apart omdat alle aandacht de afgelopen weken uitging naar een ander deel van de Verenigde Staten. Namelijk het midwesten en het oosten dat te maken had met een extreme kou-uitbraak. Californië had daar nauwelijks last van, sterker nog januari verliep warmer dan normaal. Dat haalde alleen niet het nieuws. Nu zijn de rollen dus omgedraaid. Terwijl de oostkust bij New York de afgelopen dagen veel warmer was dan normaal is het de winter nu aan zet in het westen. In de Canadese Rockies is het zelfs extreem koud. Dit was de temperatuurafwijking tussen 5 en 11 februari ten opzichte van normaal.

null

Sneeuw van noord naar zuid

Met de kou komen grote sneeuwhoeveelheden mee. Bekijk de animatie hieronder van een rondtollend lagedrukgebied dat op 2 februari voor zware sneeuwval zorgde. Afgelopen weekend trok er een volgende depressie precies langs de westkust naar het zuiden. Het leverde een weststau op zoals we die van de Franse Alpen kennen, maar deze trakteerde bijna de hele westkust op sneeuw. Al vanaf geringe hoogte ging de regen over in sneeuw. In de stad Seattle is februari nu al de sneeuwrijkste maand in 50 jaar, en ook het zuidelijke Los Angeles kijkt uit op besneeuwde bergen.

Bron: NOAA (GOES-17)
Bron: NOAA (GOES-17)

In de Sierra Nevada ligt inmiddels erg veel sneeuw. De foto hieronder is vorige week gemaakt op de Carson Pass, een 2637m hoge bergpas ten zuiden van Lake Tahoe. En in Kings Canyon National Park zaten 120 mensen vijf dagen lang vast in hun lodge.

Bron: @WeatherNation
Bron: @WeatherNation

Squaw Valley na de dump van afgelopen weekend
Squaw Valley na de dump van afgelopen weekend

De vele sneeuw is niet alleen goed nieuws voor de skigebieden in dit deel van Amerika, ook met de drinkwatervoorziening zit het weer goed. De laatste jaren waren er soms grote watertekorten maar de hoeveelheid water die zit opgeslagen in het huidige sneeuwdek zit al op 123% van de normale hoeveelheid in deze tijd van het jaar. De sneeuw van afgelopen weekend is daarin nog niet meegerekend.

Nog veel meer sneeuw op komst

En het is nog niet gedaan. Vandaag en morgen valt er op veel plaatsen weer een meter, tot en met het weekend op sommige plaatsen zelfs twee meter sneeuw! Tegelijkertijd dreigt er in de kuststrook wateroverlast doordat de sneeuwgrens iets hoger komt te liggen. Wie weet halen deze gebeurtenissen nu wel het nieuws, nu het weer elders in de Verenigde Staten en in Europa een stuk kalmer wordt.

Bron: weather.com
Bron: weather.com

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik volg iemand op YouTube die in Oregon woont en als je die beelden ook ziet gaat het daar inderdaad behoorlijk tekeer.
https://youtu.be/ZnZX5oVJ6aI

Wintersport, het beste wat er is.

En hier wordt het lenteweer, een heel weekend tuinwerken gepland, eens wat anders dan skiën.

Bla, bla, bla.

Wat een prachtige depressie, briljante beelden!

Wat een prachtige depressie, briljante beelden!

RoteHersentote op 13 feb 2019 08:23

Klopt hij komt van de GOES-17, een gloednieuwe satelliet met machtige beelden. Hier nog zo’n fraaie animatie gemaakt boven Hawaii:

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik zit oostelijker in parkcity (bij Salt Lake City)
Ook hier zeggen de locals hebben ze een top jaar. Gisteren bij helitrip proberen te meten hoe diep de sneeuw was maar stokken voor lawinesearch waren te kort

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/4907be73eba0984e1a4d8d78...
https://cdn.wintersport.nl/forum/23/03d9e3d9228d7e9ada9ac7db...
https://cdn.wintersport.nl/forum/23/a40d038ca25f3efe8ba4f19d...

ten noorden van Canada, boven de Beaufortzee/ Arctische oceaan is het dan weer ruim 10 graden te warm…

*bericht bewerkt door Veenhoorn op 14 feb 2019 10:05

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

ten noorden van Canada, boven de Beaufortzee/ Arctische oceaan is het dan weer ruim 10 graden te warm…

Veenhoorn op 14 feb 2019 10:04

Daar woont toch niemand :P

Not all who wander are lost

@Roel als ik die wolken zo zie denk ik aan een orkaan.
Is dit niet een orkaan? Wat is het verschil als dit geen orkaan oid is?

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@Roel als ik die wolken zo zie denk ik aan een orkaan.
Is dit niet een orkaan? Wat is het verschil als dit geen orkaan oid is?

Birdheart op 14 feb 2019 10:40

Afgelopen weekend lag er ook zo’n mooie krul over Europa. Het is dan niet automatisch een orkaan, he ;). Het is de luchtdruk/wind die dat bepaald, naar mijn weten. https://nl.wikipedia.org/wiki/Tropische_cycloon

*bericht bewerkt door Edwin. op 14 feb 2019 10:53

Not all who wander are lost

@Birdheart een orkaan is ook een lagedrukgebied. Dat is de overeenkomst. Maar ze ontstaan op een andere manier, namelijk in warme broeierige lucht boven warm zeewater. Lagedrukgebieden ontstaan op de grens van koude en warme lucht. Ook qua kenmerken zijn er duidelijke verschillen. Lagedrukgebieden hebben geen oog, orkanen wel en daaromheen komen veel grotere windsnelheden voor. En een lagedrukgebied heeft warmte- en koufronten. Een orkaan is frontloos.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Gave foto van de Carson Pass!

...ski-addict...

ten noorden van Canada, boven de Beaufortzee/ Arctische oceaan is het dan weer ruim 10 graden te warm…

Veenhoorn op 14 feb 2019 10:04

Die vinden dat vast niet erg. Daar hebben ze in augustus/september al heel veel problemen gehad. In die periode was het daar veel te koud waardoor belangrijke zeestraten daar eind augustus al dicht zijn gevroren. Normaal is dat de periode dat alle nederzettingen in die regio bevoorraad worden voor een hele winter. Nu is voor zover mogelijk alles noodgedwongen via vliegtuigen gedaan wat een vermogen kost. Als het er nu minder koud is kunnen ze misschien aan het begin van de zomer iets vroeger beginnen met bevoorraden.

Born to Ride

Vorige week in Lake Louise stralend weer bij -35 graden en een windchill van -41 graden. Ondanks de fraaie zon niet echt weer om bij de skiën. Zo'n lage temperatuur heb ik nog nooit meegemaakt. En heel gemeen. Als je even niet oplet, dan krijg je frost-bite in je gezicht en bevroren vingers als je een foto wil maken zonder handschoenen.
Gelukkig was het een paar dagen eerder bij het heliskiën in Panorama prachtig weer, geen wind en slechts -17 graden.

null

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie