BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Belgische & Nederlandse talenten strijden om titels op het NK & BK Big Air in Laax

Belgische & Nederlandse talenten strijden om titels op het NK & BK Big Air in Laax

Jordan-P op 17 april 2019 · 0 reacties

LAAX - ZWITSERLAND, 17 APRIL 2019

Meer dan vijvenzeventig ski- en snowboardtalenten zijn vandaag de strijd op de Big Air tijdens het NK & BK Freestyle met elkaar aangegaan. De deelnemers in de leeftijd vanaf 10 jaar vochten met een bewolkte lucht en een wat zachtere piste in verschillende leeftijdsgroepen om de prijzen. Bij het NK Big Air Freeski wisten Mees van Lierop (heren) en Isabelle Hanssen (dames) de tweede overall titels van de week te pakken. Ook Seppe Smits (BE) en Niek van der Velden (NL) gingen er bij het snowboarden voor de tweede dag op rij met de overall titels voor eigen land vandoor. Bij de dames pakte Melissa Peperkamp de Nederlandse overall titel. Loranne Smans nam beslag op het Belgische goud bij het dames snowboarden. Op het BK Big Air Freeski pakten Yelle D’Helft (heren) en Romy de Drei (dames) de Belgische titels.

Podium Freeski Heren
Podium Freeski Heren

Spannende strijd bij Nederlandse Freeski heren

Bij de freeski heren bleef het tot in de finale spannend. Na de eerste run in de finale zaten Mees van Lierop en Lucas Laudy heel dicht bij elkaar qua punten. Ook Nino Kalmeijer zat hen op de hielen met zijn derde positie. Uiteindelijk ging Mees van Lierop er met de winst vandoor. Ondanks dat Kalmeijer in zijn tweede finale run voor het eerst een nieuwe trick (switch double 1080) op de grote kicker landde, wist Lucas Laudy het zilver te pakken en won Nino Kalmeijer het brons.

Lucas Laudy in actie
Lucas Laudy in actie
Nino Kalmeijer traint sinds zijn 14e als freeskiër en zit al vanaf begin dit jaar in Laax om te trainen en te werken als coach. Kalmeijer: 'Ik zit hier samen met Lucas bij de JT freeski academy met een Engelse trainer; Joe Tyler. We trainen met veel verschillende nationaliteiten van hoog niveau. Ondanks dat ik best laat ben begonnen heb ik toch redelijke progessie gemaakt.’ Op de vraag wat Nino uiteindelijk wil zegt hij: ‘Mijn doel is om uiteindelijk op internationale wedstrijden echt mee te kunnen doen in de top 10. Ook wil graag een ervaren coach worden. Op dit moment ben ik al coach. Ik hoop volgend seizoen zoveel mogelijk te skiën en dit te mixen met het coachen.’

Al pratend over het NK zeggen Laudy en Kalmeijer het een erg tof evenement te vinden. Laudy: ‘Het NK is vooral leuk om te doen. We voelen minder druk omdat het geen Europa Cups zijn. En er is familie, zo is mijn vader er en die van Nino ook. Dit is een hele leuke afwisseling met de rest van het seizoen. We doen graag mee om te laten zien wat we het hele seizoen doen. We pushen elkaar waardoor we zover komen. Ik merk goed dat we ons ontwikkelen en dat de jeugd ook mee wil.' Kalmeijer voegt toe: ‘We moeten echt serieuze tricks gooien om op het podium te komen. De goede voorbeelden geven een soort kettingreactie, dat is tof om te zien.’

Isabelle Hanssen op het podium
Isabelle Hanssen op het podium

Isabelle Hanssen pakt tweede overall titel op NK Freestyle

Bij het NK Big Air Freeski pakt Isabelle Hanssen (dames) ook vandaag weer de overall titel. Concurrentie had Hanssen niet. Ze zegt daarover: 'We hebben wel wat meiden trainen in Nederland maar die zijn helaas niet hier in Laax. Ik woon hier het hele seizoen dus voor mij is het wat makkelijker. Hopelijk zijn we volgend jaar met meer meiden. Ik denk dat er dan sowieso wel 4 aan mee kunnen doen. Maar die zijn nog wel wat jonger tussen de 13 en 14 jaar.' Ondanks dat Hanssen normaal een half pipe skiester is, is ze wel redelijk tevreden over haar prestatie van vandaag. Ze zegt: ‘Het ging opzich wel lekker. Maar ik stond naast ongeval dus heb besloten om mijn tweede run niet te doen.’ Hanssen heeft jarenlang op World Cups niveau meegedaan en heeft zich afgelopen jaar vooral op progressie gefocust. ‘Ik hoop langzaam weer in het wedstrijdcircuit te stromen en wil weer meer World Cups gaan rijden. Morgen hoop ik me van mijn beste kant te laten zien op de half pipe. Daar heb ik veel zin in’, spreekt de half pipe skiester.

Podium Big Air Snowboard
Podium Big Air Snowboard

Belgische toppers

Yelle D’Helft ging er bij de Belgische free skiërs met de Big-Air-titel vandoor. Hij werd gevold door Geert Goossens (zilver) en Quinten Bal (brons). Bij het dames snowboarden pakte Loranne Smans het goud. Evy Poppe won dit keer het zilver en Sky Remans ging er met het brons vandoor. Bij de dames BK Slopestyle Freeski verdedigde Romy Dedry ook vandaag haar BK titel op de Freeski Slopestyle. Zij werd gevold door Emily Verheyen.

Op het BK Slopestyle Snowboard pakte Seppe Smits het goud en de overall titel bij de Belgische heren. Lorenzo Peeters won zilver en Dylan van Hofij won het brons. In de FIS-competitie werd Smits tweede achter de Nederlandse boarder van der Velden. En pakte Lorenzo Peeters de derde plek.

Niek van der Velden in actie
Niek van der Velden in actie

Niek van der Velden en Melissa Peperkamp pakken tweede overall titel op NK Freestyle

Bij het snowboarden greep van der Velden naar zijn tweede overall titel van het NK Freestyle. Ook pakte hij zijn tweede FIS-titel van de week. Rookie teamlid Sam Vermaat greep naar het zilver en wist daarmee nationaal selectielid Casper Wolf te verslaan. Vermaat na de prijsuitreiking: ‘Ik ben heel blij met vandaag het ging super goed. Ik had een clean landing en pakte daarmee een hoop punten in de finale. Ik heb best een lastige tijd gehad na veel blessures dus dit is wel echt fijn’.

Ook Melissa Peperkamp wist haar tweede overall titel van de week te veroveren. Zij pakte vandaag zowel de overall titel als de titel in haar eigen categorie Rookie dames. Peperkamp zei na de prijsuitreiking; 'Ik vind het wel heel tof dat ik heb gewonnen maar eigenlijk was ik gisteren meer tevreden. Big Air is niet helemaal m'n ding en slopestyle wel. Maar natuurlijk ben ik wel erg blij'. Het podium van de dames zag er vandaag weer hetzelfde als gisteren uit. Romy van Vreden behaald het zilver en Daniek van Griensven complementeerde het podium.

Speaker & riders in actie
Speaker & riders in actie

Topsfeer op wedstrijddag 2

Ondanks alle fanatieke deelnemers zat de sfeer er vandaag weer goed in zegt SHREDMasters coach Andrea: ‘De sfeer onderling van de kinderen, alle oudere riders en coaches is superleuk. Iedereen moedigt elkaar aan, geeft elkaar een box en dat is belangrijk en geeft extra sfeer aan het evenement.’ Ook Martijn Oostdijk, Race Director van het BK & NK Freestyle, bevestigt dit en zegt: Het is fijn weer, er is een hele goede sfeer, leuke mensen en een goede wedstrijd wat wil je nog meer.’

Aanmoediging van ouders en andere fans
Aanmoediging van ouders en andere fans

Verschillende leeftijdscategorieën in actie

Naast de Belgische en Nederlandse top hebben er vandaag ook een hele hoop jonge talenten gestreden. In verschillende leeftijdscategorieën hebben zij ook de titels gewonnen. Benieuwd naar de Nederlandse resultaten? Bekijk de uitslagen op de evenementenpagina.

SnowFest 2019

In het Zwitserse Laax wordt van 14 tot 20 april 2019 om de nationale titels in de verschillende freestyle disciplines gestreden. Naast de wedstrijden zijn er veel mogelijkheden om te trainen. En voorzien de selectieleden, waaronder enkele Olympiërs, de andere deelnemers graag van tips.

Planning

  • Donderdag 18-4-2019 - Half Pipe
  • Vrijdag 19-4-2019 - Fun Cross

*Dit programa is onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

Dit evenement wordt jaarlijks door de Nederlandse Ski Vereniging en Sneeuwsport Vlaanderen georganiseerd.

Foto's NK & BK Big Air 2019

Foto's

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!