De maand november stond in het teken van extreme sneeuwval in de Zuidalpen en de Stubaier Gletscher in Oostenrijk profiteerde hier volop van mee. Eind november lag hier ongeveer 3 meter sneeuw, een sneeuwhoogte die sinds het begin van de metingen in 1994 niet eerder was gemeten in deze tijd van het jaar. De keerzijde van al die sneeuwval was groot lawinegevaar!

Volgen van kritische lawinesituatie

Rondom een van de grote dumps was ik toevallig in het Stubaital voor de Wettergipfel, een bijeenkomst van weerpresentatoren, waar we de ontwikkelingen uit eerste hand konden volgen. Door een föhnstorm, als voorbode van een grote dump, konden we met de camera op een gegeven moment niet meer de berg op. Hoe anticipeert een skigebied eigenlijk op dit soort weersverslechteringen? We spraken hierover enkele professionals van de Bergbahnen en zagen de uitwerking van een grote dump in de nacht die volgde.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Interessant! Je komt op mooie plekken zo!

Mooi te zien wat voor een expertise er schuilgaat achter dit soort beslissingen in een skigebied.

Gaaf om te zien wat er allemaal achter de schermen plaatsvindt. Weet je ook waarom een skipas x EURO kost.

Piste riderrrrr
Click. Click. Peace

@Rogier ik zit net het artikel in het laatste magazine te lezen. Ik begrijp het wel, we worden als wintersporter van alle gemakken voorzien. En dat kost geld :-). Is iets meer omvattender dan een zwembad op temperatuur houden en zorgen dat er genoeg parasols en ligbedden staan. Wintersport is gewoon prijzig.

Piste riderrrrr

Heel interessant. Gelukkig dat er een heleboel mensen met onze veiligheid bezig zijn. Onbegrijpelijk dat er dan een heleboel mensen boos zijn als (een gedeelte van) de liften gesloten zijn. Teleurstelling oké, maar ik heb af en toe opmerkingen gehoord, man man man.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Inderdaad. Je mag er vanuit gaan dat de liftbedrijven het liefste zo lang mogelijk alles open houden. Dichtgaan kost hen ook een smak geld. Als er dan afgesloten wordt, dan weet je dat het risico gewoon echt te groot is.
Een mooi kijkje achter de schermen Roel! Ik heb al meer dan eens in een lift gezeten en me afgevraagd wat er nou allemaal bij komt kijken om een skigebied te laten draaien.

Gisteren kreeg ik plots een notificatie van Ischgl / Smanaun dat er om 16u30 een bus ging ingelegd worden tussen Ischgl en Samnaun. (ik heb de app geïnstalleerd, maar ben helaas nog in België). Na controle bleken quasi alle liften in Ischgl gesloten te zijn, terwijl het merendeel in Samnaun wel nog open was.
Op sommige webcams kan je zien dat er een stevige wind staat. (70 km/u op de Palinkopf)
Zou het kunnen dat er in de 2 landen verschillende veiligheidsregels gelden?

Deze morgen waren er een paar liften open in Ischgl, en amper een paar gesloten in Samnaun. De verbinding tussen de 2 was wel gesloten. Ze zullen vandaag dus geen bus moeten inleggen.

Ik vind het knap dat ze de moeite doen om een noodbus te voorzien : het is makkelijk anderhalf tot 2 uur rijden tussen de 2 dorpen…

Zeker interessant! Leuke interviews, ik zie graag meer Video’s met dit soort “behind the scenes” thema’s!

goed filmpje en duidelijk ook dat je altijd de waarschuwingen van een skigebied moet opvolgen, want als het te gevaarlijk is gooien ze de boel gewoon dicht. En terecht! Het personeel in de bergen heeft meer dan genoeg ervaring met de weersomstandigheden daar. Deze kosten zitten uiteraard ook in de skipas inbegrepen.

Ook interessant over hoe föhn werkt etc. Het weer in de bergen veranderd vaak razendsnel. Veel toeristen hebben er vaak geen idee van, met risico voor eigen veiligheid…Voor je het weet kun je opeens in een onweer zitten ook bv…

*bericht bewerkt door C46 op 24 dec 2019 11:00

Zeker interessant! Leuke interviews, ik zie graag meer Video’s met dit soort “behind the scenes” thema’s!

Auke83 op 23 dec 2019 22:44

@Auke83 dit willen we inderdaad vaker gaan doen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie