Eurohoog weet van geen wijken

Roel op 06 januari 2020· 16 reacties

Les Deux Alpes (F), weerfoto)
Les Deux Alpes (F), weerfoto)

Er vinden deze week een paar weer-schermutselingen plaats rond de Alpen. De eerste is voor morgen met een vlok sneeuw in Oostenrijk, de tweede komt er vrijdag aan met enige sneeuw in de Franse en Zwitserse Alpen. Voor de rest blijft het rustig en zacht voor de tijd van het jaar. Waarschijnlijk tot diep in de volgende week.

Standvastige hogedruk

De naam Eurohoog is een beruchte term onder winterliefhebbers. Het typeert een standvastig hogedrukgebied op een voor de winter ongelukkige plek, namelijk Centraal- en Oost-Europa. Omdat de lucht rondom een hogedrukgebied met de wijzers van de klok meedraait wordt lucht aangevoerd uit het zuidwesten. Hier komt geen kou vandaan en omdat het hogedrukgebied zo dichtbij ligt valt er ook weinig neerslag. Dit soort luchtdruksystemen kunnen zich makkelijk vernieuwen en herstellen en daardoor soms enkele weken blijven liggen, nu en dan kort onderbroken door een storing. Onder de vleugels van de hogedruk is het goed toeven, zoals hier in het Kleinwalsertal in het skigebiedje Ifen.

Morgen en vrijdag wat sneeuw

Een zo’n tussentijdse storing schampt morgen de Oostenrijkse Alpen. Hier kan 1 tot 5 centimeter sneeuw vallen, elders neemt alleen de bewolking toe. Daarna herstelt het mooie weer zich. Gelukkig vriest het nachts nog flink, vanochtend in Radstadt (Salzburgerland) tot maar liefst -13,7 graden, waardoor de sneeuwkanonnen hun werk gewoon kunnen doen.

Vrijdag is het de beurt aan de andere kant van de Alpen. Een wat actiever lagedrukgebiedje verschijnt boven Frankrijk met behoorlijk wat neerslag, maar hoe dichter het bij de Alpen komt, hoe meer de fut eruit gaat. Het wordt als het ware ontmanteld door het Eurohoog. Toch zit er voor de Franse Alpen plaatselijk een tiental centimeter sneeuw in. Hieronder de totale sneeuwval voor de komende 6 dagen:

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Perfecte omstandigheden in Hochzillertal (O)
Perfecte omstandigheden in Hochzillertal (O)

Opnieuw zonnig

Vanaf zaterdag regenereert het hogedrukgebied zich en breekt een nieuwe fase van rustig, zonovergoten weer aan. 's Nachts vriest het nog steeds maar overdag is het vrij zacht. De nulgradengrens varieert zo tussen de 1500 en 2200 meter. In mistgevoelige dalen onder de inversie blijft het een heel stuk kouder. Zo suddert dit wintertje rustig door. Prima voor de wintersporters ter plaatse, maar voor mij als winter- en weerliefhebber toch iets te statisch :-).

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Veelste statisch!

Seriously snow addicted family!

Hopelijk komt er gauw wat spannends aan. Nordstau bijvoorbeeld. En hopelijk voor 25 januari als ik ga. Maar zou sowieso lekker zijn een nieuwe verse laag met alle vakantiegangers in het vooruitzicht.

19e naar Mayrhofen… hoop dat er voor die tijd nog even wat bijvalt.!!

8/2 naar Portes soleil, we hebben nog niet geboekt doordat het een iets lager gebied is en we met een minder jaar zitten. Indien het er niet beter op wordt gaan we waarschijnlijk naar Tignes of Les Arcs. Let’s pray for a real winter!

Rider4life

De laatste week van januari geboekt om naar Feldberg te gaan. Gezien de verwachtingen is er een kleine kans om te skiën. Weet iemand alternatieven in de buurt?

*bericht bewerkt door moderator op 06 jan 2020 13:01

Waar blijft die sneeuw?? Drink veels te veel bier in de zon nu er niks valt…

Freeride = Life

Buiten voor wie naar de Vogezen of Winterberg trekt , lijkt me dit nog no zo een slecht weerbericht …

Lekker weertje .

1 Februari naar Mayrhofen, hoop dat de condities dan nog goed zijn en/of er dan nog wat verse sneeuw is bijgevallen. Ik hoop alleen niet dat we dan net die week veel sneeuw gaan krijgen overdag. Het zonnige weer bevalt me wel… Kaiserwetter! ;)

Het zal wel precies eind januari omslaan als ik zelf in de alpen zit. Voor mij niet zo erg, maar mijn vriendin gaat voor het eerst mee de alpen in 's winters. Dit weer zou dan ook wel mooi uitkomen om de wintersport te verkopen ;)

Ga zondag naar Skiwelt. Zal qua sneeuw niet denderend zijn maar eindelijk een keer zon is ook wel fijn!!

Laat het zo nog maar 14 daagjes doorgaan. Wij vertrekken zondag naar Galtür, ideaal voor de kinderen!

Luchon Pyreneeën zou al terug sluiten

null

Het zal wel precies eind januari omslaan als ik zelf in de alpen zit. Voor mij niet zo erg, maar mijn vriendin gaat voor het eerst mee de alpen in 's winters. Dit weer zou dan ook wel mooi uitkomen om de wintersport te verkopen ;)

ThomJ op 6 jan 2020 13:29

Normaal deel ik @Roel zijn visie maar met dat vast geroeste hoog laat ik me verleiden om wat fora af te stropen… laten we hopen dat je geen gelijk krijgt.

Seriously snow addicted family!

Kan iemand vertellen hoe zwart ijs op een meer komt zoals in sankt moritz , nu nog sneeuw erop voor de marathon

null

*bericht bewerkt door Pieter230976 op 06 jan 2020 22:50

Het is echt ongekend prachtig weer voor in januari! In Frankrijk ligt er genoeg sneeuw, dus zeker geen ‘last’ van dit weer, juist genieten :)! Meestal hebben we in deze tijd van het jaar temperaturen van -15 en zware sneeuwval (ook leuk!), maar het is ook wel eens fijn om in januari op het terras te kunnen lunchen.

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/9f506f280bf1741aa7e5f269...

Valfrejus-La Norma:

❄️🏂

De laatste week van januari geboekt om naar Feldberg te gaan. Gezien de verwachtingen is er een kleine kans om te skiën. Weet iemand alternatieven in de buurt?

BB op 6 jan 2020 13:01

Annuleren en een paar uurtjes doorrijden naar Oostenrijk/Italië?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie