BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Nederlandse & Belgische freeskiërs en snowboarders schitteren op NK & BK Halfpipe

Nederlandse & Belgische freeskiërs en snowboarders schitteren op NK & BK Halfpipe

Jordan-P op 18 april 2019 · 0 reacties

Halfpipe Day
Halfpipe Day
LAAX - ZWITSERLAND, 18 APRIL 2019

De Belgische & Nederlandse ski- en snowboardtalenten zijn vandaag in het Zwitserse Laax de strijd met elkaar aangegaan op de Halfpipe. De Belgische Sebbe de Buck en de Nederlandse Sean Taylor wonnen vandaag bij het snowboarden de overall-titels. Bij de dames pakte Melissa Peperkamp wederom de Nederlandse overall-titel. Loranne Smans won het Belgische goud bij het dames snowboarden. Voor Nederland reden free skiërs Lucas Laudy (heren) en Isabelle Hanssen (dames) naar de overall titels Half Pipe toe. Bij het BK Halfpipe Freeski pakten Geert Goosers (heren) en Romy de Drei (dames) de titels.

Rakim Foy in actie op de Halfpipe
Rakim Foy in actie op de Halfpipe

Minder getrainde discipline Halfpipe zorgt niet voor minder spektakel

De Halfpipe, de welbekende U vormige pijp, vraagt om een run met verschillende sprongen, zo hoog mogelijk. Ondanks dat dit een minder getrainde discipline voor België en Nederland is, wisten de riders zich van hun beste kant te laten zien. Nederlands selectielid Rakim Foy zegt daarover: ‘Wij trainen de Halfpipe eigenlijk nooit, alleen tijdens de NK-week doen we mee. Het is wel superleuk om te doen. Er zijn in Nederland weinig faciliteiten om dit te trainen. Eigenlijk kun je het alleen goed trainen in Laax, daar staat een van de beste Halfpipe’s van de wereld.’

Tibbe Keizer in actie
Tibbe Keizer in actie

De sfeer zat er verder goed in. Onder de beats van de Bijlmer Boys, The Flexican en Emanuelle Vos moedigde iedereen elkaar aan en werd er veel gelachen. Zes jaar was de allerjongste snowboarder, Tibbe Keizer, die de Halfpipe in dook. Tibbe mag over 2 jaar meedoen aan de officiële wedstrijden maar traint al mee in het team van SHREDMasters. Ook dropten Frank van der Putten en Niels Oostendorp, de coaches van het nationale Nederlandse snowboardteam, trainer Mette Maas en coach Frank van het Belgische team tijdens de Halfpipe training in.

Podium Overall Half Pipe Heren Freeski
Podium Overall Half Pipe Heren Freeski

Lucas Laudy wint overall-titel bij Nederlandse Freeski heren

Lucas Laudy (71,5) ging er bij de free skiërs met de overall-titel vandoor. Met een ruime voorsprong van meer dan 15 punten bleef hij Nino Kalmeijer (54,5) voor. Overall-derde werd de 13-jarige Nolan Biewenga (46,5). Ook pakte Nolan in zijn eigen categorie, jeugd heren, de eerste plek. Biewenga woont in Laax en traint in de selectie van de regio bij het Bunde Ski Verband voor de Halfpipe en de andere disciplines. Biewenga: ‘Ik doe dit al 5 jaar. Ik doe het liefst Slopestyle en Big Air.’ Op de vraag wat Biewenga wil bereiken zegt hij: ‘Ik wil heel graag Europa Cups gaan rijden. Mijn doel voor volgend jaar is om derde worden op de Swiss Freeski Tour. Dit jaar was ik daar zesde.’

Bij de freeski dames won Halfpipe specialiste Isabelle Hanssen (dames) ook vandaag de overall-titel.

Podium Overall Halfpipe Heren Snowboarden
Podium Overall Halfpipe Heren Snowboarden

Snowboarder Sean Taylor grijpt Nederlandse overall-titel Half Pipe

De Nederlandse snowboardheren hadden het erg naar hun zin. Ondanks dat ze de Halfpipe bijna niet trainen, vonden ze het wel erg leuk om te doen. Met anderhalf punt verschil kon Sean Taylor (74) de strijd met Niek van der Velden (72,5) winnen. In zijn tweede run liet hij een hoop toffe en hoge tricks zien waardoor hij zijn titel waar kon maken. Direct na de prijsuitreiking en zijn champagne moment sprak een verraste Taylor: ‘Ik had wel verwacht dat ik op het podium zou staan, maar dat ik eerste zou worden niet. Ben er wel echt heel blij mee. Het NK is altijd zo leuk en op het podium staan al helemaal. Ik heb ook erg zin in de Fun Cross van morgen, dat vind ik eigenlijk de leukste wedstrijd.' Op de derde plaats eindigde nationaal selectielid Casper Wolf (67,25).

Podium Overall Halfpipe Dames Snowboarden
Podium Overall Halfpipe Dames Snowboarden

Bij de snowboardsters wist Melissa Peperkamp haar derde overall-titel van de week te veroveren. Ook vandaag pakte zij zowel de overall titel als de titel in haar eigen categorie Rookie dames. Peperkamp ‘Ik ben vaak boven de coping uitgekomen dus ik hoop daarmee extra punten te krijgen. Verder doe ik dit eigenlijk alleen tijdens het NK en vind ik het wel leuk om soms te doen.' Romy van Vreden won het zilver en Demi van Griensven wist vandaag het brons te behalen.

Sebbe de Buck in actie op de Half Pipe
Sebbe de Buck in actie op de Half Pipe

Hoog niveau op de Halfpipe bij de Belgische snowboarders

De Belgische snowboarders lieten vandaag een hele hoop spectaculaire en hoge tricks zien op de Halfpipe. Hier zag je ook een redelijk verschil met de Nederlandse riders. Nederlands selectie lid Erik Bastiaansen zei daar tijdens de wedstrijd het volgende over: 'Je ziet wel dat er echt verschil is tussen de Nederlanders en Belgen op de Halfpipe. Zij hebben dit als volledig programma gedraaid tot dat de Slopestyle een officieel onderdeel werd bij de Olympische Spelen, bij ons ligt het programma er al langer uit.’ Uiteindelijk won Sebbe de Buck met 97 punten. Hij werd achtervolgd door Seppe Smits (88,5), overall-kampioen op de voorgaande 2 dagen. Met 1 punt verschil op de nummer 2 won Kevin Bronckaerts (87,5) het brons. De Buck heeft dit seizoen al wat vaker op de Halfpipe getraind omdat hij regelmatig in Laax is. Na zijn eerste run zei hij het volgende: ‘Het gaat wel goed denk ik. We gaan het zo bij de tweede run zien. Ik ben benieuwd wie er eerste gaat worden.’ Uiteindelijk mocht hij zichzelf de winnaar noemen. De Belg wil zich komende Olympische Spelen proberen te kwalificeren voor de Halfpipe discipline.

Bij het dames snowboarden won de Belgische Loranne Smans met 89 punten. Met een klein puntenverschil pakte Evy Poppe (86,5) het zilver. De een stuk jongere Sky Remans (54,5), geboren in 2010, wist een mooie derde plaats te behalen.

Romy Dedry (BE) en Isabelle Hanssen (NL)
Romy Dedry (BE) en Isabelle Hanssen (NL)

Belgische Freeski titels voor Geert Goossens en Romy Dedry

Geert Goossens ging er bij de Belgische free skiërs alweer met een titel vandoor. Eerder deze week pakte hij al de Slopestyle-titel, vandaag mocht hij de Halfpipe-titel toevoegen aan zijn overwinningen. Arne Peerlink pakte het zilver en werd gevold door Quinten Bal. Bij de dames blesseerde Emily Verheyen zich spijtig genoeg gisteren, hierdoor kon Romy Dedry haar derde BK-titel deze week behalen.

Machtige samenwerking tussen de Nederlandse Ski Vereniging en Sneeuwsport Vlaanderen

Net als vorig jaar hebben de Nederlandse Ski Vereniging en Sneeuwsport Vlaanderen ook dit jaar de organisatie voor het freestyle evenement samen opgepakt. Voor de riders is dit natuurlijk extra leuk omdat ze niet alleen tegen andere Nederlanders strijden, maar ook tegen de Zuiderburen. Als ik de Belgische wedstrijdleider Christophe de Goof vraag om in één woord te beschrijven hoe de samenwerking is antwoord hij: ‘In een woord machtig hoe heel de crew samenwerkt.’ Verder voegt hij toe: ‘Dat werkt om de reden dat we elkaar al jaren kennen. We kennen elkaars zwaktes en sterktes. We hebben voor iedere taak een persoon die daar goed in is. Iedereen is gewoon stipt in hetgeen wat er van hen wordt verwacht. Je kan alleen maar content zijn als je zo’n groep mag coördineren. We zitten met een grotere crew dan vorig jaar. En een paar nieuwe gezichten voor mij. Vanaf het eerste moment geen moment gehad dat dit wrong. Iedereen had elkaar snel gevonden.’ Als we het over de verschillen tussen de Belgen en Nederlanders hebben dan zegt hij grappend: ‘We teasen elkaar wel een beetje met de Hollandse directheid en Belgische bescheidenheid. Die directheid voor ons Belgen komt soms anders over, maar we zijn inmiddels zo aan elkaar gewend dat dat ook lukt.’

SnowFest 2019

Morgen vindt de laatste dat van SnowFest plaats in het Zwitserse Laax. Dan strijden alle Nederlandse & Belgische ski- en snowboardtalenenten om de titels op de Fun Cross. ’s Avonds wordt SnowFest met een gezellig feestje afgesloten en hopen we volgend jaar iedereen weer terug te zien in Laax.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!