Skigebied battle: Jungfrau Region vs Zermatt

Rogier op 11 december 2014· 21 reacties

Wintersport in Zermatt
Wintersport in Zermatt

Dit keer gaat de battle tussen gebieden die allebei kunnen pronken met geweldige panorama’s. De een ligt om de geweldige Matterhorn terwijl het andere gebied uitkijkt op de dramatische noordwand van de Eiger en op de hoge en indrukwekkende Jungfrau. Maar je gaat natuurlijk niet alleen voor het uitzicht naar een skigebied, alhoewel bij deze twee…, het skiën in beide gebieden is goed en beide hebben een uitgebreide keuze aan pistes. Toch kan misschien het feit dat in de Jungfrau Region de pistes slecht met elkaar verbonden zijn roet in het eten gooien voor dit gebied, of niet? Ik laat de keuze maar aan jullie welk gebied moet deze battle winnen?

Matterhorn Zermatt - Breuil-Cervinia
Dit is het skigebied dat beroemd is geworden door de meest markante berg ter wereld. Zonder de aanwezigheid van de 4478 meter hoge Matterhorn zou Zermatt niet de faam hebben die het nu heeft. Het autovrije dorp ligt op een hoogte van 1620 meter en vormt samen met het Italiaanse Breuil-Cervinia een groot, hoog en gevarieerd skigebied met meer dan 300 kilometer piste. Op een van de hoogste uitzichtsplatforms van Europa op 3883 meter heb je een fenomenaal uitzicht over de Alpen en ongeveer 35 vierduizenders. Zermatt is duurder dan gemiddeld, maar het is iedere euro meer dan waard!

Jungfrau Region
De Jungfrau Region behoort tot de skigebieden met het mooiste panorama van de Alpen. Je skiet onder de beroemde en beruchte Eiger noordwand en hebt uitzicht op fantastische bergen. De Jungfrau Region is een gebied voor de echte berg- en natuurliefhebbers. Natuurlijk is het daarnaast prima skiën op de overwegend makkelijke pistes, maar wees gewaarschuwd: enkele zwarte pistes zijn flinke uitdagingen, zoals de piste van de Schilthorn. Naast skiën en snowboarden zijn hier fantastische afdalingen met de slee te doen en winterwandelingen te maken.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

@Rogier: Dit is voor mij een hele makkelijke: Zermatt - Breuil Cervinia! Al is het alleen maar vanwege de vele, vele, vele pistes die zooo oneeeeeeeindig laaaaaangg zijn. Heerlijk!!

Zowel vanaf de Rothorn, Gornergrat, Matterhorn Glacier Paradise, Plato Rosa en THeodulpass kun je heerlijke 10 tot 12 km lange afdalingen maken, zonder gestoord te worden door enige lift! Dit is afdalen van 3880m tot 1700m, heerlijk! Volgens mij kan daar geen ander gebied aan tippen…

If you snooze, you loose!

Ik ben nu 4x in de Jungfrau Region geweest. Werkelijk fenomenaal gebied. De bergen, de treintjes, de uitzichten, de perfecte pistes, die helaas inderdaad niet allemaal goed op elkaar zijn aangesloten, en uiteraard de werkelijk prachtige ansichtkaartdorpen Wengen en Murren. Maar ik kan me niet voorstellen dat Zermatt dit niet gaat winnen. Ik ben er (nog) niet geweest maar ik vraag me af of er überhaupt een gebied hiermee te vergelijken is. Zeker wat betreft prijzen. Maar dat is een gevoel, hoe dan ook horen beide gebieden thuis in de 10 gebieden van de Alpen.

''Powder to the people''

geen vergelijk: Zermatt natuurlijk. in Grindelwald moeten ze echt gaan investeren in een betere verbinding met de top: het treintje is leuk maar langzaam, de cabinebaan is een drama uit 1978. De panorama’s zijn echter waanzinnig, en het skigebied is mooi. Dus ik kan het iedereen aanraden. Zermatt is ook wonderschoon, waanzinnig skigebied. Je moet wel hele diepen (geld)zakken hebben, dat wel.

Wat een onvergetelijk gebied! top pistes en lekker eten en drinken in beide landen. Ciao!

duidelijk Zermatt, 2x geweest, was ik rijk dan ging ik er elk jaar. Wel het voordeel dat tijdens een dump, slecht weer of als het maar een beetje koud is er niemand van de rijkeluizen op de pistes te vinden is.

In beide gebieden meerdere keren geweest en ik moet eerlijk zeggen dat er geen echte winnaar of verliezer is. Ik denk dat de meeste mensen nemen hun beslissing nemen op basis waar ze het meest geweest zijn (emotionele band), zoals heel vaak met vragen als “wat is het beste skigebied”. Beide skigebieden hebben zo hun voor en nadelen, maar allebei een geweldig panorama, mooie pistes en de typisch Zwitserse sfeer. Qua landschap zijn het beiden zonder meer de mooiste skigebieden van de Alpen. Als het neerkomt op de infrastructuur, pistes, prijzen e.d. zijn er natuurlijk genoeg betere skigebieden in de Alpen te vinden.

Eens met Frans!

Allebei doen!

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

Helaas kan ik (nog) geen afweging maken omdat ik hopelijk deze winter voor het eerst naar Zermatt ga, maar ik ga wel jaarlijks voor een shortski naar Grindelwald. En dat vind ik ook gelijk het grote voordeel; goed aan te rijden en relatief dichtbij. de laatste skidag stoppen om 15.00 uur, om 16.00 uur rijden en rond middernacht thuis. Echte bergen niet al te ver van huis…

Ik heb beide gebieden meermaals gedaan, probeer jaarlijks naar Zermatt te gaan. Zermatt steekt er toch echt boven uit. Vind de combinatie van Grindelwald, Mürren, Wengen… ook geweldig, maar bij Zermatt heb je de combinatie van “grensoverschrijdend” te kunnen skiën en dat is - vind ik persoonlijk - toch echt een apart gevoel.

De panaroma s zijn allebei fenomenaa zowel in zomer als winterl. Maar vervolgens wint Zermatt. Infrastructuur, pistes, mondaine karakter, de sfeer, aaneengesloten gebied, stuk groter gebied, meer uitdagende pistes, oneindig lange pistes, hoger gelegen, grensoverschrijdend, de matterhorn, de matterhorn en de matterhorn! o ja en de matterhorn

tja, alleen de prijzen he :(

Ik ben nogal bevooroordeeld, vorig jaar 100+ dagen in Zermatt gezeten. Skien in Zwitserland en Italie is echt een groot pluspunt, de twee gebieden (cervinia en Zermatt) verschillen enorm qua oriëntatie, pistes en beleving.
Daarnaast is de bereikbaarheid van 4000-ers in Zermatt erg goed en ligt het gebied ingesloten tussen deze reuzen, maar kun je op de Klein Matterhorn toch over de gehele alpen uitkijken.

Tja en die ene berg… hij blijft mooi.

Nadeel is dat Zermatt hartje winter over het algemeen minder sneeuw op pikt uit het Noorden, juist doordat de groep bergen waar de Eiger en Jungfrau onderdeel van zijn (Alpennoordkam) dan veel sneeuw tegenhoudt.

to ski or not to ski, thats no question

Wat mij betreft; Jungfrau region. Geweldige panorama’s. Leuke en ook uitdagende pistes .Denk daarbij aan de zwarte pistes vanaf Eigergletsjer. Mooie 15 km. lange slee afdaling vanaf Faulhorn en ook een mooi wandelgebied.Wat wil je als oudere fanatieke wintersporter nog meer? En wat de verbindingen betreft: dat is in 2016 opgelost. Er komt een snelle verbinding vanaf Grund richting Eiger gletsjer en de Männlichen (de zgn. V-Bahn), maar het treintje naar Kleine Scheidegg blijft bestaan.

Beide gebieden zijn geweldig. Maar Zermatt wint uiteraard. Moeilijk uit te leggen als je er niet geweest bent, bepaalde dynamiek ook. Het complete pakket van Zermatt lijkt mij ongeëvenaard, en niet voor niets door velen geroemd als nr.1 wintersport bestemming ter wereld. Jaarlijks reizen velen van de andere kant van de wereld om Zermatt te beleven. Ondanks dat is het niet te druk, en is de bergdorp charme bewaard gebleven.
Ik hoop er snel weer eens naar toe te gaan!

Helaas helaas, ondanks dat de bevolking in een referendum ja heeft gezegd tegen de V-bahn, gaat het voorlopig niet door; het Bergschaft ligt nog ff dwars…

Statement Jungfraubahnen

Der positive Volksentscheid freut uns sehr. Wir danken der Bevölkerung für ihr Vertrauen.
Es ist ein Ja zu einem Projekt, das mit seinen acht integrierten Bestandteilen die Attraktivität der gesamten Jungfrau Region steigern soll. Aufgrund des Neins der Bergschaft ist das vorliegende Projekt zurzeit nicht realisierbar. Der positive Entscheid der Bevölkerung gibt uns aber Anlass dazu, im Gespräch mit der Bergschaft zu analysieren, unter welchen Bedingungen ein Überfahrrecht bei einer erneuten Auflage erteilt werden könnte.

http://www.jungfrau.ch/tourismus/news-events/v-bahn/das-proj…

Hoe zijn de ski omstandigheden op dit moment?

Duidelijk Zermat

Als je goedkoper wil logeren (en lekkere pizza eten!) : logeer dan in Cervinia, dan kan je ook van het ganse skidomein Zermatt-Cervinia genieten! Twee weken geleden supersneeuw, deze week ga ik terug (in Cham niks open brr) en ik geef nieuws!

Een trouwe bezoeker van Grindelwald maar ook ik moet erkennen dat Zermatt nou eenmaal het skiparadijs is. De echte kilometervreter is daar beter uit. Maar de rustige, oudere skiër die van het uitzicht wil genieten en lekker wil wandelen en met de trein wil gaan, heeft het top in Grindelwald. Iets authentieker.

Mr. Slow

Ik ga er ook zeker een X terug naar toe. En dan ook naar Cervinia, scheelt erg veel in prijs, en dat voor hetzelfde gebied. Zermatt zelf viel me ook echt tegen. Echt een lelijk dorp met dure winkles… maar ach…daar kwamen we niet voor :-)

@patrick076 “Zermatt: lelijk dorp met dure winkels”. Dure winkels: dat zal niemand ontkennen. Maar lelijk dorp??? misschien wat uit de voegen gebarsten door het toerisme. Maar lelijk??? dat gaat wat ver. Hele mooie plekjes in het stadje (bijvoorbeeld kirchplatz of de prachtige brug met de matterhorn op de achtergrond); gezellig authentiek en autovrij. Dan raad ik je aan om een keer naar een frans skistation te gaan LOL

Zermatt is TOP, en daar vallen onder de Pistes, bergrestaurants ik noem Chez Vrony, Zum See, Fluhalp en Al Bosco op 2222 meter bij Riddelalp ! , Apres Ski, restaurants in het dorp en natuurlijk de zeer vriendelijke mensen, daar kunnen ze in Oostenrijk nog een puntje aan zuigen !

Natuurlijk zijn de winkels duur, maar dat komt door de merken, maar in April is het 70% korting valt toch wel mee dan !

Gewoon een keer gaan, piste van 3899 meter naar Valtournenche Italie is 21 km lang ! met schitterende panorama onderweg, en daar in Cervinia is het dus super goedkoop !

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie