Goedkoop wintersporten in het voorjaar

Roel op 17 februari 2019· 9 reacties

null

Wintersport is natuurlijk niet écht goedkoop. Wanneer of waarheen je ook gaat, de prijs van een week wintersporten is in de meeste gevallen duurder dan een week zomervakantie. Denk alleen al aan de skipas en skihuur waar je ‘s zomers niet mee te maken hebt, en een lunch op de piste smaakt altijd beter dan een gesmeerd broodje in het appartement. Als het tussen de middag al überhaupt lukt om terug te keren naar je accommodatie. Maar er zijn genoeg mogelijkheden om het niet te gek te maken, vooral in het voorjaar.

Pakketreizen

Als je geld wilt besparen is de meest voor de hand liggende optie om last-minute een pakketreis te boeken, dat zijn reizen inclusief skipas en soms ook vervoer. Hierover schreven we uitgebreid in een eerder artikel. De lente is een heel gunstige periode, juist voor pakketreizen. Met grote contracten kopen reisorganisaties hun reizen en accommodaties al ruim van tevoren in voor het hele seizoen. Als deze nog niet zijn verkocht, worden ze aan het eind van het seizoen tegen extra lage prijzen aan de man gebracht. Zeker in april zijn er stuntaanbiedingen te vinden waarmee restkamers en -stoelen in bussen en vliegtuigen worden opgevuld. De actuele prijzen van verschillende reisorganisaties worden bijgehouden in onze accommodatievergelijker. De laagste prijzen vind je in Frankrijk. Vanwege de grotere massa’s is daar meer schaalvoordeel te behalen dan in andere wintersportlanden. Daar staat tegenover dat de kwaliteit van de accommodaties vaak wat minder is dan in bijvoorbeeld Oostenrijk. Hecht je daar waarde aan, dan zijn er met goed zoeken ook in Oostenrijk uitstekende aanbiedingen te vinden. Zeven nachten in dit all-inclusive viersterren hotel in Pass Thurn (skigebied Kitzbühel - Kirchberg), schuin tegenover de sleeplift die aansluiting geeft op het skigebied, kost je bijvoorbeeld 653 euro en is inclusief skipas.

null

Firnwochen / Sonnenskilauf

Na de voorjaarsvakanties loopt het aantal gasten steevast terug. Niet alleen omdat de kinderen geen vakantie meer hebben, maar ook door de lentekriebels. Skigebieden en accommodaties spelen op dit gevoel in. Hieruit zijn in de Duitstalige Alpenlanden de ‘Firnwochen’ ontstaan. Er wordt nu al volop geadverteerd met de termen Firnwochen en Sonnenskilauf. Firn is Duits voor voorjaarssneeuw en Sonnenskilauf spreekt voor zich: skiën in de zon. Dit is meer dan alleen marketing. Als de zon schijnt is het in de lente inderdaad vaak aangenamer dan in januari. Alleen al door het feit dat je in maart en april vaak moeiteloos buiten kunt eten en de dagen langer zijn.

In de laatste weken voordat de skigebieden sluiten is iedere extra wintersporter dus meegenomen. In deze periode vind je vaak aantrekkelijke combi-kortingen zoals vier overnachtingen voor de prijs van drie, of een gratis skipas voor het aantal dagen dat je boekt bij een accommodatie. In het Oostenrijkse Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental bijvoorbeeld heb je de ‘Superskiwochen’, waarin je 25 procent minder betaalt. Dit zijn combinatieaanbiedingen inclusief skipas die gelden van 16 tot en met 31 maart. In de Italiaanse Dolomieten kennen ze de ‘Dolomiti Super Sun’-actie waarmee je voor zeven overnachtingen er maar zes betaalt. Daar bovenop krijg je een 6-daagse skipas voor de prijs van vijf dagen. En wat te denken van de Ladies Week in Ski amadé van 23 t/m 30 maart. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden profiteren nu ook mannen mee, dit door een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling. Als je nu met z’n tweeën een weekarrangement in een tweepersoonskamer boekt, dan krijg je van je accommodatie één 6-daagse skipas gratis. Dit zijn drie voorbeelden maar bijna ieder skigebied heeft zo wel een lente-aanbieding.

null

Familie-aanbiedingen

Helaas voor alle wintersporters kennen we in Nederland al lang geen Paasvakantie meer, maar als je de mogelijkheid hebt kan een lang weekend zich nog lonen. Zelfs met kinderen, als de school bijvoorbeeld een aansluitende studiedag heeft ingevoerd. Veel skigebieden, zeker de wat kleinere, hebben rondom Pasen nog overcapaciteit waardoor een shortski interessant kan zijn.

Het is voor weinigen weggelegd en daardoor zelfs een beetje wrang, maar buiten Pasen om vind je nog veel meer familie-aanbiedingen. Terwijl je een paar weken ervoor in de voorjaarsvakantie de hoofdprijs betaalt, zit je in maart met het gezin voor een appel en een ei in de sneeuw. In het Oostenrijkse Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau betaal je bijvoorbeeld van 16 maart tot 7 april voor vijf overnachtingen en een 4-daagse skipas voor een gezin maar 629 euro. En in Hochkönig in de Ski amadé krijgen kinderen tot 15 jaar een gratis skipas bij een betalende ouder.

Evenementen

In datzelfde Hochkönig vindt in maart ook het Craftbier Festival plaats. Nog zo’n actie waarmee skigebieden in de lente extra gasten proberen te trekken. Met bierproeverijen, livemuziek en gunstige overnachtingstarieven probeert men wintersporters nog één keer over te halen. Dit soort Alpenevenementen schiet de laatste jaren sowieso als paddenstoelen uit de grond. Heel bekend zijn de feest doorspekte Dutchweeks in bijvoorbeeld Val Thorens en Saalbach, en het schatzoekevent in Obertauern wordt ook al voor de 13e keer gehouden. Dit jaar wordt de lijst aangevuld met een nieuwe klapper: Tomorrowland Winter in het Franse Alpe d’Huez. Deze events maken een wintersportvakantie natuurlijk niet goedkoper, maar je krijgt (als het je trekt) meer waar voor je geld. Ze organiseren dit soort evenementen ook niet in het hoogseizoen. De rustige en warmere lentemaanden lenen zich hier beter voor.

null

Einde seizoen

Voor de meeste skigebieden zonder slotevenement markeert Pasen traditioneel het einde van het seizoen. Vaak gaan de liften in het weekend van of na Pasen dicht maar als Pasen laat valt, zoals dit jaar, is dat vaak wat eerder. In het Italiaanse Alta Badia is hiervoor een regel in het leven geroepen: als Pasen vóór 10 april valt, dan sluit het skigebied één week na Pasen. Valt Pasen ná 10 april, dan eindigt het seizoen op de eerste zondag van april. Op die manier weten de hoteliers precies waar ze aan toe zijn de komende jaren. Dit seizoen sluit het gebied dus op 7 april en ook veel andere skigebieden houden deze datum aan.

De wat hogere skigebieden overbruggen de periode tot Pasen wel helemaal, waardoor de aanbiedingen in die gebieden nog wat gunstiger kunnen uitpakken. In Livigno loopt het seizoen tot 1 mei en daar is de skipas vanaf 6 april helemaal gratis als je vier nachten in een actiehotel (of 7 nachten in een actie-appartement) verblijft.

Vliegen

En tot slot het vervoer. Niet iedereen is fan van een lange auto- of treinreis, vooral als je maar een paar dagen wil wintersporten. Voor die mensen zijn er nu spotgoedkope vluchten te boeken, al is het natuurlijk niet de meest duurzame vorm van vervoer. Transavia biedt in maart en april voor een habbekrats vluchten aan naar onder andere Innsbruck, Salzburg en Verona. Hieronder zie je een prijsoverzicht van vluchten vanaf Eindhoven naar Salzburg voor de maand maart, zoals ze op 13 februari te boeken waren. Voor wintersportuitrusting betaal je 29 euro per enkele reis extra.

null

Zoeken loont zich

Kortom het loont de moeite om het internet af te struinen. Soms lukt het zelfs om twee aanbiedingen te combineren, bijvoorbeeld een goedkope vlucht met een voorjaarsaanbieding uit een skigebied waardoor je nog gunstiger op vakantie kunt. Je moet dan nog wel op zoek naar een gunstige transfer of eventueel een huurauto maar ook hierin zijn aanbiedingen te vinden, als je maar zoekt. Echter niet onbelangrijk: let op de sluitingsdatum van het skigebied! Soms zijn skigebieden nog maar beperkt open en voor een wandelvakantie zijn er betere opties.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik vind het altijd top om vrij laat nog te gaan, maar ik heb de mogelijkheid nog. Al moet ik wel zeggen dat een gebied als Ischgl natuurlijk nog steeds niet echt heel goedkoop is. Wel voor weinig in Montafon gezeten eind maart, in Portes du Soleil tijdens rock the piste (ook erg leuk evenement, niet te massaal). Dit jaar half maart naar skiwelt, ligt natuurlijk vrij laag dus benieuwd hoe de condities zijn. In ieder geval korting op de skipas.

Tot 8 jaar geleden waren wij altijd met een grote groep op weg in de B. Paasvakantie(+ 30 personen)
Zo gingen wij een vijftal jaren na mekaar naar Samoëns "Grand Massif".

Nadat ze ons na 1 j. bij Bizz travel kenden werden wij zelfs gebeld dat ze voor "ons" weer een leuke aanbieding hadden.

Zo gingen wij in een 2-verdiepschalet voor 6 tot 8 personen met 4 (ons gezin) voor +/- 200€ pp, skipas INCLUSIEF.
Begrijpe wie begrijpe kan want die skipas alléén kostte al +/- 160 €

Born to run. B.S.

Einde van het seizoen is naar mijn mening het ideale moment om nog even een lang weekend naar de bergen te gaan. Zeker als je buiten de vakanties om gaat, kan je voor pakweg 250,- appartement + skipas wel vinden voor 4 dagen dus qua kosten is het vaak prima te overzien. Het is even zoeken en je moet natuurlijk wel de mogelijkheid hebben om buiten de vakanties om te gaan, maar dan is het ideaal.
Wel is het handig om even goed te zoeken qua bestemming. Zo hebben we begin april in Damüls gestaan, waar het 's middags 21 graden was op het terras. Heerlijk om te zitten, maar de sneeuw werd er niet direct beter op. Ischgl, dat wat hoger ligt, was begin april dan wel weer prima te noemen en van 's morgens vroeg totdat de liften sloten alleen maar geweldige condities gezien.

Ga begin maart nog naar superdevoluy. 7 dagen, met de bus inclusief skipas voor 270 euro.

Het geld wat ik nu niet uitgeef gaat naar 5 dagen privéles. Is het ook nog een zinvolle vakantie IPV een 2e luxevakantie

In zekere zin is er dit jaar dus wel een paasvakantie, volgens mij. Normaal gesproken hebben ze de week van Koningsdag en dan erna met 4/5 mei, maar omdat Pasen dit jaar laat valt hebben veel scholen vanaf Pasen 2 weken vrij, volgens mij.

Not all who wander are lost

Tot 8 jaar geleden waren wij altijd met een grote groep op weg in de B. Paasvakantie(+ 30 personen)
Zo gingen wij een vijftal jaren na mekaar naar Samoëns "Grand Massif".

Nadat ze ons na 1 j. bij Bizz travel kenden werden wij zelfs gebeld dat ze voor "ons" weer een leuke aanbieding hadden.

Zo gingen wij in een 2-verdiepschalet voor 6 tot 8 personen met 4 (ons gezin) voor +/- 200€ pp, skipas INCLUSIEF.
Begrijpe wie begrijpe kan want die skipas alléén kostte al +/- 160 €

dan58 op 17 feb 2019 10:35

die skipas kost ondertussen al 260€ maar wij krijgen hem nu rond de 200…

nadat we enkele jaren geleden noodgedwongen moesten uitwijken naar de paasvakantie ipv de krokusvakantie willen we nu niet anders meer . Wij zien er alleen maar voordelen in. Is veel goedkoper het verschil is maar liefst 1000 euro.
In de namiddag een leuke afsluiter op een zonnig terrasje.
Wij kijken hoopvol uit naar 6 april dan staan we weer in de sneeuw

Nederlanders kunnen helaas niet uitwijken naar de Paasvakantie…

Mr. Slow

En dan om nog maar te zwijgen over de apres-ski, dat is bij ons meestal nog het duurste lol.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie