BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
De drukke vakantieweken in het wintersportseizoen 2020-2021

De drukke vakantieweken in het wintersportseizoen 2020-2021

Roel op 12 maart 2020 · 24 reacties

Wanneer wordt het druk komende winter?
Wanneer wordt het druk komende winter?
We schreven al dat er volop gezocht wordt op wintersportaccommodaties voor 2021. Het is daarom de hoogste tijd om een overzicht te maken over de drukke vakantieweken in het seizoen 2020-2021. Net als voorgaande jaren laten we zien wanneer welke landen en regio's komende winter vakantie hebben. Dan weet je hoe druk het wordt in de skigebieden, of je drukte op de weg kunt verwachten en of je kunt uitwijken naar een andere week waarin er meer keuze in hotels of appartementen is.

Schoolvakanties in Nederland winter 2021

Allereerst tonen we de schoolvakanties in Nederland. Dan hebben we het natuurlijk over de twee weken van de kerstvakantie en de adviesdata voor de voorjaarsvakantie. De voorjaarsvakantie (ook wel krokusvakantie genoemd) valt komend jaar anders dan afgelopen winter. Zuid-Nederland heeft in 2021 als enige vakantie van 13 t/m 21 februari. Dit valt samen met carnaval waardoor de adviesdata van de overheid gewoon worden overgenomen. Noord- en Midden-Nederland hebben tegelijk vakantie van 20 t/m 28 februari 2021.

Schoolvakantie wintersport 2020-2021 Periode(s)
Kerstvakantie 19 - 26 december 2020 26 december 2020 - 3 januari 2021
Voorjaarsvakantie 13 - 21 februari 2021 (Z-Nederland) 20 - 28 februari 2021 (N- en M-Nederland)

Buitenland

Om te zien hoeveel mensen vanuit het buitenland naar de Alpen gaan hebben we een overzicht gemaakt van het aantal (actieve) wintersporters per land. Vorig jaar voegden we Tsjechië als nieuw land toe, nu hebben we ook gegevens uit Polen. Dit land is voor de Alpen een belangrijk wordende groeimarkt.

Aantal wintersporters per land (in miljoenen)

Schoolvakanties per land

Omdat de Duitsers en Fransen veruit de grootste groepen vormen is het belangrijk om te weten wanneer zij vakantie hebben. In de tabel hieronder staan de schoolvakanties van de verschillende Europese landen, en bij Duitsland en Frankrijk hebben we belangrijke regio's erin gezet.

Over de kerstvakantie is weinig onduidelijkheid. In het merendeel van de landen vallen de kerstvakanties samen, waarbij in de week van 26 december t/m 2 januari alle landen vrij hebben. In de voorjaarsvakantie zijn de vakanties veel meer gespreid maar lijkt de week van 13 t/m 20 februari (de carnavalsweek van Zuid-Nederland) toch duidelijk het drukste te worden, althans veel regio's hebben dan tegelijk vakantie.

Wat zijn de drukke vakantieweken?

We hebben vervolgens gekeken wat dit concreet betekent in drukte. De drukte in de skigebieden (en op de weg) wordt immers door alle wintersporters tezamen bepaald waarbij Duitsland en Frankrijk de hofleveranciers zijn. Hieronder vind je het aantal wintersporters per land en regio over de weken heengelegd waarmee je een indicatie krijgt van de verwachte vakantiedrukte en de drukke weken in de winter van 2020/2021:

Opvallende zaken

 • De tweede kerstweek (26 december t/m 2 januari) is de allerdrukste week aankomende winter. Dit is bijna ieder jaar zo. Niet alleen omdat bijna alle landen dan vakantie hebben maar ook omdat van de twee kerstweken veel mensen kerstmis nog traditioneel het liefst thuis vieren. De eerste week van de kerstvakantie is daardoor vaak rustiger.
 • In de voorjaarsvakantie is de carnavalsweek (13 t/m 20 februari 2021) veruit de drukste week. In Nederland heeft alleen het zuiden vakantie maar vanuit het buitenland trekken ook veel wintersporters richting de Alpen. Voor Tsjechië en Polen is dit niet de allerdrukste week maar ook daar hebben enkele regio's vrij.
 • Vakantiegangers uit Noord- en Midden-Nederland hebben in hun voorjaarsvakantie (20 t/m 27 februari 2021) vooral concurrentie van Fransen en Tsjechen. Vooral de Franse skigebieden worden druk omdat zowel Parijs als Marseille vakantie hebben. Opvallend is dat Duitsers in die week geen vakantie hebben.
 • Nederlanders en Belgen die buiten de schoolvakanties om naar Oostenrijk willen, kunnen misschien beter een andere week boeken dan van 6 t/m 13 februari 2021. Dan hebben Vorarlberg, Tirol, en Salzburg namelijk vakantie. Ook al gaat deze groep misschien niet een hele week op wintersport, bij mooi weer kunnen dagjesmensen wel voor flinke drukte zorgen.

Tips voordat je boekt

Tot slot geven we nog een aantal tips om in overweging te nemen voordat je een skigebied uitkiest. Er zijn namelijk nog méér factoren die de drukte in een skigebied bepalen:

 • Vakanties die samenvallen zijn niet alleszeggend. Slechte sneeuwcondities in voorgaande jaren en het weer (voor dagjesmensen) kunnen ervoor zorgen dat het minder druk is dan verwacht. Mooi weer en veel sneeuw veroorzaken het tegenovergestelde;
 • Vooral Duitsers blijven in de eerste kerstweek nog vaak thuis. De grote uittocht van deze groep komt pas vanaf Tweede Kerstdag op gang.
 • Mensen uit Parijs en omgeving (zone C) trekken meestal naar de noordelijke Franse Alpen; De regio Marseille (zone B) gaat voornamelijk naar de Franse zuidalpen. Dit kan veel uitmaken afhankelijk van waar jij naartoe wil.
 • Wanneer de Fransen vakantie hebben maakt Oostenrijkse skigebieden niets uit. En Duitsers gaan weinig naar de Franse Alpen dus Duitse vakantie hebben weinig invloed op Franse skigebieden. Duitsers en Nederlanders kiezen het vaakst voor Oostenrijk, 48% van de Duitse wintersporters en 53% van de Nederlanders skiet in Oostenrijk. Engelsen en Belgen gaan juist het vaakst naar Frankrijk. Deze voorkeuren bestaan van oudsher en zijn van grote invloed op de drukte in een bepaald skigebied;
 • Mensen uit de Alpen zelf of mensen in steden rond de Alpen wonen leveren vooral dagjesmensen. Zij hoeven niet per se een week op vakantie om te kunnen skiën en gaan soms vaker per jaar. Dichtbij gelegen skigebieden merken dit vooral, zeker in de weekenden. Denk aan München en het hele zuiden van Beieren waarvoor veel Oostenrijkse skigebieden 'om de hoek liggen', of Grenoble en Genève.
 • Kijk verder dan je neus lang is. Oostenrijk is heel populair maar het land is groter dan Tirol. Kijk ook eens naar de regio's Osttirol, Karinthië of Steiermark. Hetzelfde geldt voor wat verder gelegen skigebieden in Italië en Frankrijk. Rij je een uurtje verder dan anders en je kunt ook in het hoogseizoen een rustige bestemming scoren;
 • Italië kent ook een carnavalsvakantie maar die valt van donderdag t/m dinsdag, dus verspreid over twee weken. In 2021 valt deze van 11 t/m 16 februari. In 'onze' carnavalsweek wordt het na dinsdag dus rustiger in Italië;
 • Prijsniveau is belangrijk. Zwitserse skigebieden zijn door de dure Frank ook in het hoogseizoen soms hel rustig. Veel Zwitsers gaan tegenwoordig in Oostenrijk of Frankrijk skiën omdat het daar voor hen goedkoper is;
 • Sommige grote skigebieden zijn altijd druk, anderen zijn juist alléén in de vakanties druk. Saalbach, Tignes en Val Thorens zijn bijvoorbeeld vanaf kerstmis tot half maart bedrijvig tot heel druk en kunnen de drukte daardoor goed aan. In kleinere skigebieden waar vooral families komen zijn de wachtrijen vaak langer en de pistes voller in de vakantieperiode omdat de infrastructuur daar veel minder op berekend is.
 • Goedkope wintersportvakanties vallen vaak samen met rustige weken. Check onze accommodatie-zoeker voor actuele prijzen voor aankomend winterseizoen. Veel reisaanbieders hebben al accommodaties beschikbaar!

Bronnen: de.statista.com, Statistik Austria, seilbahn.net, Alpes Ski Résa, Eric Bonnel, hotel.info, vanat.ch, Skiclub of Great Britain, CBS.

Meer lezen:

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Roy83 12-03-20 08:19
  Roy83 12 maart 2020 · 08:19
  Het beste topic is er weer! Merci!!
  Wannabe Dolomietenkenner...
 • 77steve 12-03-20 08:24
  77steve 12 maart 2020 · 08:24
  Dank.

  Belangrijke notie die ik nog wel mis, is dat heel veel wintersporters niet afhankelijk zijn van schoolvakanties. En het er dus in de 2e week can januari niet maar een kwart vd mensen is van de 2e kerstweek. Dit schema zou die indruk kunnen wekken.
 • bartvwg 12-03-20 08:31
  bartvwg 12 maart 2020 · 08:31
  Het beste topic is er weer! Merci!!Roy83 op 12 mrt 2020 08:19
  Je was me voor. 😃
  Without deviation from the norm, progress is not possible.
 • PRC 12-03-20 08:32
  PRC 12 maart 2020 · 08:32
  Oa de Russen en Oekraïeners hebben hun kerstvakantie in de week van 6 januari. Misschien handig om die nog even toe te voegen. Zorgde toch voor wat extra drukte dit jaar in SFL
 • 77steve 12-03-20 09:28
  77steve 12 maart 2020 · 09:28
  Oa de Russen en Oekraïeners hebben hun kerstvakantie in de week van 6 januari. Misschien handig om die nog even toe te voegen. Zorgde toch voor wat extra drukte dit jaar in SFLPRC op 12 mrt 2020 08:32

  Russen en Oekrainers samen? Gezellig
 • Rendier 12-03-20 09:48
  Rendier 12 maart 2020 · 09:48
  Ziet er gunstig uit voor Krokus-Oostenrijkgangers uit Noord en Midden, geen Oostenrijkers en Duitsers met vakantie.
 • Daffie 12-03-20 11:02
  Daffie 12 maart 2020 · 11:02
  thanks!

  afgelopen jaar mede dankzij deze data een vrij rustige week gehad in SHFL
  1e week kerst vreesde ik wat drukker voor komend jaar; maar dat lijkt mee te gaan vallen.
 • @Marinus 12-03-20 11:54
  @Marinus 12 maart 2020 · 11:54
  Gelukkig mag 'ons' midden volgend jaar met noord op vakantie in een rustige voorjaarsweek, in Oostenrijk. Ik weet überhaupt niet wie het elke keer weer verzint om midden met zuid op vakantie te sturen tijdens de carnavalsweek. Dit jaar was dat zo en in 2022 ook weer. Ons appartement is dan bezet door stamgasten die een 'vaste' afspraak hebben voor deze week. Appartementshoudster stapt er ook niets van dat de meeste Hollanders juist dan op wintersport gestuurd worden, samen met de Duitsers en Oostenrijkers. Ze noemt dat steevast een 'catastrofe'. En dan hebben we het nog niets eens over de extra filedruk. (O ja, ik zit echt aan de schoolvakanties vast.)

  Lopen hier meer mensen tegenaan?
  *bericht bewerkt door @Marinus op 12 mrt 2020 11:56
 • Maxski 12-03-20 13:18
  Maxski 12 maart 2020 · 13:18
  Ik loop hier ook tegen aan Marinus, volgend jaar gaat het voor het midden waar ik woon in ieder geval prima.
  Zit er serieus aan te denken om mijn kinderen het jaar erop allebei een week ziek te melden en begin februari te gaan. Politiek niet correct misschien maar ik ben het 'eeuwige' vechten om een appartement in de voor jaars vakantie wel beu.
 • Pompie1979 12-03-20 15:52
  Pompie1979 12 maart 2020 · 15:52
  Ik loop hier ook tegen aan Marinus, volgend jaar gaat het voor het midden waar ik woon in ieder geval prima.
  Zit er serieus aan te denken om mijn kinderen het jaar erop allebei een week ziek te melden en begin februari te gaan. Politiek niet correct misschien maar ik ben het 'eeuwige' vechten om een appartement in de voor jaars vakantie wel beu.Maxski op 12 mrt 2020 13:18


  Volledig mee eens...
  Waarom is het eigenlijk nooit een keertje noord en zuid samen en midden apart?
  Lijkt me qua inwoneraantal ook beter verdeeld, toch?
  Maar goed gezien de statistieken komt midden er volgend jaar aardig vanaf....
  *bericht bewerkt door Pompie1979 op 12 mrt 2020 15:53 (2% bewerkt)
  Verkeerde land geboren....
 • @Marinus 12-03-20 16:18
  @Marinus 12 maart 2020 · 16:18
  Noord en midden gaan prima samen, lijkt mij, als het maar niet in de week van carnaval is. Dan kan zuid altijd in deze week. De mensen daar zouden ook niet anders willen, denk ik. Hoe zouden we dit de schoolvakantieplanner op het ministerie van onderwijs aan zijn verstand kunnen brengen? Het rooster voor 2023 en verder moet nog gemaakt worden.
  *bericht bewerkt door @Marinus op 12 mrt 2020 16:18
 • Wunderkammer 12-03-20 22:13
  Wunderkammer 12 maart 2020 · 22:13
  Voor de Steinmähderbahn op de foto is dit niet druk.
  Het is een achtzitter 😇
 • RoteHersentote 13-03-20 11:27
  RoteHersentote 13 maart 2020 · 11:27
  Waarom is de week van Zuid oranje gekleurd? De meeste mensen wonen toch nu in Noord+Midden?
 • Forza 13-03-20 11:39
  Forza 13 maart 2020 · 11:39
  Door het toevoegen van nieuwe landen wordt dit topic elk jaar beter, dank! Ook mooi op tijd voor volgend seizoen 😃
 • bartvwg 13-03-20 11:44
  bartvwg 13 maart 2020 · 11:44
  Is er al iets bekend van de ski-testweken in Sölden en zo?
  Without deviation from the norm, progress is not possible.
 • paolie 13-03-20 13:26
  paolie 13 maart 2020 · 13:26

  Volledig mee eens...
  Waarom is het eigenlijk nooit een keertje noord en zuid samen en midden apart?
  Lijkt me qua inwoneraantal ook beter verdeeld, toch?
  Maar goed gezien de statistieken komt midden er volgend jaar aardig vanaf....Pompie1979 op 12 mrt 2020 15:52

  Noord, midden en zuid hebben alledrie ongeveer evenveel inwoners. Midden wisselt om het jaar met noord en zuid, omdat er mensen zijn die op de grens van regio midden/ zuid of midden/noord wonen en te maken hebben met vrienden of familie net aan de andere kant van de regiogrens. Om het jaar kunnen ze dan toch samen op vakantie.
  *bericht bewerkt door paolie op 13 mrt 2020 13:27 (25% bewerkt)
 • gonny 13-03-20 14:34
  gonny 13 maart 2020 · 14:34
  het is voor mij zo wie zo een raadsel waarom het noorden en ev. het midden in of rond de carnaval vakantie hebben. Doe het lekker begin februari of begin maart
 • Rendier 13-03-20 15:40
  Rendier 13 maart 2020 · 15:40
  Waarom is de week van Zuid oranje gekleurd? De meeste mensen wonen toch nu in Noord+Midden?RoteHersentote op 13 mrt 2020 11:27

  Omdat in die week grote delen van Duitsland, Italië en Frankrijk ook vrij zijn
 • Gerrit 13-03-20 15:53
  Gerrit 13 maart 2020 · 15:53
  @Roel
  als ik goed begrijp heeft heel duitsland nu dus vakantie ook tussen 13 en 20 februari. Dat is ook de eerste keer dat Duitsland nu eens niet gesplitst is over twee weken? Of heb ik het hier mis?
 • Roel admin 15-03-20 11:49
  Roel admin 15 maart 2020 · 11:49
  @Gerrit niet heel Duitsland maar wel de belangrijkste deelstaten. Om precies te zijn Mecklenburg-Vorpommern, Saarland, Sachsen, Beieren en een groot deel van Nordrhein-Westfalen. Vooral die laatste twee zijn grote spelers.
  Weerman, redacteur, skiër, Limburger
 • dokteruk 15-03-20 18:33
  dokteruk 15 maart 2020 · 18:33
  Ik baal er echt van als midden en zuid Nederland gesplitst krokus/carnivals vakantie hebben. Mijn oudste zoon studeert in Eindhoven terwijl mijn 2 jongere dochters op de middelbare school zitten in Rotterdam. Dit jaar hadden we geluk, we konden als gezin op vakantie. Het ziet ernaar uit dat in 2021 mijn zoon weer gaat ontbreken 😒.

  Chrz!
  D
  Ever tried the Thermo's? Good luck!
 • G11ling 19-03-20 18:40
  G11ling 19 maart 2020 · 18:40
  Ik heb echt totaal niks met carnaval maar ben al sinds mn geboorte verplicht mn verlof aan t opnemen in die week, eerst omdat ik in Brabant woonde, nu in België 🙄.
  We zijn al een paar jaar in de kerstweek weggegaan om de drukte te omzeilen maar daar beginnen de kinderen en de familie een beetje tegen te protesteren.
  Ik zie nu 2 opties voor de week van 13-20 febr... zuidalpen of Italië?
 • Hupla 19-03-20 19:22
  Hupla 19 maart 2020 · 19:22
  De kerstweek valt dit jaar anders goed met kerstdag pas op vrijdag. Vrij rustige week in principe, toch als je even het “zwarte schaap” van de familie wil zijn ... erg herkenbaar 😉
  Als regio A vakantie heeft, is het niet al te druk in de zuidalpen. Ze zeggen wel eens dat de Parisiens (C) eerder in de noordelijke Alpen skiën, maar ik vermoed toch dat met beide regio’s het ook erg druk zal zijn in de zuidalpen.
  De carnavals week valt dit jaar echt wel slecht met pieken in zowat elk land.
  *bericht bewerkt door Hupla op 19 mrt 2020 19:22 (1% bewerkt)
 • GeensMaarten 25-03-20 12:07
  GeensMaarten 25 maart 2020 · 12:07
  Voor de Steinmähderbahn op de foto is dit niet druk.
  Het is een achtzitter 😇Wunderkammer op 12 mrt 2020 22:13


  Ik vind dit anders wel druk. Zelfs in de kerstvakantie (2e week met oude & nieuw) heb ik hier zelfs nog nooit zoveel volk gezien . 😃

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.