Een bezoek aan de FIS World Cup

Roel op 13 februari 2020· 19 reacties

De reuzenslalom Gran Risa in Alta Badia
De reuzenslalom Gran Risa in Alta Badia

Vandaag en morgen vinden in Saalbach de FIS World Cup afdaling en Super-G plaats, als vervanging voor het Chinese Yanqing waar de races vanwege het Coronavirus zijn afgelast. Een mooie gelegenheid om dit evenement eens in de spotlight te zetten. De World Cup alpineskiën heb ik namelijk van kinds af aan gevolgd. Net als het schansspringen was dit voor mij de ultieme voorpret voor mijn jaarlijkse wintersportvakantie. Nooit was ik echter aanwezig bij dit World Cup circus, tot afgelopen december. Ik ging naar Südtirol voor de Saslong-afdaling in Val Gardena en een dag later de “Gran Risa” (reuzenslalom) in Alta Badia. Hoewel de weergoden het feestje voor een deel verpestten was het geweldig om te zien hoe twee Alpendalen een paar dagen lang volledig opgaan in dit sportevenement.

Saslong

De reis vlak voor kerstmis ging naar het Italiaanse Val Gardena waar de klassieke Saslong-afdaling voor mannen plaatsvondt. Of beter gezegd, zou plaatsvinden. Bij aankomst op vrijdag was er nog niks aan de hand. De Super-G ging normaal van start en terwijl ik het skigebied van Val Gardena doorkruiste kon ik steeds van een afstandje een blik werpen op het parcours dat een dag later het toneel zou zijn van de afdaling die ik zou bezoeken. De Saslong is minder bekend dan pak hem beet de Hahnenkamm-afdaling in Kitzbühel maar ook zeker een klassieker binnen de World Cup. Al voor de 52e keer stond ie op het programma.

Dat wil niet zeggen dat hij altijd hetzelfde is gebleven. Regelmatig wordt het parcours van wereldbekerwedstrijden in de loop der jaren iets veranderd en/of het startpunt verlegd. Zo ook op de Saslong deze winter met de Super-G waarvan het startpunt dichter tegen de imposante Langkofel (berg) is gelegd. Hierdoor werd de start niet alleen spectaculairder voor de televisiebeelden maar ook de start van de race zelf.

De finish van de Saslong, foto: Robert Perathoner
De finish van de Saslong, foto: Robert Perathoner

Actiebeeld uit een editie van de Saslong die wel doorging (foto: wisthaler.com)
Actiebeeld uit een editie van de Saslong die wel doorging (foto: wisthaler.com)

Nieuwe discipline

Bovendien geeft dit startpunt mogelijkheden voor een relatief nieuwe discipline, de two-run downhill. De FIS volgt daarin een trend om met kortere formats nieuwe fans te lokken, terwijl de reguliere tv-kijker langer blijft kijken. Op dit moment komen bij de Super-G en afdaling de beste skiërs in ongeveer 45 minuten zendtijd voorbij. De eerste afdaler kan de uiteindelijke winnaar zijn, maar dat is pas duidelijk als alle favorieten zijn geweest. De FIS erkent dat de “klassieke” afdaling een probleem heeft in termen van televisieproductie. Het is nu lastig om de opwinding erin te houden tot de gehele race voorbij is. Met de (kortere) two-run downhill is dat probleem opgelost. Naar het voorbeeld van de slalom en reuzenslalom gaan de 30 snelste renners uit de eerste run in omgekeerde volgorde van start in de tweede run, die ongeveer twee uur later begint. De winnaar van de eerste run start dus als laatste waardoor het tot het laatst spannend blijft.

Afgelast

Maar zo ver is het in Val Gardena nog niet. Sterker nog, het hoogtepunt van mijn trip had de klassieke Downhill (afdaling) moeten worden maar het liep anders. Door laaghangende bewolking, regen en hogerop hevige sneeuwval werd de Saslong-afdaling afgelast. Een grote teleurstelling natuurlijk. Wat echter grote indruk maakte was hoe een bergdal als Val Gardena een paar dagen lang volledig in de roes van zo’n World Cup wedstrijd hangt. Daags van tevoren kwam de ene na de andere supportersbus het dal binnenrijden, volgepakt met verklede fans. Oostenrijkers, Zwitsers, Noren en vele andere nationaliteiten namen bezit van Val Gardena.

Startnummers kiezen

En dit alles kwam samen tijdens de “BIB-draw”. De BIB-draw is een waanzinnig iets. Op de avond voor de World Cup-wedstrijd verschijnen de beste 15 racers op een podium, in dit geval het balkon van restaurant “La Stua” in Wolkenstein (Selva), om persoonlijk hun startnummer uit te kiezen. Vergezeld van een DJ en een enthousiast publiek halen zij hun startnummers uit een doos, een ton of een willekeurig ander object waar de organisatie voor kiest. De skiërs kiezen dus zelf of ze als eerste starten op een maagdelijke gladde piste maar zonder het voordeel dat ze de verrichtingen van de andere deelnemers kunnen zien. Of ze starten later waardoor alle probleemstukken van de piste bekend zijn, maar ze door de uitgesleten sporen moeten skiën van hun voorgangers. Vanzelfsprekend kon de entree van de Südtiroler skiheld Dominik Paris op het meeste gejuich rekenen. Helaas voor mij bleef het bij deze pré-party omdat de race werd afgelast, net als de Fan Parade door het centrum van Sankt Christina (Santa Cristina) vlak voor de race.

De Italiaanse skiër Dominik Paris bij de BIB-draw in Wolkenstein (Selva)
De Italiaanse skiër Dominik Paris bij de BIB-draw in Wolkenstein (Selva)

Door naar Alta Badia

Het was tijd om door te rijden naar Alta Badia. In La Villa vond een dag later namelijk de “Gran Risa” plaats voor mannen, ook zo’n klassieker maar dan op de reuzenslalom. Inmiddels was er een flink pak sneeuw gevallen dat ook hier voor gespannen gezichten bij de organisatie zorgde. Het sneeuwde op de ochtend van de race nog steeds flink, maar gelukkig ging deze race wél door. Met dank aan de vele mannen en vrouwen die de hele nacht in de weer waren de piste te prepareren.

Zware sneeuwval bij het begin van de Gran Risa
Zware sneeuwval bij het begin van de Gran Risa

Een behoorlijk stadion bij de finish
Een behoorlijk stadion bij de finish

Piste zouten

Zoals bekend moet een World Cup piste keihard zijn, dus de vele verse sneeuw had de piste geen goed gedaan. De hele nacht werd er dan ook volop “gezout”. Zout heeft een hardende werking waarmee de verse sneeuw transformeert in een harde glijlaag. Die is nodig om skiërs gelijkwaardige omstandigheden te bieden maar dient ook voor het voorkomen van zwakke en daardoor gevaarlijke plekken in de piste. Desondanks was het aanpoten voor de skiërs zoals skiër Tommy Ford naderhand toegaf.

Vliegshow

De reuzenslalom bestaat zoals gezegd uit twee runs. Na de eerste run wordt de volgorde van de tweede run bepaald wat als eigenlijke finale kan worden beschouwd. Om de spanning nog wat op te bouwen trok de “Frecce Tricolori” over. Dit is een vliegshow van straaljagers van de Italiaanse luchtmacht waarbij de lucht boven Alta Badia een minuut lang groen, wit en rood kleurt. De kleuren van de Italiaanse vlag. Een bijzonder spectaculair gebeuren zo laagvliegend tussen de rotswanden van de Dolomieten!

De Italiaanse luchtmacht boven het dal van Alta Badia (beeld: Jan Andr Soraru)
De Italiaanse luchtmacht boven het dal van Alta Badia (beeld: Jan Andr Soraru)

Sponsorpaviljoenen

Ondanks de fanatieke aanmoedigingen aan het adres van de Italiaanse skiërs ging de overwinning naar de Noor Henrik Kristoffersen, die nog altijd de World Cup ranglijst aanvoert. Na de race was er tijd voor een natje en een droogje. Wat grote indruk op me maakte waren de verschillende paviljoenen rondom het stadion. Iedere sponsor had zijn eigen paviljoen waar genodigden onbeperkt lekkernijen en drankjes konden nuttigen terwijl er volop genetwerkt werd. Ik mocht een kijkje nemen in Les Viles. Een luxe, houten chalet dat speciaal voor de Gran Risa is opgebouwd in een paar dagen tijd.

Het chalet van Les Viles
Het chalet van Les Viles

Meegenieten?

Een dag later was het de beurt aan de verlichte parallelslalom, ook een relatief nieuwe discipline waarbij twee skiërs naast elkaar hetzelfde parcours afleggen, maar die heb ik helaas niet meegemaakt. Ik was alweer op weg naar huis. Het was het einde van een niet helemaal complete World Cup-trip maar ik heb wel echt van het World Cup circus kunnen proeven en dat smaakt naar meer.

Mocht je tijdens je wintersport toevallig in de buurt zijn, dan is het echt wel leuk om een kijkje te nemen bij zo’n wedstrijd. De Saslong en Gran Risa zijn van 18 t/m 21 december 2020 weer achter elkaar aan de beurt. Hier kun je weer meerdere disciplines in een keer meepikken (Super-G, afdaling, reuzenslalom én de parallel-reuzenslalom).

En vandaag en morgen kun je dus in Hinterglemm terecht:

  • vandaag om 12.45 uur start de afdaling vanaf de Zwölferkogel;
  • morgen om 11.00 uur start de Super-G (eveneens op de Zwölferkogel);
  • voor het volledige World Cup programma, check de kalender van de FIS.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Flachau heeft de dames avond slalom
In die periode was ik wel in Flachau, maar ben niet weesten kijken
De intree was € 20,00 voor 3 uur in de kou te staan
Op zich heb ik er dat wel voorover, maar ik kan gewoonweg niet zo lang staan
Dan zou ik de volgende 2 of 3 dagen niet meer kunnen zitskiën, en daar kwam ik toch echt voor.
We hebben lekker in ons appartement naar de tv gekeken

Leuk verslag!
Bij gelegenheid wil ik dit ook wel eens meemaken.

Bla, bla, bla.

@Roel volgend jaar weer? @niekniek de wedstrijden zijn ook zonder betaalde toegang te genieten. Entree is vaak alleen voor tribunes bij finish of bijzondere punten langs het parcours. Het bovenste deel van de Saslong kun je bv gewoon langs het parcours skiën en de atleten zien langsvliegen op een paar meter. De trainingen zijn overigens ook de moeite waard. Leuk om te zien hoe de cracks dan al alles geven (en wat voor enorme snelheid ze op vlakke stukken al bereiken)

Wat het extra leuk maakt is om na gezien te hebben hoe hard die lui gaan de dagen er na zelf daar te skiën
Dan denk je oei wat ga ik hard, maar al snel moet je eerste bochten maken. Of om te remmen of vanwege andere skieers op de piste.
Je respect voor die gasten stijgt met sprongen

Hey @Roel, leuk stukje over je ervaringen tijdens de World-Cup weekenden.
Toevalligerwijs waren wij de week voorafgaand aan deze wedstrijden in hetzelfde gebied (Corvara, Alta Badia) waarbij we de eerste dag zowel de Saslong als de Gran Risa nog gewoon konden skiën, later in de week waren deze afgesloten vanwege de voorbereidende werkzaamheden.
Wat ons opviel is het feit dat je, behoudens genoemde voorbereidingen (zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van een Nederlands TV-productiebedrijf in de finish-zone Sankt Christina) verder weinig mee krijgt van de hectiek om deze wedstrijden, op de pistes doet iedereen gewoon zijn bochtjes, alleen op de vrijdag van de Super-G op de Saslong had ik de indruk dat het wat rustiger was op de pistes, maar dat kan ook komen omdat het toen sneeuwde en veel mensen een dagje hebben uitgeslapen of in de wellness zaten.
Wel leuk dat je gedurende de week, vooral in de liften rondom de World-Cup pisten, de lift deelt met zowel racers als hun entourage en hoe zij ervaringen uitwisselen, ook met teams van andere landen, wij zaten erbij en luisterden ernaar… ;)
Indrukwekkend vonden wij ook de enorme hoeveelheid ski’s die ieder team mee had, bij het dalstation van de Ciampinoi gondel stonden wel 30 paar, vermoedelijk een aantal paar per skiër met diverse waxsoorten voor diverse pisteomstandigheden.
Ook de afmetingen zijn indrukwekkend: lappen van 2.10 m met een radius van 50 m, vergeleken met onze consumentenskietjes is dat nauwelijks taillering.
Maar dat was dus alleen in de directe omgeving van de wedstrijdpistes, op de overige afdalingen en in Corvara was er verder weinig van te merken.
Overigens wel weer een topweek gehad in de prachtige Dolomieten:)

Ben een paar jaar geleden nog geweest bij een Wereldbeker wedstrijd in Hinterglemm, leuk evenement met een bepaalde (leuke) sfeer.

Jammer dat ik pas zaterdag aankom in Saalbach, had dit wel weer willen zien. Maar hopelijk komt het WK naar het Skicircus in 2025, dan benik er zeker.

En inderdaad, wat @Sndr en @Leonski2 ook terecht opmerken, als die World-cup skiërs naar beneden komen wordt je weer op je plaats gezet… denk je overal lekker vlot vanaf te skiën, kom je er toch weer achter dat je maar een prutsende recreant uit de lage landen bent…
Overigens waren de ca. 30 paar ski’s die bij het dalstation stonden alleen nog maar van het Amerikaanse team…

@Roel volgend jaar weer? @niekniek de wedstrijden zijn ook zonder betaalde toegang te genieten. Entree is vaak alleen voor tribunes bij finish of bijzondere punten langs het parcours. Het bovenste deel van de Saslong kun je bv gewoon langs het parcours skiën en de atleten zien langsvliegen op een paar meter. De trainingen zijn overigens ook de moeite waard. Leuk om te zien hoe de cracks dan al alles geven (en wat voor enorme snelheid ze op vlakke stukken al bereiken)

Sndr op 13 feb 2020 09:05

In Flachau kun je niet langs de piste skiën, ligt helemaal aan de zijkant
En het is een avondwedstrijd, dus de liften waren al dicht
Zo als ik van mijn leraar begreep, moest iedereen intree betalen (hun zijn met een flinke groep een stuk naar boven geklommen, te voet en met touwen waar je je eigen aan vast kon houden)

Voor diegenen die lekker op tv willen kijken kan ik van harte aanbevelen om te kiezen voor het engelstalige verslag op Eurosport (Bij Ziggo kun je het audiokanaal kiezen), of natuurlijk naar de Duitse televisie kijken (vandaag ZDF). Daar gaat het allemaal zo veel meer van leven. Niet alleen is het commentaar veel opzwepender en boeiender, je komt ook veel meer te weten over de skiers en andere achtergronden. En als je de Engelsen regelmatig beluisterd word je onherroepelijk ook een beetje fan van Dave “The Rocket” Ryding :).

I can stick uphill ice, on my saucer...

Hey @Roel, leuk stukje over je ervaringen tijdens de World-Cup weekenden.
Toevalligerwijs waren wij de week voorafgaand aan deze wedstrijden in hetzelfde gebied (Corvara, Alta Badia) waarbij we de eerste dag zowel de Saslong als de Gran Risa nog gewoon konden skiën, later in de week waren deze afgesloten vanwege de voorbereidende werkzaamheden.
Wat ons opviel is het feit dat je, behoudens genoemde voorbereidingen (zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van een Nederlands TV-productiebedrijf in de finish-zone Sankt Christina) verder weinig mee krijgt van de hectiek om deze wedstrijden, op de pistes doet iedereen gewoon zijn bochtjes, alleen op de vrijdag van de Super-G op de Saslong had ik de indruk dat het wat rustiger was op de pistes, maar dat kan ook komen omdat het toen sneeuwde en veel mensen een dagje hebben uitgeslapen of in de wellness zaten.
Wel leuk dat je gedurende de week, vooral in de liften rondom de World-Cup pisten, de lift deelt met zowel racers als hun entourage en hoe zij ervaringen uitwisselen, ook met teams van andere landen, wij zaten erbij en luisterden ernaar… ;)
Indrukwekkend vonden wij ook de enorme hoeveelheid ski’s die ieder team mee had, bij het dalstation van de Ciampinoi gondel stonden wel 30 paar, vermoedelijk een aantal paar per skiër met diverse waxsoorten voor diverse pisteomstandigheden.
Ook de afmetingen zijn indrukwekkend: lappen van 2.10 m met een radius van 50 m, vergeleken met onze consumentenskietjes is dat nauwelijks taillering.
Maar dat was dus alleen in de directe omgeving van de wedstrijdpistes, op de overige afdalingen en in Corvara was er verder weinig van te merken.
Overigens wel weer een topweek gehad in de prachtige Dolomieten:)

Zeeuwski op 13 feb 2020 09:22

Heel herkenbaar allemaal @Zeeuwski. Wat mij ook opviel op de Gran Risa de dag na de wedstrijd, er was helemaal niks meer te merken van een harde of slechte wedstrijdpiste. De piste was weer open en perfect geprepareerd met normale sneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Kwaliteit van de piste dag erna viel ons ook op.
We dachten: zal wel betonplaat zijn, maar dat was het dus niet.
Was gewoon super geprepareerd voor de normale skiërs

En inderdaad, wat @Sndr en @Leonski2 ook terecht opmerken, als die World-cup skiërs naar beneden komen wordt je weer op je plaats gezet… denk je overal lekker vlot vanaf te skiën, kom je er toch weer achter dat je maar een prutsende recreant uit de lage landen bent…
Overigens waren de ca. 30 paar ski’s die bij het dalstation stonden alleen nog maar van het Amerikaanse team…

Zeeuwski op 13 feb 2020 09:29

Afgelopen november de jeugd in Sölden zien trainen, dan wordt je inderdaad weer op aarde gezet.

Voor diegenen die lekker op tv willen kijken kan ik van harte aanbevelen om te kiezen voor het engelstalige verslag op Eurosport (Bij Ziggo kun je het audiokanaal kiezen), of natuurlijk naar de Duitse televisie kijken (vandaag ZDF). Daar gaat het allemaal zo veel meer van leven. Niet alleen is het commentaar veel opzwepender en boeiender, je komt ook veel meer te weten over de skiers en andere achtergronden. En als je de Engelsen regelmatig beluisterd word je onherroepelijk ook een beetje fan van Dave “The Rocket” Ryding :).

Shane op 13 feb 2020 09:42

ARD/ZDF is zonder reclame, Eurosport werkt op mijn zenuwen. ;)
Zalige regenachtige rotweerdagen lekker onderuit op de sofa wintersporten kijken met commentaar van kenners. :)

Bla, bla, bla.

Ik probeer ook altijd zoveel mogelijk World Cup wedstrijden te bekijken. Ik kan er echt van genieten om heerlijk op zondagochtend onderuit op de bank te kijken terwijl het buiten slecht weer is.

En als ik niet live kan kijken (zoals vandaag) dan neem ik het op en kijk later terug. Het voordeel is dat er in Nederland weinig tot geen aandacht in de pers aan wordt besteed. Daardoor weet ik vooraf nog niet wie er heeft gewonnen.

De Hahnenkamm-rennen vonden bijvoorbeeld plaats tijdens mijn vakantie. Ik heb de wedstrijden een week later 'live' met spanning zitten kijken. :)

Ik heb ook zelf al op diverse pistes geskied waar World Cup wedstrijden gehouden worden. Respect voor hoe de atleten over die pistes naar beneden knallen. Ik moet bochten blijven maken om gecontroleerd beneden te komen.

Afgelopen vakantie hebben we nog de Roc de Fer afdalingspiste van Meribel gedaan. Ik blijf het toch apart vinden dat er een afdalingswedstrijd op een blauwe piste wordt gehouden. Maar volgens mij zou deze piste ook best als rood ingedeeld kunnen worden.

Een bezoek aan een World Cup wedstrijd staat ook op mijn verlanglijste. Maar als ik dan daar zou zijn, zou ik waarschijnlijk liever zelf gaan skieen dan er naar kijken.

*bericht bewerkt door zenith op 13 feb 2020 13:11

Voor diegenen die lekker op tv willen kijken kan ik van harte aanbevelen om te kiezen voor het engelstalige verslag op Eurosport (Bij Ziggo kun je het audiokanaal kiezen), of natuurlijk naar de Duitse televisie kijken (vandaag ZDF). Daar gaat het allemaal zo veel meer van leven. Niet alleen is het commentaar veel opzwepender en boeiender, je komt ook veel meer te weten over de skiers en andere achtergronden. En als je de Engelsen regelmatig beluisterd word je onherroepelijk ook een beetje fan van Dave "The Rocket" Ryding :).

Shane op 13 feb 2020 09:42

En my favorite: SkiSunday op BB2, een van de presentatoren (Graham Bell oud wedstrijdskiër) mag altijd met camera de piste af. Inclusief alle sprongen 'Hard on the left ski'! Zondag ongeveer tegelijk met de (afgelaste, winterstop) voetbal. Deze zondag alweer laatste aflevering van dit seizoen

*bericht bewerkt door Sndr op 13 feb 2020 15:08

Afgelopen weekend ging op de Duitse televisie Felix Neureuther met de camera in Garmisch-Partenkirchen van de piste af. Felix Neureuther was vorig jaar op de slalom nog een van de concurrenten van Marcel Hirscher.

Het mooie was dat hij tijdens deze "Kamera-fahrt" precies wist te vertellen wat de moeilijke passages waren en hoe je deze het beste kon nemen.

Later in de wedstrijd bleek dat hij het inderdaad goed had gezien.

*bericht bewerkt door zenith op 13 feb 2020 15:53

Toen zo hard gesneeuwd in St. Christina! En daarna niks meer?😪

Toen zo hard gesneeuwd in St. Christina! En daarna niks meer?😪

petra4 op 13 feb 2020 17:05

Soms nog een paar centimeter maar inderdaad, bijna niet.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wij gaan er 7 maart heen. Ik hoop dat er voor die tijd nog iets valt…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie