Voorkom ongelukken met (onbekende) kleine kinderen in de lift

Rogier op 23 februari 2019· 65 reacties

De lift omhoog is een gezellig rustmoment, maar let wel op
De lift omhoog is een gezellig rustmoment, maar let wel op

Je kent het wel. Je staat in de rij voor de lift, er komt een skiklasje aangeskied en de skileraar(es) vraagt of jij een kindje mee kan nemen in de lift. Soms wordt het niet eens gevraagd en wordt er zo’n klein hummeltje naast je in de lift neergeplant door het liftpersoneel. Dit gaat eigenlijk bijna altijd goed. Maar soms gaat het goed fout. Hierbij een aantal tips, en misschien een eye-opener voor wintersporters om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen. Dit geldt trouwens ook natuurlijk als je met je eigen kinderen de lift in gaat.

Het hoeft niet!

Beginners, licht gevorderden, mensen die een lift zelf al spannend vinden: zeg gewoon “nee”. Je hoeft geen kindje mee te nemen in de lift. Bedenk dat de skiliftjongens of de skileraren, zelfs als ze wat nors zijn (het blijven bergbewoners ;-) ), liever hebben dat ze iets langer moeten wachten dan dat het kindje meegaat met mensen die de verantwoording niet kunnen of willen dragen. Dit is niet iets om je voor te schamen. En als papa van twee erg jonge kinderen hoop ik echt dat jullie deze tip ter harte nemen!

Het instappen

Let bij het instappen goed op dat het kindje goed achterin de stoel gaat zitten. Een beetje hulp kan soms geen kwaad. Het kindje eventueel een beetje optillen helpt soms (vaak doet de liftbediende dat). Zelf hou ik vaak mijn skistokken voor de kleintjes totdat de beugel veilig naar beneden is. Let ook op dat de beugel goed en geleidelijk naar beneden gaat en het kindje goed gaat zitten. Als het een speciale kinderbeugel is (met een extra beugel die tussen de benen gaat) let dan op dat de beentjes goed zitten. Soms moet je overijverige mede-liftgenoten even duidelijk toespreken.

null

Maak een praatje

Hou de kleine skiër naast je in de gaten. Maak een praatje, zelfs als je de taal niet spreekt. Kinderen vinden dat vaak reuze interessant. Praat je liever niet met zo’n kleine, hou hem of haar dan wel in de gaten. Let ook op dat ze hun skistokken niet laten vallen trouwens… En als zo’n kleintje te ver naar voren schuift of raar rond gaat draaien op de stoel, zeg daar dan wat van, of laat blijken dat hij of zij gewoon achter in de stoel moet blijven zitten.

Het uitstappen

En dan het uitstappen. Wacht tot het bordje/signaal dat de beugel omhoog kan voordat je de beugel opent. En echt niet eerder. Veel mensen openen de beugel veel te vroeg. Let ook op dat de kleine zijn voeten van de voetsteun af heeft. En eenmaal aangekomen, ski zelf pas weg als de kleine uit de lift is. Soms hebben ze een klein zetje in de rug nodig om naar beneden te glijden. Kijk daarna even of ze bij de goede groep van de skischool gaan staan… Een kleine moeite om ongelukken te voorkomen, daarna ben je weer vrij om te gaan en te staan waar je wilt.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Goeie tips Rogier, we moeten inderdaad een beetje opletten ook al zijn ze niet 'van ons'.

Stel dat er ondanks alle goede bedoelingen toch iets gebeurt. Wie is er dan verantwoordelijk??

Übung macht den meister!!!

Precies zoals jij het beschrijft in dit stuk. Zo doe ik het ook altijd!

Stel dat er ondanks alle goede bedoelingen toch iets gebeurt. Wie is er dan verantwoordelijk??

RFKANGOO op 23 feb 2019 09:09

Ik durf hier geen harde uitspraken over te doen. Maar bij alle ongewilde problemen die ik ken in Frankrijk is het de skischool of het skigebied die verantwoording droeg.

Click. Click. Peace

Nuttige info Rogier
Goede vraag @RFKANGOO
Ben benieuwd wat het antwoord daarop is. De skischool of diegene die op het kind moet passen.

Het domweg erbij pleuren vind ik ronduit asociaal, het 'nee' zeggen is dan ook wat onmogelijk.

Vwb verantwoordelijkheid, ik mag toch hopen de skischool. Ik wil geen ongevraagde verantwoordelijkheid voor andermans koters in de schoenen geschoven krijgen. Dan is het voortaan per definitie 'nee'.

*bericht bewerkt door Userd op 23 feb 2019 09:29


en dan toch de vorige reactie aanvullen, gare site :(

*bericht bewerkt door Userd op 23 feb 2019 09:31

Skigebied lijkt me sterk Rogier
Skischool probeert altijd overal onderuit te komen.
Liftmaatschappij denk ik ook niet.

De discussie over wie verantwoordelijk is is een beetje onzinnig.
Het gaat er vooral om dat op elkaar letten juist kan voorkomen dat we het daarna over verantwoordelijkheid moeten hebben…

Weten jullie wat.
Ik ga het vandaag vragen aan het touristenverband/liftmaatschappij/skischool ik ben nou toch in de bergen.

De discussie over wie verantwoordelijk is is een beetje onzinnig.
Het gaat er vooral om dat op elkaar letten juist kan voorkomen dat we het daarna over verantwoordelijkheid moeten hebben…

Hessel op 23 feb 2019 09:42

Ook al let je goed op, je hoeft maar even je neus te snuiten en het kan al te laat zijn. Toch lullig als je daarna dood door schuld in je schoenen geschoven krijgt.
Om maar even een extreem voorbeeld te noemen.

Übung macht den meister!!!

Je bent helemaal niet aansprakelijk. Stemmingmakerij.

Je bent helemaal niet aansprakelijk. Stemmingmakerij.

DrPhil op 23 feb 2019 10:32

Gelukkig maar. Blij dat jij de boel ff weet op te helderen. Bedankt hiervoor.

Übung macht den meister!!!

Mede door het helpen van een klein kind heb ik zo’n 24 jaar geleden indruk gemaakt op mijn huidige vriendin. Waar het dus niet allemaal goed voor kan zijn 😁.

Paar jaar geleden nog in Chamrousse zaten we elke ochtend in de lift bij die kleine koters uit de les. Samen met mijn kinderen van 15 en 17 hadden we een ‘standaardreportoire’ aan vragen over leeftijd en of ze het leuk vonden, etc. Moesten ze niet al te veel gaan terugkletsen, want dat hield ons frans weer op…

Gewoon een beetje om je heen kijken of alles goed gaat, kan nooit kwaad.

Ben benieuwd @Hooykaas
Wil het ook wel graag weten. Dat je niet aansprakelijk bent is wel heel makkelijk geroepen, je bent wel degene die op het kind past op dat moment.

@Tiny-M @RFKANGOO
Het antwoord dan:
Als door een wesp gestoken reageren de liftmaatschappij/touristenverband/skischool.
Willen er GEEN uitspraken over doen.

Dan maar naar de piste politie gegaan.
Deze wilde wel meewerken.
Het zit zo:
Zodra je JA zegt op de vraag of je het kind wil meenemen ben je meteen verantwoordelijk voor dat kind.
Op dat moment nl draagt de lerares de verantwoordelijkheid aan jou over.
Bij een ernstig ongeval ben jij verantwoordelijk / vervolgbaar.
Bij blijvende invaliditeit van het kind kan dat over HEEL VEEL geld gaan.
En ze komen dat hoe dan ook bij je halen.
Dus vriendelijkheid kan je duur komen te staan.
Mijn advies NIET meer doen. Hoe onaardig dit misschien ook overkomt.Te gevaarlijk.
Dit was een goede Post van @Rogier Bedankt.

Goed stukje! Ik heb in t begin vaak nee gezegd omdat ik genoeg had aan mezelf. Inmiddels nemen we ze met liefde mee. Gebeurt in het gebied waar wij skieen overigens niet zo vaak maar als er kinderen meegaan dan zet ik ze bij voorkeur tussen mijn man en mij in zodat we ze beide in de gaten kunnen houden en kunnen helpen bij in en uitstappen :-) ik wenk overigens vaak even naar de liftbediendes boven, kunnen ze die lift ff tandje langzamer laten draaien terwijl wij die kids eruit helpen, zo hebben we allemaal voldoende tijd en rust om dit te doen :-)

@rogier , weet jij toevallig hoe het is met het meisje die bewusteloos zat op de lift in de Franse Alpen

https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/3144/Kinderen-zelf…
Voorlaatste reactie, lijkt me prima verwoord.

https://www.vol.at/wer-haftet-wenn-ein-kind-aus-dem-sesselli…
“Entscheidend sei hierbei, ob sich verantwortliche Personen oder erwachsene Mitfahrende fahrlässig verhalten.”
Vertaling:
Bepalend hierbij is of verantwoordelijken of volwassen passagiers zich achteloos gedragen.

De discussie over wie verantwoordelijk is is een beetje onzinnig.

Het gaat er vooral om dat op elkaar letten juist kan voorkomen dat we het daarna over verantwoordelijkheid moeten hebben…

Hessel op 23 feb 2019 09:42

Ook al let je goed op, je hoeft maar even je neus te snuiten en het kan al te laat zijn. Toch lullig als je daarna dood door schuld in je schoenen geschoven krijgt.
Om maar even een extreem voorbeeld te noemen.

RFKANGOO op 23 feb 2019 10:05

Onzin, dus.

*bericht bewerkt door DrPhil op 23 feb 2019 13:34

Ik weet niet waar @Hooykaas zijn info vandaan heeft maar het is zoals het er nu staat volkomen onzin.
Voordat je aansprakelijk bent, moet er eerst nog heel wat gebeuren. Het enkele feit dat zich een ongeval voordoet, maakt iemand niet direct aansprakelijk. Dat komt pas als er sprake is van verwijtbaarheid. De veaag daarbij is dan of je in zo'n geval iets had kunnen en moeten doen.

Verder: als je een kind meeneemt is dat ern vriendendienst, dat is iets heel anders dan de professionele zorgplicht die bijvoorbeeld een skileraar heeft.

Een kind meenemen is dus echt niet zo risicovol als sommigen hier doen geloven…

Zelf vind ik het absoluur niet prettig als er een kind bij mij in de stoeltjeslift gezet wordt,maar heel dikwijls heb je gewoon geen keuze,het wordt niet gevraagd.Als ik zie dat er een klasje klaar staat laat ik altijd mijn man aan die kant gaan zitten,ik ben zelf maar 1,50m en vind het dus moeilijk om zo n kleintje bij mij in de lift te tillen.Ook mijn eigen kinderen heb ik steeds in de zetellift aan mijn man overgelaten.Ik vind het absoluut onverantwoord dat ze de kinderen gewoon bij iedereen in de lift zetten zonder te vragen of dit wel gewenst is.Als er toch een kind bij mij gezet wordt let ik er natuurlijk wel op en probeer ik boven ook zo goed mogelijk te helpen met uitstappen maar prettig voel ik me er toch niet bij.

Onzin Hessel
Bel de Piste politie Arlberg dan even op.
En doe ook een rondje skischool/liftmaatschappij/touristenverband.
Ik ben alleen de boodschapper niet een verzonnen verhalen verteller.
Dat moet jij toch weten.

In Frankrijk is de leraar in alle gevallen die ik, persoonlijk en in de buurt, ken verantwoordelijk gehouden. Maar altijd meer een verzekeringszaak dan een strafzaak.

Click. Click. Peace

@Hessel, schrijf je dat met de lokale wetgeving in gedachte, met de wetgeving zoals die hier in Nederland geldt of is zoiets Europees geregeld? Overigens zijn de politie of de VVV/iets soortgeljks niet de juiste partij om zoiets te vragen, dat zijn geen juristen. Zou dus niet teveel waarde aan hun uitspraak hechten.

Er zitten 2 aspecten aan, enerzijds de juridische kant en anderzijds een persoonlijke kant. Als er iets gebeurd moet ook jij dat de rest van je leven meedragen terwijl je er meestal niet voor hebt gekozen om een kind mee te nemen. Alleen al daarom doe ik het liever niet. Het gedoe wat de juridische kant je kan opleveren, ongeacht of je nu aansprakelijk blijkt te zijn of niet, is ook een tragisch traject met alleen verliezers waar niemand op zit te wachten.

Overigens lijkt mij dit ook voor leraren een dilemma als ze in de praktijk aansprakelijk worden gesteld. Als je een leraar met een dozijn kinderen op pad stuurt weet je als skischool dat een leraar ze nooit allemaal kan begeleiden in een lift. Dan moet je ze of op de pistes houden met cabineliftjes of als skischool je verantwoording nemen en geen beroep doen op toeristen.

*bericht bewerkt door xos op 23 feb 2019 14:49

@Hessel, schrijf je dat met de lokale wetgeving in gedachte, met de wetgeving zoals die hier in Nederland geldt of is zoiets Europees geregeld?

Zie mijn link hierboven.

Overigens zijn de politie of de VVV/iets soortgeljks niet de juiste partij om zoiets te vragen, dat zijn geen juristen. Zou dus niet teveel waarde aan hun uitspraak hechten.

Exact. Maar intussen heeft de reactie van Hooykaas al drie duimpjes.
Tja.

@rogier , weet jij toevallig hoe het is met het meisje die bewusteloos zat op de lift in de Franse Alpen

Pieter230976 op 23 feb 2019 12:59

Zojuist (15.00 uur): op het nieuws, ze is aan de beterende hand

⛷🎿

Bijzonder dat hier wordt geadviseerd om toch vooral geen kind meer mee te nemen als daar om wordt gevraagd. Op een kind letten in een lift is echt geen hogere wiskunde… Als je in het leven alle risico's wilt uitsluiten kan je beter thuis op de bank blijven zitten. Om het echter als skileraar allemaal alleen te moeten managen kan dan wel weer een uitdaging zijn en ik spreek uit ervaring na net weer een week met acht kinderen onderweg te zijn geweest ;).

Tevens ben ik het eens met Dr Phil en Xos. Als zich iets voordoet mag de alpinpolizei het onderzoek doen. Aanwijzen wie er schuldig is is echter niet aan het besteed.

Ik ga intussen een rondje skiën 😃
Zouden sommige hier ook moeten doen.Zie je de dingen heel anders. Knap je van op!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie