Vrijdag en zaterdag lokaal veel sneeuw

Roel op 13 januari 2015· 52 reacties

Prachtig weer in Val Thorens (F), via de app Sneeuwhoogte+
Prachtig weer in Val Thorens (F), via de app Sneeuwhoogte+

Het thermische gejojo gaat weer beginnen. De komende drie dagen is het eerst warm, koud, warm en vrijdag weer koud. Het goede nieuws is dat er op veel plaatsen sneeuw gaat vallen, en het vanaf vrijdag koud genoeg blijft. De hamvraag vandaag is, waar komt het zwaartepunt te liggen?

Waar het meeste?
Dat is maar hoe je het bekijkt. De eerste 5 tot 15cm zijn voor de noordelijke Franse Alpen, Zwitserland en Oostenrijk. Daar trekt morgen een koufront langs. Elders is het dan nog droog maar die gebieden azen op het volgende sneeuwmoment vrijdag dat grootschaliger uitpakt.

Saalbach-Hinterglemm (O) krijgt deze week ook nog wat sneeuw (Sneeuwhoogte+)
Saalbach-Hinterglemm (O) krijgt deze week ook nog wat sneeuw (Sneeuwhoogte+)

Vanuit Frankrijk nadert dan een randstoring die als eerste de Franse Alpen van sneeuw voorziet en vervolgens doortrekt naar het oosten. Met de vorming van een aparte lagedrukkern boven Noord-Italië verplaatst de meest intensieve sneeuwval zich naar de Zuidalpen. Frankrijk begint dus met een voorsprong, maar wordt op zaterdag waarschijnlijk ingehaald door enkele Italiaanse gebieden. Temeer omdat het Italiaanse lagedrukgebied blijft hangen en uitsneeuwt. Geweldig nieuws voor de geplaagde Zuidalpen. In totaal valt er tot en met het weekend op diverse plaatsen 50cm of meer. In Oostenrijk is het eerder 15 tot 30cm, met uitzondering van Osttirol, Karinthië en de gebieden langs de Alpenhoofdkam (tussen het Kaunertal en de Hintertuxer Gletscher). Daar valt duidelijk meer.

Blijft het koud?
Er is een maar, omdat vrijdag eerst de zachte lucht moet worden opgeruimd (donderdag ligt de nulgradengrens tussen 2300 en 2800 meter) begint het met regen, maar uiteindelijk zal de neerslag vanaf 1000m volledig overgaan in sneeuw. Een andere vraag is hoe lang het na vrijdag koud blijft. We hebben het dan eigenlijk al over de onbetrouwbare termijn dus details kan ik niet geven, maar de straalstroom lijkt vanaf het weekend een duidelijk zuidelijkere koers te kiezen. Dat is gunstig voor de kou die zich niet meer zo snel kan laten wegjagen. En omdat lagedrukgebieden in de buurt blijven kan het sneeuwdek zich stilaan gaan versterken.

Alpenglühen in de Zugspitze Arena, via de app Sneeuwhoogte+
Alpenglühen in de Zugspitze Arena, via de app Sneeuwhoogte+

Kortom langzaam maar zeker lijkt de winter het juk van een look-alike winter à la 2013-2014 van zich af te willen werpen. Ik moet zeggen dat trek ik een heel stuk beter :-).

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

De verwachte sneeuwval voor Flaine is opeens heel veel minder als ik bij het weerbericht per plaats kijk. Klopt dat? Ik dacht dat het er gunstig uitzag voor het Grand Massif.

hallo roel
obergurgl ligt dus aan de alpenhoofdkam en dus meer sneeuw voor deze streek ? .

Zon en sneeuw in Valtho 30 tot 7 februari… Ik teken ervoor :D

mmmm dacht toch echt dat de dansschoenen uit konden, maar nee. Valt toch tegen die verwachte sneeuwhoeveelheden voor de Franse Alpen. Waar zondag nog een ca 50tot60cm stond ingetekend moeten we het nu doen met een ca 20tot25cm. Nu maar hopen dat dit blijft staan.

"respect the mountains"

beduidend minder dan de voorspellingen van afgelopen dagen, jammer… in 24 uur de helft minder sneeuw voor frankrijk…

@ Roel,
Deze vraag zal bij velen leven:
De gehoopte 50cm in de Franse alpen (m.n. pds en MontBlanc regio) zal dus niet gaan komen?
Of is er nog een neerslagfenomeen waardoor het alsnog gaat lukken?
Genua depressies zijn over het algemeen geen goed nieuws voor de noordelijke Franse alpen toch?

Waar de afgelopen dagen de West-alpen (centraal) volledig in de picture stonden, wordt er nu helemaal niets meer over gezegd? Wat staat er daar te gebeuren?

Hoi Roel,

Verwacht je voor de Pyreneeën een gelijk scenario, dus intensiverende sneeuwval die zich naar de Pyreneeën hoofdkam verplaatst? Ik zie op het kaartje de meeste sneeuw richting west. Is dat ook jouw verwachting?

Thanks,
Freshpow

Het blijft billenknijpen voor Flaine. We zullen het zien als we zaterdag daar aankomen. Als al die regen die in Nederland valt, als sneeuw over de Franse alpen valt, zul je mij niet horen klagen.
Het goede nieuws is dat de temperatuur wel flink onderuit gaat. Dus weinig dooi. De sneeuw die er valt blijft dan mooi liggen. Of blijft het het daar ook nog stevig waaien??

Het zwaartepunt op de meest actieve storing is inderdaad verschoven naar de Zuidalpen. Ik denk dat daar uiteindelijk meer gaat vallen dan in Frankrijk, maar de optelsom voor de Franse Alpen is nog altijd heel acceptabel. Dit is wat het Europese model er in de laatste berekening van maakt tussen nu en maandagochtend:

null

Met andere woorden in Frankrijk valt de sneeuw verspreid, morgen valt daar de eerste sneeuw. In de Zuidalpen valt van het weekend alles in één keer.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

:( beetje jammer voor de Frankrijkgangers helaas…

@Roel vooral mijn hart trekt dit een stuk beter ;) Mede omdat de Jetstream een zuidelijker koers lijkt te gaan varen is een goed vooruit zicht! En natuurlijk ben ik ook blij met de accumulatie aan de zuidkant maar dat spreekt voor zich ;) Onderstaand plaatje voor en na! (let op laatste in de onbetrouwbare periode)

null

Seriously snow addicted family!

@ Roel: dat valt idd mee als het zo blijft en alles in vaste vorm valt! Dank!

@ Tiny: Kijk goed voordat je treurt! Als dit doorgaat is het de beste dump voor La France van deze winter.

Kom maar door in Resia met de centimeters!!!

Piste riderrrrr

“Het zwaartepunt op de meest actieve storing is inderdaad verschoven naar de Zuidalpen… In de Zuidalpen valt van het weekend alles in één keer.”

Prima, laat maar doorkomen! ;)

@nils3 : bedoel de westalpen Frankrijkgangers… stuk minder dan eerder was voorspeld.

Tiny-m
Dat begrijp ik dat je dat bedoelt. Maar check de kaart van Roel! kijk naar de Westalpen… Frankrijk,
40 to 50 mm neerslag! Dan kom je rustig aan 50cm sneeuw!
Dat is niet veel minder dan de 50 tot 100 die Roel eerder aankondigde.

Heerlijk. Wij vertrekken eind van vandaag naar de Dolomieten. Dat wordt genieten vanaf het aankomende weekend :-)

Ik Moonwalk-sneeuwdans die sneeuw weer terug de westalpen in. :P

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

@mario3 wij gaan ook al een aantal jaren naar flaine en eingelijk ieder jaar goede pistes gehad. Ik volg de weererichten ook elke dag dit jaar voor het eerst en word helemaal gek!! Ik weet zeker dat we vanaf 16 januari genoeg goede pistes zullen hebben!

@JayTanita , het begint zo onderhand een obsessie te worden haha. Maar als er rond de 50 cm valt zoals @nils3 zegt dan mogen we niet klagen. Ik geloof het pas als ik er lekker overheen board haha.

@nils3 Dank je wel voor je opbeurende bericht…zaterdag rijden we naar Les Sybelles en ik zie met grote zorg steeds meer pistes sluiten. Hopelijk komt er inderdaad 50 cm bij, het liefst gedoseerd zodat de bully’s het keurig weg kunnen rijden :-D en dan volgende week de hele week zon… #duimen

@Roel

Moeten we ons in Oostenrijk vanaf donderdag ook druk maken over de windkracht? Heb short-ski vanaf morgen bewust omgezet van Montafon naar Obergurgl ivm sneeuwzekerheid maar hoop daar niet met gesloten liften te maken te krijgen. Hochgurgl ligt dan wel weer gunstiger maar toch…

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Spieljoch nog heel goed te doen

Servus ?

@Peter30
Ik hoop met je mee. Wij zitten vanaf donderdag tot zondag ook in Obergurgl.
Sneeuw was daar al voldoende, dus wij hoopten vooral toch 'n 2-tal dagen zon.
misschien tot …

@ ankiepankie
het is daar zeker slecht!
Ik hoop inderdaad dat dit hem wordt!
Omdat les Sybelles zuidelijker ligt dan bijv de pds, zal het daar toch goedkomen…
De temp gaat in ieder geval flink naar beneden, scheelt de helft als de ondergrond bevroren is en de kanonnen aankunnen!!
duimen! succes!

Even een vraag, hopelijk is het geen gekke of domme vraag. Ik ga al jaren op wintersport, maar heb eigenlijk nog niet zo meegemaakt dat wanneer ik op de piste was het hard sneeuwde. Zijn deze omstandigheden nou te vergelijken met wanneer het zicht erg slecht is (door de wolken heengaan) of zie je met sneeuwbuien toch meer diepte?

@Roxane , ik heb altijd heel veel moeite met zicht als het geen helder weer is en ik weet uit ervaring dat ik tijdens sneeuwbuien ook nagenoeg niets zie. Maar goed, ik heb er al echt heel snel moeite mee dus misschien ben ik niet helemaal representatief… :-D
@nils3, dan nóg harder duimen dus! ;-)

Roxane, mijn ervaring is dat het zicht met harde sneeuw soms nog slechter is, zeker wanneer het hard waait, bij harde wind heb je vaak een laag stuifsneeuw over de piste, wat er voor zorgt dat je absoluut geen zicht heb. Verder blijft bij temperaturen rond het vriespunt de sneeuw op je goggle zitten wat ook het zicht verminderd, en verhoogde kans geeft op een beslagen venster. En wanneer je hoog zit kan je tijdens een sneeuwbui ook nog in de wolken zitten wat het zicht nog slechter maakt.

Born to Ride

Wat mij trouwens wel meer zicht geeft is een polariserende bril met gele glazen. en tijdens zonnig weer een polariserende bril met amberkleurige glazen. dus voor de mensen die slecht diepte zien op de piste is dit misschien een goede oplossing om eens te proberen.

Born to Ride
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie