Lekker skiën met jonge kinderen

Rogier op 20 januari 2015· 17 reacties

Met papa en mama mee skiën!
Met papa en mama mee skiën!

Natuurlijk gaan jonge kinderen lekker in het skiklasje. Maar een hele dag is soms wat lang. En eenmaal op vakantie is het ook jammer om niets met de kinderen te doen, toch? Dus lekker skiën met je kids is geweldig. Samen de berg op, samen spelen (want dat is wintersport), en dan lekker rozig een warme choco drinken. Mooie herinneringen worden gemaakt! Op pad met kinderen in het skigebied is niet moeilijk. Maar met een paar tips vinden kinderen het vaak nog leuker

Avontuur!
Kinderen zijn gek op avontuur. Lekker op een klein bospad, achter een boompje langs, dat soort werk. Kijk eens goed wat de skileraren doen. Die zijn continu aan het spelen met de kinderen. Let op als je langs blauwe pistes skiet of er geen mooie ommetjes te doen zijn. Vaak zijn er al leuke paden uitgesleten. Sommige gebieden hebben zelfs speciale speelpaden! Erg leuk. Kinderen vinden dit geweldig.

null

Spelen
Sowieso is spelen leuk. Laat kinderen lekker achteruit skiën op eenvoudige pistes. En waarom niet in de kinderweide om op één ski te skiën. Kijken wie dat beter kan papa, mama of de kleine. Ik heb regelmatig ukkies zien winnen van hun ouders. En van dit spelen leer je ook nog eens goed skiën.

Avondskiën
En wat is er bijzonderder dan lang opblijven en dan zelfs 's avonds nog de piste om te gaan. Voor mijn nichtjes die hier elk jaar komen skiën is dit echt het uitje van de week! Zorg wel dat je de kinderen erg warm aankleed. Want 's avonds is het stukken kouder dan overdag. En wat te denken van een keer een mooie sleetocht 's avonds of aan het eind van de middag?

null

Niet pushen
Maar, push niets. Daar schiet je niets mee op. Ski niet steiler dan waar de kinderen zich goed bij voelen, en als je merkt dat de je kind moe wordt doe dan geen extra afdaling meer, of pak een veel kortere. Een keer te moe in de problemen komen kan een vervelende ervaring zijn. Hou er ook rekening mee dat pistes die er 's ochtends nog goed bij liggen 's avonds ijsplaten kunnen zijn. Niet handig om daar als laatste met en moe kind af te moeten.

Andere pistes zijn moeilijk
Bedenk dat voor kinderen met hun korte skietjes andere pistes moeilijk zijn. Paden en kleine buckels zijn voor kinderen makkelijker dan voor volwassen. Maar ijzige sneeuw zijn met die korte soepele ski’s en met de mindere spierkracht van de allerkleinsten een veel lastiger verhaal. Wees hier verstandig in!

Wat zijn jullie ervaringen. Wat zijn jullie ervaringen om te skiën met jullie kinderen? Ik ben benieuwd?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Hij was vorig jaar nog wat jong maar nu heeft hij er al wel zin in, we gaan ook nog even een proefles doen in Spaarnwoude! Daarnaast is mijn ervaring dat dollen net zo leuk is voor de kids, tuurlijk wil hij mee maar spelen al dan niet in een speeltuintje is net zo leuk. Tikkertje met pappa Is natuurlijk makkelijk te winnen als hij op skischoenen loopt en mijn zoontje niet ;)

Belangrijkste is denk ik inderdaad niet pushen en houd het afwisselend, het gebeurt niet zo vaak dat hij een volle week zoveel aandacht kan krijgen van in ons geval pap en mam en opa en oma ;)

Seriously snow addicted family!

mn zoontje gaat nu met de krokus ook voor de eerste x mee skien,hij is zooo enthousiast,volop les aan het nemen nu maar hij is er heel snel mee weg,geen angst he haha,mooi om te zien,kan zelf ook niet wachten samen met hem de pistes te bedwingen…

Pain is temporarly but pride is 4ever...

Zelf geen kinderen
Ik ken er die doen het als volgt, normaal de kinderen thuis laten , maar twee keer mochten ze mee, waarvan de ene allebei de keren les kreeg en de ander kon de eerste keer nog niet kruipen. En tot nu zijn ze 2 keer indoor geweest met de kinderen. En dan claimen dat beide kinderen al 5 jaar ski ervaring hebben.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Dit vind ik wel een lastig punt: de meeste skischolen hebben 6 dagen lang les, 's morgens en 's middags. Dus inderdaad, echt lekker samen wat doen is dan lastig. Maar als je ze bijvoorbeeld de middagen thuis laat, missen ze steeds wat de rest wel leert en kunnen ze niet in hun zelfde groepje blijven.
Of gewoon hopen dat ze niet al te gesloopt zijn na de middagles?
Hoe dan ook: de schotelslees gaan mee achterin de auto als we naar de lift rijden, dus er kan altijd nog wat gespeeld en gesleed worden!

In Frankrijk zijn de lessen 2 of 2,5 uur per dag, ideaal. 'S morgens op les, dan naar het appartement voor soep en brood. Even lekker bijkomen. En dan 's middags samen op pad. Ik heb goede herinneringen om met 2 kleuters de hele middag die ene makkelijke piste te doen. Of gewoon wat anders doen toen ze nog heel klein waren, sleeën, zwemmen of rustig skieen met crêpes op dat leuke terras boven op de berg. Nu is het andere koek en zijn wij de slome skiërs waar ze op moeten wachten.

wij gaan via een super goed Belgisch reisbureau gespecializeerd in skireizen,alles is inclusief,wat je zelf allemaal kan kiezen natuurlijk,van skipas tot lessen,diegene die les volgens hebben les van 9-12,dan lekker samen hapje eten en namiddag kan je gewoon lekker samen doen waar je zin in hebt…

Pain is temporarly but pride is 4ever...

Onze kleine jongen wordt 3 feb 3 jaar en gaat in la chapelle d’bondance naar de village pioupiou.
zag er vorig jaar leuk uit daar, dus ben benieuwd! Hij is groot en behendig voor zijn leeftijd. Vol gas met de loopfiets van de heuvels in de duinen knallen (en vallen) vindt hij prachtig!
Heeft iemand ervaring met de PiouPiou clubs ergens in Frankrijk?

@Nils3 ja ik, met mijn nichtjes en neefjes. Geweldig: lekker spelen, lieve juffen en spelenderwijs op skietjes leren staan.

Click. Click. Peace

Hier in Italie (molveno - paganella) kunnen de kids op les van10-13, geen gehaast in de ochtend, pape en mama lekker 3 uurtjes zelf skien en in de
Warme namiddag family-quality-time

Kijk, dat is mooi Rogier!
thanx!

Vorig jaar voor het eerst de kids mee, 7 en 4 (bijna 5) De oudste had al skilessen gehad op de indoorbaan, de jongste ook maar vond dat minder leuk dus mee gestopt. Kinderen op les gedaan waarbij we in eerste instantie per dag les boekten, iets duurder maar voor de oudste na twee dagen omgeboekt naar een volledige week voor de normale prijs, dus iets reductie op de eerste 2 dagen. Keurig.
De oudste ging dan ook de 1e dag eind van de middag al van de oefenweide de blauwe piste af. De jongste
heeft 4 dagen op de oefenweide geskied. Waarbij we hem smiddag soms niet lieten gaan. In eerste instantie bleven wij dus bij de klas/les. Maar onze ervaring is wel dat doordat ze je zien ze sneller geneigd zijn om naar ons toe te komen. De skischool heeft ook liever dat je wat ‘afstand’ houdt. Aan te bevelen is wel dat de leraren Nederlands kunnen, dat maakt het voor de kinderen een stuk makkelijker.
Maar als je de klasjes eens aanschouwt dan is het per kind verschillend en wat voor onze kinderen geld dat is voor een ander totaal anders. Nu is 4 jaar best wel jong om op les te gaan, maar onze jongste pakte het de laatste anderhalve dag ineens op en ging mee de blauwe pistes af. En toen hij dat gevoel en vertrouwen! had was er niets aan het handje. Belangrijk is dat de skischool veel geduld heeft met de kinderen en dat je als ouders niet pusht, maar ook niet continue in het zichtveld van ze staat.
En nu kunnen ze niet wachten tot de krokus!. Overigens aten wij tussen de middag wel altijd met elkaar, want om nu op vakantie te gaan en elkaar bijna niet te zien vinden wij niet leuk en elkaars belevingen vertellen is juist ook de charme van het samen eten.

De kinderen s’ ochtends 2 uur op les, en s’middags mogen ze kiezen wat we gaan doen, sleeën, sneeuwpop bouwen, zwemmen, skiën of gewoon in het huisje. Meestal wilden ze ook in de middag skien. De skijuf zei wel dat we er rekening mee moesten houden dat ze zo achterop raken, want de rest van de groep ging wel de gehele dag. Maar dat nemen wij voor lief. Wij willen ook van onze kinderen genieten. We zijn samen op vakantie. Aan de skijuf gevraagd wat ze geskied hadden. ( simpel groen/ blauw paadje tussen de bomen) En het is erg leuk om met de kinderen dezelfde route te skiën en alle leuke uitstapjes tussen de bomen te maken. De kinderen genoten er erg van om dit met ons te doen. Uiteindelijk raakten ze met skiles niks achterop. Mijn zoon ging zelfs harder dan de groep en moest een groep vooruit. Waarschijnlijk was hij met dubbel les nog harder gegaan, maar dat weet je niet. Wij kiezen ervoor om samen ook op pad te gaan, s ochtends zelf even lekker skien en smiddags met dse kinderen

Wij gaan dit jaar voor het eerst met 4 kids op vakantie in de leeftijd van 11 -14 . We gaan naar solden omdat ik daar al een jaar of 10 kom en daar dan ook een wetje wegwijs ben . Kids hebben hier in nederland allemaal de basis een beetje geleerd zodat we op vakantie gezellig samen kunnen genieten van al dat moois wat wintersport te bieden heeft. Overdag heerlijk samen de brede blauwe pistes bedwingen tussen de middag met zijn allen in een hutje wat eten en drinken tussendoor naast de pistes in de sneeuw rollebollen. Daarna beneden nog ff eentje drinken en savonds gezellig wat eten . Ook gaan we een avondje rodelen met bbq dat vinden ze gegarandeerd ook mooi . Net zoals s avonds de skishow en het avondskieen. Kortom een heerlijke week met zijn allen genieten .

Onze ervaring is om vooral de tijd te nemen en niet te veel te willen. Zeker op de dag van aankomst moet je veel regelen, als je dat rustig doet, dan hebben je kinderen het ook leuk!

Voor de rest is een goede skischool een aanrader… en inderdaad blijf uit zicht, dat is voor de skileraar ook leuker!

Mijn vrouw heeft onze ervaringen hier overigens beschreven: http://maaitravel.nl/10-tips-eerste-skivakantie-kinderen/…

Voor het eerst met onze dochters van 3 en 5 afgelopen kerst op wintersport naar la Norma. @nils3 onze jongste was ook net 3jaar en begon in de piou piou club maar stond al zo goed op haar ski’s dat ze dag 1 al doorging naar de ourson. Daar de hele week les gehad en wat andere ook al melden is dat als je zelf blijft staan kijken de kinderen afgeleid zijn naar de ouders toe, maar zeker de eerste dag is het handig om te kijken want alles is nieuw voor ze en even te weten of er leraren/leraressen zijn in hun klasje die Nederlands spreken want dat is op die leeftijd wel nodig om het te begrijpen voor die kleintjes. Verder heeft ze een prima week gehad in de ourson, maar kon je het verschil zien kwa kracht tussen haar en de oudere kinderen zoals de pizzapunt wat haar niet volledig lukte om de ski’s door te drukken. Wat de must is van Nederlands sprekende leraren zagen we bij onze oudste van 5 jaar. Die begon in ourson met Nederlands sprekende lerares en mocht door naar flacon zonder nederlands sprekende lerares, resultaat weer terug naar ourson omdat ze niet begreep wat de juffrouw zei (ook alleen Franse kinderen in die groep zodat ze verder ook niks kon zeggen tegen ze) en ze dus geen plezier had in het skiën wat wel het belangrijkste is. De rest van de week dus samen met haar zusje LOL gehad in de les. Helaas zeer bedroevende sneeuwcondities waardoor we niet meer zijn wezen skiën met ze, de kids hadden namelijk in de middag les en om ze dan op zeer slechte sneeuw/ijs mee te moeten nemen omhoog in de ochtend en uitgeput naar de les te sturen is ook zonde voor ze.
Dus zeker op jonge leeftijd (mijn ervaring) belangrijk dat de leraar of lerares Nederlands spreekt, bij oudere kinderen zal dit wel minder belangrijk zijn.
De kinderen zijn zo enthousiast over het skiën dat ze regelmatig vragen wanneer we weer gaan! Dus gaan wij volgende winter weer GENIETEN met ze in de sneeuw.

LA NORMA😍☃️

@Piefke
Ontzettend bedankt!
Onze Robin zal in een Engels klasje zitten waarschijnlijk. Dat begrijpt hij redelijk! Opa en oma zijn in ieder geval in de buurt…
Hij is meer van het nadoen dan luisteren.
Idd volgend jaar richting een gebied met NL leraren.
We zullen het gaan meemaken!

Leuk om te lezen hoe het eraan toe gaat bij anderen, wij verwachten onze kleine in juli. Vanaf volgende jaren zal de wintersport er dus best anders uitgaan zien denk ik. Ik ga voordat de kleine gaat skiën zelf ook leren skiën. Ik kan wel een beetje op soos staan maar heb slechts 1 keer een uurtje les gehad met school op de oude borstelbaan in spaarnwoude )
Lijkt mij toch leuker om samen te skiën in plaats van dat ik erbij hang met mijn snowboardje, als de kleine later wil boarden juich ik dat toe en samen boarden Lijkt mij echt te gek maar dat zien we dan wel weer.

Als we beginnen gaan we spelenderwijs kijken of de sneeuw leuk gevonden word, niet teveel pushen en het vooral leuk houden op indoor banen en in rustige kleinere familie skigebieden. Gelukkig hebben opa en oma al aangegeven graag weer mee te gaan naar de sneeuw om op te passen (skiën doet oma niet en opa niet meer) dus dat is ook alvast geregeld. :-)

Vooral de lol erin houden is volgens mij het belangrijkste en aandacht voor je kind. De hele week droppen in klasjes en opvang staat bij niet voor gezellig met z’n allen op vakantie maar meer als ‘we gaan met z’n allen maar dat kind is maar een blok aan mijn been’ les is belangrijk natuurlijk maar aandacht voor je kind ook … Helaas zie je dat best veel dat mensen hun kids het liefst hele dagen droppen om zelf maar zoveel mogelijk kilometers te kunnen maken.

🏂
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie