Liveblog: kritische weersituatie in Zuidalpen

Roel op 17 november 2019· 23 reacties

Defereggental, Osttirol
Defereggental, Osttirol

Vandaag vertelt Henri in het weerbericht ongetwijfeld meer over de vooruitzichten voor de komende paar dagen. In de tussentijd houden we een liveblog bij over de ontwikkelingen in de Zuidalpen. Er wordt vandaag 1 tot 2 meter sneeuw verwacht in Osttirol en ook elders in de zuidalpen is de situatie uiterst gespannen. Eerder al meldden we dat de situatie bijzonder ernstig kan worden vanwege de dump maar ook de stijgende sneeuwgrens. En er komt nog meer aan.

Zondag, 17.40 uur

Bomen breken als luciferhoutjes, zoals hier in Rein in Taufers.

Zondag, 17.00 uur

We zouden bijna vergeten dat een deel van Zwitserland vandaag meedoet in het natuurgeweld. Vooral Wallis is getroffen door zware sneeuwval. De sneeuwgrens ligt hier belangrijk lager dan in de Dolomieten en Oostenrijk. De weg naar Saas-Fee is afgesloten voor verkeer waardoor de bewoners zijn afgesloten van de buitenwereld.

Zondag, 16.35 uur

Heftige beelden uit het Unterpustertal in Zuid-Tirol, waar bomen die omvallen elektriciteitskabels meenemen.

Zondag 16.30 uur

Bij de Stubaier Gletscher is het ook weer mis. Daar werd vanmiddag een Duits busje gegrepen door een lawine die over de weg schoof. Het busje schoof de berm in maar er vielen geen gewonden. Het ongeluk gebeurde 4 kilometer voor het dalstation. Het skigebied was tegen de middag al gesloten; er staan volgens de ORF nog 50 auto’s en twee touringcars vast op de straat. Deze worden door medewerkers van de Bergbahnen verzorgd.

Vooral in het zuiden van Oostenrijk zijn veel wegen afgesloten (bron: ÖAMTC)
Vooral in het zuiden van Oostenrijk zijn veel wegen afgesloten (bron: ÖAMTC)

In Thumersbach bij Zell am See zorgt de vele regen voor aardverschuivingen. Op de Facebookpagina van Sonnleithner Transporte Erdbau is dit te zien.

Thumersbach (O)
Thumersbach (O)

null

Zondag, 16.15 uur

In Madonna di Campiglio is vanochtend een ongeluk gebeurd bij de Grosté gondel. Er viel een boom op de kabel. Drie jongeren werden in een cabine op en neer geschud waarna een jongen van 14 uit de gondel viel. Door de verse sneeuw landde hij zacht, hij heeft alleen lichte verwondingen.

In Karinthië zijn de problemen ook groot. Rondom Mallnitz zijn meerdere lawines omlaag gekomen en zijn enkele zijdalen afgesloten. Ook Heiligenblut en het Lesachtal zijn niet bereikbaar. Het is te gevaarlijk om de weg sneeuwvrij te maken.

Zondag, 15.30 uur

Ook indrukwekkende beelden uit Sölden vandaag. Deze foto’s kregen we door via de zus van Henri die hier vandaag skiet. De tweede foto laat een kleine lawine zien die door een pistenbully werd getriggerd toen deze in een binnenbocht sneeuw wegschraapte. Daarop ontstond vijf meter hoger een breuk en toen begon alles te schuiven, de versgeprepareerde piste op.

null

null

Tegelijk ziet ze nog veel mensen off-piste gaan zonder uitrusting, soms met kinderen.

Zondag, 13.45 uur

De Brenner Autobahn is weer open. Men raadt echter nog steeds af de weg op te gaan. Intussen is de sneeuw in de meeste dalen overgegaan in regen, zoals in Sankt Christina (Val Gardena).

Sankt Christina (I)
Sankt Christina (I)

Zondag, 12.50 uur

De scholen in Alta Badia, Bruneck en Sankt Lorenzen blijven maandag gesloten, hebben de burgemeesters besloten. Dit uit voorzorg omdat niet zeker is hoe de gebeurtenissen zich verder ontwikkelen. 2.200 huishoudens in Zuid-Tirol zitten zonder stroom. In Osttirol zijn het er 1.700. Ook hier overweegt men morgen de scholen te sluiten.

Zondag, 12.25 uur

In Obertilliach in Osttirol is letterlijk verzonken in de sneeuw. Volgens Lukas Auer ligt er in het dorp (1450m) op dit moment meer dan 2 meter sneeuw.

Obertilliach (O). Foto: Lukas Auer
Obertilliach (O). Foto: Lukas Auer

Foto: Lukas Auer
Foto: Lukas Auer

Het is er nu begonnen nat te sneeuwen en dit gaat waarschijnlijk over in regen, wat de situatie er niet beter op maakt. Tegelijk waarschuwt de ZAMG voor zware onweersbuien die vanuit het zuiden naderen. Voor Osttirol en het westen van Karinthië is het hoogste gevaarniveau afgekondigd. De weg naar Katschberg vanuit het zuiden is afgesloten. Dit skidorp is nog alleen vanuit Salzburg (het noorden) te bereiken.
null

Zondag, 12.00 uur

In Zuid-Tirol is de Brenner Autobahn (A22) tussen Brixen (Bressanone) en Sterzing (Vipiteno) in beide richtingen uit voorzorg afgesloten. Ongeveer 40 andere wegen in Zuid-Tirol zijn ook afgesloten en veel dorpen zijn alleen via omwegen bereikbaar. Aangeraden wordt alleen in het uiterste geval de weg op te gaan.

Alle wegafsluitingen in Zuid-Tirol (12.00 uur)
Alle wegafsluitingen in Zuid-Tirol (12.00 uur)

Zondag, 10.45 uur

Een lawine vanmorgen in het Val Martello, alleen wat huizen zijn licht beschadigd en volgens de burgemeester is er niemand gewond. Maar voor de zekerheid wordt er natuurlijk wel gezocht.

Zondag, 9.45 uur

Cruciaal voor het gevaar de komende uren is het gedrag van de sneeuwgrens. Die ligt in Osttirol waar de grootste neerslag wordt berekend nu nog in de dalen, maar gaat de komende uren mogelijk stijgen. Uit voorzorg is onder andere de Felbertauernstrasse tussen Matrei en Huben afgesloten. Op uitgebreide schaal heerst lawinegevaar 4.

Sillian, Osttirol
Sillian, Osttirol

Een deel van de Felbertauernstrasse is vandaag dicht
Een deel van de Felbertauernstrasse is vandaag dicht

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Genualaag na genualaag na genualaag, enz.
Op veel plaatsen wordt het teveel van het goede. 🙄🤔

Bla, bla, bla.

https://www.suedtirolnews.it/chronik/martell-lawine-ins-dorf…
Lawine in dorp Martell.

Gelukkig geen gewonden. Onderaan het artikel staat een video van het gebeuren.

*bericht bewerkt door SandraSki op 17 nov 2019 10:40

sneeuw witje en de 7 bergen

https://www.suedtirolnews.it/chronik/martell-lawine-ins-dorf…
Lawine in dorp Martell

SandraSki op 17 nov 2019 10:37

Zo, dat zijn heftige beelden zeg.

In Sölden is nu ook alles dicht. Alleen de Gigijochbahn is nog open om de mensen naar beneden te brengen. Voor de wintersporters die vast zitten bij de Langegg stoeltjeslift wordt er een pad naar beneden geprepareerd in het Rettenbachtal. Zo kan iedereen veilig naar beneden worden gebracht.

Is op 1600m hoogte gemiddeld de neerslag regen of sneeuw?

In Tartiflette We Trust

Is op 1600m hoogte gemiddeld de neerslag regen of sneeuw?

In Tartiflette We Trust

@PW123 dat is niet te zeggen. De sneeuwgrens is extreem variabel maar wel stijgende.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel Bedankt!

In Tartiflette We Trust

In Grossarl is het al een paar dagen geleden gestopt met sneeuwen, hoe komt dit?

Mijn vriendin was vandaag skiën op de Stubaier, rond 1330 moest iedereen de berg af waarna ze met skibus vast kwam te zitten vanwege lawines over de weg zoals al genoemd in het liveblog. Uiteindelijk moest iedereen omkeren en zijn ze bij een hotel langs de weg gedropt (kamers a €400) en was onduidelijk of er genoeg kamers waren. Ze is met een kleiner groepje met de gondel naar boven gebracht en ze overnachten nu op 3200 meter in het restaurant. Er zijn daar bedden aanwezig die normaal voor personeel zijn. Ook personeel zit overigens vast. Ze hebben het blijkbaar niet zien aankomen.

*bericht bewerkt door mrnn op 17 nov 2019 18:44

@mrnn wat een verhaal. Ik ben er gisteren vertrokken maar dit is nog een paar graadjes erger.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

In Pinzgau en Pongau is er ook veel wateroverlast en murenabgangen. Zelfs Zell am See centrum is deels afgeloten http://www.salzburg24.at Bruck, Raures Taxenbach Maria Alm, bij ons is de weg Lend Dienten ook afgeloten :( geen idee hoe het daar is nu. de B311 Schwarzach Lend is ook geen doorgang mogelijk

Dienten Die Alte schule

Ja gisteren en eergisteren was hij natuurlijk al dicht, toen hebben ze elders geskied. Vandaag toch Stubaier maar flinke pech. Intussen blijven ze mensen naar boven brengen met de gondel. Groepje van mijn vriendin hebben dus bedden maar heel veel mensen slapen op de houten banken in het restaurant vannacht (op van die bonte kleedjes die vaak buiten op de banken liggen). Ze zouden morgen ochtend moeten uitchecken in Neustift maar dat gaat nog wel wat langer duren gok ik…

In Süd-Tirol valt een boom op een hoogspanningskabel…
https://www.facebook.com/lfvsuedtirol/videos/432379750783612…

Livigno, vrachtwagen worden ingezet om de sneeuw weg te krijgen

null

The older I get, the better I was

omg, dat filmpje van Val Martello…het zal maar op je afkomen…

Ik ben vanmorgen om 08.30 vertrokken uit Sölden…blijkbaar net op tijd!
Was wel al heel slecht, maar het ging gelukkig goed.
Ook gedeelte van fernpass was behoorlijke uitdaging
Ben inmiddels veilig thuis

null

Verkeerde land geboren....

Wat een heftige beelden zeg ! Hoop dat “iedereen” veilig is, blijft …en doet.

De nieuwe 3k k onnection bij de kitzsteinhorn gaat vandaag noodgedwongen vervroegd open. Door hevige modderstromen is de weg naar de gletsjer voor onbepaalde tijd afgesloten zodat dit de enige toegang is tot het gebied.

Born to Ride

Zo breekt een boom onder het gewicht van sneeuw: (geluid aan!)
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1015662582356779…

Bla, bla, bla.

In Bad Gastein zou de B167 afgesloten zijn wegens landverschuiving. Dit is de hoofdbaan in het dal daar.

Saas-Fee was vrijdag ook al ingesneeuwd, dus 2 keer in 3 dagen. Gisteren en vandaag hadden ze meer dan 24 uur nodig om de boel sneeuwvrij te maken! Dit is vergelijkbaar met die dump van nieuwjaarsvakantie 2 jaar geleden.
Nu komt lawine gevaar! 😕

You can’t buy happiness, but you can buy a lift pass!

null

Op teletekst staat dat er in Bad Gastein twee huizen zijn geraakt door een modderlawine… Heftige toestanden daar!

*bericht bewerkt door moderator op 18 nov 2019 18:47

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie