Nu 'Kaiserwetter', straks een nieuwe dump

Morris op 17 februari 2015· 16 reacties

Dit soort beelden verwacht ik in de Alpen, Zillertal Arena ([Sneeuwhoogte+
Dit soort beelden verwacht ik in de Alpen, Zillertal Arena ([Sneeuwhoogte+
)](https://cdn.wintersport.nl/weblog/2/34326-w800.jpg)

Hoewel er nog wat sneeuwvlokken naar beneden komen in de Italiaanse Piemonte domineert in de rest van de Alpen al het zogenaamde ‘Kaiserwetter’. Een typische weerterm uit de Duitstalige Alpenlanden welke staat voor een stralende zon en een intens blauwe hemel. Maar vanwaar eigenlijk die naam? Wel, ik heb het even opgezocht. Kaiserwetter is een term die stamt uit de tijd dat Duitsland nog een Keizer had. En omdat (volgens overlevering) bij ieder groot evenement waar hij sprak het zonnig en heerlijk weer was spreken we heden ten dage nog steeds van Kaiserwetter.

En of je daar nu fan van bent of niet, de rest van de week kom je er in de Alpen niet onder uit. Het wordt smeren tegen het verbranden (de zon staat al weer wat hoger) en een goede goggle of zonnebril op als bescherming tegen het felle licht.

Zo midden februari staat de zon alweer hoger aan de hemel en met de milde temperaturen in de dalen zullen de pistes op zonnige hellingen dat gaan merken in de loop van de dag. Waar aan het begin van de dag nog alles stijf opgevroren is vanwege de koude en heldere nachten, daar transformeert de zon in de loop van de dag op zonhellingen toch al snel tot slush. Zeker in die gebieden waar al een paar dagen geen verse sneeuw is gevallen. Wat tips voor een optimale dag.

Perfecte condities Diedamskopf
Perfecte condities Diedamskopf

Gisteren meer dan 50 cm vers in Sestriere, daar trekken nu de wolken weg
Gisteren meer dan 50 cm vers in Sestriere, daar trekken nu de wolken weg

Begin de dag op zuidoosthellingen. De zon staat hier 's ochtends al pal op en het toplaagje zal daardoor snel ontdooien. Een heerlijk zacht laagje dat gedurende de ochtend steeds zachter en dieper wordt. Slush kortom. Kies daarom vanaf het middaguur voor de pistes die op het zuidwesten of zelfs het westen georienteerd zijn. Ook daar dan een zachter toplaagje en heerlijk te skien. Tegen het einde van de dag zoek je het wat hoger op de berg en dan kies je voor de noordhellingen. Doe je dit iedere dag dan profiteer je maximaal van de zon en ski je ook nog eens de beste sneeuw.

Dat geldt natuurlijk niet voor de mensen die in de Italiaanse Piemonte zitten. Daar is het na al het sneeuwgeweld van de afgelopen 3 dagen vooral even wennen aan de zon die doorkomt na al die sneeuw en daarnaast vooral ook genieten van alle verse sneeuw.

Stralende week
Ik kan ieder land apart gaan behandelen, maar dan wordt het een grote copy paste bende. Want overal is het beeld hetzelfde. De nachten zijn koud en helder waarbij het kwik tot diep onder nul daalt, maar de dagen zijn mild, zonnig en blauwe hemels domineren. Het nulgradenniveau overdag schommelt in de vrije atmosfeer zo rond de 2000 meter. Ofwel op zonnige hellingen wordt het heerlijk warm. Totdat op vrijdag de eerste hoge bewolking zich aandient en je vanuit het westen de contouren ziet van een front.

Noordwest Stormtrack
Noordwest Stormtrack

De nieuwe week start met een dump
Voor zaterdag staat er een nieuwe storm gepland. Deze koerst volgens de modellen vanuit het noordwesten op de Alpen af om daarna door te trekken richting de Po-vlakte. Sneeuw op het programma en nog wel op een wisseldag. Voorlopig betekent dit sneeuw voor het noordwesten van de Alpen en later via een genua-laag ook aan de zuidkant van de Alpen. Waarbij een deel van de Alpen een sneeuwsandwich ziet ontstaan en de complete Alpen een nieuwe lading wit krijgen. Ook later in de week staan de sneeuwindicatoren op groen. Of beter wit, want ook dan blijven er kansen op verse sneeuw. Maar zover is het nog niet.

Goede en zonnige perspectieven kortom voor diegene die al in de Alpen is en betekenisvolle stormtracks voor de lezer thuis die aankomend weekend richting de Alpen trekt. Sneeuw staat met stip op het programma. Woensdag kijken we verder waar precies de sneeuw gaat vallen, maar het is nu al zeker dat er sneeuw gaat komen.

Het beeld is wel duidelijk: Serfaus Fiss Ladis!
Het beeld is wel duidelijk: Serfaus Fiss Ladis!

Sauerland
Vandaag start met wat bewolking, daarna weer blauw en zonnig met later op de dag wat hardnekkige bewolking. Maar vanaf woensdag weer volop zon. In de regel heerlijk warme dagen en frisse en koude nachten en vanaf zaterdag waarschijnlijk weer verse sneeuw.

Het Reuzengebergte
En op verzoek van MikaTeters nog even het Reuzengebergte. Zoals al gemeld domineert de hele week de zon, maar de sneeuw houdt het goed. En mochten de modellen dat doen wat ze nu beloven, dan zitten er ook nog enkele centimeters verse sneeuw in het vat. Maar die voorspellingen mogen nog wel wat beter.

Tot woensdag!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

@Morris dat wordt vroeg de alpen in rijden om in elk geval zo vroeg mogelijk op plaats van bestemming te zijn en hopelijk het ergste voor te zijn zaterdag.

Maar wat is stormtracks? Gaat het dan ook hard waaien of hoeft dat totaal niet zo te zijn? Misschien een beetje een domme vraag maar vooruit. BEn ook benieuwd vanaf hoe laat de sneeuw de alpen zal bereiken.

@ronaldvr, stormtrack is het pad dat het lagedrukgebied aflegt. Dat wil niet per definitie zeggen dat het hard gaat waaien. Het is nu nog te vroeg om exacte uitspraken te doen, maar voorlopig ziet het er allemaal gunstig uit en lijkt de sneeuw pas echt te komen als iedereen al op de plaats van bestemming is.

May the powder be with you!

@Morris bedankt voor je duidelijke uitleg. De spanning stijgt en het liefst rij ik vandaag al richting de bergen :-)

Ik zie bij sommige weerberichten ook regen staan in de dalen, hoe groot is hier de kans op. Ik ga richting achensee.

@Morris, gaan dit weekend naar Hinterglemm maar onder welk deel van de Alpen valt dit nu?Want ook daar wordt het weer tijd voor verse sneeuw.

@edvandermeijde Hinterglemm valt onder het Salzburgerland, de noord Alpen.

Nieuw hier, maar lees eigenlijk al jaren mee. Fantastische site met veel info en een superstrak dagelijks weerbericht. Volgende week zakken we af naar Montafon. Ben heel benieuwd of de dump daar ook wat verse poeder gaat brengen en vooral of we in de dalen ook kunnen gaan genieten van een fris aanblik. De sites die 14 daagse verwachtingen aangeven zijn nog niet zo scheutig met nieuwe sneeuw voor Gaschurn. Ik blijf deze site op de voet volgen!

@ronaldvr @edvandermeijde @Erwin10, ik zal morgen wat dieper ingaan op de (on)zekerheden. De gebieden waar jullie naartoe gaan reken ik allemaal onder de Noordalpen. Volgens de huidige prognoses (waar nog heel veel speelruimte in zit) mogen jullie op wat centimeters rekenen op zondag/maandag. De lange termijn ziet er ook niet verkeerd uit met regelmatig sneeuw voor de Noordalpen. Een ‘kaiserwetter’-week zal het niet worden met enkel zon, zon, zon. En die verse sneeuw is ook wel nodig na een weekje lente.

De schommelingen in de temperaturen heeft te maken met warmte- en koufronten die passeren. Degelijke schommelingen en de duur daarvan zijn uitermate lastig zover in de tijd vooruit te voorspellen.

May the powder be with you!

Helemaal super Morris, ik ga er ook echt niet van uit dat je zulke specifieke zaken nu al kunt voorspellen. Ik wacht dus rustig af op wat komen gaat. Verder: keep up the good work!!!

Natuurlijk hoop ik op lekkere sneeuw volgende week in Ischgl. Maar alleen maar sneeuw is toch niet echt mijn droomweek. Ik hoop op een beetje zon! Wat ik nu zie op oa bergfex is sneeuw!

We wachten het maar even af.

@ morris, ps waar valt Ischgl onder? onder de zuid alpen of nog onder de noord alpen?

@Pieter86, onder de noordalpen.

May the powder be with you!

wij vertrekken vrijdag richting zell am see. Ook daar zal wat verse sneeuw wel lekker zijn.
En ook de zon is welkom .weer bedankt voor de uitleg.
we hebben er zin in.

ronald

Vrijdag naar Flachau…
ik hoop op veel zon, maar wel nog een vers laagje sneeuw dit weekend zou fijn zijn!

@Morris, bedankt ik hou het in de gaten. Hoop dat het goed komt een beetje neu schnee kan geen kwaad.

@Morris, fantastisch weerbericht. Al jaren lezer en volger maar nog nooit gereageerd. Vrijdag / zaterdag richting Nendaz 4 vallees wallis. Heb bij het lezen van de weerberichten het idee dat Nendaz een tussenliggende positie is in alle sneeuwtermen. Oftewel het lijkt erop dat Nendaz regelmatig sneeuw krijgt uit diverse hoeken. Maar zelden een volle dump… Ben benieuwd hoe dat komende week zal zijn… Onderweg wellicht al serieuze sneeuwval?? We wachten op morgen… :-)

Superfijn dat je ook het Reuzengebergte meeneemt! Wij vertrekken daar ook vrijdagnacht naartoe…ik duim voor die cm-ers verse sneeuw…

Het weerbericht voor volgende week in Ehrwald ziet er niet zo goed uit . Komt er echt regen tot in het dal of zelfs tot 1500 meter . Dat zou echt jammer zijn . Verheug me op het skien maar in de regen niet leuk .

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie