10 rustige skigebieden in de schoolvakanties

Roel op 14 oktober 2019· 38 reacties


Een rustig skigebied wordt door sommigen gezien als de heilige graal van de wintersport. Het vinden van een skigebied zonder drukke pistes of wachttijden bij de skilift tijdens de schoolvakantie is immers niet zo makkelijk. Mensen die met hun kinderen op wintersport gaan zijn namelijk aangewezen op de piekmomenten van de winter. Maar er zijn best wel wat skigebieden te vinden waar het niet zo druk is, en dat is niet alleen in de uithoeken van de Alpen. We noemen 10 rustige skigebieden in de schoolvakantie, voor een groot deel gebaseerd op eigen ervaringen van onze redactie.

Vakantieweken de drukste weken

Het is natuurlijk geen verrassing dat de weken van de schoolvakanties de drukste weken in de Alpen zijn. Niet alleen omdat dit de enige momenten zijn dat gezinnen met kinderen op wintersport kunnen, maar ook omdat we met zovelen tegelijk gaan. In Nederland vallen de vakanties al deels samen, maar ook het buitenland gaat massaal in dezelfde weken. Er zijn onderling wel wat verschillen, ook tussen bepaalde regio’s. Zie daarvoor het overzicht dat we hebben gemaakt van de drukste vakantieweken voor de wintersport op basis van de vakanties in verschillende Europese landen.

Bereikbaarheid en gastenbedden

Omdat zoveel vakanties samenvallen kies je het liefst een andere week, maar mensen met kinderen hebben niks te kiezen. Behalve de bestemmingdan, en gelukkig biedt dat genoeg mogelijkheden. Doorslaggevend voor de drukte in een skigebied is namelijk het aantal pistes en (snelle) liften, maar zeker ook de bereikbaarheid en het aantal gastenbedden:

  • Bereikbaarheid: een skigebied dat eenvoudig per auto is aan te rijden is aantrekkelijk voor dagjesmensen of een short-ski. Denk aan skigebieden die vlakbij de snelweg liggen en/of op korte afstand van grote steden. Een skidorp dat mede hierdoor behoorlijk druk is is het Oostenrijkse Flachau. Dit ligt direct aan de Tauernautobahn A10 waar vaak busladingen wintersporters neerstrijken. Veel Oostenrijkse skigebieden hebben last van extra drukte als München en Stuttgart vrij zijn. Dit speelt ook in zonnige weekenden. Goede parkeermogelijkheden bij de lift kunnen dit versterken.

  • Gastenbedden: als een wintersportdorp veel hotelkamers en appartementen heeft is een skigebied ook druk. Hoe meer gastenbedden, hoe meer pistes en snelle liften er nodig zijn om de drukte aan te kunnen. Bij populaire skigebieden (waar het vaak druk) is zit dat wel goed, maar dat kan niet ieder gebied zeggen. Kijk dus uit naar een skigebied dat, ten opzichte van het aantal pistekilometers, weinig hotelkamers en appartementen heeft.

Wat zijn relatief rustige skigebieden?

We weten nu waar we op moeten letten, maar wat zegt de praktijk? Een rondgang langs redactieleden die regelmatig tijdens de schoolvakanties op wintersport gaan / zijn gegaan leert dat deze skigebieden niet zo druk zijn:

1. Kappl (Oostenrijk)

Kappl in het Paznauntal heeft het geluk dat het een hele grote buurman heeft, namelijk Ischgl. Verreweg de meeste mensen in het Paznauntal trekken naar Ischgl waardoor het in Kappl zelf vaak rustig is. Het skigebied heeft 40 kilometer aan pistes, is heel kindvriendelijk en heeft ook nog eens een zonnige ligging. Zo lang Kappl niet verbonden is met Sankt Anton zit je hier goed. Alleen 's ochtends is het even aanschuiven bij de gondel, aangezien er maar een lift de berg opgaat.

2. Hochkönig (Oostenrijk)

Midden in een hele populaire Oostenrijkse skiregio ligt Hochkönig, maar in tegenstelling tot Saalbach, Zell am See en Flachau is Hochkönig een oase van rust. Met 112 kilometer aan pistes is het skigebied behoorlijk groot ten opzichte van het aantal gastenbedden. De grootste plaats is Maria Alm met 6.800 gastenbedden, hier is het dan ook het drukst (maar nog altijd heel acceptabel). Hinterthal, Dienten en Mühlbach zijn het rustigst, is mijn persoonlijke ervaring. Ik ben er inmiddels twee keer geweest in de voorjaarsvakantie.

3. Grosseck Speiereck (Oostenrijk)

Grosseck Speiereck mag wat mij betreft in dit Oostenrijk-lijstje niet ontbreken. Met 50 pistekilometer is het een middelgroot skigebied maar omdat het (net) voorbij de Alpenhoofdkam ligt wordt het veel minder bezocht. Ik was hier in de carnavalsvakantie van 2013 en had er een heerlijk rustige vakantie. De dorpjes Sankt Michael im Lungau en Mauterndorf zijn klein en niet erg toeristisch. Je kunt vanuit hier ook een dagje gaan skiën in het nabijgelegen Fanningberg of Katschberg. Die eerste is ook erg rustig, de laatste is vanwege het aanwezige Landalpark wel wat drukker. Een voordeel van Grosseck Speiereck is dat het bijna aan de snelweg A10 ligt en je zelden sneeuwkettingen nodig hebt.

Grosseck - Speiereck (Oostenrijk): heerlijk rustig tijdens de carnavalsvakantie

4. Via Lattea (Italië/Frankrijk)

Via Lattea, dat grotendeels in Italië ligt en voor een deel in Frankrijk, is bijzonder groot maar niet druk. De 400 kilometer aan pistes die zijn te vinden tussen Sestrière en Montgenèvre zijn populair bij mensen uit Turijn en omgeving, maar het skigebied kan die toestroom goed aan! De weekenden zijn wat drukker maar doordeweeks is het ook in de vakanties goed te doen, geeft Rogier aan. Wat meewerkt is dat dit deel van de Alpen sowieso wat minder druk bezocht is en dus heel interessant is voor liefhebbers van rustige pistes.

5. Serre Chevallier (Frankrijk)

Het voordeel van een (on)gunstige ligging heeft ook Serre Chevalier, zo’n beetje de achtertuin van Rogier. Het ligt behoorlijk diep in de Franse Alpen, voordat je er bent ben je wel even onderweg dus veel mensen zien hier van af. Maar waag je de gok, dan heb je ook wat! Maar liefst 250 kilometer aan mooie, overwegend rustige pistes. Bovendien heeft Serre Chevalier een uitstekende liftinfrastructuur. De laatste bottle-necks worden as-we-speak opgelost.

6. Les 7 Laux (Frankrijk)

Rondom het Franse Grenoble liggen meerdere kleine skigebieden, waar Les 7 Laux er een van is. Blogger Ruud was hier vorig jaar tijdens een week waarin een deel van Frankrijk vakantie had inclusief de regio Grenoble zelf. Het gebied verraste hem in meerdere opzichten. Het was er niet druk, het skigebied (120 km piste) was leuker dan verwacht, schappelijk geprijsd en met accommodaties aan de pistes. Typisch Frans, maar kleinschalig. Het is ook leuk voor kinderen, want je kunt er op blauwe pistes het hele skigebied doorkruisen.

Les 7 Laux (Frankrijk)

7. Schnalstal (Val Senales) (Italië)

De Schnalstaler Gletscher in Zuid-Tirol (Italië) is met 30 pistekilometers niet groot maar wel heel rustig. Dit wordt verklaard door het beperkte aantal gastenbedden, het gehucht Kurzras (Maso Corto) mag je nauwelijks een dorp noemen. Verder ligt er bijna niks. Het is voor veel mensen ook iets te lang rijden over merendeels provinciale wegen. Natuurlijk moet je op deze hoogte een beetje geluk hebben met het weer.

8. Kaunertaler Gletscher (Oostenrijk)

Een ander rustig gletsjerskigebied in het hoogseizoen is de Kaunertaler Gletscher in Oostenrijk. Die relatieve rust geldt eigenlijk voor gletsjerskigebieden in het algemeen; het is hier vooral druk als normale skigebieden gesloten zijn, dus in de herfst en het voorjaar. Bij de Kaunertaler Gletscher (maar ook bijvoorbeeld de Pitztaler Gletscher) ligt bovendien geen grote plaats in de buurt. De dagelijkse rit met de auto of skibus maakt een gletsjer minder aantrekkelijk maar extra rustig.

