Wakkerschudden: Hoog lawine gevaar

Rogier op 08 januari 2015· 12 reacties

Hoog lawine gevaar
Hoog lawine gevaar

Ondertussen is het wel duidelijk bij veel wintersporters dat er in de Alpen een hoog lawinegevaar is. Veel mensen weten van het lawine gevaar, zelfs de mensen die onder de lawine komen zullen ongetwijfeld gehoord hebben van het gevaar. Maar er is een groot verschil tussen iets weten, en er naar handelen. Maar lawines zijn niet iets om luchtig over te doen. Veel mensen blijven toch altijd denken, dit gebeurt mij niet. En zo’n vaart zal het niet lopen. Even wakkerschudden!

Een meter naast de piste
We blijven het herhalen, maar een meter naast de piste is al off-piste. Echt waar! Een kleine helling tussen of boven de pistes kan al levensgevaarlijk zijn. Een aantal lawine ongelukken deze weken waren op steenworp afstand van de pistes. Buiten het feit dat het gevaarlijk is voor jezelf kun je ook mensen op de piste in gevaar brengen door het skiën van off-piste hellingen boven pistes.

Stormachtige wind heeft veel hellingen op scherp gezet
Stormachtige wind heeft veel hellingen op scherp gezet

Tussen pistes is ook off-piste
Tussen pistes is het ook gewoon off-piste. In de Alpen bestaat er niet zoiets als veilige off-piste. Hooguit ongeprepareerde maar geopende pistes en geopende skiroutes, kunnen ongespoorde en veilige poeder bieden, maar dat is niet off-piste. Alles wat hier naast zit is off-piste en dat is deze winter nog gevaarlijker dan normaal.

Kleine hellingen zijn ook gevaarlijk
Kleine hellingen van maar een paar meter hoog zijn al levensgevaarlijk. Reken maar eens uit, 10 bij 10 meter en dat vijftig centimeter dik, als je dat over je heen krijgt als lawine heb je al een flink pak sneeuw op je liggen. Ook korte en kleine hellingen zijn gevaarlijk. Ik ken verhalen van dodelijke lawines in hellingen waar je amper een bocht op kunt draaien. Er is dus geen minimale maat voordat lawine gevaarlijk zijn.

Sporen zijn geen garantie voor veiligheid
Reeds geskiede hellingen zijn in geen enkel opzicht een garantie voor veiligheid. Oude sporen geven geen enkele vermindering van risico. Lawines kunnen pas bij de 50 e passage loskomen. Ook kan de samenhang van en helling veranderen door o.a. temperatuur en wind. Dus ga nooit van anderen uit? Vertrouw jij je leven toe aan onbekenden?

Pas op voor lawines!
Pas op voor lawines!

Je kent de helling?
Je hebt deze helling al zo vaak geskied? En nog nooit iets gevaarlijks gezien? Dit is een hele gevaarlijke, want lawines houden hier namelijk geen rekening mee. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Je hebt de helling al wel eens in vergelijkbare condities geskied? Ook dat is geen enkele garantie. Want gevaarlijke hellingen komen (gelukkig) vaker niet naar beneden dan wel. Dus als iets een keer goed is gegaan wil dat niet zeggen dat het een goede keuze was om die helling te skiën. Er zijn ook mensen die zonder ongelukken al lopend een snelweg zijn overgestoken, maar om dan meteen te zeggen dat dat veilig is…

Sneeuwdek is zeer onstabiel
Momenteel is het sneeuwdek in de Alpen zeer onstabiel. Ook (juist) waar weinig sneeuw ligt zijn de condities extreem gespannen. Ook zijn op veel plaatsen de off-piste condities verre van goed, dus waarom zou je daar überhaupt het lot willen tarten. Blijf weg uit steile hellingen, blijf weg uit dehellingen die in de lawinebulletins als gevaarlijk worden beschreven, en wees (nog) voorzichtiger.

Laat je niet verleiden, voor je het weet is het te laat...
Laat je niet verleiden, voor je het weet is het te laat...

Kan het goedkomen met het sneeuwdek?
Ja, het sneeuwdek kan stabieler worden, alhoewel op verschillende plaatsen de zwakke sneeuwlagen wel behoorlijk gevaarlijk zijn, en ik ben zelf erg bang dat in sommige delen van de Alpen het hele seizoen gespannen zal blijven. Kortom, er moet zeker verandering in het weer en in de sneeuwval komen. Hou in ieder geval uitermate goed het lawinebericht in de gaten als je off-piste wilt. En onthoudt teruggaan/de afdaling niet doen is echt altijd een goede keuze!

Gids
Wij raden aan aan iedereen die off-piste wilt om met een professional op stap te gaan. Deze kennen de risico’s als geen ander en kunnen je zo veilig mogelijk door off-piste terrein voeren. Wil je zelf meer kennis op doen volg dan een goede cursus. Voor de theorie kun je hier terecht.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

@Rogier +10 Dit kan niet vaak genoeg worden verteld.

En inderdaad, mocht je offpiste willen gaan zorg er dan voor dat je de minimaal vereiste materialen (pieper, schep, sonde) bij je hebt. De benodigde kennis en kunde hebt. En niet alleen op pad gaat, maar met maatjes die ook in het bezit zijn van de eerste 2 dingen.

Oh ja, ‘materiaal’ is prima, maar ‘kennis’ is beter

When life gets too complicated.... SKI

@Rogier: ook op de piste kan het op dit moment zeer gevaarlijk zijn…

Kijk maar eens naar de foto’s van de lawine waar de twee Amerikaanse prof’s in zijn omgekomen in Sölden:

http://unofficialnetworks.com/2015/01/details-emerge-around-…

De lawine eindigde onderaan in de vallei, waar (als ik het goed zie) de blauwe 30 van de gletsjer richting het dal loopt!

If you snooze, you loose!

@Jeff Daarom zeg ik ook: “Buiten het feit dat het gevaarlijk is voor jezelf kun je ook mensen op de piste in gevaar brengen door het skiën van off-piste hellingen boven pistes.”

Nog een extra reden om niet boven pistes off-piste te skiën…

Click. Click. Peace

@Rogier. Excuus! Ik zag het ook (nadat ik al gepost had) en helaas kun je hier niets editten…

Helaas hebben de twee profs je blog niet gelezen en toegepast…Ik hoop ook dat we dit in de toekomst niet meer onder de aandacht van iedereen hoeven te brengen; dat het er zo ingeramd zit…

If you snooze, you loose!

Misschien goed om dit verhaal ook even te lezen / bekijken van 1 van de wepowderaars:

http://wepowder.nl/weblog/5648/Zet-je-ego-opzij

Is wel niet vlak naast de piste, maar bottomline is dat de stoke nooit de overhand mag krijgen bij het afwegen.

When life gets too complicated.... SKI

@Alex Bedankt voor het delen van deze link. En inderdaad iedereen lezen. Ook mensen die wel weten wat de gevaren zijn maken soms stomme (en onnodige) fouten. Ik ben daar zelf ook wel eens schuldig aan geweest, leer van je eigen fouten. En nog beter leer van de fouten van anderen.

Click. Click. Peace

Dit soort artikelen geeft weer eens goed aan dat een verkeerd ingeschatte situatie, hoe onschuldig deze ook in eerste instantie lijkt, grote gevolgen kan hebben. Het advies is altijd; “Vooral niet doen!”

Het is als vloeken in de kerk, maar tóch denk ik dat iedereen zijn eerste lijnen in maagdelijke poeder gezet heeft zonder ‘drie-eenheid’ en/of professionele begeleiding. Al is het een keer de verkeerde kant langs een paaltje, of een hoekje afsteken op een blauwe piste; het is bijna noodzakelijk om het virus op te pakken.

Omdat sommige ‘pubers’ best inzien dat je niet op elke cm buiten de piste direct onder een lawine bedolven wordt, creëren ze een grijs gebied. Vooral dicht bij de piste blijven lijkt het devies.

Regelmatig zie je dan ook ‘pubers’ bijvoorbeeld op randjes boven pistes skiën/boarden. Dat is nou juíst een plek waar er, zoals terecht in het artikel beschreven, veel gevaar schuilt voor jezelf en (misschien belangrijker) voor anderen!

Veel zullen er de vingers niet aan willen branden, maar het zou in ieders voordeel zijn als er toch een heel klein grijs gebiedje geschetst kan worden voor de enkele waaghals, die (helaas) voor de 20e keer de schouders ophaalt na het lezen van zo’n artikel. Hopelijk opent dit stukje weer een paar ogen.

Iemand?! :P

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Zojuist dit topic gelezen en uiteindelijk ook de wepowderacadamy module 1 bewust doorgelezen.
De kleine test gemaakt met 8/10 als resultaat, maar dat is nog maar basis kennis…
De resterende modules lijken me erg interessant!
@Jeff
Diezelfde plek waar die 2 Amerikaanse omgekomen zijn, heb ik ook tweemaal een afdaling gemaakt…
Zelfde had mij toen kunnen overkomen! Wordt je toch een stuk bewuster van.

http://www.abc-of-snowboarding.com/snowboardingsafety.asp…
Bovenstaande link kan wellicht ook je kennis vergroten, vooral het Avalanche Awareness kopje.

Het blijven herhalen van deze artikelen en informatie is nooit verkeerd.

Ik heb vroeger meerdere offpiste afdalingen gemaakt zonder bewust te zijn van de gevaren. Dit soort artikelen helpen hier goed bij dat het toch verstandig is om de kennis te verbeteren en vooral om met een lokale gids op pad te gaan.
Helaas blijven er nog teveel mensen onwetend over de gevaren…

Ik ben erg geschrokken van de lawine in Solden waarbij de 2 Amerikaanse sporters zijn om gekomen .Ik ben in de kerst periode bijna dagelijks over de onderliggende piste gekomen ,en met mij zeer velen anderen.je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren. Zie foto genomen door mijn vrouw vanaf de gletcher weg ook ik ski hier tussen. Ik wil niemand zijn plezier in offpiste skiën af nemen maar zou het niet verboden moeten worden boven zulke drukke pistes ?

null

De piste in Solden (gletsjerstrasse) was op het bewuste moment uit voorzorg al afgesloten vanwege, je raad het al, lawinegevaar van bovengelegen hellingen. Die stonden dus al redelijk op scherp zou je kunnen zeggen. Deze hellingen vanaf de Gaislach zijn ook best pittig met stukken van 35/40 graden. Een freerider met kennis weet dan dat je deze helling bij de betreffende lawine stufe zou moeten vermijden. Genoeg indicatoren om een rationele beslissing te kunnen nemen. Een ‘onwetende toerist’ doet dat zeer waarschijnlijk niet…die ziet een mooie poeder helling met jaloersmakende fan-tas-tische poeder sneeuw…

Als je off piste boven een officiële piste staat moet je je beseffen dat je anderen in gevaar kan brengen en dat jij daarvoor verantwoordelijk bent. Verbieden heeft geen zin, voorlichten en kennis bij brengen wel … Imho…

Skiiiiiiiiiii heil!

Edkadett Blij met je reactie om te lezen dat de piste gelukkig al was afgesloten, En bij nader inzien is het inderdaad beter om voorlichting en kennis bij te brengen, beginnen bij de bron

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie