Favoriete skigebieden van de redactie

Roel op 09 februari 2020· 37 reacties

Kristy's favoriete skigebied: Drei Zinnen Dolomiten in Italië
Kristy's favoriete skigebied: Drei Zinnen Dolomiten in Italië

We krijgen de vraag regelmatig: “Wat zijn de favoriete skigebieden van de redactieleden van wintersport.nl?” Een hele lastige maar ook weer niet zo’n rare vraag. We schrijven voortdurend over skigebieden en ieder van ons heeft in zijn/haar leven er vele bezocht. Ik heb onze redacteuren dus de vraag voorgelegd; de 10 meest geliefde skigebieden van de redactie:

Rogier - Puy Saint Vincent - Pelvoux (Frankrijk)

Wat heb ik lang over deze keuze nagedacht. Want de skigebieden in de regio waar ik woon, de Pays des Ecrins, zijn niet groot, echter ik zou nooit ergens anders willen wonen of een seizoenspas van hebben. Ik ben helemaal gek op de perfect geprepareerde pistes van Pelvoux samen met de mooie off-piste couloirs achter dit gebied. Verder de bossen en off-piste hellingen van Puy Saint Vincent, daar kan ik geen genoeg van krijgen en ik heb deze altijd voor mij alleen, hier geen poederstress zoals in veel grotere gebieden. Het speelt zeker mee dat ik hier bijna iedereen ken en dat het echt aanvoelt als mijn thuisgebieden. Hieronder mijn video van “Puy”:

Arjen - Livigno (Italië)

In Livigno komt voor mij alles samen. Het skigebied is groot genoeg, met lange afdalingen zowel tussen de bomen als boven de boomgrens. Dankzij de ligging en de hoogte is de sneeuw hier vrijwel altijd van goede kwaliteit. Doordat Livigno zo geïsoleerd ligt, maak je een hele bewuste keuze om naar dit dorp toe te gaan. Dat zorgt voor een hele prettige sfeer. Tel daarbij op dat de prijs/kwaliteit van de restaurants zeer goed is, de mensen zeer vriendelijk en de freeride mogelijkheden geweldig zijn, dan is dit een bestemming waar voor mij alles samen komt.

Livigno
Livigno

Kristy - Drei Zinnen Dolomiten (Italië)

Ik heb veel mooie herinneringen aan de Dolomieten. De prachtige bergen, het heerlijke eten en de wintersport beleving spreken mij erg aan. En in Drei Zinnen Dolomiten kan ik hier nog meer van genieten omdat het een rustig skigebied is. Je moet hier niet komen om kilometers te knallen, het is geen groot skigebied. Wachten bij de liften is niet nodig, en je hebt regelmatig het idee dat je alleen op de wereld bent, heerlijk! Andere activiteiten zoals een sneeuwschoenwandeling maken in Drei Zinnen Dolomiten voor mij een vakantie compleet. Bekijk de video van dit skigebied:

Rene - Val Gardena (Italië)

Een skigebied dat alles te bieden heeft wat ik maar kan wensen is Val Gardena. De hoeveelheid pistekilometers, zeker gecombineerd met de Sella Ronda, de prachtige vergezichten die je na elke bocht voorgeschoteld krijgt, de openheid van de locals en vooral ook de mentaliteit waarmee ze er aan het wintersporten zijn. Dit is een gebied waar genieten belangrijker is dan het aantal meters dat je die dag haalt. Maar toch met een sportief karakter door de variatie aan pistes en de opties tot skitoeren die vaak in de avond worden aangeboden. En dan ben ik nog niet eens begonnen over het heerlijke eten!

Val Gardena
Val Gardena

Ben - Ski Arlberg (Oostenrijk)

Veelzijdiger dan Ski Arlberg wordt het niet in Oostenrijk. Van de Rendl in Sankt Anton tot aan Warth, er is steeds iets nieuws te ontdekken. Gezellig in het heel kleine Albona Bergrestaurant boven Stuben zitten en van het uitzicht genieten, of de mondaine sfeer van Lech proeven. De pistes bieden voor ieder wat wils. Ongerepte natuur op de skiroute van Lech naar Zug (nr. 177), knallen op de korte afdalingen bij Warth en Schröcken of gewoon een dag kris-kras door het gebied cruisen. Ik ga vooral in het laagseizoen als er geen ladingen skiërs vanuit Sankt Anton richting Zürs onderweg zijn. Als rustzoeker die niet teveel geld kwijt wil zijn kies ik voor een accommodatie in Warth.

Ski Arlberg
Ski Arlberg

Henri - Jasná Chopok (Slowakije)

Ik ben er inmiddels wel achter gekomen dat een goed gebied voor mij niet per se over veel pistekilometers moet beschikken. Veel skigebieden die ik voor het eerst heb bezocht waren geweldig, maar is het gebied nog wel zo goed als het verrassingseffect weg is bij een tweede bezoek? Jasná Chopok heeft mij met haar grote hoogteverschillen aan zowel de noord- als zuidkant al meerdere keren kunnen overtuigen. Het liftnetwerk is modern en zowel op als naast de piste barst het van de mogelijkheden.

Jasná Chopok
Jasná Chopok

Edo - Portes du Soleil (Frankrijk)

Het megagebied Portes du Soleil bestaat uit verschillende deelgebieden met over het algemeen mooie, goed onderhouden pistes en funparken. Het wordt nergens echt hoog maar het aantal hoogtemeters van de pistes is prima. Je vindt er leuke dorpjes (bv. Châtel) maar ook het planmatig gebouwde Avoriaz vind ik niet lelijk. Ook het idee dat je in twee landen skiet (Frankrijk en Zwitserland) is bijzonder en het uitzicht op het Meer van Genève, de Dents du Midi en de Mont Blanc maken het af.

Avoriaz in Les Portes du Soleil
Avoriaz in Les Portes du Soleil

Rick - Silvretta Arena Ischgl - Samnaun (Oostenrijk/Zwitserland)

Gelegen op de grens van Oostenrijk en Zwitserland is Silvretta Arena Ischgl - Samnaun letterlijk en figuurlijk een gebied wat zijn grenzen niet kent. Met het après-ski-mekka Ischgl, het belastingparadijs Samnaun, maar bovenal het fantastische skigebied met zijn perfect geprepareerde pistes, eindeloze off-piste mogelijkheden en supersnelle liften maken dit gebied uniek in de Alpen.

Silvretta Arena Ischgl - Samnaun
Silvretta Arena Ischgl - Samnaun

Ruud - De gebieden rond het Sella Massief (Italië)

Ik heb het over de keten Val Gardena, Val di Fassa, Arabba en Alta Badia die allemaal met elkaar verbonden zijn. Het betoverende landschap, de adembenemende Dolomieten met hun kenmerkende kleur, de uitgestrektheid waardoor je iedere dag ergens anders kunt skiën, de kwaliteit en de variëteit van de pistes en het superlekkere eten in de vele, vele hutten. Ik ben ervoor gevallen. Ik vind de culturele mix ook heel leuk. De troeven van Oostenrijk en Italië bij elkaar in een meesterlijke mix!

Zicht vanaf het Sella Massief op een deel van de Sella Ronda
Zicht vanaf het Sella Massief op een deel van de Sella Ronda

Roel - Cortina d’Ampezzo (Italië)

Voor mij hebben weinig plaatsen een mooier uitzicht dan Cortina d’Ampezzo in de Italiaanse Dolomieten. Dit skigebied heeft zoveel vergezichten en mooie pistes dat ik het niet erg vindt dat ze (nog) niet allemaal met elkaar verbonden zijn. De rotswanden bij de Tofana waar je direct langs skiet zijn ronduit indrukwekkend. De noordhellingen in het Faloria-deelgebied zijn weer strakke carvepistes met en geweldig uitzicht op de rotsen van Monte Cristallo. Bovendien kun je vanaf de historische berg Lagazuoi snel afdalen naar Alta Badia en daar een dagje gaan skiën. Ik was er half maart, dan is het er erg rustig.

Cortina d'Ampezzo
Cortina d'Ampezzo

Zoals je ziet zijn Italiaanse skigebieden bijzonder geliefd bij onze redacteuren. Of dat ook geldt voor hun favoriete pistes lees je volgende week!

Meer zien:

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Een opvallend ontbreken van Zwitserland in deze lijst. En het verschijnen van een nieuwe naam op de redactionele lijst. Wanneer gaan we wat van Ben horen?

Een opvallend ontbreken van Zwitserland in deze lijst. En het verschijnen van een nieuwe naam op de redactionele lijst. Wanneer gaan we wat van Ben horen?

Bennie op 9 feb 2020 08:36

Ben is regelmatig te horen in de podcast.

Übung macht den meister!!!

@Bennie je kunt letterlijk genoeg horen van Ben: https://www.wintersport.nl/podcast @RFKANGOO was me voor :-)

*bericht bewerkt door Rogier op 09 feb 2020 08:59

Click. Click. Peace

Ah, aangezien ik weinig in de gelegenheid ben te luisteren is het aan me voorbij gegaan. Ik ben volger van het geschreven woord.

