Dutchweek Zell am See - Kaprun: nieuwe liftverbindingen met Nederlandse extra’s

Rick op 20 februari 2020· 5 reacties

Dit jaar was de tweede editie van de Dutchweek Zell am See - Kaprun
Dit jaar was de tweede editie van de Dutchweek Zell am See - Kaprun

Eind vorige maand was ik zoals aangekondigd te gast bij de Dutchweek in Zell am See - Kaprun. Tijdens dit evenement dat in verschillende skigebieden in de Alpen plaatsvindt, worden allerlei events en activiteiten georganiseerd, speciaal gericht op Nederlanders. Onder het motto ‘je moet alles eens geprobeerd hebben’ ben ik naar Zell am See - Kaprun afgereisd. Mijn beeld van de Dutchweek was gebaseerd op foto’s en verhalen uit Val Thorens, waar jaarlijks grote groepen in oranje gehulde landgenoten helemaal losgaan. Hoe het er in dit bekende skigebied in het Salzburgerland aan toe ging, en hoe de twee nieuwe verbindingsliften bevallen lees je in dit verslag.

In beide dorpen drie locaties

Hoewel het concept van de Dutchweek inmiddels al een aantal jaar bestaat, was het evenement in Zell am See – Kaprun pas aan zijn tweede editie toe. Doordat Zell am See en Kaprun twee afzonderlijke dorpen zijn met elk een eigen skigebied, wordt ook de Dutchweek min of meer opgedeeld in twee delen. Zo heeft ieder dorp zijn eigen Dutchweek-welkomstdesk waar je terechtkunt voor je eventbandje en praktische informatie over het evenement. Er zijn zowel in Zell am See als in Kaprun drie verschillende locaties, variërend van après-ski tenten tot bars en clubs, maar overal met Nederlandse DJ’s en artiesten. De festiviteiten richten zich namelijk voornamelijk op de uren na het skiën, zowel direct na het skiën in de vorm van après-ski onderaan de piste, als later op de avond en tot in de vroege uurtjes in de beide dorpscentra.

De Dutchweek-events vinden vooral na het skiën plaats
De Dutchweek-events vinden vooral na het skiën plaats

Iets om op te letten als je niet midden in één van de dorpen verblijft, is het feit dat de (ski)bussen maar tot het begin van de avond rijden. Overdag is het perfect geregeld en kun je met je skipas gratis reizen, maar later op de avond (vanaf ongeveer 21.00 uur) ben je aangewezen op een (prijzige) taxi om thuis te komen. Het loont daardoor de moeite om een accommodatie te zoeken in het centrum van één van beide dorpen, zodat alles te voet te bereiken is.

Line-up

Met een line-up van bekende artiesten als Vato Gonzalez en La Fuente, aangevuld met onder anderen DJ Creeps, Nick Sijmen, Grens & Loos en De Rubberen Schuimboten, was er genoeg muziek van Nederlandse bodem te vinden. Het checken van de locaties en de line-ups kon trouwens eenvoudig via de Woov-app waar de Dutchweek gebruik van maakt. Deze app geeft een overzicht van de line-up op iedere locatie en informatie over de artiesten, en je kunt zelf een programma samenstellen en de verschillende locaties bekijken op de kaart. Met name die laatste functie vond ik erg handig om de verschillende Dutchweek-party’s te kunnen vinden in de beide dorpen. Bij de locaties waren grote banners en vlaggen van de Dutchweek te vinden maar het was niet overal even druk. Dat kan natuurlijk te maken hebben met het feit dat het evenement over vele locaties verspreid is of doordat het pas de tweede editie was. Een grote, in oranje gehulde mensenmassa, zoals mijn beeld was van de oorspronkelijke Dutchweek in Val Thorens ben ik hier in ieder geval niet tegengekomen. Wat overigens niet per se erg was, dat betekent immers ook rustigere pistes en minder wachttijd bij de liften.

Kitzsteinhorn - Maiskogel

In beide gebieden is er op de piste niet heel veel te merken van de Dutchweek. De eerste dag in Kaprun kwam ik de Dutchweek pas aan het einde van de dag tegen, toen ik weer richting het dal ging. Eén van de locaties bevindt zich namelijk recht tegenover het nieuwe dalstation van de Maiskogelbahn. De Maiskogel is sinds dit seizoen verbonden met de Kitzsteinhorn en zorgt zo voor een extra toegang naar de gletsjer, direct vanuit het dorp. Het is een leuk en gemoedelijk skigebiedje, met uitzicht op het dorp Kaprun en verderop in het dal de eerste huizen van Zell am See. Door bij het bergstation van de Maiskogelbahn de gloednieuwe 3K K-onnection gondel te nemen, een 3S-bahn in een nogal opvallend gebouw, steek je in een minuut of tien over naar Langwied (1.975 meter), onderaan de Kitzsteinhorngletsjer.

Op weg naar de gletsjer met de 3K K-onnection
Op weg naar de gletsjer met de 3K K-onnection

Sinds de vorige keer dat ik er was, eind 2013, is er behoorlijk wat veranderd op de ‘Kitz’. Sinds 2015 beschikt men over een moderne combibaan waarbij je kunt kiezen tussen stoeltjes of gondels (Gletscherjet 3), die overgaat in een 10-persoons gondel naar de top van het gletsjerplateau (Gletscherjet 4). Dat is niet het hoogste punt wat je kunt bereiken: hiervoor dien je nog de Gipfelbahn of de shuttle vanaf het gletsjerplateau naar 3.029 meter te nemen. Dit is echter puur een uitzichtpunt, aangezien er vanaf daar geen pistes naar beneden lopen. Vanaf het panoramaplatform heb je een mooi overzicht van de gletsjer en de wirwar aan liften en pistes die kriskras door het gebied lopen. Na een middag op de gletsjer behoort vanaf nu dus ook een dalafdaling helemaal naar Kaprun tot de mogelijkheden.

Schmittenhöhe

Op dag 2 besloot ik te gaan kijken op de Schmittenhöhe, de huisberg van Zell am See. Met de Early Bird Tour en de Fun Race stonden er op het programma van de Dutchweek twee sneeuwactiviteiten, waardoor het evenement in het skigebied beter zichtbaar was. De Early Bird Tour is precies wat de naam doet vermoeden: een toer door het skigebied in de vroege ochtend. Wat de Fun Race precies was, was voor mij lange tijd een raadsel. Dit bleek een soort fotowedstrijd waarbij deelnemers op de funslope op de Sonnenalm een zo origineel mogelijke foto moesten maken. Dat leverde uiteraard bijzondere taferelen op: van een grote groep wintersporters die in een treintje achter elkaar afdaalden tot mensen die met acrobatische toeren de berg afkwamen. De prijsuitreiking was bij het bergrestaurant op de Schmiedhofalm wat fungeerde als ‘thuisbasis’ van de Dutchweek.

Bijzondere taferelen tijdens de Fun Race
Bijzondere taferelen tijdens de Fun Race

Na een lunch op de Schmiedhofalm ben ik doorgeskied naar de ZellamseeXpress, de lift die de verbinding maakt met het Glemmtal. Ik zeg hier bewust het ‘Glemmtal’, aangezien de verbinding met Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn nog niet helemaal gemaakt is. Op dit moment is er nog een busritje van 5 minuten noodzakelijk om naar de Schönleitenbahn in Vorderglemm te komen (de andere kant op is skiënd al wel mogelijk). Vanaf seizoen 2021/2022 is dat echter verleden tijd en is ook de gondel vanuit Viehhofen naar het skigebied van Saalbach gereed. Het eerste stuk van de verbinding vanuit Zell am See gaat via de rode piste 21, die voor een verbindingspiste opvallend pittig te noemen is.

Piste 21 met de ZellamseeXpress en uitzicht op het skigebied van Saalbach, rechts de piste naar Viehhofen
Piste 21 met de ZellamseeXpress en uitzicht op het skigebied van Saalbach, rechts de piste naar Viehhofen

Vanaf het middelstation houdt de piste op en moet je een stukje met de lift naar beneden, of weer terug omhoog. Die lift is trouwens ook iets bijzonders: deze beschikt namelijk over Jukeboxx, een systeem waarbij je met je smartphone de radiozender en dus de muziek die uit de ingebouwde speakers komt, kunt kiezen. Ik koos niks op mijn weg terug omhoog, waardoor mijn gondeltje zich vulde met de vrolijke tonen van de bekende, typisch Oostenrijkse Alpenmuziek. Na een rondje door het skigebied via de top van de Schmittenhöhe (2.000 meter) en een afdaling tot in het centrum van Zell am See, zat ook de tweede skidag erop. Bij de Dutchweek-events betekent het einde van je skidag echter nog lang niet het einde van de dag, zo weet ik inmiddels…

Andere Dutchweeks dit seizoen

Na afloop van iedere Dutchweek wordt er een aftermovie gemaakt met door de organisatie gekozen highlights, de versie van dit jaar kun je hier bekijken. Mocht je één van de andere Dutchweeks willen bezoeken, de volgende evenementen staan nog gepland:

Lees meer:

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.

Het concept ‘Dutchweek’, ik gruwel ervan.

Mr. Slow

Je kunt vanaf de Schmittenhöhe helemaal naar Viehhofen skiën, gaat via skiroute X4 en die start een eindje boven het middenstation van de Zell am See Xpress.

Not my cup off tea. ☕😨

Born to run. B.S.

Toevallig was ik er deze week ook. Heb de Dutchweek niet opgezocht en ben het ook eigenlijk niet tegengekomen. Zowel in Zell am See als Kaprun niet. Op de vlaggen bij een paar punten na en 1x was gekkigheid op een piste na. Maar dat had ook zomaar een clubje andere willekeurige party-gangers kunnen zijn.
Meer last had ik van het Q-Music hotel. Dat had een kroeg omgetoverd in hun eigen kroeg en je werd weggekeken als je niet bij de Q-music reis hoorde. Wat een idioten waren dat.
Maar verder een topweek gehad daar. Ook de omliggende gebieden waren heerlijk!

Let's go ski!

"Andere Dutchweeks dit seizoen
Na afloop van iedere Dutchweek wordt er een aftermovie gemaakt met door de organisatie gekozen highlights, de versie van dit jaar kun je hier bekijken. Mocht je één van de andere Dutchweeks willen bezoeken, de volgende evenementen staan nog gepland:

Dutchweek Italia (Sauze d'Oulx) – 11 t/m 15 maart 2020 (via Summit Travel of Sunweb)
Dutchweek Saalbach - 18 t/m 22 maart 2020 (via Summit Travel of Sunweb
Dutchweek Gerlos – 28 maart t/m 4 april 2020 (via Summit Travel of Sunweb
Dutchweek Norway (Myrkdalen) – 31 maart t/m 5 april 2020 (via Summit Travel of Pharos)
Dutchweek Val Thorens – 25 april t/m 1 mei 2020 (via Summit Travel of Sunweb)"

Bedankt voor de info. Nu weet ik waar ik niet moet zijn in deze periodes :-).
Voor al degenen die er wel van houden, have fun!

*bericht bewerkt door FrankB op 21 feb 2020 02:20

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie