Wat zijn en hoe ontstaan natte sneeuwlawines

Rogier op 22 februari 2019· 14 reacties

Natte sneeuwlawine Bron: Wepowder Safety Academy
Natte sneeuwlawine Bron: Wepowder Safety Academy

Na de lawine die over de piste heen denderde in Crans-Montana en met het opvallend warme weer dat we nu meemaken tijdens de voorjaarsvakantie is een uitleg over natte sneeuwlawines zeker op zijn plaats. Graag geef ik wat achtergrondinformatie over deze zeer indrukwekkende lawines.

Wat is een natte sneeuwlawine

Natte sneeuwlawines ontstaan over het algemeen spontaan, dus niet getriggerd door skiërs. Meestal ontstaan ze na/tijdens regen of tijdens opwarming van het sneeuwdek. Deze lawines ontstaan als water in het sneeuwdek de binding tussen de verschillende sneeuwlagen aantast. Het zijn vooral de sneeuwlagen waar het verschil in typen kristallen het grootste is waar water zich ophoopt en voor instabiliteit zorgt. Vooral gebieden met zwakke lagen in de sneeuw zijn erg gevoelig voor natte sneeuwlawines.

Typische natte sneeuwlawine
Typische natte sneeuwlawine

In de lawinekunde hebben we het vaak over 30°, maar deze steilte gaat niet op bij natte sneeuwlawines. Natte sneeuw kan al gaan glijden op veel minder steile hellingen. Veel natte sneeuwlawines beginnen puntsgewijs en worden naar beneden steeds breder. Maar het kunnen ook echte plaatlawines zijn, dus met een brede scheurlijn.

Eenvoudig en lastig te voorspellen tegelijk

In tegenstelling tot lawines in koud terrein is het voor wintersporters vrij eenvoudig te herkennen wanneer en waar hellingen gevaarlijk worden. Namelijk waar het warm wordt of als het regent. Zo is er op het warmste moment van de dag een duidelijk gevaar voor natte sneeuwlawines. Het is echter wel heel moeilijk om precies te zeggen op welke helling en wanneer er een natte lawine naar beneden gaat komen. Alle (steile) hellingen in de zon zijn potentieel gevaarlijk. Dat betekent dat zuid- en zuidwesthellingen de gevaarlijkste flanken zijn. Rotsen die hard opwarmen en rivierbeddingen zijn ‘usual suspects’.

Opvriezen en dooien

Als het 's nachts helder (en/of koud) is dan is in de ochtend de kans op natte sneeuwlawines nihil. Als het sneeuwdek opwarmt neemt de kans geleidelijk toe. Dit is vrij goed in te schatten. Iets waar wel rekening mee gehouden moet worden, is als jij in een koud dal bent (koude lucht is zwaarder dan warme lucht) je wel moet nadenken wat er boven je al uren in de zon aan het opwarmen is.

In het voorjaar kan het voorkomen dat de lawinedienst een lawinebericht uitgeeft waar ze 's ochtends een lawinegevaar 1 of 2 aangeven wat in de loop van de middag naar 3 (soms zelfs 4) gaat. Dit is de reden dat off-piste wintersporters en in het bijzonder toerskiërs in het voorjaar erg vroeg op pad gaan. Klassiek gevaarlijke dagen zijn de dagen dat de sneeuw voor het eerst in het voorjaar 's nachts niet meer opvriest. Dan komen er vaak opvallend veel spontane lawines naar beneden.

Depot van natte sneeuw lawine
Depot van natte sneeuw lawine

Weinig wintersport ongelukken

Natte sneeuwlawines zorgen voor weinig wintersport gerelateerde ongelukken. Logisch, omdat het risico makkelijk in te schatten is en het recept om uit deze lawines te blijven vrij eenvoudig is: vroeg op pad en niet als het regent. Het Zwitserse SLF geeft aan dat ongeveer 10% van de lawinedoden voor rekening komen van natte sneeuwlawines, dit zijn meestal zomeralpinisten die in relatief steil terrein naar beneden worden getrokken door de lawine. Vaak is de val dodelijk, maar regelmatig zijn deze slachtoffers niet eens begraven onder de sneeuw en gaat het om kleine lawines. Ook wintersporters triggeren deze lawines wel eens, maar dan glijden deze lawines eigenlijk altijd onder de skiër naar beneden en niet rondom de skiër als een windslab/plaat lawine, het type lawine dat de meeste slachtoffers maakt. Hierdoor komen in dit soort gevallen veel wintersporters met de schrik vrij. Natte sneeuwlawines moeten echter niet onderschat worden. Een groot gevaar van (zelfs hele kleine) natte sneeuwlawines is dat ze wintersporters mee kunnen sleuren over steile rotsbanden en dergelijke.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Interessant, weer wat geleerd!

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Is een natte sneeuwlawine door de compactheid van de sneeuw gevaarlijker dan een stuifsneeuwlawine?

@ErikM in principe wel, maar beide kunnen dodelijk zijn.

May the powder be with you!

@ErikM Nee dat kun je niet zo, zwart/wit, stellen. Door de druk die in een lawine onstaat (als er genoeg sneeuw meekomt) wordt deze sneeuw vaak hard en compact. Dus dit is per geval afhankelijk. Natte sneeuw is altijd compact en hard, maar de kans dat je erin komt is door wat ik hierboven schreef weer kleiner.

Om hier trouwens aan toe te voegen, deze natte sneeuwlawines gaan minder hard, maar als je erin zit is het net beton. Je kunt er echt niets aan doen. Als zo'n massa je dan tegen een rotsblok of boom aanperst, is het snel afgelopen.

*bericht bewerkt door Rogier op 22 feb 2019 11:10

Click. Click. Peace

Leuk dat jullie lawinekunde steeds interessanter beginnen te vinden. @Rogier haalt een belangrijk deel van zijn kennis uit de wePowder Safety Academy (https://wepowder.com/nl/academy). Een online cursus met een scala aan vragen en een bijbehorend boek.

Omdat jullie het zo interessant vinden: tot 2 maart krijg je nu 20% korting als je direct start met de Safety Academy. Ga naar: https://wepowder.com/nl/academy bestel een van de modules van de Academy en vul bij het afrekenen de code WINTERSPORT2019 in. Je krijgt dan voor de prijs van een dagpas toegang tot alles wat je wilt weten over sneeuw, lawines en off-piste. Je kunt direct online starten en @Arjen stuurt je na afloop van zijn voorjaarsvakantie het boek toe.

May the powder be with you!

@Rogier haalt een belangrijk deel van zijn kennis uit de wePowder Safety Academy (https://wepowder.com/nl/academy).

Morris op 22 feb 2019 10:33

Ik kon een kleine glimlach niet onderdrukken ;).

De Wepowder Safety Academy is overigens wel een absolute aanrader!

*bericht bewerkt door Shane op 22 feb 2019 10:41

I can stick uphill ice, on my saucer...

@Shane, ik heb ook altijd een glimlach op mijn gezicht als ik Rogier weer zie. 99 van de 100 keren staan we dan in de poeder. Rogier heeft actief meegewerkt aan de Academy en ben blij als hij actief zijn kennis deelt.

May the powder be with you!

👍 :). Wrijf het er maar in @Morris, dat jullie zwaar jaloersmakende jobs hebben. Niets dan respect voor jullie en ik vind wat je met de Safety Academy hebt neergezet echt on-Nederlands goed! Ik moest gewoon een klein beetje lachen om de wat Amerikaans aanvoelende pitch van dat zinnetje, thats all ;).

Gefeliciteerd met je verjaardag!

I can stick uphill ice, on my saucer...

Gefeliciteerd met je verjaardag!

Shane op 22 feb 2019 12:11

@Shane, thanks. Op deze leeftijd toch nog geleerd Amerikaans te pitchen. Het moet niet gekker worden ;)

May the powder be with you!

Deze week in ischgl geweest, heel veel soorten lawines gezien, maar vooral gleitschneelawinen. Maar weer een interessant stuk over lawines, helpt altijd wel weer op de pistes

vaak bun ie te bang

Gleitshnee, gevaarlijker dan je denkt. Ook voor platteland bewoners.

De eerste sneeuw valt altijd te laat

komt het met zulke 'aangetaste' sneeuwlagen dan nog wel goed of wordt het alleen maar erger? er ligt nu eenmaal een behoorlijk pak sneeuw. als er eenmaal kans op glijsneeuw is, neemt die kans dan nog wel af?

@Oostenrijk-ganger Als het kouder wordt zal deze sneeuw juist vaak stabieler worden, vaak zelfs stabieler dan het was voor de warme periode. (Zoals altijd met lawinekunde met uitzonderingen). Alleen fischmauls blijven altijd onstabiel en onvoorspelbaar. https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/451441/openscheure…

Click. Click. Peace

Hier een voorbeeld van het extreem stijgende lawinegevaar bij warm weer. Van 1 naar 3:

null

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie