Adriana Jelinkova beste Nederlandse dame ooit op WK alpine skiën

pepijnvanschijndel op 16 februari 2019

Adriana tijdens inspectie van de WK slalompiste
Adriana tijdens inspectie van de WK slalompiste

ARE, 16 februari 2019

Met een 19e plek op de WK slalom alpine skiën schrijft Adriana Jelinkova een stukje Nederlandse skigeschiedenis in Are, Zweden. Na een sterke eerste run binnen de top dertig, startte ze als vijfde in de tweede run en wist lange tijd de hotseat bezet te houden op tv voor kijkers over de hele wereld.

Eerste run

Een goede eerste slalom afdaling bezorgden haar een gedeeld vijfentwintigste positie op de redelijk warme piste met veel sporen, waar het over het algemeen moeilijker is om eigen lijnen te skiën. Met haar startnummer 39 een goede prestatie.

Goede startplek

De tweede run starten de beste dertig uit de eerste omloop in omgekeerde volgorde en Adriana mocht daarmee als vijfde uit de start weg. “Een tweede run als 5e starten was genieten, dat is zoveel makkelijker en zo gaaf als je zo’n nummer hebt! Ik wilde gelijk nog een keer toen ik beneden kwam…”, glunderde Adriana en vervolgt: “Dit is heel ongewoonlijk, maar heel gaaf. Dan voel je toch dat je bij de beste behoort. Ik voelde wel dat het lekker ging en dan kom je door finish en dan zie je je tijd, dat is dan wel het toetje. Ik heb er echt van genoten, ben tevreden en dat geeft motivatie en vertrouwen voor de komende wedstrijden.”

Veel publiek bij de WK slalom finale in Are
Veel publiek bij de WK slalom finale in Are

Hotseat

Bij worldcup en WK is er een zogenaamde hotseat. Tijdens de race moet elke keer de snelste van dat moment plaatsnemen in de “hotseat” totdat er iemand sneller is. Tijdens de tweede manche wist Adriana op tv voor kijkers over de hele wereld de hotseat meerdere runs bezet te houden. Haar skisponsor, Atomic, postte zelfs een mooi bericht op Instagram voor Jelinkova.

Bron Instagram Atomic, Adriana Jelinkova op de WK slalom hotseat in Are
Bron Instagram Atomic, Adriana Jelinkova op de WK slalom hotseat in Are

Beste resultaat ooit

Met het behalen van een negentiende plaats op de WK slalom in Are behaalt Adriana Jelinkova het beste resultaat ooit door een Nederlandse behaald op een wereldkampioenschap. Bij de mannen is Harald de Man de beste Nederlander ooit met een zeventiende plaats op de WK reuzenslalom in Sestriere in 1997.

Kijk voor de uitslag van dit WK slalom dames op de FIS site

pepijnvanschijndel
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.