Nachtskiën, is het wat?

Lisanne op 30 december 2014· 10 reacties

Nachtskiën, je voelt je nog kleiner. Hier in Skiwelt
Nachtskiën, je voelt je nog kleiner. Hier in Skiwelt

Als ik aan nachtskiën denk, denk ik ook aan mijn vermoeide benen na een dag boarden. Hoewel ik het idee wel leuk vond, vond ik nog nooit de energie om ’s avonds nog de berg op te gaan. Maar op Corvatsch, bij St. Moritz, is iedere vrijdag de langste verlichte piste van Zwitserland geopend, dus wij trotseerden de kou.

Tot 02:00 uur
Niet alleen wat betreft meters is dit een lange piste, maar ook wat betreft openingstijden: van 19:00 tot 02:00 kun je hier skiën. Hoe langer je blijft, hoe rustiger het wordt. De geopende gondel en piste zijn omringt door de maanverlichte bergen, de sterren, de lichtjes van de dorpjes en het pikzwarte meer in het dal. Maar ook door de kou en de rust op de piste. Zoals een vriend het verwoordde: de ervaring is veel meer waard dan het skiën alleen.

null

Advies
Voordat we vertrokken, werden we door de huisgenoten van goedbedoeld advies voorzien. Natuurlijk dat we ons warm aan moesten kleden. Maar ook: pas op voor de dronken malloten op de berg. In beide dingen bleken ze gelijk te hebben. Halverwege de piste vind je de gezellig Hossa-bar, waar er (inderdaad) flink gehost wordt alvorens weer de ski’s onder te binden. Ieder bedenkt voor zichzelf met hoeveel alcohol het nog verantwoord is om te skiën – maar wij hebben verschillende malloten voorbij zien vliegen.

Rode wangen
Na afscheid genomen te hebben van de dansvloer, zijn wij ook nog twee keer naar boven gegaan. Tijdens de laatste rondjes had ik vuurrode wangen. Van de bar, van de tintelende kou, maar nog het meest van het fijne gevoel dat het skiën in de nacht me gaf. De bergen leken groter dan overdag, de lift en pistes kleiner. Meer dan ik overdag vaak ben, was ik deze nacht onder de indruk van het prachtige landschap. Al met al kan ik je aanraden die vermoeide benen eens te negeren en het mee te maken!

Lisanne
gaat deze winter haar droom achterna, een winter in de sneeuw! Ze houdt ons op de hoogte vanuit Sankt Moritz.

Plaats een reactie

In Les Arcs hadden we ook de mogelijkheid om ’s avonds te skieen. Maar ik had een beetje hetzelfde gevoel. Na een hele dag kilometers maken had ik ’s avonds niet zo heel veel zin meer om voor of na het eten nog een paar afdalingen te maken.

Daar kwam nog bij dat het heel koud was en behoorlijk waaide. En ook de verlichte piste was niet de meest uitdagende. Als ik vanavond na het werk onder dezelfde omstandigheden zou kunnen skien zou ik staan te trappelen om te gaan, maar na een dag door Paradiski toeren hebben we ervoor gekozen om in een warm restaurant tartiflette te gaan eten en de volgende ochtend de eerste lift weer naar boven te nemen.

Paar keer gedaan in Saalbach- Hinterglemm en Kaltenbach een aparte ervaring dat wel,maar slechte pistes tussen door gebeurd er niets meer aan vooral in Kaltenbach, hier is het tevens een gedeelte van de dal afdaling dus niet veel meer van over s,avonds . Saalbach-Hinterglemm is leuker maar na een paar afdalingen geloofde wij het wel. Voor mij hoeft het niet meer.

In serfaus een paar s avonds geskied, voordeel daar is misschien dat je in een gondel omhoog gaat dus dat scheelt kwa koude behoorlijk. Piste is dan opnieuw geprepareerd en ik vond het geweldig skiën. Heerlijk en niet te druk, soms de piste voor jezelf.

In Serfaus is het 's avonds goed te doen als je wat vroeger op de avond komt. Wij deden het in combi met de skishow 's avonds en hoe later op de avond hoe langer de rij werd bij de gondel. Op de piste merkte je hier gelukkig niks van.
In Finland ook in het donker naar beneden gekomen maar daar was het om 4 uur 's middags al donker en waren de pistes elke avond open tot 10 uur.

Zie het trouwens niet zitten om op vrijdag tot 2 uur 's nachts op de piste te staan als zaterdag de wisseldag is. Leuk als je er 2 weken bent of voor de lokals maar voor de gewone recreant heb je hier weinig aan.

Übung macht den meister!!!

Eerste foto is in Söll, daar wil ik ook nog een keer heen om te gaan boarden in de avond, helaas is dat wel steeds aan de andere kant van de berg… Ik ben één keer geweest in Westendorf, twee jaar terug, om te nachtboarden. Het was wel leuk, alleen de piste was wat kort. Het is in ieder geval wel een enorm leuke ervaring! Een echte aanrader.

Carnas on Tour

ik vind het altijd wel wat hebben om Gerry’s Inn of de Schwarzalder uit te rollen en nog ff de piste te pakken :) Maar 1x per week is zat.

Ik heb het ook wel eens gedaan in solden is echt mooi ja

In Solden heb ik het meerdere keren gedaan. Afdaling van Gaislachkogl vanaf het middenstation. In het algemeen goede skiërs die lekker hard naar beneden gaan. Apart sfeertje en mooi uitzicht over verlicht dorp. Daarnaast feest bij middenstation. Helaas geen skishow meer op de afdaling nummer 3 sinds afgelopen jaar. 1 keer per week is wel voldoende.

Heb het eens gedaan in Harrachov, was op zich wel leuk, alleen jammer dat ik de hele tijd uit de sleeplift pleurde

Gang is alles

Ik deed dat vooral toen ik wat jonger was en de honger om te skiën na een vermoeiende dag nog niet was afgenomen. Is wel al menig jaren geleden. Ik heb nachtskiën enkele keren gedaan in Folgarida en Schladming-Rohrmoos. De pistes waren altijd nog eens extra bewerkt en de omstandigheden waren telkens zeer goed: koud, zeer goede sneeuw, weinig volk op de piste. Alleen skiën onder kunstlicht was wel iets waar ik moest aan wennen. En niet alle plekken op de piste waren even duidelijk verlicht wat wel wat wennen was. En destijds (ik spreek over begin 2000) moest je wel bijbetalen: avondskiën zat niet in de skipas inbegrepen.
Misschien is het nu allemaal wel anders.

In elk geval, tegenwoordig ben ik blij als ik na het avondeten erin slaag om nog een stapje in de wereld te zetten of een boek te lezen. En in elk gasthof / garni vind je tegenwoordig wellness dus liever daar wat ontspannen dan nog eens een paar uurtjes 's avonds op de latten te staan.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie