BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Solda, een van de meest sneeuwzekere bestemmingen in Zuid-Tirol

Solda, een van de meest sneeuwzekere bestemmingen in Zuid-Tirol

gesponsord
Geplaatst op 25 november 2019

De mooie en hoge Ortler! Foto: Ferienregion Ortler / Malte Wöhler
De mooie en hoge Ortler! Foto: Ferienregion Ortler / Malte Wöhler
Solda op z’n Italiaans of Sulden in het Duits is een mooi, authentiek en gezellig dorp aan de voet van de beroemde Stelvio/Stilfserjoch bergpas in het Italiaanse Val Venosta/Vinschgau. Langs deze lange en steile bergpas en boven het skigebied van Solda/Sulden ligt de hoge berg de Ortler. De hoge ligging van het gebied maakt Solda/Sulden erg sneeuwzeker. Meestal komt hier al aardig wat sneeuw naar beneden aan het begin van het seizoen. Dat samen met het feit dat een deel van het skigebied op een gletsjer ligt maakt dat je hier zeker bent van goede sneeuw. Maar dat is niet alles!

Van oktober tot mei

Het skigebied van Solda/Sulden ligt tussen een respectabele 1900 en 3250 meter hoogte. Dit betekent dat je hier van oktober tot mei de ski’s onder kunt binden. De laatste jaren sneeuwt het vaak al erg hard aan het begin van het seizoen wat de sneeuwkwaliteit ontzettend goed maakt. De ligging naast de indrukwekkende Ortler, met 3905 meter de hoogste berg van Zuid-Tirol, en 14 toppen van meer dan 3000 meter maakt dat Solda/Sulden ook landschappelijk een absolute aanrader is. Ben je bang dat dit gebied niet groot genoeg voor een volle vakantie is, geen nood. Er zijn vele verschillende combinatie-skipassen mogelijk en zo kun je gebruik maken van honderden kilometers aan skipistes. Bijvoorbeeld, de skipas voor de Twee Landen Skiarena. Deze is geldig in vijf skigebieden en geeft toegang tot 211 kilometer piste.

Foto: Ferienregion Ortler
Foto: Ferienregion Ortler

Freeride en toerskigebied

Het gebied van Solda/Sulden is een echt off-piste paradijs! Op poederdagen kun je hier genieten van oneindige afdalingen, van relatief eenvoudig tot zeer pittige freeride runs. Als alle poeder naast de pistes op is geskied kun je vanuit het gebied ook eenvoudig de toerski’s onderbinden. Het is een echt hooggebergte toerskiparadijs. Heb je zelfs de ervaring en kennis niet om de toerski’s onder te binden, in Solda/Sulden zijn er genoeg gidsenbureaus die toerski-clinics aanbieden. Een aanrader als je een keer wat verder wilt kijken dan de gebaande paden.

11 kilometer lange piste

Test je jezelf liever tijdens de afdaling dan tijdens de klim? Dan kan dat in Solda/Sulden ook want de dalafdaling is maar liefst 11 kilometer lang. Dat is een flinke afdaling die over een mooie bergrug naar het dal slingert. Want we noemden dan wel de off-piste mogelijkheden, op de pistes verveel je je ook zeker niet! Dat geldt voor alle leeftijden en skiniveaus. Gaan er kleintjes mee die nog net wat te jong zijn om met papa en mama mee te skiën? Dan kun je deze met een gerust hart bij de Yeti Club achterlaten.

Foto: IDM Südtirol_Alex Moling
Foto: IDM Südtirol_Alex Moling

Lekker eten en drinken

Naast al die diepe poeder en lange pistes zit je hier natuurlijk ook in Zuid-Tirol. Dat betekent geweldige accommodaties, heerlijk eten en goede wijnen en dat allemaal voor hele goede prijzen. Het Val Venosta/Vinschgau waar Solda/Sulden ligt is bekend vanwege de ambachtelijke keuken, dit maakt de lokale menu-kaart alleen nog maar verfijnder.

Bergsportgeschiedenis

Wil je een dagje wat anders? In Solda/Sulden vind je het Messner Mountain Museum Ortles van Reinhold Messner, de beroemde alpinist uit Zuid-Tirol. Alleen de architectuur van het gedeeltelijk ondergrondse museum maakt dit gebouw een bezoek al waard. Het museum gaat over het berglandschap, de polen en lawines en hangt vol met kunst en klimuitrusting. Daarbuiten lopen heuse Yaks, de beroemde dieren uit de Himalaya. Al met al een bezoekje waard!