Pampervakantie: de paradox van wintersport

Rick op 04 oktober 2019· 83 reacties

null

Comfort is de laatste jaren een sleutelwoord geworden wanneer het gaat over wintersport. Onder het motto ‘gemak dient de mens’ wordt alles in het werk
gesteld om het de vakantieganger zo comfortabel mogelijk te maken. Omdat dit door skigebieden ook als unique selling point wordt gezien om zich te
onderscheiden van de concurrentie, is er nu een soort van comfortwedloop ontstaan. Dat gaat inmiddels zo ver, dat de vraag zich aandient waar dit eindigt. Is
er eigenlijk nog wel sprake van wintersport?

Een stukje geschiedenis

Wintersport is lang niet altijd comfortabel geweest. Ski’s werden in eerste instantie alleen als vervoermiddel gebruikt, om bij diepe sneeuw van A naar B te komen. De allereerste recreatieve wintersporters moesten voor iedere afdaling omhooglopen, aangezien skiliften nog niet bestonden. De afdaling was vervolgens al niet veel comfortabeler: op extreem lange houten latten, zonder staalkanten en op stugge bergschoenen die met rudimentaire bindingen aan de ski’s bevestigd waren, moest men zich door diepe sneeuw (pistes bestonden nog niet) een weg naar beneden zien te banen. In de jaren daarna zijn er langzaamaan allerlei ontdekkingen gedaan die het skiën wat gemakkelijker maakten, zoals staalkanten, betere bindingen en speciale skischoenen. Ook de skilift kwam aan het eind van de jaren 30 in beeld, waardoor het omhooglopen niet meer nodig was.

Skiën was in die tijd echter iets voor een zeer beperkte groep (rijke) fanatiekelingen, aangezien het gros van de mensen zich deze dure hobby niet kon veroorloven. Dat veranderde in de jaren 60 en 70, toen steeds meer mensen door de groeiende welvaart de mogelijkheid kregen om op vakantie te gaan. De ski-industrie speelde hier handig op in door wintersport voor een grotere groep mensen bereikbaar te maken. Zo werden er veel nieuwe liften gebouwd en zelfs hele nieuwe, speciaal daarvoor aangelegde skistations uit de grond gestampt volgens het ski-in, ski-out-principe. Zo hoefde men niet meer iedere keer omhoog te rijden en kon men voor de deur op de ski’s stappen. Daarnaast kende de ontwikkeling van liften een aanzienlijke comfortverbetering, met een focus op stoeltjesliften en gondels. Ook de ski’s en skischoenen ontwikkelden zich sterk, maar de echte revolutie op materiaalgebied kwam in de jaren 90 met de introductie van de carveski. Dit maakte het skiën veel eenvoudiger, waardoor ineens iedereen de sport binnen een paar dagen (enigszins) onder de knie kon krijgen.

Moderne ski's maken het skiën steeds makkelijk
Moderne ski's maken het skiën steeds makkelijk

Focus op comfort en stijl

De laatste jaren ligt de focus van de skigebieden sterk op de verbetering van het comfort van de wintersporter. Zo hebben we tegenwoordig een accommodatie aan de piste of vlakbij de lift, of rijden we met de auto of de bus (en soms de trein) tot vlakbij de lift. Vaak staan daar bij het dal- of bergstation onze ski’s en schoenen in een depot of kluisje. Vervolgens worden we met een roltrap naar het instappunt van de lift (vaak op de eerste verdieping) gebracht, niemand wordt immers blij van het lopen met skischoenen en ski’s, of een trap opklossen. De lift die we omhoog nemen is dan een snelle stoeltjeslift of gondel, uiteraard afkoppelbaar om het instappen te vergemakkelijken, zonder concessies te hoeven doen op de snelheid van de lift. In die lift beschikken we over leren stoelen met stoelverwarming (zelfs in gondels!), een kap over de stoeltjes voor als het slecht weer is en niet te vergeten over draadloos internet. De gondels en stoeltjes worden soms ontworpen door bekende designers en voorzien van glazen bodems en zelfs Swarovski-kristallen.

Boven aangekomen is ook alles in het werk gesteld om zo min mogelijk te hoeven lopen met die zware ski’s. Die ski’s zijn natuurlijk carveski’s en zijn gemaakt om gemakkelijk te kunnen draaien, maar zijn tegelijkertijd breed om ons te helpen in moeilijke sneeuw. Hetzelfde geldt voor de snowboards met een rocker-shape. De piste waar we over afdalen is perfect gladgestreken en sluit altijd naadloos aan op de volgende lift. En mocht dat niet het geval zijn, dan wordt er een extra (touw)lift of lopende band gebouwd. Ook de restaurants op de piste worden steeds luxer, met lang niet meer alleen traditionele bergkost, maar ware culinaire kunstwerken bereid door sterrenkoks.

Eten en drinken aan de piste wordt steeds luxueuzer
Eten en drinken aan de piste wordt steeds luxueuzer

In Canada is het skiën veel minder gericht op comfort dan wij in de Alpen gewend zijn

De verwende Alpenwintersporter

Al deze zaken maken het leven van de wintersporter natuurlijk erg gemakkelijk, maar zijn wellicht soms ook wat overdreven. De vraag dient zich aan of het wel echt nodig is om 24 uur per dag te worden gepamperd. Wanneer je het skiën in de Alpen vergelijkt met dat in andere landen en gebergtes, kom je al snel tot de conclusie dat het er allemaal wel heel erg goed geregeld is. De Alpen lopen hierin voorop, met Oostenrijk in de punt qua comfort.

Dat het ook anders kan, heb ik bijvoorbeeld op wintersport in Noord-Amerika ervaren. In het westen van Canada, waar men het zich net als in de Verenigde Staten met fastfood, drive-thru’s en shuttlebussen toch best gemakkelijk heeft gemaakt, is het skiën veel minder gericht op comfort dan wij gewend zijn in de Alpen. Het gebied Sunshine Village bij Banff adverteert trots dat zij beschikken over de enige verwarmde stoeltjeslift van heel Canada! Ook gondels heeft men er, ondanks de ijzig koude temperaturen in de Rocky Mountains, nauwelijks. Gecombineerd met de pistepreparatie die op de steilere pistes simpelweg niet aanwezig is, kun je stellen dat men comfort niet zo belangrijk vindt als wij in de Alpen gewend zijn.

Het is misschien wel een kwestie van gewenning: het Oostenrijkse comfort wordt al snel een soort nieuwe standaard, waarbij je onbewust alles wat niet aan die standaard voldoet, als ‘slecht’ bestempelt. Comfort is echter maar één van de criteria die van invloed zijn op een geslaagde vakantie. Zaken als het landschap, de sfeer, de wintersportmogelijkheden en de mensen zijn bijvoorbeeld minstens zo belangrijk. Het is dan ook zonde om je blind te staren op het comfort en een gebied alleen daarop te beoordelen, omdat je daardoor heel veel interessante opties bij voorbaat al afschrijft. Andere gebieden kunnen je, door op andere vlakken beter te scoren en daardoor het gebrek aan comfort te compenseren, nog steeds een geweldige vakantie bezorgen.

Wellness en zwembaden horen er op wintersport steeds vaker bij
Wellness en zwembaden horen er op wintersport steeds vaker bij

WinterSPORT?

Comfort hoeft dus niet leidend te zijn in de keuze voor een skigebied. Je kunt je de vraag stellen of we überhaupt niet wat ver gaan in onze zoektocht naar comfort. Zijn al deze continue vernieuwingen wel echt nodig? Want naast dat het natuurlijk veel geld kost, hebben deze aanpassingen ook iedere keer een enorme impact op de kwetsbare natuur in de bergen. Het iedere keer vernieuwen en verbouwen van liften, pistes en restaurants tast de natuur aan, niet alleen door de bijbehorende CO2-uitstoot, maar ook door alle aanpassingen aan het landschap. Het is goed je te realiseren dat deze veranderingen niet altijd samengaan met de groeiende vraag naar meer comfort, iets wat überhaupt moeilijk te rijmen is met het sportieve en actieve karakter van wintersport. Het streven
naar steeds meer gemak en comfort zorgt er immers juist voor dat we nauwelijks nog moeite hoeven doen. Dat is op zich niet erg, want het maakt het ook voor oudere en/ofminder sportieve mensen mogelijk om van wintersport te genieten. Een kritische blik op de toegevoegde waarde van toekomstige comfortaanpassingen kan echter geen kwaad. Laten we immers vooral niet vergeten waar het bij wintersport in de basis om draait: het actief bezig zijn in de winterse bergen. Speelt comfort ook bij jou een grote rol of mag het best wat spartaanser?

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.

Plaats een reactie

Comfort speelt in principe geen rol. Een bed en een schoon onderkomen vind ik het meest belangrijk. Als er een jacuzzi o.i.d. is zal ik er mogelijk gebruik van maken maar ik ga er niet naar op zoek…

Het enige wat ik echt probeer te mijden zijn sleepliften en hossende Nederlanders. Als ik dat niet heb, dan heb ik een comfort vakantie… :)

Ik vind comfort wel belangrijk, dat Spartaanse reizen (al dan niet voor wintersport) is er uit gegaan bij het ouder worden. Al vind ik gediamanteerde gondels er nu wel wat over. :)
Comfortabel hotel, degelijke lift, aangename voorzieningen en goed geprepareerde pistes maken me blij.
Ik spreek dan ook liever van ski/wintervakantie i.p.v. wintersport. ;)

Bla, bla, bla.

9 van de 10x vind ik die kappen juist super iritant. Alleen bij regen vind ik kappen een meerwaarde hebben. Niets zo hinderlijk dan dat op een mooie dag met een klein beetje wind iemand gelijk die kap dicht doet. Zolang een lift maar fatsoenlijk snel is vind ik alles prima. Accomodatie mag best eenvoudig zijn, als de ligging maar goed is.

Born to Ride

9 van de 10x vind ik die kappen juist super iritant. Alleen bij regen vind ik kappen een meerwaarde hebben. Niets zo hinderlijk dan dat op een mooie dag met een klein beetje wind iemand gelijk die kap dicht doet. Zolang een lift maar fatsoenlijk snel is vind ik alles prima. Accomodatie mag best eenvoudig zijn, als de ligging maar goed is.

Matthias123 op 4 okt 2019 08:18

Amen to that! Heb zo’n ding 2x dicht gehad (met harde regen vanuit het dal) en een keer met hele harde wind en -10 terwijl we stil hingen. Toen was het wel lekker om hem even dicht te hebben… :p

Beetje verwennerij kan ook leuk zijn … waren een keer in Aspen. Bij het instappen werden de ski’s aangepakt, in de gondel gezet, wij kregen een kopje koffie voor de ‘reis naar boven’. Daar aangekomen kregen we de ski’s terug en werden naar een standje gebracht en kregen een energiereep en zonnecremetube. Have a nice day … en daar gingen we. Moet het altijd zo? Zeker niet maar wel eens leuk. Voor de rest … als het maar schoon, netjes is. Al die kappen, glazenbodems, leren zittingen, bilverwarming hoeft echt niet van mij.

Het is vakantie, dus dan wil ik lever geen stress. Daarom een hotel met halfpension. Liefst met zwembad of sauna. Niet zozeer voor de luxe, maar dat is heel goed tegen de vermoeidheid. Daardoor ski ik gewoon veel beter/prettiger. Een hotel bij de lift (of aan de piste) is gewoon erg prettig. Op zich vind ik een stuk rijden niet erg (de weg naar de Kaunertalerglettsjer is zelfs prachtig) maar gedoe met een (drukke) skibus is een absolute no go. Een hotel bij de lift heeft ook het grote voordeel dat je meestal de hele week in de sneeuw zit, dat is toch een andere wereld. Vroeger, toen je nog geen internet had, had ik dan de hele week geen idee wat er in de wereld gebeurde. Dan dacht ik terug in NL altijd: waar maken al die mensen zich zo druk over? Oude koude liften vind ik op zich niet erg, al vind ik een kap soms erg prettig. Kortom, vakantie moet voor mij ontstressen zijn.

Het verbaast me overigens dat sommige mensen niet begrijpen dat andere mensen graag de kap dicht willen.

In mijn ogen is de concurrentie tussen de skigebieden in de Alpen die veelal dicht bij elkaar liggen erg hoog, vandaar naar mijn idee de druk om telkens weer te vernieuwen en dus te investeren. Dat is in Canada en VS minder aan de orde omdat je daar volgens mij de skigebieden niet zo dicht bij elkaar hebt liggen.
Verder hoeft dat comfort voor mij ook niet zo, al kan ik wel genieten van een lekkere lunch. Maar de kap over de stoeltjeslift met verwarmde zetels, nee dankje! Zolang je 's avonds maar goed kan eten en slapen mag het overdag best “overleven” zijn! ;)

Het verbaast me overigens dat sommige mensen niet begrijpen dat andere mensen graag de kap dicht willen.

DrPhil op 4 okt 2019 08:54

Dat is vise versa net zo goed!

Born to Ride

Het verbaast me overigens dat sommige mensen niet begrijpen dat andere mensen graag de kap dicht willen.

DrPhil op 4 okt 2019 08:54

Dat is vise versa net zo goed!

Matthias123 op 4 okt 2019 09:04

ik bedoelde eigenlijk: als iemand graag de kap dicht wil, wat heb jij daar voor last van?

Het verbaast me overigens dat sommige mensen niet begrijpen dat andere mensen graag de kap dicht willen.

DrPhil op 4 okt 2019 08:54

Dat is vise versa net zo goed!

Matthias123 op 4 okt 2019 09:04

ik bedoelde eigenlijk: als iemand graag de kap dicht wil, wat heb jij daar voor last van?

DrPhil op 4 okt 2019 09:09

Zweetlucht van de persoon naast me, minder uitzicht, bedompte warme lucht. In de lift maak ik graag foto’s en heb ik gewoon graag de frisse berglucht in mijn gezicht. Het is voor mij gewoon ook een belangrijk onderdeel van de wintersport.

Born to Ride

Ik denk dat de manier van vakantie vieren ook veranderd is. Wintersport is - net zoals @DrPhil zegt - voor de ontspanning. En daarmee de insteek van de vakantie gericht op ontstressen, relaxen en buiten zijn. De oncomfortabele dingen, zoals gesjouw met je spullen, hutjemutje in een bus gepropt naar een lift of bibberen in een veel te lange stoeltjeslift, passen niet in dat beeld wat je hebt van een ontspannen wintersport. Ook hebben mensen vaak maar geld voor één week wintersport, waar alles uit gehaald moet worden. En dan heb je geen zin om je te ergeren of te vermoeien.

Ik ken geen een wintersporter die tegen me zeggen: goh wat jammer dat hier een roltrap zit, of wat jammer dat ik een stukje omhoog moet lopen. Eerder is het andersom: hè jemig, moet ik een heel eind sjouwen naar de aansluitende lift? Wat een gedoe!

En als het niet hoeft en er is een oplossing, waarom die dan niet toepassen?

Onvermijdelijke ontwikkelingen dus. Ik juich overigens al die gondels ipv stoeltjes liften niet toe. En het onnodig sluiten van die kappen vind ik ook irritant. Ik ben het dus niet met alle ontwikkelingen eens, maar snap dat een gebied ze wel toepast om een gast een zo plezierig mogelijke vakantie te bieden. En de kans te vergroten dat de gast volgend jaar met fijne herinneringen weer terug komt.

*bericht bewerkt door moderator op 04 okt 2019 09:17

Bergen + Sneeuw = ❤

Het verbaast me overigens dat sommige mensen niet begrijpen dat andere mensen graag de kap dicht willen.

DrPhil op 4 okt 2019 08:54

Dat is vise versa net zo goed!

Matthias123 op 4 okt 2019 09:04

ik bedoelde eigenlijk: als iemand graag de kap dicht wil, wat heb jij daar voor last van?

DrPhil op 4 okt 2019 09:09

Ligt er maar net aan wat voor type naast je zit… een naar-alcohol-ruikende rus op de vroege ochtend? Nee laat de kap dan maar open;)

Let it snow

Zweetlucht, naar alcohol stinkende Rus? Ik ski al 30 jaar en ik ben ze in de lift allebei nog nooit tegengekomen.
Dat gezeur over kappen die open moeten blijven is voor mij een teken van de onverdraagzaamheid van tegenwoordig. Een gemiddelde stoeltjeslift duurt 5 tot 10 minuten tegenwoordig. Waarom zou je je voor die 5 minuten gaan ergeren? En mensen doen zo’n kap echt niet zomaar dicht.

*bericht bewerkt door DrPhil op 04 okt 2019 09:33

Zweetlucht, naar alcohol stinkende Rus? Ik ski al 30 jaar en ik ben ze in de lift allebei nog nooit tegengekomen.

DrPhil op 4 okt 2019 09:29

Ga jij naar andere skigebieden als de meeste hier?

Zweetlucht, naar alcohol stinkende Rus? Ik ski al 30 jaar en ik ben ze in de lift allebei nog nooit tegengekomen.

DrPhil op 4 okt 2019 09:29

Ga jij naar andere skigebieden als de meeste hier?

japser op 4 okt 2019 09:36

Ach je moet er eigenlijk niet te serieus op ingaan. Als je veel reacties leest begin je precies te begrijpen wat ik bedoel en wat het doel is van veel reacties. Mensen snappen tegenwoordig niet meer dat een beetje buitenlucht gezond is en dat er nog mensen zijn die gewoon van de omgeving willen genieten en niet meer alleen achter een raampje op het scherm van hun smartphone willen kijken.

Born to Ride

ik bedoelde eigenlijk: als iemand graag de kap dicht wil, wat heb jij daar voor last van?

DrPhil op 4 okt 2019 09:09

Enkele redenen waarom ik (niet alleen in de winter) graag in de bergen vertoef (en niet naar de Costa del wat dan ook) is de frisse lucht, het uitzicht en de rust.
En als iemand dan dat ding dicht doet, ben ik die 2 kwijt …
En als het nu sneeuwt als een gek, of als er een koude 6 Bft in je gezicht staat, zul je mij niet horen.
Maar er zijn er bij, die dat ding al dicht doen bij het eerste vlokje.
Als je niet tegen de weersomstandigjheden kunt die je in de bergen tegen kunt komen, zijn bergen geen geschikte bestemming voor je.

En dan heb ik het nog niet over de eerder al genoemde zweet/drank lucht of de lui die direct naar de telefoon grijpen om te gaan bellen (wat lekker galmt in zo’n ding).

Rob

Ik ken geen een wintersporter die tegen me zeggen: goh wat jammer dat hier een roltrap zit, of wat jammer dat ik een stukje omhoog moet lopen. Eerder is het andersom: hè jemig, moet ik een heel eind sjouwen naar de aansluitende lift? Wat een gedoe!

Ik ken anders zat wintersporters die nooit zeuren over het feit dat ze een stuk moeten lopen, in een volgepropte skibus moeten staan, dat er geen verwarmde zetels zijn of dat er geen kappen op zitten.
Het zijn met name de “wintersporters” die daar over zeuren :-)

Rob

Ikzelf heb de meeste luxe ook allemaal niet nodig (al zijn snelle stoeltjesliften wel prettig en spuug ik ook niet op het idee om bij harde wind, sneeuw en/of regen een kap dicht te doen), maar voor mijn dochtertjes op les vind ik het wel weer fijn. Ik vond het vroeger niet de leukste momenten als bij een hortende sleeplift op een steile, ijzige helling weer eens de helft van het klasje niet boven was gekomen en de rest boven mocht verkleumen terwijl we moesten wachten tot we weer enigszins compleet waren en verder konden skiën. Comfort bij het in- en uitstappen helpt daar vrij goed tegen.

Zelf vind ik verwarmde stoeltjesliften echt totaal overbodig (als je een beetje doorskiet en je fatsoenlijk kleedt heb je het over het algemeen warm zat, anders doe je desnoods die kap maar dicht), maar er zijn blijkbaar genoeg mensen die het wel fijn vinden. Ze schieten immers als paddenstoelen uit de grond… Aan de andere kant: het is vakantie, misschien vinden kleumende kindjes het wel prettig, dus het verdwijnt direct in het laatje “verboden aan te ergeren”.

Zweetlucht, naar alcohol stinkende Rus? Ik ski al 30 jaar en ik ben ze in de lift allebei nog nooit tegengekomen.

DrPhil op 4 okt 2019 09:29

Ik weet nog dat ik in een lift in Zell am See erg blij was dat ik bij een raampje zat ;-)
In Oberndorf heb ik ooit vriendelijk mogen bedanken voor een slok sterk om 09.30 uur. Die meneer dronk niet graag alleen begreep ik, maar uiteindelijk heeft hij zich er manmoedig doorheen geslagen - flacon ging zo goed als leeg.

Verder ben ik het ook niet echt tegengekomen - kan mazzel zijn, maar misschien dat ook de gebieden meespelen?

Bij storm en flinke sneeuw ben ik wel blij met een kap, vroeger was het een eenpersoons waarbij je een leren lap over je knieën kreeg, dat had ook wel wat.
Voor mij hoeven al die moderne liften met glas en stoelverwarming niet, als je dan boven komt is de sneeuw gesmolten en je broek nat ;) Jammer dat de twee zitter in Dienten weg is.
Was een heerlijke rustige rit omhoog, lekker gezellig kletsen en soms als sneeuwpop boven komen. :D
Een schoon bed en gezellig appartement zonder poespas is voor mij oke.

*bericht bewerkt door Elly3 op 04 okt 2019 10:28

Dienten Die Alte schule

Ik ben al blij dat ik elk jaar 1 of 2x op winter(vakantie)sport KAN gaan. Dit is echt niet zo normaal hoor. We mogen ons tot de gelukkigen prijzen. Al dat extra comfort hoeft niet voor mij maar als t er is gebruik ik het. Maar er moet niet worden overdreven.
Wat dat is weet ik niet want dat is voor elk anders.
Maar aub laat mij genieten en blaas aub niet je rook- of dranklucht in mijn gezicht. Loop aub niet met je geluidsbox op je skies en doe niet zo abnormaal bij de après-ski.
Voor de rest probeer ik te genieten .
Amen ( @Piefke 😀)

Born to run. B.S.

Kortom, vakantie moet voor mij ontstressen zijn.

DrPhil op 4 okt 2019 08:48

Helemaal mee eens Phil. Zijn we het op dat vlak toch mooi eens. (laten we hiermee voor komend seizoen de strijdbijl begraven)… :)

Het feit dat ik een hele week in de buitenlucht ben met fenomenale uitzichten in omstandigheden waar je het nauwelijks kunt permitteren om aan dingen thuis te denken (want full focus op de piste) is voor mij al de best denkbare ontspanning.

Ik zie ook tot mijn grote verbazing met enige regelmaat mensen op wintersport die zich aan van alles en nog wat lopen te ergeren in restaurants, de lift of in een rij (indien van toepassing) en dus overlopen van spanning. Ik begrijp dat echt niet. In de rij kun je ook genieten van het uitzicht of een gezellig gesprek aanknopen met “lotgenoten” en in slecht weer kun je (ik in ieder geval) ook genieten van een dag op de piste…

Voor wie graag alle natuurlijke elementen wil buitensluiten zijn hele mooie hallen gebouwd. Niet eens zo ver weg voor velen hier. ;)

Het feit dat het 'wintersport' wordt genoemd in de volksmond wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen het als een sport benadert. Voor de meesten is het volgens mij meer een skivakantie dan wintersport als we die termen letterlijk gaan nemen. En dan snap ik de nadruk op comfort best. Even los van wat ik daar zelf voor waarde aan hecht (geen). Ik ga me daar ook pas mee bezig houden als dat extra comfort - waar ikzelf niet voor wens te betalen - de prijs opdrijft. Dan wordt het voor mij een factor. Om er niet heen te gaan omdat ik betaal voor iets waar ik niks om geef.

*bericht bewerkt door GiGi op 04 okt 2019 11:59

Voor wie graag alle natuurlijke elementen wil buitensluiten zijn hele mooie hallen gebouwd. Niet eens zo ver weg voor velen hier. ;)

nr49 op 4 okt 2019 11:53

Maar ja, daar heb je de rode kamikazes ipv zuipende en rokende Russen ;) ;) ;)

Edwin van Riel

@GiGi indirect betaal je natuurlijk al voor het comfort, bijvoorbeeld door een duurdere liftpas n.a.v. investeringen (o.a. comfortabelere liften en kuntsneeuw) en upgrades in accommodatie (hogere accommodatiekosten).

Mr. Slow

Bij die accommodaties heb ik zelf de keus voor goedkoop en spartaans. Bij de skipas is het inderdaad een ding. Gelukkig zijn er meer factoren dan het comfort om de afweging ge maken of de skipasprijs acceptabel is voor mij. Snelheid van liften of een kap boeit mij echt niet. Dat de liften goed geplaatst zijn en mooi terrein en pistes ontsluiten vind ik dan weer wel belangrijk.
Daarom kom ik bijvoorbeeld graag in Ischgl. Dat het dan luxe liften zijn is bijzaak. Ik zou er niet extra voor willen betalen, maar dat het gebied in veel opzichten biedt wat ik zoek is doorslaggevender.

*bericht bewerkt door GiGi op 04 okt 2019 12:14

Gister zag ik hier iemand klagen over een advertentie halverwege een blog. En nu dat geweeklaag over die kappen.
Man man.
Het kost je 5 minuten van je leven.

En nu dat geweeklaag over die kappen.Man man.

DrPhil op 4 okt 2019 12:16

Ja vind ik ook, alsof die Oostblokkers niet stinken in de open lucht. :D

Bla, bla, bla.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie