BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Alles over de wetgeving voor winterbanden en sneeuwkettingen 2019/2020

Alles over de wetgeving voor winterbanden en sneeuwkettingen 2019/2020

gesponsord
Geplaatst op 28 oktober 2019

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar dit is anders in andere landen binnen Europa. Gelukkig zijn er weinig Nederlandse wintersporters die overtuigd moeten worden van het nut van winterbanden en sneeuwkettingen, maar er zijn een aantal zaken waar je op moet letten. Om duidelijkheid te scheppen in al deze regels, heeft branchevereniging VACO de wetgeving voor heel Europa in kaart gebracht. Voor de meest actuele informatie kun je altijd op de website van Bandveilig kijken. Hieronder de wettelijke regels voor de meest populaire wintersportlanden op een rij.

FRANKRIJK

Winterbanden (let op veranderd): De wetgeving in Frankrijk is veranderd. In de periode 1 november tot en met 31 maart zijn winterbanden in diverse regio’s verplicht: in bergachtige gebieden in het oosten en zuiden van Frankrijk, in de Vogezen, een aantal departementen in centraal Frankrijk en op Corsica. In deze en andere gebieden zijn winterbanden verplicht op wegen waar dat met een bord staat aangegeven. Winterbanden moeten voorzien zijn van een M+S-markering (Mud & Snow) + sneeuwvloksymbool op de zijkant van de band.

Sneeuwkettingen: Het is niet verplicht sneeuwkettingen aan boord te hebben. Op besneeuwde wegen zijn kettingen toegestaan, ongeacht welke periode. Op de Franse toegangsweg naar de Mont-Blanc-tunnel is het wel verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben van 1 oktober t/m 30 april. Op sommige bergpassen is montage van kettingen op de aangedreven as(sen) verplicht. Dit wordt aangegeven met het bord ‘B26’ ‘Chaînes à neige obligatoires’. Na het bord ‘B44’ vervalt de verplichting. De maximum snelheid is 50 km/u. Het aantal kettingen is niet precies omschreven. Artikel 9 van het arrest van 18 juli 1985 luidt: ‘afneembare antislipsystemen moeten het vertrek, de besturing en de afremming van het voertuig garanderen’. Bij het gebruik van autosocken in plaats van kettingen moet er in de auto een sticker ‘Certifié Équipement Spécial’ aanwezig zijn.

DUITSLAND

Winterbanden: In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijzel. De Duitse wetgeving maakt een onderscheid tussen banden die vóór en vanaf 1 januari 2018 zijn (let op): geproduceerd.

Heb je winterbanden uit 2017 of ouder?: Een band uit 2017 of ouder is volgens de Duitse wet een winterband als die is voorzien van een M+S-codering (‘modder en sneeuw’) op de zijkant.

Heb je winterbanden uit 2018 of nieuwer?: Een winter- of vierseizoenenband die is geproduceerd vanaf 1 januari 2018 moet een sneeuwvloksymbool op de zijkant hebben om wettelijk als winterband aangemerkt te worden. Alleen een M+S-codering voldoet dus niet.

Sneeuwkettingen: Zijn verplicht bij bord voor de aangedreven as(sen). Sneeuwkettingen moeten TüV gekeurd zijn. Aanhangers moeten ook voorzien zijn van sneeuwkettingen als het trekkende voertuig hiermee is uitgerust. De maximum snelheid is 50 km/u.

ITALIË

Winterbanden: Winterbanden zijn verplicht op wegen waar dat met een bord staat aangegeven. Die verplichting geldt in de periode van 15 november tot en met 15 april. Winterbanden moeten een M+S-markering (Mud & Snow) hebben op de zijkant van de band. In het Aostadal zijn winterbanden of sneeuwkettingen verplicht in de periode van 15 oktober tot en met 15 april.

Van 15 mei t/m 15 oktober zijn winterbanden met een lager snelheidssymbool dan de maximum snelheid van het voertuig in heel Italië verboden. Er worden forse boetes gegeven van € 419 tot € 1.682 en ook kan het kentekenbewijs worden ingevorderd. 

Sneeuwkettingen: Zijn verplicht bij bord en verplicht aan boord bij zomerbanden van 15 november t/m 15 april. De sneeuwkettingen moeten CUNA/ÖNorm V5117 gekeurd zijn. 

OOSTENRIJK

Winterbanden: Winterbanden zijn van 1 november tot en met 15 april verplicht bij winterse omstandigheden, zoals (natte) sneeuw en ijzel. Winterbanden moeten minimaal 4 mm profiel hebben.

Sneeuwkettingen: Zijn verplicht bij bord en aan boord voor de aangedreven as(sen) in de periode van 1 november t/m 15 april. De maximum snelheid is 50 km/u. Sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Oostenrijkse Ö-Norm: V5117 (voor personenwagens). Producten uit landen die lid zijn van de Europese Unie en voorzien van een CE-nummer zijn ook toegestaan. Systemen ‘Nichtketten’ die vallen onder norm V5121 zijn niet toegestaan als alternatief voor sneeuwkettingen.

ZWITSERLAND

Winterbanden: Winterbanden zijn verplicht op wegen waar dat met een bord staat aangegeven en moeten minimaal 4 mm profiel hebben.

Sneeuwkettingen: Verplicht bij bord voor de aangedreven as(sen). De maximum snelheid is 50 km/u. De kettingen moeten door het Federale Agentschap van de Wegen goedgekeurd zijn. Systemen van textiel zijn geen alternatief voor sneeuwkettingen.

Kijk op bandveilig.nl voor actuele en aanvullende gegevens.