Het promofilmpje van Snowfeet (zie hieronder) doet het goed op social media. Met dikke letters is te lezen dat de makers van deze extreem korte skietjes er zelf ook echt in geloven. Zonder veel problemen wordt het ontstaan van de snowfeet in een adem genoemd met het ontstaan van de bergen en de skisport. “New booming wintersport” zoals het merk zelf zegt. Daar blijft het niet bij: “Experts verwachten dat het ooit een olympische sport wordt”. Er wordt zeer hoog van de toren geblazen. Tijd voor ons om deze korte skietjes eens uit te proberen. Is dit zoveel anders dan de oude snowblades of bigfoots? Wij waren benieuwd.

Wat zijn het?

De snowfeet zijn een soort plastic miniski’s met twee gespen erop om je winter- of snowboardschoenen mee vast te gespen. Onder de plastic zolen zitten twee stalen ‘kanten’ om voor een beetje grip te zorgen. Het is “one size fits all”. Dat gezegd hebbende adviseert het merk wel een schoenmaat tussen 40 en 46. Deze mini-ski’s pasten echter zonder problemen onder Sandra haar schoenen met maatje 38. Met de achterkant van deze mini-ski’s kun je remmen net zoals bij inline-skates. De promovideo ziet er gaaf uit, de praktijk bleek voor ons wat weerbarstiger.

Snowfeet met snowboardschoenen
Snowfeet met snowboardschoenen

Proberen

Het aantrekken van deze snowfeet is erg eenvoudig. Het dragen van stevige winter-, berg-, of snowboardschoenen is aan te raden. Je zet de hak van de schoen tegen de achterkant van de snowfeet en gespt de voet vast. Klaar om te gaan glijden. Met schaatspassen en zelfs lopend kom je al vooruit.
Als je eenmaal begint te glijden is het, zeker als je van de ski’s afkomt, even zoeken naar het goede evenwicht. Het remmen in sneeuwploeg is niet mogelijk en het remmen met de achterkant werkt slecht (niet) als de sneeuw hard is.

Na enkele afdalingen gingen wij, met ietsje meer vertrouwen, wat meer spelen met deze dingen. Maar dat leverde ook meer valpartijen op. Toen de sneeuw wat teveel slush werd hielden we het voor gezien. Deze dingen missen drijfvermogen. Ook bleven we, voor onze en andermans veiligheid, op groene en blauwe pistes. In steiler terrein heb je weinig aan deze apparaten. Gesneden carvebochten zijn onmogelijk net als dat rutschen ook erg onhandig is (onhandiger dan op snowblades) en dat maakt de speeltuin voor deze dingen in de praktijk klein.

null

Haken en ogen

De lengte van ski’s is een beetje aan mode onderhevig. Toen de carveski opkwam werden de ski’s korter en korter. Ook waren snowblades een tijdje booming. Maar het is waarschijnlijk niet voor niets dat er nu weer wat langere ski’s verkocht worden dan een tiental jaren geleden en dat we minder en minder snowblades op de pistes zien. Ik verwacht niet dat deze snowfeet daar verandering in gaan brengen.

  • Ten eerste is het niet makkelijker om op deze snowfeet te skiën dan op ski’s. Remmen is zelfs een stuk lastiger;
  • Ten tweede zijn de snowfeet erg lastig te besturen op betonharde sneeuw. Zelfs gevaarlijk;
  • Als de sneeuw zacht is blijf je snel vast zitten. Deze snowfeet hebben geen drijfvermogen;
  • Niet elke lift-medewerker was even happig om ons omhoog te laten met deze dingen. Er is geen garantie dat je in elke gebied omhoog mag;
  • Tot slot: veilig (echt) steile pistes afkomen met deze dingen is zo goed als onmogelijk. De kanten in steil terrein gebruiken is lastig omdat deze niet aan de buitenkant van de snowfeet zitten.

Dat alles maakt dat aan de snowfeet toch veel haken en ogen zitten. Het is geen vervanging voor ski’s. Ook is de techniek zoveel anders dat je er voor ski-training weinig aan hebt, in tegenstelling tot snowblades. En daarnaast kun je met snowblades eenvoudiger door het gehele skigebied heen komen dan met deze plastic zooltjes.

null

Voor wie wel?

Als jij een waar skate- of schaatstalent bent en ook lekker van skipistes afkomt dan kun je je vast uitleven op deze dingen, die een soort kruising zijn tussen schaatsen en mini-ski’s. Ook zijn de snowfeet echt wel leuk om een keer te proberen, het spelen erop is grappig. Na een afdaling kregen wij de smaak te pakken en probeerde we steeds ietsje meer te doen. Maar na een ochtend hadden wij het ook wel gezien. Op echte ski’s kun je zoveel meer dan op deze speeltjes.

Kortom

Wij verwachten niet dat deze snowfeet snel een olympische sport zullen worden. Ook is het wat ons betreft geen nieuwe booming wintersport. Zoveel zien we er nog niet op de piste, en dat gaat in de nabije toekomst waarschijnlijk niet veranderen. De snowfeet ontstijgt wat ons betreft niet het gadget/speelgoedniveau. Als speeltje en om na een dagje skiën lekker ‘mee aan te klooien’ is het best wel leuk, maar daarvoor is 100 euro te duur wat ons betreft.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik heb ze zelf ook en wil zo nog erg graag uitproberen. Maar ben benieuwd of ik zonder brokken thuis kom als snowboarder, die niet gewend is om op twee “losse” voeten te staan.

Ik heb ze zelf ook en wil zo nog erg graag uitproberen. Maar ben benieuwd of ik zonder brokken thuis kom als snowboarder, die niet gewend is om op twee “losse” voeten te staan.

JWWietsma op 5 nov 2019 08:59

het heeft in mijn ogen meer weg van schaatsen/skaten dan skiën. Ook de houding die hij aanneemt is meer zoals op hockeyschaatsen.

Dus als je daar enig gevoel voor hebt denk ik dat je hier wel mee overweg moet kunnen. Als snowboarder zonder ski ervaring zie ik volgens mij niets van houding of techniek wat op skiën lijkt eigenlijk.

Ik zou het ook wel eens willen proberen. Op hockeyschaatsen maar vooral op skates deed ik alles vroeger.

Maar als je het gaat proberen. … Wel filmen en posten hè !

🏂

Och nee! Categorie snowblades 2.0 🙈

Ik zou een kunstschaatser wel eens een routine willen zien doen hierop :-P

Maar meer dan dat is het ook niet. Het is grappig, leuk voor een dagje ofzo. Maar om het volledig te doen ipv snowboarden… nee. dat niet.

Net als skiën eigenlijk ;-)

Is dit niet een variant op de ‘bigfoot’ uit de jaren '90 ?

Rob

Mooie dingen voor de verhuur in Snowworld.

Alsof je op hockeyschaatsen naar beneden gaat 🤔

Disturbing the peace since 1975

Ik heb eens een keer oude ski’s afgezaagd tot minimale lengte. Bindingen zo ver mogelijk naar voren gezet. T leek op t zelfde gepruts als deze snowfeet…

volgens mij zijn de Sledge Dogs snowskates iets stabieler…

Ik heb vroeger zowel op Bigfoots en Snowblades gestaan en het is voor een paar uurtjes grappig om tussen de bomen door te rutschen, maar daarna was ik er echt wel klaar mee omdat je alle klappen extra goed voelt en deze nieuwe snowfeet lijken ook geen snowfeest. Ik hou het dan toch liever bij mijn gouwe ouwe (2000) Atomic carve skis die inmiddels wel hun beste tijd hebben gehad, alhoewel ik er al jaren met veel plezier de berg mee afkom wordt het tijd voor iets nieuws.

*bericht bewerkt door pacorob op 06 nov 2019 16:41

volgens mij zijn de Sledge Dogs snowskates iets stabieler…

Carla46 op 5 nov 2019 20:03

Denk ik ook omdat je daar op een skischoen staat. Maar die zouden we misschien ook maar moeten testen om het zeker te weten ;-)

Click. Click. Peace

Gewoon alleen op skischoenen, kan ook.

Ik heb een paar Sled Dogs Snowskates(de groene variant van vorig seizoen) en qua punten komen deze wel overeen met de genoemde punten voor deze dingen.
Maar je moet dit niet vergelijken met Skiën vind ik. Ik doe zomers veel aan skeeleren en dat is qua techniek vergelijkbaar.
Je hebt weinig draagvlak dus niet iedere piste is ideaal en naar mijn mening is dit ook iets om te doen bij het boarden. Remmen is lastiger maar daarbij heb je wel meer vrijheid en beweeglijkheid.
Snowskates zien ze er een stuk comfortabeler en stabieler uit. Maar de prijs is ook een stuk hoger.
Naar mijn mening dus niet goed om te vergelijken met ski's maar als 'sport' naast het skien of boarden (zowel voor deze snowfeet als snowskates of snowskates).

*bericht bewerkt door Swooosh op 12 nov 2019 10:18

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie