Vijf tips over sneeuwschoen wandelen

Kristy op 25 februari 2015· geen reacties

null

Sneeuwschoen wandelen mag dan misschien een beetje een saai imago hebben, maar dat is het absoluut niet. Dankzij die ‘tennisrackets’ onder je voeten kan je heerlijke wandelingen door de diepe sneeuw maken en het is dan ook niet voor niets een activiteit die snel aan populariteit wint in de Alpen.

Sneeuwschoen wandelen is al zo oud als de weg naar Rome. Letterlijk dan. Want vroeger waren er nog geen geprepareerde en schoongemaakte wandelpaden in de bergen en was het voor de bewoners bittere noodzaak om van A naar B te komen. Tegenwoordig is dat anders. In dalen zoals bijvoorbeeld het Tannheimertal vind je mooie bergen om door de diepe sneeuw je spoor te trekken.

1) Iedereen kan het doen
Wandelen op sneeuwschoenen is niet moeilijk. Sterker nog, wanneer je ‘normaal’ kan wandelen, dan kan je ook wandelen op sneeuwschoenen. Zeker wanneer je beveiligde sneeuwschoenpaden blijft dan is deze sport voor iedereen te doen. Je krijgt twee wandelstokken mee die je goed in balans houden en de ijzeren tandjes onder de sneeuwschoenen zorgen ervoor dat je veel grip houdt. Let op als je buiten de beveiligde paden gaat wandelen, dat ben je off-piste onderweg en heb je dezelfde kennis nodig als off-piste skiërs om veilig te kunnen wandelen.

2) Sneeuwschoenen huren
Het is helemaal niet nodig om zelf sneeuwschoenen te kopen. Je kunt tegenwoordig bij iedere grote skiverhuur terecht om sneeuwschoenen te huren. Je krijgt er uiteraard een setje stokken bij. Op die stokken zitten grotere tellers dan normaal zodat ze niet wegzakken in de sneeuw. Ook zijn de stokken een stuk langer dan de skistok die je gewend bent.

3) Draag waterdichte en hoge schoenen
Zorg ervoor dat je bij het sneeuwschoen wandelen waterdichte en het liefste hoge schoenen draagt. Op deze manier is de kans minder groot dat er sneeuw in je schoenen komt. Ook handig is het dragen van een broek met sneeuwvangers bij de enkels.

Sneeuwschoenen zijn geweldig in vlak besneeuwd terrein
Sneeuwschoenen zijn geweldig in vlak besneeuwd terrein

4) Niet achteruit lopen
Je kan op sneeuwschoenen niet achteruit lopen. Tenminste, het kan wel, maar de kans dat je binnen een paar stappen op je snufferd ligt is behoorlijk groot. Wanneer je daarnaast over een hekje heen wilt stappen, maak dan een soort van zweefstand. Als je je voeten naar voren schopt zal de sneeuwschoen naar beneden klappen en dan maak je het jezelf een stuk moeilijker!

5) Alleen of met een gids
In dalen als het Tannheimertal zijn verschillende wandelroutes te vinden die niet al te moeilijk zijn. Wanneer je echter iets meer uitdaging wilt of simpelweg wat steiler wilt gaan, dan is het aan te raden om met een wandelgids of berggids op pad te gaan. Jawel, die zijn er! Een gids is ook handig om bij je te hebben als je van de beveiligde sneeuwschoenpaden afgaat want ook al ben je met sneeuwschoenen onderweg, het lawinegevaar telt natuurlijk ook voor sneeuwschoen wandelaars.

Kristy
verdeelt haar tijd tussen het opnemen van videos in de sneeuw en het geven van skitrainingen.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie