BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Tsjechië, geüpgraded wintersportaanbod

Tsjechië, geüpgraded wintersportaanbod

gesponsord
Geplaatst op 28 oktober 2019

Dat Tsjechië al decennialang scoort op het gebied van betaalbare accommodaties en liftpassen is een feit. Maar wist je ook dat er al geruime tijd een moderniseringsslag aan de gang is? Van professionele skischolen tot kunstmatige besneeuwde pistes met gloednieuwe liften. We geven een update over dit uiterst aanrijdvriendelijke wintersportland.

Het droomlandschap van de Bohemen

In het westen van Tsjechië, in het droomlandschap van de Bohemen, vind je de meeste en tevens grootste skigebieden van het land. In de Zuid-Bohemen ligt bijvoorbeeld het familievriendelijke skigebied Lipno met 11,8 km aan veelal blauwe, brede pistes. Er is een gezellig kidspark en 's winters wordt het Lipnomeer omgetoverd tot een grote natuurschaatsbaan van 11 km.

Goede sneeuw en mooie pistes
Goede sneeuw en mooie pistes

Grootste gebied van Tsjechië

In het Reuzengebergte ligt ‘s lands grootste skigebied: SkiResort Černá hora-Pec heeft 50 liften en bijna evenveel pistekilometers. Hier vind je de enige Tsjechische achtpersoonsstoeltjeslift. Ook andere veel bezochte wintersportgebieden liggen in het Reuzengebergte. Het populaire skicentrum Harrachov maakt deel uit van een van de grootse skipasverbonden in het land, goed voor 40,5 km piste. De meerdaagse skipassen bieden naast Harrachov ook toegang tot Rokytnice nad Jizerou en Paseky nad Jizerou. Andere bekende wintersportgebieden zijn Špindlerův Mlýn, Herlíkovice, Pec pod Sněžkou en Janské Lázně.

Jeseniky
Jeseniky

Wintersport gecombineerd met cultuur

Skiareal Ještěd en skigebied Monínec liggen vlakbij de culturele stad Praag, dus een uitstapje is zo gemaakt. Maar ook in het langlaufvriendelijke Beskidengebergte, op de grens van Slowakije, liggen bijvoorbeeld de skigebieden Kohútka, Bílá en Kyčerka, uitstekend te combineren met een culturele uitstap naar de stad Kroměříž. Op de rand van het Jeseník-gebergte vind je Skiareal Dolní Morava (10,8 km piste), het hier aanwezige boomkroonpad biedt spectaculaire uitzichten over de boomtoppen en de omgeving. Andere boomkroonpaden kun je vinden in Lipno en in Janské Lázně in het Reuzengebergte.

Meer info op czechtourism.com.

Het Ertsgebergte ideaal voor families met kinderen
Het Ertsgebergte ideaal voor families met kinderen

Ertsgebergte

Het Ertsgebergte ligt op slechts 750 km rijden vanaf Utrecht. De hoogste berg en het grootste wintersportcentrum van de regio is Klínovec (1.244 m). Samen met het nabijgelegen Neklid en Boží Dar biedt het een gezamenlijke skipas met 31,5 km piste, waarvan meer dan de helft wordt bijgestaan door sneeuwkanonnen. De langste lift is Jáchymov die uitkomt bij een van de breedste (50-100 m) en langste pistes (2.950 m) van Tsjechië. Er is een samenwerking met het Duitse buurgebied Fichtelberg: Interregio Klínovec-Fichtelberg. Wie een liftpas koopt voor minimaal anderhalve dag kan ook aan de Duitse zijde terecht, goed voor zeven stoeltjesliften, een gondel en een op en neer pendelende skibus. Er is in totaal 47 km aan piste, inclusief modern snowpark. Ook Neklid heeft een snowpark. Langlaufers beschikken er over 50 km aan loipes. Boží Dar – de hoogst gelegen plaats in Midden-Europa – is ideaal voor families met kinderen. Naast het ruime skilerarenaanbod vind je er namelijk ook diverse alternatieve winteractiviteiten, zoals snowtubing, snowkiting en hondensleeën. Langlaufliefhebbers kunnen rekenen op 55 km loipe. Plešivec is het jongste skicentrum van Tsjechië. Het biedt 12 km piste van verschillende moeilijkheidsgraden. De pistes zijn breed (50-80 m) en de langste piste is 4.2 km. Andere kleinere familievriendelijke skicentra in de regio zijn Bublava, Nové Hamry, Potůcky, Střibrné en Aš.

Meer info: www.zivykraj.cz

Jested in de Liberec-regio
Jested in de Liberec-regio

Liberec-regio

In de regio rondom de stad Liberec ten noorden van Praag zijn er ook diverse alternatieve wintersportactiviteiten. Denk aan winterwandelpaden, hondensleetochten, snowtubing, snowkiten (zowel op ski’s als snowboard), sneeuwsteppen of indoor klimmen. In Harrachov is de Happy World-bobsleebaan een aanrader. Langlaufen heeft in Tsjechië een lange traditie. In Liberec is de langlaufroute Jizerská magistrála favoriet. Het biedt meer dan 180 km aan loipes met 22 instapplaatsen. Verder kent de regio momenteel acht toerskiroutes die zowel op gemarkeerde wandelpaden als daarbuiten lopen. Richting de grens met Duitsland en Polen ligt het IJzergebergte. Hier ligt het populaire skicentrum Ještěd met zijn iconische televisietoren boven de gelijknamige bergtop. Het heeft meer dan 9 km aan pistes van alle niveaus en een Snow Kidz Park. De skigebieden Tanvaldský Špičák, Severák en Bedřichov vormen samen Skiarény Jizerky met 18 km piste. Er is een gezamenlijke skipas en een skibus verbindt de gebieden. De pistes in Bedřichov zijn ruim opgezet en ideaal voor kinderen en beginners.

Meer info: www.liberec-region.cz