9. Zwitserland!

Zwitserland is natuurlijk geen skigebied maar de kracht van de Zwitserse Frank maakt dat een vakantie in Zwitserland zo duur is geworden dat weinig mensen meer in eigen land op wintersport gaan. Zelfs de Zwitsers wijken uit naar andere landen, en dat zegt genoeg. Een groot deel van de clièntele in Vorarlberg bestaat tegenwoordig uit Zwitsers. Dat betekent dat familiegebieden als Klewenalp of Elm met elk 40 kilometer aan pistes rustig zijn in de schoolvakanties, aldus collega Arjen. Heb je genoeg te besteden, dan is een Zwitsers skigebied het overwegen waard.

Serre Chevalier (Frankrijk)

10. Janské Lázne (Tsjechië)

Rust vind je ook in Tsjechische skigebieden, ervan uitgaande dat er voldoende sneeuw ligt. Ruud is jarenlang met zijn kinderen in Tsjechië op wintersport geweest, waarvan vijf jaar in Janské Lázne - Cerná Hora. Allemaal jaren dat het niet druk was, met uitzondering van het laatste jaar. Omdat lagere skigebieden geen sneeuw hadden ging iedereen naar Janské Lázne. De afgelopen jaren hebben Tsjechische skigebieden echter veel geïnvesteerd in sneeuwkanonnen, waardoor dit probleem steeds kleiner wordt.

Nog meer tips

Er zijn natuurlijk nog meer rustige skigebieden in de schoolvakanties. Zoals gezegd wordt de drukte in belangrijke mate bepaald door de week, de bereikbaarheid en het aantal gastenbedden. Verder speelt de concurrentie van omliggende skigebieden mee. Een groter skigebied om de hoek lokt veel wintersporters weg uit het kleine gebied. Zeker als dat een skigebied is met 20 kilometer aan pistes of minder. Voorbeelden daarvan zijn Pillersee Buchensteinwand bij Fieberbrunn (Oostenrijk) of Crêt-Béni/La Combe bij La Chapelle d’Abondance in Portes du Soleil (Frankrijk). Meer tips voor de zoektocht naar rustige skigebieden vind je onderaan het artikel over de drukke vakantieweken.

Check ook:

Tips voor een rustig familieskigebied in Oostenrijk (forumtopic)

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Bennie14 oktober 2019 · 09:43

Uit mijn eigen ervaring zou ik Hochkönig toch niet in die rij plaatsen. Op de piste gaat het wel, maar de rijen bij de lift in Maria Alm en Muhlbach plus de snel omgeploegde beginnerspistes zijn niet je-van-het. Het nieuws heeft zich mijns-inziens toch wel goed de ronde gedaan. Ik kom er nu al een aantal winters regelmatig kijken en zie het wel degelijk drukker worden elk jaar.

Daarentegen is het Mittersiller deel van Kitzbühel (Resterhöhe) ook nog altijd zo’n 80km en verbazend rustig, ook in de drukke tijden. Bijbehorende plaatsen zijn Mittersill (ook zeer betaalbaar, maar altijd minimaal 10 minuten met de auto of bus), Höllersbach en Jochberg. Boven op Paß Thurn zijn ook wat accomodaties te vinden.

*bericht bewerkt door moderator op 14 okt 2019 09:43

Bennie14 oktober 2019 · 09:44

Uit mijn eigen ervaring zou ik Hochkönig toch niet in die rij plaatsen. Op de piste gaat het wel, maar de rijen bij de lift in Maria Alm en Muhlbach plus de snel omgeploegde beginnerspistes zijn niet je-van-het. Het nieuws dat het een leuk gebied is heeft zich mijns-inziens toch wel goed de ronde gedaan. Ik kom er nu al een aantal winters regelmatig kijken en zie het wel degelijk drukker worden elk jaar.

Daarentegen is het Mittersiller deel van Kitzbühel (Resterhöhe) ook nog altijd zo'n 80km en verbazend rustig, ook in de drukke tijden. Bijbehorende plaatsen zijn Mittersill (ook zeer betaalbaar, maar altijd minimaal 10 minuten met de auto of bus), Höllersbach en Jochberg. Boven op Paß Thurn zijn ook wat accomodaties te vinden.

*bericht bewerkt door Bennie op 14 okt 2019 09:45

Serghino14 oktober 2019 · 10:07

Elk jaar kijk ik weer uit naar de uitdaging om voor de voorjaarsvakantie een rustig maar groot genoeg skigebied te vinden. Hieronder als toevoeging op de bovenstaande mijn eigen ervaring. Doe je voordeel er mee 😉

Bad Kleinkirchheim (100km piste):
Tot nu toe (2x geweest) was dit een oase van rust tijdens de vakanties. Er zijn gewoon nog momenten dat je echt alleen op de piste staat. Prima hotels en een Landal park in het dorp, leuke huisjes in het nabijgelegen St. Oswald.

Nassfeld (110km piste):
Nog 100km verder rijden ligt Nassfeld. Toen wij er waren was het in Oostenrijk ook vakantie maar ondanks dat was het er erg rustig. Vrijwel geen wachttijden.

Vorig jaar in Selva geweest en ondanks de verhalen wad het er relatief rustig. Geen wachttijden bij de liften en bijna niemand in de uithoeken van het gebied. Dat het geen carnaval in Italië was die week zal veel schelen denk ik. Dit jaar valt dit wel samen en derhalve vermijd ik de Italiaanse gebieden dit jaar.

Dit jaar naar Adelboden in Zwitserland. Ik ga er van uit, net als Roel, dat het relatief rustig zal zijn in de Zwitserse gebieden. We gaan 't zien 🙂

petra414 oktober 2019 · 10:31

Wij zijn al een aantal jaar niet meer aan de schoolvakanties gebonden, gelukkig. Maar toen dat nog wel het geval was, gingen wij vaak naar Damüls en hebben daar ook nooit lange wachtrijen aangetroffen. Volgens mij heeft Damüls ook niet zoveel gastenbedden. Daardoor wordt het natuurlijk ook wel moeilijker om een accommodatie te vinden.

Bennie14 oktober 2019 · 10:32

Nog een goede waar het tijdens de voorjaarsvakanties opvallend rustig blijft, behoorlijk piste-aanbod heeft en veel betaalbare accomodaties is Val di Sole. Eventueel uit te breiden tot Skirama Dolomiti Brenta voor de veelskiërs. De kerstvakantie is er wel erg druk.

CF23014 oktober 2019 · 11:05

Trois Vallees is ook prima te doen in de voorjaarsvakantie. Het gebied is zo immens groot dat je zelfs in die periode nog makkelijk uitgestorven pistes kan vinden. Daarbij een ultramodern liftennetwerk, wat ervoor zorgt dat je 10 minuten wachten al kan zien als uitzondering.

Marc114 oktober 2019 · 11:17

“petra4 14 oktober 2019 · 10:31
Wij zijn al een aantal jaar niet meer aan de schoolvakanties gebonden, gelukkig. Maar toen dat nog wel het geval was, gingen wij vaak naar Damüls en hebben daar ook nooit lange wachtrijen aangetroffen. Volgens mij heeft Damüls ook niet zoveel gastenbedden. Daardoor wordt het natuurlijk ook wel moeilijker om een accommodatie te vinden.”

Ik ben er verscheidene malen geweest. Je kan ook insteigen in het skigebied vanuit Mellau (nieuwe lift). Mellau heeft goede skibus met Bezau, 10 min. In beide dorpen veel accomodatie aan betaalbare plaatsen. (Bezau heeft trouwens zelf klein skigebietje van een 15 tal km, met natuursneeuw en snelle nieuwe cabine lift vanuit Bezau.)

Forza14 oktober 2019 · 11:40

Ik kan Damüls-Mellau ook van harte aanbevelen. Leuk gebied (zeker met kinderen)niet te druk en ook nog eens heel goed aan te rijden vanuit NL of België.

Gerben.t.Z14 oktober 2019 · 12:01

Al veel leuke nieuwe tips gehoord, thnx! Wij gaan nu al jaren naar Brandertal (Voralberg) in Oostenrijk, met 80km een mooi (familie) gebied, genoeg uitdaging voor gevorderden en super dichtbij. Echt ook heel rustig tijdens de voorjaarsvakantie. Je waant je soms bijna alleen op de piste, nog nooit wachtrijen bij de lift gehad.

HelenRobin14 oktober 2019 · 12:16

4 vallées in Zwitserland is zeker een aanrader. Via interhome kan je vanaf 5 dagen voor vertrek voor mega kortingen boeken (33% per week, scheelt een hoop) en valt de prijs van accommodatie dus reuze mee. Dorpen zoals Nendaz en Verbier zijn natuurlijk wel druk vanwege hun populariteit, maar als je in bijvoorbeeld La Tzoumaz verblijft zal je zeker geen rijen voor pistes hebben en geluidsoverlast van het dorp. La Tzoumaz is een heel klein dorp waar geen actieve feest-cultuur bestaat, maar heeft enorm mooie pistes voor beginners en gevorderden. Plus, je steekt zo over naar Verbier en de andere dorpjes die in het skigebied zitten. Zeker een aanrader!

KarinEs14 oktober 2019 · 13:18

Val di Sole, ook rustig!

Karin Es
peterpos14 oktober 2019 · 14:01

Uit mijn eigen ervaring zou ik Hochkönig toch niet in die rij plaatsen. Op de piste gaat het wel, maar de rijen bij de lift in Maria Alm en Muhlbach plus de snel omgeploegde beginnerspistes zijn niet je-van-het. Het nieuws dat het een leuk gebied is heeft zich mijns-inziens toch wel goed de ronde gedaan. Ik kom er nu al een aantal winters regelmatig kijken en zie het wel degelijk drukker worden elk jaar.

Daarentegen is het Mittersiller deel van Kitzbühel (Resterhöhe) ook nog altijd zo'n 80km en verbazend rustig, ook in de drukke tijden. Bijbehorende plaatsen zijn Mittersill (ook zeer betaalbaar, maar altijd minimaal 10 minuten met de auto of bus), Höllersbach en Jochberg. Boven op Paß Thurn zijn ook wat accomodaties te vinden.

Bennie op 14 okt 2019 09:44

Bennie wanneer ben jij dan in Hochkonig geweest dat het er volgens jou druk was? Ik heb namelijk andere ervaringen.
Afgelopen voorjaarsvakantie was ik er en maakte aan het begin van de middag onderstaande foto met tranen in mijn ogen. Het was midden in voorjaarsvakantie Noord en er stond vrijwel niemand bij de liften te wachten. De pistes waren op dat moment nog helemaal egaal en ik mocht niet skiën omdat mijn schouder uit de kom was geraakt. Dat was zeldzaam balen voor me.
In de twee vrijwel volledige seizoenen dat ik daar ben geweest was het alleen wat drukker in de eerste week van februari als de regio Wenen vakantie had. Zelfs in de kerstvakantie vond ik het meevallen met de drukte. Al was het toen twee keer niet heel mooi weer. Alleen in Maria Alm is het wat drukker op de Aberg, maar ook daar sta je zelden langer dan vijf minuten te wachten.

Peter Pos
Slim14 oktober 2019 · 14:33

Pyreneeën? Slovenië? Canada? Amerika?

*bericht bewerkt door Slim op 14 okt 2019 14:34

FORZAM14 oktober 2019 · 15:12

Nog een goede waar het tijdens de voorjaarsvakanties opvallend rustig blijft, behoorlijk piste-aanbod heeft en veel betaalbare accomodaties is Val di Sole. Eventueel uit te breiden tot Skirama Dolomiti Brenta voor de veelskiërs. De kerstvakantie is er wel erg druk.

Bennie op 14 okt 2019 10:32

Dat durf ik dan weer volledig tegenspreken. 4x les gegeven, steeds in Krokus/Voorjaars- of Paasvakantie, en nog nooit zoveel tijd verloren in wachtrijen, zowel aan de Val di Sole als Madonna di Campiglio-kant.

Grosseck-Speiereck kan ik alleen maar beamen, daar was één groot knelpunt als je vanuit Sankt-Margarethen naar Katscheberg wilde (Niet koppelbare tweezitter), maar nu die vervangen is moet het daar super zijn.

Quick14 oktober 2019 · 15:46

Ik vond Val di Sole in het laagseizoen ook niet rustig. Ponte di Legno en Passo Tonale daarentegen wel!

Mr. Slow
ruben414 oktober 2019 · 16:49

Afgelopen 2 voorjaarsvakanties naar Grossarl geweest. Allebei de jaren verbaasd over de rustige pistes en hoe weinig mensen er elke keer bij de lift stonden te wachten.

Bennie14 oktober 2019 · 18:31

@Peterpos Dienten is idd rustiger, maar de leukere pistes voor beginners liggen mijns inziens bij Muhlbach en Maria Alm. Druk is het nog steeds niet, maar rustig zou ik het niet meer noemen.

Val di Sole wil op de verbinding naar Madonna en boven Marilleva wel vol zijn op spitstijden, maar de actuele drukte in de voorjaarsvakantie ga ik van de info van de skileraren en hotels uit. Kan dus redelijk druk zijn terwijl de skischolen en hotels dit als middenseizoen bestempelen…

peterpos14 oktober 2019 · 18:37

@Bennie, De blauwe 10 in Maria Alm is zeker voor beginners een heerlijk lange afdaling. 6 km denk ik. Jammer dat je halverwege moet overstappen. Het zou mooi zijn als ze de gondel doortrekken naar boven. Dan heb je nog minder wachttijd ;-)

Peter Pos
Pompie197914 oktober 2019 · 18:46

Dan voeg ik er ook nog maar 1 aan toe…
Net voor het eerder genoemde Kappl(vergelijkbaar in groote) heb je See im Paznauntal.
Jaren geweest in de vakantieperiodes en nooit of zelden druk.
Komt waarschijnlijk omdat het een relatief klein gebied is.
Daarnaast is het prima aan te rijden omdat het 10 minuten van de snelweg ligt en het het eerste skigebied is als je het paznauntal inrijdt.

Verkeerde land geboren....
Frans14 oktober 2019 · 19:04

Zwitserland op de lijst zetten is doorgaans een idee, maar dan Klewenalp als tip noemen, is toch wel een afknapper. Seriously, Klewenalp heeft een paar onlogisch geplaatste liften, geen echte of korte pistes, veel prikken… Het is dat het skigebied grandioze uitzichten en landschappen heeft, voor de rest is het wel zo'n beetje het slechtste skigebied van Zwitserland en de Alpen wat je uit kan kiezen. Elm is wel een top bestemming, maar ook wel erg klein voor een week (als gezin mogelijk een argument natuurlijk). Andere goede (kleine) voorbeelden: Savognin, Vals, Val d'Anniviers etc.

En ook Zwitserland heeft genoeg skigebieden die helemaal niet zo rustig zijn, als velen misschien verwachten. Bestemmingen als Verbier, Zermatt, Grindelwald, Andermatt, Laax, Hoch-Ybrig, Flumserberge, Lenzerheide etc. hebben ook hun (erg) drukke dagen, waar je in de weekenden niet in de drukte terecht wilt komen. Voordeel is natuurlijk wel dat tijdens de Nederlandse krokusvakantie de drukte doordeweeks zo goed als niet gegeven is, mits deze niet met Duitse, Engelse en/of Zwitserse vakanties samenvalt. Het aandeel aan Nederlanders in Zwitserland kon ik afgelopen seizoen gevoeld op 1 hand tellen. Iets overdreven natuurlijk, maar het geeft te denken.

Wat betreft Via Lattea: Rogier is er natuurlijk veel vaker als ik, maar ik vond het de afgelopen keren (maart 2017 + januari 2019) ook weer niet zo'n rustig gebied… Er zijn diverse punten waar je nog wel eens langer moet wachten. Natuurlijk zijn er trucs om wat te vermeiden, maar "relatief rustig" zou ik het zeker niet willen noemen. Het verdeeld zich wel goed, en qua totale beeld is het gebied zeker een aanrader!

De kritiek m.b.t. Hochkönig werd al genoemd. Het zal zeker niet de massa's trekken, maar onder "relatief rustig" versta ik ook daar een ander beeld.

*bericht bewerkt door Frans op 14 okt 2019 19:21

PaddyB14 oktober 2019 · 20:00

Nu al twee jaar op rij naar Zwitserland geweest met Krokus. (Sedrun). Zou het inderdaad niemand aanraden. Veel te duur, helemaal niet rustig, geen hoempapa apres ski, onvriendelijke mensen…Niet doen !!

Martin718214 oktober 2019 · 20:11

Hochkönig zijn we een paar keer geweest in dezelfde week als Flachau en het was er ook druk. Volgens mij komt het ook omdat het gebied vrij smal is; iedereen skiet zo ongeveer dezelfde route. In Flachau is het op de brede hoofdpistes drukker, maar zijn er genoeg “verborgen” pistes waar het eigenlijk altijd rustig is.

Snowman114 oktober 2019 · 20:12

In het Oostenrijkse Küchtai wordt volgens mij ook nooit echt druk. Goed gebied voor families met beginnende skiërs. Door de vele blauwe en korte pistes minder geschikt voor de ervaren skiër.

Onnem14 oktober 2019 · 20:19

Aostadal. La Thuile, Cervinia, Ayas, Gressoney. In Italie kennen ze geen krokusvakantie, dus als wij vakantie hebben bij hen lekker rustig. Vooral La Thuile interessant, als je de extreme tegenstelling qua drukte met La Rosiere wilt zien. Zelfde skigebied, wereld van verschil.

The older I get, the better I was
Martin718214 oktober 2019 · 22:47

In het Oostenrijkse Küchtai wordt volgens mij ook nooit echt druk.

Snowman1 op 14 okt 2019 20:12


Het plaatsje doet in de zomer zijn naam eer aan :)
Nu we toch bezig zijn, in het nabijgelegen Gries is het ook altijd rustig ;) Deze foto is genomen halverwege wat 35 jaar geleden de piste was, geen idee of hier 's winters nog steeds geskied wordt.

*bericht bewerkt door Martin7182 op 14 okt 2019 22:57

franksplinter15 oktober 2019 · 10:49

Vond het in Sulden eigenlijk ook wel betrekkelijk rustig. Relatief weinig gastenbedden en het ligt natuurlijk een beetje achteraf.

Frans15 oktober 2019 · 10:58

Nu al twee jaar op rij naar Zwitserland geweest met Krokus. (Sedrun). Zou het inderdaad niemand aanraden. Veel te duur, helemaal niet rustig, geen hoempapa apres ski, onvriendelijke mensen…Niet doen !!

PaddyB op 14 okt 2019 20:00

Even zonder sarcasme: Sedrun kan sinds de verbinding met Andermatt daadwerkelijk erg druk zijn, vooral tijdens weekenden en rond de feestdagen, maar uiteraard niet zozeer tijdens de Nederlandse krokusvakantie. Kerstvakantie is echter geen goed idee!

*bericht bewerkt door Frans op 15 okt 2019 10:59

Thomas15 oktober 2019 · 11:51

Geen enkel gebied is echt rustig in de krokus of kerstvakantie. Wat mij altijd is opgevallen is des te groter het gebied, des te rustiger de pistes. Natuurlijk, er zijn bottlenecks, maar bijvoorbeeld Dolomiti Superski was in de krokus afgelopen jaar echt heel goed te doen. Zeker in de uithoeken als bijvoorbeeld Badia is het nooit te gek.

Juist de middelgebieden (100-250km) zou ik in de vakantie echt ontwijken. Ga je groter, dan zijn er altijd wel uithoeken te vinden waar weinig mensen komen. Die paar drukke verbindingsliften zijn dan overkomelijk.

Even a bad day skiing is better then a good day at work
ReneV15 oktober 2019 · 15:32

Sonnenkopf (Klostertal, Vorarlberg) is een gebiedje met 40 km afwisselende pistes en doordeweeks erg rustig. Alleen in het weekend bij mooi weer is het er druk door dagjesmensen.

peterpos15 oktober 2019 · 16:03

Geen enkel gebied is echt rustig in de krokus of kerstvakantie. Wat mij altijd is opgevallen is des te groter het gebied, des te rustiger de pistes. Natuurlijk, er zijn bottlenecks, maar bijvoorbeeld Dolomiti Superski was in de krokus afgelopen jaar echt heel goed te doen. Zeker in de uithoeken als bijvoorbeeld Badia is het nooit te gek.

Juist de middelgebieden (100-250km) zou ik in de vakantie echt ontwijken. Ga je groter, dan zijn er altijd wel uithoeken te vinden waar weinig mensen komen. Die paar drukke verbindingsliften zijn dan overkomelijk.

Thomas op 15 okt 2019 11:51

Schaar jij SFL ook onder een middelgebied? Ik vind dat nog altijd met afstand het mooiste gebied waar ik geweest ben (een keer of 12). Maar jemig wat een gekkenhuis in de Krokus. Daar had ik echt geen zin meer in.

Peter Pos

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.