Leuk hoor, maar door al die positieve geluiden over het Sella Massief waren mijn verwachtingen zo hoog, dat het mij vorig jaar toch wel
een beetje tegen viel :)
Krijg wel weer de kriebels om in Arlberg te gaan kijken :)

@Ivo- Rondom het Sella Massief is het helaas wat te druk geworden, maar de pistes zijn er nog steeds erg fijn. Ga eens ten zuiden ervan op bezoek. Vanaf Pozza di Fassa is het al een stuk rustiger. En Alta Badia zelf blijft ook oké. En qua uitzichten ook top. Of probeer begin januari te plannen. Dan gaat het qua drukte nog.

Een opvallend ontbreken van Zwitserland in deze lijst.

Bennie op 9 feb 2020 08:36

Ik heb hard zitten twijfelen hoor, want Zwitserland is kwa landschap heel erg gewaagd aan de Dolomieten voor mij. Maar dan moet ik toch eerlijk zijn en beseffen dat de infra structuur van bv een Val Gardena toch heel wat vernieuwender is dan de gebieden die ik echt mooi vind in Zwitserland. Dus het was een close call ;-)

Welk gebied in Zwitserland denk je dan aan @Rene?

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Dan zit ik te twijfelen tussen Mürren of Bettmeralp . Die bespreek ik trouwens ook nog even in de laatste podcast! https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/502895/curling-kam…

Blijft hoe dan ook vreselijk moeilijk om maar één gebied te kiezen.

@Bennie: de helft van de skigebieden van Portes du Soleil zijn Zwitsers dus we zijn ze zeker niet vergeten. Mocht je op zoek zijn naar een Zwitserse freeride parel dan raad ik Andermatt aan, daar ben ik nog vorige week met Roel geweest. Saas-Fee is een schitterende gletsjer met dito dorp, Scuol een klein-maar-fijnbesteming, Laax een freestyleparadijs en Les 4 Vallées een pistereus.

Overigens kan ik me prima in de keuzes van de redactie vinden hoor :) Italië staat ook bij mij erg hoog.

En inderdaad, we moeten niet vergeten dat dit een lijstje is met ‘favoriete gebieden van persoon X’, daar kun je nooit iets tegenin brengen. Het is immers een persoonlijke vraag.

Flims-Laax-Falera, Jungfrau Region en Arosa-Lenzerheide het bezoeken ook meer dan waard. En wat te denken van de combinatie Zermatt-Cervinia?

Mr. Slow

PDS en Ischgl staan bij mij ook hoog op de lijst samen met Monte rosa en Tignes. Drei Zinnen en Livigno hebben inmiddels ook al een tijdje mijn interesse, moet er nog eens wat gaan plannen. Slowakije vind ik voorlopig nog wat te ver.

*bericht bewerkt door Tiny-M op 09 feb 2020 17:03

Een opvallend ontbreken van Zwitserland in deze lijst. En het verschijnen van een nieuwe naam op de redactionele lijst. Wanneer gaan we wat van Ben horen?

Bennie op 9 feb 2020 08:36

Wie betaalt, bepaalt. 75% van de content wordt inmiddels voor betaald hier. Beetje jammer, van de site van weleer is weinig meer over.

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

@havana dat is duidelijk niet waar, en aan deze lijst is helemaal door niemand niets betaald. Anders had de lijst er duidelijk anders uitgezien denk ik zo :-) en had het er eerlijk bijgestaan.

Click. Click. Peace

Een opvallend ontbreken van Zwitserland in deze lijst. En het verschijnen van een nieuwe naam op de redactionele lijst. Wanneer gaan we wat van Ben horen?

Bennie op 9 feb 2020 08:36

Wie betaalt, bepaalt. 75% van de content wordt inmiddels voor betaald hier. Beetje jammer, van de site van weleer is weinig meer over.

havana op 9 feb 2020 17:23

Het moet natuurlijk vooral gratis blijven. En de medewerkers moeten het ook gewoon op vrijwillige basis blijven doen, of niet soms?

Peter Pos

Mooie skigebieden hoor!

*bericht bewerkt door Pieteranker op 09 feb 2020 20:15

Leuke lijst (uiteraard), met inderdaad Zwitserland opvallend afwezig. Aan de andere kant ook geen verrassing gezien de gemiddeld toch wat oudere infrastructuur aldaar. Veel opvallender vind ik zelf het ontbreken van Espace Killy en Les Trois Vallees - toch geen kleine jongens binnen het Europese skigebeuren!

@Bennie: de helft van de skigebieden van Portes du Soleil zijn Zwitsers dus we zijn ze zeker niet vergeten. Mocht je op zoek zijn naar een Zwitserse freeride parel dan raad ik Andermatt aan, daar ben ik nog vorige week met Roel geweest. Saas-Fee is een schitterende gletsjer met dito dorp, Scuol een klein-maar-fijnbesteming, Laax een freestyleparadijs en Les 4 Vallées een pistereus.

Edo op 9 feb 2020 16:00

Een grondige review van Sankt Moritz en Davos ontbreken op de site. De eerste speelt mee in de liga van de topgebieden in de Alpen (puur op basis van de skigebieden). Over het Val d’Anniviers was Rogier in één van zijn posten best wel lovend, dit skigebied hoort ook bij de beste der Alpen, alleen op basis van geheel andere criteria. De laatste bestemming is overigens best populair in België (historisch gegroeid), waardoor erg relevant voor de site.

Andere skigebieden in Wallis worden ook onderbelicht, hoewel hier (volgens mij) ook heel wat verborgen pareltjes terug te vinden zijn (buiten de gekende mastodonten zoals Zermatt, Les Quatre Vallées of de Aletsch Arena). De voorbeelden zijn bijna onuitputtelijk.

Nu ja, het blijft uiteindelijk een persoonlijke mening (die vreselijk interessant is vanuit jullie standpunt) die wordt bepaald door de bezochte gebieden (en de niet-bezochte gebieden) onder de toenmalige omstandigheden. Aangezien ik net terugkom van een vakantie uit de Dolomieten, kan ik de keuze voor de Drei Zinnen volmondig beamen. Modern opkomend gebied dat op magistrale wijze zijn authenticiteit weet te bewaren. Verdere evoluties (onder meer richting Sillian) zetten dit in de verf.
In Cortina maakt de vergane glorie in combinatie met de geplande modernisering het skigebied opnieuw interessant, alhoewel er nog stappen moeten gezet worden. Het verschil tussen de provincie Südtirol en Belluno is nog iets te opmerkelijk.

Wanneer presenteert Rogier eens een skiverslag in het Frans?

Als Zwitserland-ganger vind ik het helemaal niet erg dat de Zwitserse pareltjes vaak onderbelicht blijven! Laat het maar lekker rustig zijn daar, zelfs in de piekweken van het hoogseizoen, en niet te bekend worden 😉
Tegelijkertijd hadden we de in het artikel genoemde favoriete gebieden vast gemist als die niét genoemd waren en had men in de reacties vast gesputterd: “waarom de Drei Zinnen niet? Waarom geen Arlberg?”

❄️

Dat valt mij ook wel op. Ongeveer ieder skigebiedje in Oostenrijk met 10km of meer heeft hier een eigen pagina met redelijk uitgebreide review, terwijl enkele Zwitserse gebieden met 50km+ aan pistes geen eigen pagina hier hebben.

Born to Ride

Leuk om te lezen wat jullie voor favoriete gebieden hebben. In veel ben ik inmiddels geweest en vooral de Dolomieten hebben mijn hart gestolen. In Maart ga ik eens kijken of ik net zo enthousiast wordt als @arjen van Livigno 🎉

Bergen + Sneeuw = ❤

Mensen, het zou verstandig zijn om gewoon weg te blijven uit Zwitserland. Het is enorm overrated, verouderd, weinig sneeuw en veel te duur! Logisch toch dat het niet in dit lijstje staat ;)

Chrz!
D

Ever tried the Thermo V20's? Good luck!

Ik mis toch wel Canada in dir rijtje, al zal dat wel te maken hebben met de pistes. Wel leuk om eens te weten wat de favo gebieden zijn! Wel veel italie, misschien toch eens proberen, krijgen volgrens mij alleen niet zoveel sneeuw?

Freeride = Life

…terwijl enkele Zwitserse gebieden met 50km+ aan pistes geen eigen pagina hier hebben.

Matthias123 op 9 feb 2020 21:19

Ben benieuwd welke skigebieden je voor je gevoel mist @Matthias https://www.wintersport.nl/skigebieden#ch . We staan altijd open voor suggesties.

@Rene bijvoorbeeld het gebied van Schwyz-Rotenfluh. Al had ik dat al in een eerder topic een keer aangegeven en zou er naar gekeken worden.

Evolene is ook een mooi en vooral door de hoogte erg sneeuwzeker gebied, al heeft het net iets minder dan 50km piste.

Born to Ride

Dank voor de tip! En https://www.wintersport.nl/skigebieden/evolene staat er gewoon op hoor ;-)

Niet alleen stil blijven staan bij het veel voorkomen van Italië en het missen van Zwitserland… Stiekem geeft de beste tip hier @Henri. ;) Zie ook: https://www.wintersport.nl/forum/topic/186955

*bericht bewerkt door Frans op 10 feb 2020 12:41

…terwijl enkele Zwitserse gebieden met 50km+ aan pistes geen eigen pagina hier hebben.

Matthias123 op 9 feb 2020 21:19

Ben benieuwd welke skigebieden je voor je gevoel mist @Matthias https://www.wintersport.nl/skigebieden#ch . We staan altijd open voor suggesties.

Rene op 10 feb 2020 08:55

Zie: https://www.wintersport.nl/forum/topic/20741

Mr. Slow
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie