Top 10: verschillen tussen Nederlanders en Duitsers op wintersport

Roel op 31 oktober 2019· 33 reacties

Nederlanders en Duitsers zijn massaal in dezelfde skigebieden te vinden maar hebben grote verschillen
Nederlanders en Duitsers zijn massaal in dezelfde skigebieden te vinden maar hebben grote verschillen

Voor de vele Nederlanders (en ook Belgen) die ieder jaar naar Oostenrijk trekken is de Duitse toerist een belangrijke concurrent als het gaat om accommodaties. Hotels en appartementen in bekende Oostenrijkse skigebieden hebben regelmatig ofwel een Duitse of een Nederlandse gast. Toch zit er een groot verschil in het boekingsgedrag tussen Nederlanders en Duitsers. De manier van kiezen en het eisenpakket verschilt behoorlijk en dat zit hem natuurlijk voor een deel in de cultuur. Mijn collega Ben Brantzen, zelf Duitser en jarenlang werkzaam geweest bij reisorganisaties in Duitsland en Nederland, weet als geen ander hoe de twee nationaliteiten verschillen. We sommen de volgens hem tien belangrijkste verschillen op.

Nederland en Duitsland belangrijke spelers op Oostenrijkse markt

Eerst enkele statistieken uit Oostenrijk, een populair wintersportland voor veel nationaliteiten maar Nederland en Duitsland zijn verreweg de belangrijkste spelers (zie tabel). In sommige skigebieden vormen deze twee nationaliteiten zelfs de meerderheid. In Gerlos nemen Nederlandse toeristen (49%) en Duitsers (33%) samen maar liefst 82% van het aantal winterovernachtingen voor rekening! Andere dorpen waar Nederlanders en Duitsers samen meer dan de helft van het aantal overnachtingen voor rekening neemt zijn Ehrwald (81%), Brixen im Thale (76%) en Fiss (72%). Dit verklaart waarom we altijd veel Duitsers tegenkomen tijdens de wintersport maar ook dat we samen strijden om dezelfde accommodaties. Dit varieert, afhankelijk van de bestemming en de schoolvakanties natuurlijk enigszins per gebied en week (check de vakantieweken).

Aankomsten Overnachtingen
1. Duitsland 6.454 26.894
2. Nederland 1.164 6.259
3. Verenigd Koninkrijk 554 2.397
Herkomst buitenlandse toeristen in Oostenrijk (in 1.000-tallen), winter 2018-2019. Bron: Statistik Austria

Top 10 verschillen tussen Duitse en Nederlandse wintersporters

Volgens Ben komt een Duitse wintersporter echter heel anders tot zijn/haar bestemmings- en accommodatiekeuze. Het is aardig om eens een inkijkje te geven in de verschillen tussen Duitse en Nederlandse wintersporters die een accommodatie boeken.

1. Duitsers vaker naar een hotel

Een belangrijk verschil ten opzichte van de Nederlander is dat een Duitse toerist vaker voor een hotel kiest. Kwaliteit en comfort staan zeer hoog in het vaandel bij de Duitser en een accommodatie moet voor velen van hen tenminste halfpension (dus ontbijt en avondeten) aanbieden. Nederlanders zijn meer een volk van appartementen en vakantiehuisjes, wij kiezen eerder voor zelf koken, af en toe uiteten en gezamenlijk de avond door te brengen in het appartement.

2. Regels zijn regels

Duitsers houden niet van verrassingen. Duitse wintersporters checken precies wat ze krijgen, en als er iets mis is wordt er meteen gereclameerd. Velen hebben een standaard rechtsbijstandverzekering en men schuwt er niet voor een advocaat in te schakelen als ze niet hebben gekregen wat hen door de reisorganisatie of accommodatie is beloofd. Een Duitser is van de regeltjes en heeft de neiging een conflict met het hotel of de touroperator uit te vechten. Een Nederlander ziet een hotelbeschrijving veel meer als een interpretatie of sfeerbeschrijving. Een Nederlandse gast accepteert dus meer en is eerder tevreden, deze zoekt liever een compromis om de vakantie niet te laten verpesten.

Duitsers hechten veel waarde aan kwaliteit en comfort, ook in de lift
Duitsers hechten veel waarde aan kwaliteit en comfort, ook in de lift

3. Hogere eisen aan compensatie

Als blijkt dat een reisorganisatie of hotel in gebreke is gebleken, stellen Duitsers ook hogere eisen. Veel Nederlander zijn al blij als ze ter compensatie een avond gratis mogen rodelen, een Duitser wil al snel 30% van de reissom terug.

4. Direct boeken

Nederlanders boeken minder vaak direct bij de accommodatie of plaatselijke VVV dan Duitsers. Mogelijke redenen zijn het taalverschil of het vertrouwen dat we schenken in Nederlandse merken en reisorganisaties. Duitsers kennen die trouw veel minder. Reisaanbieders zijn voor Duitse consumenten vaak vervangbare partijen.

5. Duitsers zijn vergelijkers

Duitsers maken graag op basis van harde criteria een keuze voor een skigebied of hotel. Vragen als “Is het hotel wel echt kindvriendelijk?” en “Wat doet het hotel aan milieubewustzijn?” kunnen doorslaggevende factoren zijn. Duitsers zijn dan ook dol op prijsvergelijkers, certificeringen, keurmerken en ‘Testsieger’. Van ‘TÜV-geprüfte’ kinderhotels tot skigebieden die een onderscheiding hebben gekregen vanwege de pistepreparatie. Op basis van vergelijksportalen wordt een keuze gemaakt. Nederlanders wisselen meer ervaringen uit en laten zich eerder leiden door adviezen van familie en vrienden.

6. Vooroordelen over Frankrijk

In Nederland staat Frankrijk (na Oostenrijk) op plek 2 in de lijst van meest populaire wintersportlanden, maar Duitsers gaan nauwelijks naar Frankrijk. Nog veel méér dan bij ons leven er bij onze oosterburen vooroordelen over Frankrijk met soms een vertekend beeld van zaken. Zo staan Franse skigebieden in Duitsland bekend om de lange reistijd, lelijke gebouwen, je niet verstaanbaar kunnen maken en een slechte prijs-kwaliteit verhouding. Vuiligheid van appartementen is ook een issue. Tegenover Oostenrijk of Zuid-Tirol kan een Frans hotel of skigebied het niet snel goed doen.

7. Nederlanders trekken naar Nederlanders

Hoewel het zeker niet voor iedereen geldt, trekken Nederlanders meer naar Nederlanders dan Duitsers naar Duitsers. Nederlanders houden meer vast aan vertrouwde skidorpen waar we gelijkgezinde landgenoten treffen. Of plaatsen waar Hollandse muziek door de speakers schalt en we bier kunnen bestellen in het Nederlands. In Duitsland speelt dat ons-kent-ons gevoel veel minder. Dat we toch zoveel Duitsers in Oostenrijk tegenkomen heeft meer met afstand en imago te maken. In Beieren en Baden-Württemberg wonen 24 miljoen mensen die binnen een paar uur in een modern en verzorgd Oostenrijks skigebied staan.

8. Duitsers zoeken rust

In het verlengde van het vorige punt hebben Duitsers minder behoefte aan een gezellig dorpje. Voor veel Nederlanders is een leuk dorpje met winkels en café’s op (loop)afstand belangrijk. Veel Duitsers willen vooral rust. Een hotel aan de piste is voor Duitsers ook ideaal als het verder weg van het dorp ligt.

9. Planmatig

Op onze website is te zien dat Nederlanders (en Belgen) veel plezier beleven aan de eerste sneeuwval en andere voorpret. Duitsers zijn ook vroeg bezig met de wintersport maar meer op een planmatige manier. Men wil precies weten wat men kan verwachten. Informatie over skigebieden en hotels krijgt de Duitser graag zo geordend mogelijk gepresenteerd (en liefst gecheckt). Het informatieve gaat boven een gelikte presentatie.

10. Functionele wintersportkleding

Wintersportkleding wordt in Duitsland vaak vanuit een functioneel oogpunt gekocht. Niet voor niks tref je outdoormerken als Jack Wolfskin of The North Face ook in het dagelijks leven op straat aan. Duitsers dragen ook vaak veel minder kleurrijke kleding dan Nederlanders voor wie mode een veel grotere rol speelt.

Meer weten?

Eind vorig jaar zaten Martijn, Arjen en Ben samen aan tafel om dit onderwerp te bespreken en gelukkig hebben we dit gesprek opgenomen. Wil je nog meer te weten komen over het verschil tussen de Nederlandse en Duitse toerist, beluister dan onderstaande opname.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Oke, 80% duitser dus, weet ik dat ook weer.

Herken me in beide weinig. Enige is dat ik inderdaad liever een huisje/ appartement heb dan een hotel. Maar dan zeker 1 met veel comfort. Half pension zie ik eigenlijk juist niet als comfort, omdat je dan er aan vast zit. Heb ik bijvoorbeeld een uitgebreide lunch gehad, dan zit ik in de avond echt niet te wachten op nog een heel diner.
Qua locaties sla ik de top 4 ook maar wat graag over.

*bericht bewerkt door Tiny-M op 31 okt 2019 07:35

Ik ben het met je eens @tiny-m, comfort wordt vaak gerelateerd aan hotels, en appartementen aan goedkoop op vakantie gaan. Beiden kan, maar is zeker niet altijd waar.

Dat Duitsers veel meer van de regels zijn en daar ook rechtlijnig in zijn, terwijl Nederlanders het veel meer in een goed gesprek proberen op te lossen, dat herken ik wel, al zijn ook daar natuurlijk uitzonderingen.

Mijn samenvatting: feitelijk zijn Duitsers dus een stuk zuiniger dan Nederlanders, aangezien ze in hun wintersportkleding ook dagelijks lopen, etc :).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

90% Duitser.
Ik zaag niet rap over iets en tegen dat ik compensatie zou eisen moet er al veel gebeuren. Verder één en al mof. :p

Bla, bla, bla.

Ik lees ook meteen ook een paar eisen waaraan jullie Duitstalige website aan moet voldoen :)

Bergen + Sneeuw = ❤

" Een Duitser is van de regeltjes en heeft de neiging een conflict met het hotel of de touroperator uit te vechten. Een Nederlander ziet een hotelbeschrijving veel meer als een interpretatie of sfeerbeschrijving. Een Nederlandse gast accepteert dus meer en is eerder tevreden, deze zoekt liever een compromis om de vakantie niet te laten verpesten."

Je kan hier perfect Duiters vervanger door "Nederlanders" en "Nederlandse" door Vlaamse.
Perspectief kan grappig zijn. :D

*bericht bewerkt door Anon5710 op 31 okt 2019 09:20

Ik drink graag een biertje in de apres ski, maar daar hoort voor mij toch echt duitse muziek bij…

Jemig de pemig, wat een hoop geklets in dit stuk!

Om deze blog meer te begrijpen moet je denk ik echt langer in Nederland en Duitsland gewoond hebben om er een goed oordeel over te kunnen geven. Ik kan me in vrijwel alle punten van Ben in het stuk van @Roel vinden. Natuurlijk is de blog vrij in clichés opgedeeld en zijn er overal uitzonderingen, maar die bevestigen wel de regel. Wat dat betreft lijken bijv. ook Zwitsers veel meer op Duitsers, als Duitsers op Nederlanders m.b.t. dit (vakantie) gedrag.

Wat betreft de vooroordelen over Frankrijk is dat wel per regio verschillend. Hoe dichterbij de Franse grens, des te meer Frankrijkgangers onder de Duitsers zijn. Qua wintersport is het land nog niet zo super in trek, maar in de zomer zijn Duitsers overal in Frankrijk te vinden. Bovendien zijn gebieden als L3V en PdS wel een begrip, alleen niet in die massa natuurlijk als Oostenrijkse gebieden.

In de podcast was Ben overigens wel erg negatief m.b.t. Duitsland, vond zijn toon daar niet erg gepast en representatief. In deze blog komen de punten beter tot z'n recht. En uitgerekend in Mainz ken ik Duitsers als erg gezellige en open mensen, totaal niet zo gereserveerd als Ben deed voorstellen. Zeker uit die regio ken ik diverse mensen waarvan ik na de eerste gesprekken het halve persoonlijke leven al wist, totaal niet het stereotype beeld van "de Duitser" wat in de podcast geschilderd werd.

*bericht bewerkt door Frans op 31 okt 2019 13:45

OK, mijn balans slaat door naar de Duitser

Piste riderrrrr

Half pension zie ik eigenlijk juist niet als comfort, omdat je dan er aan vast zit. Heb ik bijvoorbeeld een uitgebreide lunch gehad, dan zit ik in de avond echt niet te wachten op nog een heel diner.

Tiny-M op 31 okt 2019 07:34

Het comfort zit hem in het niet de deur uit te hoeven om naar een restaurant te gaan of boodschappen te doen en te moeten koken. Je zit bij half pension ook nergens aan vast. Je hoeft niet alles op te eten. Vaak is het een keuzemenu met 5 of 6 wat kleinere gangen en als je 1 of 2 gangen overslaat, is het al een stuk minder zware maaltijd. De eerste gangen zijn meestal een salade van het buffet, een soepje en een klein voor- of tussengerechtje. Ook met wat minder eetlust kun je prima uit de voeten met half pension.
Ik vind het heerlijk om na het snowboarden de deur niet meer uit te hoeven. Eerst een rondje sauna en zwembad en dan aanschuiven voor een uitgebreid diner met een goede fles wijn. Maar goed, ik ben op basis van bovenstaand lijstje ook behoorlijk Duits.

Annoying skiers since 2003

Grappige clichés, waar ik gelukkig niet in 1 van beide uitersten te plaatsen ben.

Maar waar ik dan toch zeker anti-NL ben is wel punt 7. Ik vermijd liever NL hotspots, überhaupt wil ik hotspots vermijden waarbij 1 land (buiten de locals) extreem oververtegenwoordigd zou zijn. Geef mij maar een mooi gemêleerd en gemixte gezelschap.

Wat betreft punten 1 t/m 4 zit ik meer in de relaxtere NL-hoek. Wat betreft punt 6. Frankrijk heb ik beide extremen meegemaakt (tussen super de luxe en netjes tot een vieze “puinhoop”) in een zelfde skigebied maar dat maakt niet dat ik Frankrijk nu vermijd als mogelijke bestemming.

Punten 5, 8 (een beetje), 9 en 10 voel ik me meer aangetrokken tot de Duitse mentaliteit.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Ik zit in de hoek van NederDuits net als bij @Chonn verdeeld over de punten, en zeker geen Nederlands na het skiën ;)

Dienten Die Alte schule

@sterko ik zie dat niet als comfort, eerder zonde om hp te betalen als je het toch niet gebruikt. Juist zelf keuzes houden zie ik als comfort. Maar mag ieder voor zich uitmaken.

Misschien hadden ze beter in het artikel kunnen zeggen dat Duitsers liever meer uit handen geven en verzorgd willen worden ipv het comfort te noemen.

*bericht bewerkt door Tiny-M op 31 okt 2019 19:26

Poe, ik vind Duitsers best wel ok, maar kan me in geen enkel punt vinden. Nou ja, rust misschien een beetje. Als het appartement maar zo dicht mogelijk bij de piste ligt dan maakt de rest me niet uit.

Een Duitser is van de regeltjes en heeft de neiging een conflict met het hotel of de touroperator uit te vechten.

Lekker “ontspannen” op vakantie dus naar een TÜV-gecertificeerd hotel dat precies aan de verwachtingen voldoet en waar het avondmenu al een jaar van tevoren vast ligt ;)

Geef mij toch maar de Franse slag waar in het veel te kleine appartement de stoppen springen als je twee kookplaten tegelijk aanzet en het snoer v.d. magnetron het stopcontact niet haalt :) Relax, het is vakantie en ik heb altijd een hoofdlampje en verlengsnoer bij me!

Duitsers zijn onze goede vrienden.

Zelfs in een stukje over de verschillen tussen Duitsers en Nederlanders zien jullie kans om weer even de (vaak achterhaalde) clichés over de Franse skigebieden te herkauwen.

@Marko2 dat klinkt wel heel negatief. We spreken bewust over vooroordelen en het zegt niks over wat wijzelf hiervan zouden vinden. Net zo min als dat alle Duitsers hetzelfde zijn.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel Ongetwijfeld heb je het niet zo bedoeld en is het inderdaad wat de “Duitser” denkt maar de clichés staan wel weer neergeschreven.

Als je er op let, staan er best vaak van dat soort verwijzingen cq opmerkingen in de weblogs of in de reacties die refereren aan de welbekende clichés en iets positiefs toch negatief kunnen brengen…
" Voor Franse begrippen hadden we een ruim appartement"
“Tot onze verbazing was het appartement schoon toen we aankwamen”.
“Gelukkig konden we wat betaalbaars vinden voor de lunch”

Als Frankrijk-liefhebber (en ik neem aan dat ik niet de enige ben) is dat toch vervelend om iedere keer diezelfde vooroordelen te moeten lezen terwijl het over het algemeen toch wel meevalt.

@sterko ik zie dat niet als comfort, eerder zonde om hp te betalen als je het toch niet gebruikt.

Tiny-M op 31 okt 2019 19:17

Dat is wel een hele Nederlandse benadering ;) De meerprijs voor half pension t.o.v. dezelfde kamer zonder, valt wel mee. Als je het helemaal niet zou gebruiken, is het inderdaad zonde, maar als je het gedeeltelijk gebruikt, is het nog steeds goedkoper dan in een restaurant gaan eten.

@sterkoJuist zelf keuzes houden zie ik als comfort.

Tiny-M op 31 okt 2019 19:17

Met half pension heb je nog steeds keuzes. Meestal keuze uit meerdere voor- en hoofdgerechten en je hebt natuurlijk altijd nog de keuze om een dagje buiten de deur te gaan eten, als je dat zou willen.
Maar goed, wat iemand comfortabel vind, is inderdaad voor iedereen anders. Over het algemeen worden wel bepaalde dingen als “luxe” of “comfort” gezien, die je dingen uit handen nemen of makkelijker voor je maken.

Lekker “ontspannen” op vakantie dus naar een TÜV-gecertificeerd hotel dat precies aan de verwachtingen voldoet en waar het avondmenu al een jaar van tevoren vast ligt ;)

Martin7182 op 31 okt 2019 19:42

Dat het menu al lang van tevoren vast stond, merk je niets van hoor. Je krijgt het pas op de dag zelf voor je neus ;)

Annoying skiers since 2003

Haha! Die mode bewuste Hollanders :-)
Ik steek mn kinderen graag in kleurrijke skikleding, maar dat heeft meer te maken met de herkenbaarheid op afstand …

Verder heb ik van beide een beetje. Ik heb zowel prima vakanties in Frankrijk als in Oostenrijk gehad, hotels (met HP) als appartementen, boek zowel rechtstreeks als via een organisatie, hebben midden in t dorp aan de piste gezeten èn op een half uur rijden… lekker rustig. En eerlijk, het heeft allemaal wel wat. Het is tenslotte vakantie!

Ik trek dus echt nooit naar eender welke vakantie dan ook om nederlanders te ontmoeten. Hoe minder Nederlanders en duitsers en russen en… er in een gebied zijn hoe beter. Liefst zoveel mogelijk verschillende nationaliteiten en een overschot aan locals. Voor de rest wintersport moet een feestje zijn, gaan mieren over wat er niet voldoet maar genieten. En ervaringen zonder cijfers zeggen niets als andersom.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Ad 2: Daarentegen heeft “de Nederlander” vaak een 'ik heb er toch voor betaald" houding en laat een app of hotel kamer achter alsof er een bom is ontploft, want hij/zij heeft immers betaald voor het verblijf en de ‘eindschoonmaak’

Ad 6: Alsof Nederlanders geen vooroordelen hebben over Frankrijk (spreken geen engels)

Ad 11: Duitsers betalen alles nog cash

Rob

@Roel Ongetwijfeld heb je het niet zo bedoeld en is het inderdaad wat de “Duitser” denkt maar de clichés staan wel weer neergeschreven.

Als je er op let, staan er best vaak van dat soort verwijzingen cq opmerkingen in de weblogs of in de reacties die refereren aan de welbekende clichés en iets positiefs toch negatief kunnen brengen…
" Voor Franse begrippen hadden we een ruim appartement"
“Tot onze verbazing was het appartement schoon toen we aankwamen”.
“Gelukkig konden we wat betaalbaars vinden voor de lunch”

Als Frankrijk-liefhebber (en ik neem aan dat ik niet de enige ben) is dat toch vervelend om iedere keer diezelfde vooroordelen te moeten lezen terwijl het over het algemeen toch wel meevalt.

Marko2 op 1 nov 2019 00:03

Ideaal toch. Hoe meer vooroordelen er bij mensen leven, hoe minder mensen er naar Frankrijk gaan. Lekker rustig!

Vergeleken met Duitsers denk ik dat wij Nederlanders behoorlijk modebewust zijn :).

Ik vind het overigens geen enkel punt om Duitsers of Nederlanders tegen te komen.Ik zoek mijn bestemmingen met zorg uit en als ik dan Nederlanders tegenkom, dan zijn dat vaak mensen die (blijkbaar) min of meer hetzelfde zoeken.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Ik vind de duitsers hier in Saalbach juist heel vriendelijk. Zowel in de winter als in de Zomer.
En zowel Nederlanders als Duitsers kunnen enorm zeiken. Van een Duitser krijg je teminste nog eens Trinkgeld, en wilt niet immer korting oder Rabbatt.

echte mannen lopen naar boven,

Belangrijkste verschil:
Duitsers dragen de ski’s met de punten naar voren op de schouder, Nederlanders met de punten naar achteren.
Let er maar eens op, hoogst vermakelijk :-)

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

En dan bij beiden de bindingen achter de schouder? ;) Punten naar voren is toch veel handiger?

Oh … zijn er dan een verschillen tussen Nederlanders en Duitsers? 🤣🤣🤣

Heel wat van die punten zoals regels volgen, het planmatige, veel vergelijken en snel van je laten horen als je niet tevreden bent … dat zijn volgens ons Belgen toch wel typisch Nederlandse kwaliteiten.

Mode bewuste Nederlanders…
Ik en mijn vriendin kunnen op de piste aan de outfit al raden wie uit Nederland komt, en dat is niet omwille van de ‘modebewuste’ keuzes. Als je je schreeuwlelijk kleedt om op te vallen heeft dat niks met mode te maken.
Verder interessant artikel, ben zelf kwart Duits + heb tot m’n 6e in Nederland gewoond en ik herken wel een aantal dingen. Duitse Pünktlichheid en dat Nederlandse samenhokken voorop 😉.

Ik heb glijdende uren
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie