BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Kun je veilig skiën buiten de piste?

Kun je veilig skiën buiten de piste?

gesponsord
Geplaatst op 2 december 2019

Kun je veilig skiën buiten de piste?
Kun je veilig skiën buiten de piste?

Als je met ‘veilig’ bedoelt ‘geen risico’, dan is het antwoord nee! Buiten de piste is er altijd een risico. Wel kun je ‘verstandig’ onderweg zijn buiten de piste en dan zijn de risico’s absoluut te overzien.

Sport versus risicosport

Om maar meteen met een stokpaardje in huis te vallen: skiën op de piste kun je beschouwen als ‘sport’ en is als zodanig vergelijkbaar met hockey, voetbal of tennis. Zodra je de piste verlaat beoefen je een risicosport vergelijkbaar met mountainbiken in de bergen, scubadiving of alpinisme. Geweldige sporten, maar je hebt er wel een minimum aan kennis en materiaal voor nodig. Het gekke is dat in de wintersport deze twee werelden naadloos in elkaar overgaan. Zo ben je nog op de piste en een paar bochten verder sta je aan de andere kant van het pistepaaltje in de off-piste. Maak die keuze wel altijd bewust.

Skiroutes

Wil je in de diepe sneeuw afdalen zonder je zorgen te hoeven maken over lawines, zoek dan een skiroute in het skigebied. De pistedienst beveiligt skiroutes wel tegen lawines, maar er komt nooit een pistebully en na een sneeuwbui vind je er dus heerlijke sneeuw! Skiroutes worden meestal gemarkeerd met één paal in het midden van de route in tegenstelling tot de pistes die aan beide zijden van palen zijn voorzien. Je moet binnen een straal van ongeveer 20 meter rondom deze paaltjes blijven. Als de pistedienst een piste of skiroute sluit, dan is dat overigens vaak vanwege lawinegevaar.

Als je meer wilt weten over lawines of met een lawinepieper wilt zoeken, dan kun je bijvoorbeeld terecht op de Safety-avond van Outdoor XL. Daar kun je ook verschillende lawinepiepers en airbags uitproberen.