Welke lokale specialiteiten koop jij?

Rogier op 12 februari 2015· 43 reacties

null

Elke keer als ik naar een ander skigebied reis bedenk ik wat ik meeneem terug naar huis. Ik hou nogal van lekker eten en drinken. Laat skigebieden nou net de plek zijn waar je heerlijke lokale specialiteiten kunt kopen. Of goedkoop lekkers kunt krijgen. Zo nam ik een zeer goede (en spotgoedkope) fles whiskey mee uit Livigno en is een bezoek aan de Savoie niet compleet zonder goede kaas. Wat nemen jullie mee vanuit de Alpen?

Dat kleine winkeltje
Afgelopen weekend zat ik in Abriès, een uurtje rijden bij mij vandaan. Natuurlijk niet het einde van de wereld (nou ja…) maar wel te ver om echt elke dag heen te gaan. In dit dorpje hebben ze een geweldige slagerij/winkeltje. Hier maken ze zelf de meest geweldige worsten, patés, jams, vruchtenrepen en nog vele andere lekkernijen. Elke keer als ik Abriès ben ga ik bij deze winkel langs en koop ik een voorraad worsten waar ik aardig wat barbeque-avonden mee vooruit kan. Nu ligt mijn koelkast en vriezer alweer vol. Heerlijk. Vaste prik dus als ik hier ben. Hebben jullie ook van dit soort winkeltjes in jullie skidorpen?

Savoie
​Afgelopen jaren ben ik meerdere keren naar de Savoie gegaan. En wat maken ze daar goede kazen zeg. En wat kost het daar weinig. Een goede Reblochon, een heerlijke beaufort. Het water loopt mij in de mond als ik hier over schrijf. Het liefst stop ik bij de boer zelf. Dan sta je in zo’n keuken waar ‘moeder de vrouw’ een stuk kaas voor je inpakt de lieve waakhond een aai opeist, en je betaalt echt maar een fractie van de prijs. Kortom ik kom met zakken vol kaas terug. Het enige nadeel hiervan is wel dat in de paar uur durende rit je auto naar geitenstal gaat ruiken… ;-)

null

Andere lekkernijen
Uit Oostenrijk kijk ik vooral naar de chocolade en zelf ben ik geen fan van Schnaps maar dit zie ik ook in veel winkelwagentjes van Nederlanders verdwijnen net als Gletschereis. En, volgens mij gaan de pakken Kaiserschmarren-mix ook best vaak mee naar Nederland. Uit Italië neem ik kaas, worst, wijn, olijfolie en koffie mee. En dat vergeet ik bijna nog het lekkerste, Bresaola: heerlijk gedroogd vlees en Italië kost dit niets. In Zwitserland heet dit Viande des Grisons of Buntnerfleisch, daar heeft het alleen de prijs van vloeibaar goud met de huidige koers. In Livigno gebruik ik de belastingvrije drankafdeling om de meest geweldige whiskey te kopen. Zo wordt een 18 jarige single malt opeens betaalbaar. Ik ken trouwens ook iemand uit het wintersporters.nl team die elke keer vanuit Frankrijk zakken Cheesburgerchips meeneemt…

Jullie ook?
Eigenlijk doe ik in elk land altijd wel boodschappen om die heerlijke lokale spijzen mee te pakken. Ben ik hier de enige in? Of doen jullie dat ook? Of, wat ik ook kan begrijpen? Nemen jullie juist voornamelijke Nederlandse of Belgische kost mee naar de bergen en hebben jullie het niet op stinkkazen en spannend vlees? Hebben jullie nog tips voor mij voor speciale lekkernijen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik heb dat alleen in Andorra gedaan, de Spaanse ham meegenomen. Heerlijk! Voor de rest kom ik maar weinig in de lokale winkels, kom er tenslotte om te boarden!

Wij kopen daar wel de lokale produkten en een worstje/wijntje/stukje kaas wil nog wel eens mee terug gaan maar we slepen geen grote hoeveelheden eten mee, niet heen en niet terug.

bij ons staat er een 12v koelbox achter in de auto voor alle Kalbsbratwurst die mee terug moet uit Zwitserland :D

  • rösti en chocolade…
Disturbing the peace since 1975

vanuit Savoie nemen we altijd reblouchon kaas mee om thuis nog eens tartiflette mee te maken.

Maar we nemen vooral fijne herinneringen en zin in het komende jaar mee naar huis …

Heb in september nog omgerekend 35 Euro betaald voor 2 ons trockenfleisch om mee te nemen uit Saas Fee. Verschrikkelijk duur, maar O wat lekker! Ook nog een paar lokale biologische worstjes, die waren gelukkig niet zo duur en ook erg smakelijk. Uit Oostenrijk nog weleens spätzle meegenomen.

Kaas nog nooit meegenomen, inderdaad vanwege die lucht… ben wel fan trouwens van de reblochon. Andere zaken als chocola kun je ook in Nederland wel krijgen.

@Tiny-M daar had ik volgens mij in Livigno meer dan een kilo voor ;-)

Click. Click. Peace

@Rogier Zou zomaar kunnen! Maar heel eerlijk: lekkerder dan alle bresaola die ik tot nu toe heb gehad (misschien ook omdat je weet dat het duur was)

Heerlijke lokale rauwmelkse, geiten, schapen en schimmelkazen! Hmmmmmmmmmm :-)

De tiroler spek gaat altijd mee naar huis vanuit de Dolomieten (Selva di Val Gardena)

Oh ja en natuurlijk limoncello. Niet uit de supermarkt, bah. Maar van een lokale producent, hmmmm

De Génépi vanuit de Savoie en/of allerhande varianten waar Génépi in zit, zoals snoepjes,koekjes,…

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Reblochon. En de mierzoete chamonix koekjes. Niet dat die laatste ook maar iets met het dorp te maken hebben, maar ik vind ze wel erg lekker.

Zakjes Kaiserschmarrn van Knorr, ik weet t je kan het makkelijk zelf maken, Maar het is wel zo makkelijk voor een snelle lunch…
Of wat dacht je van olz koekjes…
Land jagers, oh zoveel lekkers, maar altijd te veel om mee te nemen

Let it snow, Let it snow, Let it Snow!!!

Genepi!

Uitrusten doe je maar in de lift.

Reblochon!!! Heerlijk!!! Thuis nog eens nagenieten met een heerlijke tartiflette…alleen ja…die lucht in de auto… :)
Daarnaast nog wat lekker andere kaasjes of een lekkere wijn…niet teveel, maar wel genoeg om nog een paar avondjes mee te vullen…

Idd altijd ff op zoek naar lokale worsten, hammen en natuurlijk wat pakjes Kaisersmarren, een fles schnaps, een fles Jaegerthee, een sixpack Weiben, een fles Almdudler, Mozartkugeln,

De vleeswaren en bier voor de after vakantie foto avond, de drank is meestal een jaar later net op als we weer gaan (hangt een beetje af van hoe guur de herfst en winter hier is)
Chocola is voor de vrouw

Hm, Mozartkuglen voor de thuisblijvers, maar ook wel speciale zepen, worst (zowel in Frankrijk als in Oostenrijk) en kaas… En het voordeel is: in de winter zit je niet met hitte in de auto op de terugweg. Ooit in de zomer teruggereden met een rauwmelkse kaas vanuit Frankrijk, die we thuis niet meer durfden te eten omdat het koel houden niet was gelukt…

Ik vind juist de combi van op vakantie zijn en dat lekkere lokale gerecht te eten wel speciaal. Als ik het dan mee naar huis neem is de beleving toch anders. Heb jaren geleden lekkere schnaps meegenomen uit Oostenrijk, die staat nu nog onaangebroken in de kast.
Maar voor familie gaan er altijd wel een paar zakjes kaiserschmarn mee naar huis.

Übung macht den meister!!!

Goed topic ! Ik ben ook een fan van allerlei soorten eten en drinken, doet mijn nickname eer aan he ! ;-)

Ik neem zoal mee:

Milchbrötchen van ölz of S-Budget, die van de Spar (S-Budget huismerk zijn een euro goedkoper en er zitten er meer in, en ze zijn net zo lekker.)

Nussstollen en Mohnstollen van ölz

Een aanrader is ook om Semmel Brösel (paneermeel) mee te nemen. Deze soort is perfect om thuis zelf Wiener Schnitzels te maken.

Verder vind ik het altijd jammer dat Kaiser Semmel zo snel oud worden. Ik heb ooit eens geprobeerd ze thuis te maken, maar dat is lastiger dan je denkt ! Er staat op YT een video, hoe je die speciale vorm aanbrengt.

Linzer Schnitte

Ik heb dit keer iets nieuws gevonden, een soort van broodjes, ik weet niet meer hoe ze heten.

Mezzo Mix

Dit keer een nieuw soort van Spar huismerk meegenomen, eens proberen of die ook lekker is.
Van hetzelfde merk ook Kräuterlimonade gekocht.

Verder ben ik dol op de mineraalwaters met vruchtensmaak. het begon enkele jaren geleden met het merk Emotion van Römerquelle maar een paar jaar erna begonnen anderen het na te maken tegen veel goedkopere prijzen. De smaak Brombeeren-Limette vind ik het lekkerst.

Vroeger kocht ik ook wel Milka chocolade, omdat de aparte soorten niet in Nederland leverbaar waren.
Tegenwoordig is dat heel anders, en ik meen dat het in Nederland soms zelfs goedkoper is.

Ook neem ik droge worst mee van verschillende merken. Landjäger of Cabanossi, ik gebruik ze ook vaak als lunch voor tijdens het skiën.

Vleeswaren (Aufschnitt) omdat er knoflook inzit.

Ski or Die

Uit Zwitserland:

  • Caotina, ontzettend lekkere chocolademelkpoeder;
  • Emmentaler;
  • Gruyère;
  • Cailler’s chocola;
  • Thomy mayonaise (absoluut de lekkerste);
  • Dressing.
Mr. Slow

Plus een “Nusstorte” (walnotentaart) en “Milchwägli” (lekkere broodjes) voor onderweg.

Mr. Slow

bier

In Valloire waren de dames niet uit de plaatselijke Chocolatier te slaan. Dus nougat, chocolade en Meringues gingen mee naar huis.

Uit de Savoie namen we altijd die lekkere worst gevuld met knoflook en/of kaas mee. Ook de overgebleven biertjes gingen mee voor de apres-apres-ski.
Daar zijn we mee gestopt want thuis smaakt het toch minder lekker zonder het relaxte wintersportgevoel.

Etenswaren vroeger wel, maar tegenwoordig alleen wat voor onderweg. Zoals hierboven ook al beschreven: thuis smaakt het toch weer net wat minder dan daarginder in de bergen.
Ow, een koelbox vol sneeuw, om thuis rustig af te kunnen kicken.

Genepi uiteraard, niets zo goed om thuis een beginnende keelontsteking de kop in te drukken.

Thee : typische mix van Ijzerkruid en munt, die vind ik hier niet in de supermarkt

Ik zou voor die plaatselijke schone/knappe/lieve/leuke skilerares gaan.

Als het meezit ruikt je auto dan namelijk niet naar een geitenstal.

een fles Chartreuse, de groene ! Voorzover deze de skiweek overleeft !

wat dachten jullie van een heerlijke Gurktaler (kruidenbitter uit Oostenrijk).

@Remko2 heb nog een fles staan thuis, maar om de een of andere reden komt hij maar niet op. De flessen jägermeister gaan harder.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie