Eerst Frankrijk, daarna Italië?

Roel op 12 januari 2015· 32 reacties

Zo is het lekker wakker worden in Filzmoos (1057m)
Zo is het lekker wakker worden in Filzmoos (1057m)

Heerlijk zo’n ochtend, Oostenrijk (hierboven Filzmoos) is weer helemaal opgefrist. De laatste sneeuwwolken verdwijnen uit Oostenrijk, nu kunnen we onze ogen gaan richten op nieuwe sneeuwval die vanaf woensdag gaat vallen. Eerst hoofdzakelijk in de Franse Alpen maar vooral vrijdag kan die overslaan op de Zuidalpen. Dan raken ze ook in Italië mogelijk verlost van die vermaledijde groene hellingen.

Eerst zacht
Voor het zo ver is moeten we nog door een paar boterzachte dagen heen. Vandaag al in de Westalpen en dinsdag in het hele Alpengebied. Hou rekening met een vorstgrens op ongeveer 2700 meter en een föhnwindje in de Noordalpen.

Genuadepressie
Alsof de natuur weer terugschakelt en we voortborduren op het te warme en sneeuwarme weerscenario van de afgelopen maand. Maar schijn bedriegt, de westcirculatie loopt tegen het midden van de week als een geoliede machine. Woensdag valt de eerste sneeuw in de Franse Alpen en trekt daarna in verzwakte vorm door naar de rest van de Alpen. De sneeuwgrens daalt naar zo’n 1000m.

Komt Val Gardena vrijdag van dit sneeuwloze beeld af?
Komt Val Gardena vrijdag van dit sneeuwloze beeld af?

Een actievere storing staat vrijdag op het programma. Het begint dan in de Westalpen intensiever te sneeuwen. Zoals het er nu naar uitziet ontwikkelt zich boven Noord-Italië vervolgens een aparte storing, die in de Italiaanse Alpen maar ook het zuiden van Zwitserland en Oostenrijk voor sneeuw gaat zorgen. De meesten van jullie zullen hem wel kennen, de Genuadepressie. Een systeem waar het hart van de Italiëganger sneller van gaat kloppen. Hoeveelheden zijn nog lastig in te schatten, daarover snel meer.

Oostenrijk het minst?
De dagen daarna blijven storingen regelmatig voor sneeuw zorgen in de Alpen. Een omvangrijke depressie blijft komend weekend stationair liggen voor de kust van Noorwegen, waarmee diverse randstoringen de Alpen passeren.

Wat verse sneeuw doet de condities in Hochzillertal goed, via Sneeuwhoogte+
Wat verse sneeuw doet de condities in Hochzillertal goed, via Sneeuwhoogte+

Ik moet erbij zeggen de meeste sneeuw hou ik voor de Franse en Zwitserse Alpen in de peiling bij een sneeuwgrens die vanaf vrijdag in de dalen ligt. Omdat Oostenrijk bij een westenwind achter de vele Zwitserse bergen in de luwte ligt verwacht ik daar duidelijk minder sneeuw (10-20cm totaal). De Arlberg zou door zijn westelijke ligging wellicht de positieve uitzondering kunnen vormen.

Gelukkig geen hogedrukgebied
Tja en we kunnen klagen over de magere sneeuwhoeveelheid tot nu toe, maar een voordeel is dat er voorlopig geen krachtig hogedrukgebied boven Midden-Europa ligt. Zo’n systeem had de atmosfeer voor een paar weken op slot kunnen gooien en had ik minimaal een week vrij kunnen nemen. Heerlijk natuurlijk als er genoeg sneeuw ligt, maar op dit moment prefereer ik het sterk wisselvallige weer met af en toe een wat hogere sneeuwgrens. Ik ben er van overtuigd dat de pistes er zondag bijna overal een stuk beter bij liggen dan afgelopen week.

Gisteren sneeuwde het ook in Winterberg (D), via Sneeuwhoogte+
Gisteren sneeuwde het ook in Winterberg (D), via Sneeuwhoogte+

Sauerland
Er is ook goed nieuws voor Sauerland. Gisteren heeft het vele uren licht gesneeuwd. Ook al moeten ze er nu een paar dagen dooi en regen bij slikken, aan het eind van de week komt ook Sauerland op de Europese weerkaart aan de koele kant te liggen met sneeuwbuien.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Aankomend weekend naar Selva di Val Gardena voor een week winterplezier.
Met deze vooruitzichten moet het goed komen!

Geweldig nieuws en wat een geruststelling zeg. deze week zal zo veel goed doen dat alle gebieden hier van zullen profiteren met name Frankrijk! ook erg benieuwd naar de Genuadepressie. @Roel vrijdag rijden we naar PDS zullen sneeuwkettingen nodig zijn of kun je hier nog niet veel over zeggen? heb namelijk geen zin in een nachtje bivakkeren in een Franse sporthal oid ;-)

"respect the mountains"

hallo roel.
we gaan eind deze week na obergugl zit er nog sneeuw in deze week of weekend ? .

Ik denk dat dit goed nieuws voor zo’n 70% van de alpen op gebied van sneeuwval. Toch maar even in het oog houden wat dit gaat geven tegen zaterdag ivm route via Zwitserland richting La Plagne.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

hoi @stier check https://www.wintersport.nl/skigebieden/hochgurgl/weersverwac…

sneeuw komt eraan in overvloed !!!

"respect the mountains"

Super berichten voor diegene die volgende week een weekje gaan. Voor ons maakt het de keuze voor ons lang weekend niet makkelijker. Wij hebben niets geboekt en willen donderdag gaan rijden om vr/za/zo lekker te boarden en maandag weer terug te keren. Als ik de berichten moet geloven zou er van het boarden wel eens weinig terecht kunnen komen, er staat immers voor vrijdag en zaterdag volop sneeuw op het programma en ik kan niet echt goed uit de voeten in zware sneeuwval. Dan maar op zoek naar een gebied (maakt niet uit in welk land) waar het vrijdag flink dumpt en er zaterdag en zondag een zonnetje door heen kan komen. Iemand een goed advies?

hallo thyz
dank u voor de info

Door alleen al het woord Genuadepressie kan ik heel erg blij worden op zo’n maandagochtend.
Mijn vakantie staat gepland in val di fassa (1 dal voorbij val gardena van de foto hierboven), dus alleen maar goed nieuws als er sneeuw bij komt.

@michaelverhagen1: Omdat Oostenrijk bij een westenwind achter de vele Zwitserse bergen in de luwte ligt verwacht ik daar duidelijk minder sneeuw (10-20cm totaal).

dus Oostenrijk zou ik dan zeggen in jouw geval.

Eindelijk begon al pijn te krijgen van die sneeuw dans ;)

Seriously snow addicted family!

@weijers2011, wij een dorpje verder, dit was idd het nieuws waar we op zaten te wachten! :)

A programmer is a machine that turns code into coffee..

Dat zou wel heel goed uitkomen …
Vertrekken de 23e naar Gardena …

Rob

Hier nog mensen die naar Saint François Longchamps gaan? We gaan pas de 31e, maar zie het steeds somberder in. De dump van gister heeft 1cm in dal gegeven en 5 op de top. Met een totale sneeuwhoogtes van 5cm in het dal en 50 cm top, zijn de condities waardeloos. Meer dan de helft is gesloten. Tot aan donderdag kunnen we nog om boeken tegen 50% annuleringskosten. Wat moeten we doen. Kunne we de hoop nog hoog houden @Roel? Zal de dump van dit weekend genoeg zijn om het gebeid weer skibaar te maken?

@stier, niet schrikken van de minnetjes. Maar zoals de meeste lezers hier weten kan ik er niet aan beginnen voor ieder gebied een aparte verwachting te schrijven. Nu snap ik als je de weerinformatie op de gebiedspagina bekijkt dat je denkt “maar Oostenrijk zou toch minder sneeuw krijgen?”. Dat klopt, maar Obergurgl ligt op de Alpenhoofdkam en tegen Italië aan. Daar valt bij een Genuadepressie flink wat sneeuw. Pitztal, Stubaital en Kaunertal idem.

De details rondom de sneeuwval kunnen nog wat schuiven dus schrik niet als de hoeveelheden in jouw gebied nog veranderen. Morgen meer hierover.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ga zelf vrijdag weg, maar pas zondag skiën. Ik hoop op veel sneeuw (frankrijk, Valloire) maar ook weer niet dat we insneeuwen zoals een paar weken geleden het geval was voor veel mensen…

het is ook nooit goed :P

Geweldig om al die voorspellingen te lezen Roel, dit soort weer situaties moet toch wel een uitdaging zijn om te volgen/voorspellen.
Dit is voor een weerman toch 10 keer mooier dan weken achter elkaar blue sky en min 10 of niet ?

@Rogier en hierom was ik nou zo benieuwd naar het bericht van @Roel ; De Genuadepressie ;)

Seriously snow addicted family!

@Jeffrey. :-) Ik had alleen de titel anders gewild, namelijk, eerst Italië en dan frankrijk, want ik vertrek morgen voor 6 dagen naar Italië.

Click. Click. Peace

@Rogier Jij vertrekt tenminste ;) IK zit achter de pc :p zonder gekheid Sorry! Ik heb echt heel hard gedanst!

Seriously snow addicted family!

Kitzsteinhorn, Kaprun
meldt 50 cm Neuschnee op 2000 mtr…gisteren gevallen…☺

@R.L. kun je wel stellen. Tenzij ik zelf op vakantie in de Alpen zit, geef me dan maar een makkelijk hogedrukgebied :p

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Aangaande zillertalarena: Ik ben het overzicht helemaal kwijt… bergfex en wetter geven voor dit weekend vrij tm zo best veel sneeuw aan voor zillertal arena… maar dat zijn modellen en schuiven telkens op… wat verwacht men hier van komend weekend: lekker smeren of dekbedje aan???

@Roel kun je al iets zeggen over het weer op zaterdag voor de mensen die dan heen of terug rijden?

Wordt tijd dat de Dolomieten een portie sneeuw krijgen. In Corvara zijn nog een paar pistes/liften gesloten die juist voor beginners (die met ons meegaan) erg handig zijn.

@Roel Ik ben blij met al die verse sneeuw! Is er vanaf zondag ook ergens én een mooi pak sneeuw én een lekker zonnetje te krijgen? Maakt niet uit in welk land.

Positieve berichten!!! Zaterdag naar grand massif, hopen dat het verkeer meezit.

@Roel: ik woon in Spanje. Aankomende vrijdag vrij genomen om te gaan skien dit weekend. Valt er in de Pyreneeën ook sneeuw met de weststroming? En wat verwacht je van de sneeuwgrens. Of wat verder doorrijden naar de zuidwestalpen? Ik hoor het graag, en bedankt!

Is het niet zo, dat die genuadepressie de sneeuwval in noord oostenrijk tegenhoudt? Het zal toch niet weer gebeuren ( als half december, dat veel gebieden nog gesloten waren) dat we weer moeten annuleren, bij gebrek aan sneeuw.
Staat me iets van bij, dat die genuadepressie toen ook de oorzaak wat, voor al die groene pistes.

@Frank9, eigenlijk is het nog veel te vroeg om het over de timing van sneeuwval te hebben. Nu lijkt het meeste op zaterdagochtend gepasseerd te zijn maar dat kan nog goed schuiven.

En @Tiepmiep dat geldt eigenlijk ook voor jouw vraag, zon is meestal ‘eis’ nummer twee inderdaad :-) maar iets roepen over volgende week is nog echt te ver weg. Juist omdat het zo onbestendig is.
@freshpow, in de Pyreneeën valt vrijdag ook enige sneeuw en het is er koud genoeg. Daarna wordt het weer droog dus ik denk geen slechte condities.
@marie-louise, als de südstau er door dat Genualaag in komt loop je inderdaad kans dat het noorden van Oostenrijk weinig krijgt. Vooral als er als gevolg daarvan een föhn komt te staan. Ik denk dat dat op vrijdag wel meevalt en daar evengoed wat sneeuw gaat vallen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel, dankjewel voor je antwoord. We hebben gelukkig nog een paar weken, maar voor dec ben ik ook lang positief gebleven, maar helaas, dit hadden we in jaren niet meegemaakt. Toen ik je bericht vandaag las over die depressie, was mijn eerste reactie ‘’ nee, toch niet weer’’ Het zal dan de eerste keer worden in 35 jaar, dat de sneeuwval zo slecht wordt,maar blijf ook nu positief, en hoop dat er nog een mooie dump komt. Ik blijf je op de voet volgen ( niet letterlijk hoor):-):-):-):-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie