De gevaarlijkste uren op de piste

Rogier op 10 februari 2015· 17 reacties

null

Wintersport is geen gevaarlijke sport, maar het heeft wel risico’s met zich mee. Alleen al in Frankrijk worden er per seizoen 40.000 tot 45.000 reddingen op de pistes uitgevoerd en worden er 150.000 mensen per jaar behandelt door de ‘médecins de montagne’, een mooie naam voor doktoren die in de bergen werken. Heftige cijfers, maar er staan in Frankrijk ook elk jaar zo’n 8 miljoen mensen op de pistes. Een aantal belangrijke punten van deze ongevallen statistieken.

Drukte op de piste
Sneeuwkwaliteit heeft maar weinig invloed op de hoeveelheid slachtoffers. Het is de drukte op de piste die voor slachtoffers zorgt. Dus logischerwijs als er minder pistes open zijn, zijn deze drukker. Maar ook de standaard dalafdalingen aan het eind van de dag, of voor het middaguur zijn de gevaarlijke momenten. Om precies te zijn. 11:00-13:00 en 16:00-17:00 zijn de drukste momenten voor de bergredders en pisteurs. Wintersporters zijn (te) moe, hebben honger en zijn vaak lichtelijk uitgedroogd. Dit alles zorgt ervoor dat het lichaam slechter reageert, en kwetsbaarder is en tot overmaat van ramp skiën we dan ook allemaal nog eens op dezelfde strategische punten in het skigebied. Het recept voor vervelende ongelukken. Beginners hebben maar liefst twee keer zoveel kans om op deze momenten ongelukjes te krijgen.

Natte sneeuw versus harde sneeuw
Verse sneeuw en natte sneeuw zorgt voor gescheurde kniebanden. Harde sneeuw voor botbreuken. Om dit tegen te gaan is het goed laten afstellen van je bindingen (voor skiërs) van groot belang. Doe dit niet zomaar zelf als je niet weet wat je doet. Laat het in een goede skizaak doen. Verder is een goede lichamelijke voorbereiding erg verstandig. Om hier aan toe te voegen dat goed eten en drinken bij het ontbijt erg belangrijk is om blessures en vermoeidheid tegen te gaan.

null

Dames let op!
Voor dames boven de 15 jaar liggen gescheurde kniebanden op de loer. Vrouwen hebben zwakkere kniebanden dan mannen en hebben vaker te maken met gescheurde kniebanden. Een zeer vervelende blessure. Daarom moeten bindingen van vrouwen lichter worden afgesteld, zeker van meiden boven de 15 jaar en helemaal boven de 25 jaar. Ook beginnende dames hebben baat bij lichter afgestelde bindingen. Een goede skishop weet hier wel raad mee.

Meer botsingen
Tien jaar geleden waren botsingen 8% van alle ongelukken tegenwoordig is dat 11% En dan hebben het niet over de ‘ontwijk’ ongelukken die eigenlijk bij dezelfde cijfers mogen. De pistes zijn beter geprepareerd, de ski’s makkelijker en iedereen skiet sneller: weer een probleem recept. Het positieve puntje hierbij is wel dat steeds meer mensen helmen dragen In Frankrijk draagt 47% van de volwassen pistegebruikers een helm, voor 97 % van de kinderen.

Helm en video
Er gaan ook vragen op of het dragen van en helm, en de vele helmetcams niet bijdragen aan gevaarlijker gedrag op de pistes. Dit is altijd lastig te bewijzen, want er veranderen zoveel zaken tegelijkertijd dat sinds de komst van bijvoorbeeld de helmcameras het moeilijk is om uit te sluiten dat ongelukken niet daardoor komen. Maar het is wel slim om na te denken als je je ‘meest geweldige gopro filmpje ooit’ maakt dat je daar geen gevaarlijke risico’s voor neemt.

Snowboard het gevaarlijkst
Snowboarden heeft de twijfelachtige eer een stuk meer blessure leed te veroorzaken. 5 gewonden per 1000 snowboarders. Maar dit cijfer schiet omlaag. Vooral omdat het aantal snowboarders in sneltreinvaart afneemt in Frankrijk. Concurrentie van brede ski’s zorgt er voor dat er minder wintersporters beginnen met boarden en iedereen die een paar jaar geleden nog in de ongevallen statistieken voor kwam, die kunnen nu beter en beter boarden. Het typische snowboarders leed is de gebroken pols. Dit is trouwens ook een opvallende blessure bij jonge skiërs. Bijna de helft van de gewonde jongeren onder de 16 jaar hebben te maken met een gebroken pols. Goede polsbeschermers hebben dus zin bij boarders en (jonge) skiërs.

Informatie van de Médecins de Montagne, waar we ons voordeel mee kunnen doen om zelf niet in deze statistieken terecht te komen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Jammer dat in dit hele artikel niets wordt gezegd over alcohol. Afgelopen januari zag ik (in Oostenrijk) erg veel mensen ( smorgens) al aan de halve liters/jager thee enz… Dan moet je dus de hele dag nog.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

@Jeroen6 helemaal mee eens, maar hier vond geen bronnen en officiele cijfers van. Als iemand die heeft hou ik me aanbevolen.

Click. Click. Peace

De afgelopen jaren heb ik in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk gezien dat het aantal helmdragers snel toenam. Vaak droeg slechts een enkeling geen helm (Zwitserland). Daardoor is, zoals ik ergens heb gelezen, het aandeel van het hoofdletsel behoorlijk afgenomen.

Tot mijn grote verbazing zag ik vorige week in Val Cenis echter dat een beperkte minderheid van de volwassenen (>15 jr.) een helm droeg, hoewel de weersomstandigheden (koud, veel sneeuw, wind) zodanig waren dat het dragen van een helm niet alleen veilig, maar ook comfortabel was. Opvallend was dat met name als er grotere bij elkaar horende groepen waren het dragen van een helm kennelijk als niet stoer werd gezien, van een hele groep had dan niemand een helm op. Een helm is kennelijk voor watjes. De groepen die er daarbij uitsprongen waren 1) jongvolwassenen (Franse scholieren) en 2) Nederlanders van alle leeftijden.
Vreemd was overigens ook te constateren dat nogal wat skileraren van de ESF geen helm droegen.

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Ik ben wel van mening dat de helm camera,s en stok camera,s kunnen bijdragen aan meer ongevallen,je wilt toch een leuke snel en spectaculair filmpje hebben.

Dus 1 op de 9 ongevallen (in Frankrijk) waarbij hulpdiensten uit moeten rukken is dus een botsing? Vind dat eigenlijk lager dan ik dacht, juist omdat je zo vaak hoort dat daar juist veel blessures van komen…

Interessant artikeltje verder!

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Ik denk inderdaad dat alcohol bijdragen kan aan met name dat tweede deel van de middag. Rozig van de zon, iets te lege maag, te weinig drinken en dan voor de laatste afdaling nog ergens in dat zonnetje een halve liter pils…
Overigens zie ik wel de link met een helm-cam, maar niet zozeer met een helm an sich. Wij dragen vooral een helm omdat de kinderen dat ook moeten en we daarin dan ook een voorbeeld willen geven. Bovendien is een helm inmiddels zo ingeburgerd in Oostenrijk dat we daar bijna automatisch in mee zijn gegaan: want als er toch iets gebeurd, dan kan je die bescherming goed gebruiken…

@Rogier "… is de gebroken pols. Dit is trouwens ook een opvallende blessure bij jonge skiërs. Bijna de helft van de gewonde jongeren onder de 16 jaar hebben te maken met een gebroken pols. "

Nu ben ik toch heel nieuwsgierig naar de oorzaak hier van. Hoe komt het dat jonge skiërs vaak hun pols breken? Weet je dat?
Ik heb ook mijn pols gebroken bij het skiën (ben alleen al een poosje niet meer onder de zestien). Ik vraag me nog altijd af hoe het nu kwam.

Alcohol is inderdaad een beste reden voor een hoop ongelukken.
Ik denk dat de gene die ook onderschat wordt is het steeds minder nemen van Les. Ik ben toen ik 4 was begonnen met skieen en heb les gehad tot mijn 18de. Dan kun je gewoon goed skieen en je in elke situatie redden. Dit jaar zelf erover zitten denken of ik niet nog een half dagje zou nemen om gewoon even mijn techniek bij te schaven. Ik zie een hoop mensen die dan van Manlief of van iemand anders die daar niet voor geleerd heeft les krijgt en dan mis je techniek en als de omstandigheden dan te lastig worden gebeuren er ongelukken.

Vraag me inderdaad ook af waarom het helmgebruik in Frankrijk nog altijd zo laag ligt. In Zwitserland skiet niemand meer zonder, op een enkeling na.

Mr. Slow

5 gewonden per 1000 snowboarders. Maar dit cijfer schiet omlaag. Vooral omdat het aantal snowboarders in sneltreinvaart afneemt in Frankrijk.

Ik neem aan dat het totaal aantal gewonden omlaag schiet? en niet die 5 gewonden per 1000 snowboarders? anders heeft het namelijk niets te maken met het aantal ;)

1,8% kans op een ongeval per wintersporter waar iets aan medische hulp terplekke aan te pas moet komen. Dat valt mij nog best mee gezien drukte en dergelijke. Dit getal zal wel hoger liggen bij drukte en lager bij rustige dagen.

verder leuk en interessant stuk.

Meer boarders zeggen ze. Maar is hier ook rekening mee gehouden dat de boarders meer freestylen en dus daarom ook grotere kans op blesures hebben.
Oo de piste zelf zijn het doorgaans altijd skiers die worden afgevoerd. En in het park de boarders.

Allereerst vind ik het dragen van een helm echt een must!
Ik herinner me nog goed dat vorige jaar een Oostenrijkse man vertelde dat doktoren aan vrijwel alles in lichaam wel het e.e.a. kunnen versleutelen, maar aan je hoofd kunnen ze grotendeels weinig doen en dat heeft me wel aan het denken gezet.

Helaas ben ik vorige week door een botsing zelf geblesseerd geraakt, ik werd door een mede piste gebruiker onderuit gehaald tijdens het skien waardoor mn knieband geschadigd is geraakt en het ski plezier meteen over was voor mij. Ik snap dat niet iedereen even goed kan skien of snowboarden maar als je dan van jezelf weet dat je wat minder controle hebt, let dan ook een beetje op je snelheid… ;-)

En volgens mij is er op woensdag ook altijd een piek? Vermoeidheid na 3-4 dagen op de piste?

Wat ongetwijfeld ook meespeelt is het niveau van de gemiddelde wintersporter, denk dat er procentueel minder mensen les nemen dan vroeger en dat er tevens meer mensen op de piste zijn dan voorheen.

Ik las net op NOS.nl een artikel dat goed aansluit bij dit artikel.
‘Nederlanders krijgen meer ongelukken op de piste’: http://nos.nl/artikel/2018669-nederlanders-krijgen-meer-onge…
Hierin wordt gesproken over een lichte stijging van ongelukken op de piste waarbij Nederlanders betrokken zijn.

Zelf was ik twee jaar geleden in Saalbach waar ik ook een ernstig ongeluk heb meegemaakt. 's Avonds toen ik met een klein groepje naar het dorp liep vanaf het hotel, kwamen wij langs een kleine oefenpiste midden in het dorp. Er waren een paar meisjes aan het spelen en een van hen kwam vanaf bovenaan al sleeënd naar beneden, waar zij tegen een metalen bedieningskast van een rolband klapte. In eerste instantie hadden wij niet door dat er is erg aan de hand was totdat ze stil bleef liggen, waarna wij naar haar toe zijn gerend en constateerde dat de behoorlijke bloedde en buiten bewustzijn was. We hebben haar in stabiele zijligging gelegd en een ambulance gebeld die met veel getreuzel aankwam. Helaas hebben wij later niet meer te horen gekregen hoe het is afgelopen.

Liefhebber van de heerlijke alpengerechten, strakke pistes en prachtige panorama's

Zoals velen heir boven zeggen kan ik soms met verbazing kijken hoe mensen tijdens hun “dure” vakantie lopen te ploeteren op een berg en geen les nemen. Als je goed les krijgt of hebt gehad is je vakantie vele malen leuker. Ik kan me werkelijk niet voorstellen dat die mensen ervan genieten om op die manier van een berg te gaan met risico voor eigen en andermans welzijn.

Soms denk ik wel is hoe onverantwoord het wel niet is en dat het misschien wel zinvol zal zijn om een skibewijs te moeten halen om zonder leraar naar beneden te mogen. Want je kan behoorlijke snelheden halen.

Ook heb ik nog nooit een alcoholcontrolle op de berg gezien. Ik weet niet of hier regels voor zijn. Maar soms pak ik aan het eind van de dag wel de lift omdat ik dan geen zin heb om tussen dronken en half dronken mensen naar beneden te gaan.

Nou die pols breuken bij jonge kinderen kan ik wel verklaren als ik naar die van mij kijk. Die zien de berg als 1 grote speeltuin en ieder bultje als een kans op “airtime” . Kortom ze nemen uit zichzelf gewoon wat meer risico met springen en rare dingen uithalen maar staan nog zo kort bij de grond dat de val nog vaak kan worden opgevangen met de handen…

Dat er in Zwitserland zoveel, en in Frankrijk zo weinig helmen worden gedragen heeft volgens mij alles te maken met mentaliteit.

Zwitsers houden van frauderen en roken, Fransen van hardrijden en drinken.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie