Skigebied Bad Sachsa in Harz dicht door gevaarlijke kever

Roel op 16 december 2019· 14 reacties

Het skigebiedje op de Ravensberg bij Bad Sachsa (Harz)
Het skigebiedje op de Ravensberg bij Bad Sachsa (Harz)

Het skigebied Ravensberg Bad Sachsa blijft deze winter gesloten. Dat heeft niks met conflicten of financiële problemen te maken, maar is het gevolg van een beestje, de schorskever. Deze kever, die leeft van bomen en in Duitsland al vele hectares bos heeft verwoest, heeft nu dit skigebiedje in de Harz bereikt. Omdat men tijdens de rooiwerkzaamheden de veiligheid niet kan garanderen heeft het skigebied besloten om deze winter niet te openen.

Niet veilig

Ravensberg Bad Sachsa is een skigebied met zo’n 3 kilometer aan pistes en ligt in de Duitse Harz, een middelgebergte ten oosten van het Sauerland. Op de website van het gebied wordt uit de doeken gedaan wat het probleem precies is.
De Borkenkäfer zoals ze hem in Duitsland noemen, veroorzaakt op dit moment grote schade aan de bossen rondom het stadje. Veel bomen zijn dood of ziek en om te voorkomen dat het beestje gezonde bomen aantast worden dode/zieke exemplaren massaal gekapt en afgevoerd uit het bos. Om die reden kan men de veiligheid in en rond het skigebied niet garanderen. Bovendien heeft men alle oppervlaktes nodig om het hout te kunnen opslaan, waaronder de parkeerplaats bij het skigebied. Men heeft dus besloten het skigebied deze winter niet te openen.

null

null

Kever groot probleem in Duitsland

De kever vormt al jaren een groot probleem in Midden-Europa. De schorskever is een bruine of zwarte kever die zich in de bast van de boom nestelt. De larven boren hele gangenstelsels door de boom en leven van de sapstroom. Hierdoor wordt de vochtvoorziening geblokkeerd totdat de boom sterft. Daarna zoekt de kever een volgende levende boom. Niet alleen in de Harz speelt dit probleem. Ook delen van het Bayerischer Wald, het Thüringer Wald en delen van Tsjechië zijn ernstig aangetast. Gebieden waar veel naaldbomen groeien en de afgelopen twee zomers bovendien getroffen zijn door droogte waardoor de bossen verzwakt zijn. Dezelfde kever zorgde na de zware storm ‘Vaia’ vorig jaar ook voor bezorgdheid in de Dolomieten, waar de vele omgewaaide bomen een broednest voor de kever dreigden te worden.

Uitwijkmogelijkheden

Langlaufen en rodelen is in Bad Sachsa wel gewoon mogelijk. De ruimen van bomen rondom de rodelbaan en langlaufloipes is al gebeurd, dus enige vorm van winters vertier is toch mogelijk. Prettig voor alle vakantiegangers want ondanks dat het zo klein is, geniet Bad Sachsa toch enige bekendheid onder Nederlanders. Hier ligt namelijk het vakantiepark Landal Salztal Paradies. Op hun website wordt voor de skimogelijkheden nu verwezen naar de Wurmberg bij Braunlage. Andere alternatieve skigebieden in de Harz zijn de Matthias-Schmidt-Berg en de Sonnenberg bij Sankt Andreasberg. Al deze gebieden liggen op ongeveer een half uurtje rijden van Bad Sachsa.

Foto’s: Ski- und Sportzentrum Ravensberg

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Misschien dat het in Europa eens tijd wordt dat ze eens gaan kijken naar Canada en Amerika hoe ze daar zulke problemen aanpakken. Strenge verboden op het transporteren van hout zonder vergunning over grotere afstand. Daarnaast ook het verbod om veel verse levensmiddelen de grens mee over te nemen etc. Dit alles om ziektes en plagen te voorkomen.

Born to Ride

Ik ben zelf afgelopen zomervakantie in de harz geweest. En wat die kever daar aanricht is echt heel apart. Het ene moment loop je nog door compleet groen bossen en het andere moment door een soort van weggevaagd nuclear wasteland.

Zaten zelf bij braunlage, is een mooi dorpje met volgens mij best lange pistes, zo zagen ze er tenminste uit vanaf de lift.

vaak bun ie te bang

Politiek incorrect: Maar als er bomen gekapt/ opgeruimd moeten worden, biedt dit dan plaats voor extra piste-kilometers?

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

@Veenhoorn: Helaas, de Groenen doen in de Harz bijzonder moeilijk over werkelijk alles. Alles voor het behoud van het bos, terwijl de boktor gewoon hele bossen opvreet. Zo wil men tussen Braunlage en Schierke een gondel met piste aanleggen, net langs het nationaal park op. Dit zou bijzonder goed zijn voor het toch wel zieltogende mooie dorpje Schierke. Daar waar dat in Winterberg in een zomer geregeld is, zijn ze er daar 10 jaar over bezig. Je kunt het communisme wel afschaffen, de communisten ben je daarmee echter niet kwijt.

*bericht bewerkt door Robert7 op 16 dec 2019 11:52

Iemand verstand van bosbeheer? Hoe komt het dat dit beestje zo’n plaag is geworden?

Geen bosbeheer, maar warme en droge zomers hebben de bossen daar verzwakt. Daardoor heeft die kever z’n kans gegrepen. Nationalpark Harz ziet er echt niet uit, een grote dorre dode zooi.

Daarnaast heeft Europa er het handje van veel te laat en te zwak in te grijpen bij zulke plagen. De milieugroeperingen komen eerst in actie tegen de bomenkap waardoor het desastreuse vertraging oploopt. Daarnaast wordt er dus veel te weinig gedaan om verspreiding te voorkomen door geen verboden in te stellen op het transporteren van hout e.d.

Born to Ride

Iemand verstand van bosbeheer? Hoe komt het dat dit beestje zo’n plaag is geworden?

MiVe op 16 dec 2019 14:22

Niet veel verstand van bosbouw @MiVe maar het grootste euvel is dat in de Harz alle gevallen bomen blijven liggen. Nu is er een behoorlijk orkaan in 2017 over getrokken waarbij enorm veel bomen zijn gesneuveld. wat een ideaal broedplaats is voor de kever. Toevallig was dit weekend er een reportage over op de ZDF ik weet niet hoe je duits is maar ik doe de link erbij.
https://www.zdf.de/dokumentation/zdf-reportage/zwischen-baum…

Dank @ruudsan, daar ga ik vanavond even voor zitten

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Monoculturen (plantage met 1 soort boom) zorgt er ook voor dat de bossen voor deze ziektes veel vatbaarder zijn. Ook bij ons in de Ardennen.
Interessante documentaire is le temps des forêts. Ik heb enkel een klein stukje gevonden op YouTube die deels ook de ziekte uitlegt. Oa Geen enkele vogel te zien… Dus ook niemand die de kever zal opeten…

https://youtu.be/2zl2pcLmAdA

Door de zeer droge zomer van 2018 heeft die kever genadeloos toe kunnen slaan. Door de klimaatverandering zullen er nog veel meer droge en hete zomers komen. Behalve naaldbomen zullen ook beuken en eiken het niet overleven. Al die enorme naaldwouden in Duitsland moeten in de komende 100 jaar vervangen worden door loofbos. In de Duitse stadsparken worden al geen beuken en eiken meer aangeplant want die gaan het veranderende klimaat toch niet overleven. In de stadsparken van Frankfurt am Main zijn door de droogte en hitte 40% van de bomen dood gegaan. Dramatisch. Ze zoeken daar naar bomen die beter tegen langdurige droogte en hitte kunnen. Ze experimenteren nu ook met boomsoorten uit Japan en Canada. De klimaatverandering wordt nu echt zichtbaar, dit bericht is er een voorbeeld van. En ga in de zomer maar eens een weekje wandelen in Duitsland. Het lijkt wel herfst met al die bruine bomen. Akelig. Of een paar dagen skieën tussen de dode bomen in Winterberg. Niet leuk.

*bericht bewerkt door MaartenAmsterdam op 17 dec 2019 05:29

Leuk hoor die open grenzen ;-)

Tja, de bossen in de Harz en elders in Duitsland zijn veelal in privéhanden. Dat vertraagt de preventieve kap omdat veel eigenaren ook afhankelijk zijn van de houtprijs die als gevolg van het aanbod in elkaar is gedonderd.
Maar de fout zat al paar generaties terug van eigenaren die hun land hebben volgeplant met dennen en sparren. Daar viel het meest op te verdienen (snel groeiend, dikke stammen). Dat die monocultuur aan bomen enorm risicovol is voor epidemieën (doordat ze lastig begaanbaar zijn voor veel soorten fauna) komt nu naar boven.
Hierboven wordt de klimaatverandering (weer eens) als schuldige aangetoond. Maar het is vooral om de zeer stormgevoelige plekken (de Harz ligt in een laagland omgeving met grote dominantie van het gebergte) waar de kever in opmars is. De harde storm van januari 2018 (waardoor bij ons ook alle schuttingen waren omgewaaid) in combinatie met de droge zomer is de aanleiding geweest op die plekken. De monocultuur en het veel te vol planten van gebieden vervolgens de oorzaak.
Iemand die te weinig vitamines binnen krijgt is ook extra vatbaar voor de griep, om maar even een metafoor te gebruiken.

Tijd dat de grondeigenaren wat gaan doen aan de diversiteit en dichtheid van hun bossen.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

Dankjewel @Thomas @MaartenAmsterdam @derjean @ruudsan voor de info.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie