Minder sneeuw... meer zon!

Roel op 23 februari 2015· 14 reacties

Begin van een mooie dag in [Dienten](/dorpen/dienten) am Hochkönig, via Sneeuwhoogte+
Begin van een mooie dag in Dienten am Hochkönig, via Sneeuwhoogte+

Gisteren haalde ik het al aan, en dat moet ik vandaag gelukkig of helaas bevestigen. Ik denk dat het deze week met de sneeuw wel meevalt (of tegenvalt, afhankelijk van hoe je het ziet). Daarvoor in de plaats schijnt de zon wat vaker en dat zullen de vakantiegangers die nu in de Alpen zitten wellicht niet erg vinden, of wel Ruud :-).

Geen nordstau noch südstau
Het komt erop neer dat twee depressies deze week letterlijk bij elkaar de wind uit de zeilen halen. Eentje ligt boven de Noordzee en de ander boven de Middellandse Zee. Waar twee honden vechten om een been (de Alpen) gaat een derde ermee heen is een bekend spreekwoord, en die derde kon Midden-Italië of Kroatië nu weleens worden. Oftewel geen echte nordstau en geen südstau zetten iedere bewering over een aanstaande dump in de Alpen op losse schroeven.

Ik verwacht daarom op dit moment nergens meer dan een halve meter sneeuw, en dan is het hopen dat de zon zich er toch een beetje kan tussenwringen. Zoals gisteren want toen lukte dat op veel plaatsen wel heel aardig. Je ziet het aan dit satellietbeeld waarop veel Alpentoppen herkenbaar zijn.

Delen van de Alpen zijn bewolkt maar er waren gisteren ook veel opklaringen (bron: NASA)
Delen van de Alpen zijn bewolkt maar er waren gisteren ook veel opklaringen (bron: NASA)

Concreet
De verwachting concreet voor de verschillende gebieden want de verschillen zijn van dag tot dag groot groot:

Voor de eerste storing arriveert is het vandaag in Oostenrijk en Italië nog een hele aardige dag. Frankrijk en het westen van Zwitserland zitten al eerder in de neerslag en daar valt beneden 1200-1400m mogelijk tijdelijk eerst wat regen.

Morgen is het in een groot deel van de Alpen bewolkt en er valt sneeuw. Het meeste in het Salzburgerland, Steiermark en Karinthië waar het even flink kan doorsneeuwen (20-30cm), elders is het minder.

Woensdag klaar het in de Westalpen op. Frankrijk en het westen van Zwitserland hebben al een mooie dag te pakken met regelmatig zon. Oostenrijk houdt nog last van bewolking waaruit lichte sneeuw kan vallen, maar vooral Vorarlberg en het westen van Tirol ziet al wat opklaringen.

Donderdag en vrijdag nestelt zich een hogedrukuitloper boven de Alpen waardoor de zon overal de overhand heeft. Het worden prachtige dagen, met alleen in de dalen soms wat hardnekkige mistvelden. In de middag neemt de bewolking in Frankrijk en Zwitserland toe met in de avond een toenemende sneeuwkans.

Een heerlijke dag gisteren hogerop in Tignes (F)
Een heerlijke dag gisteren hogerop in Tignes (F)

Sneeuw met de wisseldag?
Die sneeuw is de voorbode van een nieuwe weersverslechtering waarmee we, jawel, op de wisseldag last van kunnen krijgen. Zoals het er nu naar uitziet valt de meeste sneeuw 's nachts dus dat zou geen problemen hoeven op te leveren, maar gezien de termijn zal de timing van de doortocht van deze sneeuwzone zeker nog gaan schuiven. De nadruk lijkt op de Noordalpen te liggen.

Vanaf zondag liggen de Alpen op het grensvlak van hogedruk in het zuiden en depressie in het noorden. De modellen zijn het wat dat betreft oneens. De Noordalpen blijven volgens GFS gevoelig voor frontpassages met wolken en sneeuw (met tussendoor zon) terwijl het Europese model droger en zonniger is. Morgen meer!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Bedankt weer voor de informatie.
Dit is de tweede keer dat ik hier weer alles goed blijf volgen,want we hebben toch nog weer een weekje Les Deux Alpes geboekt!!
Hoop dat het volgende week er goed uit gaat zien,sneeuw ligt er genoeg hehe…
Hebben er weer zin in…
Ps.hoop dat niet het vliegveld dicht sneeuwt…we gaan vliegen idd. Haha…

@roel , dus als ik het goed begrepen heb mag ik sneeuw verwachten komende zaterdag terwijl we naar Skiwelt-brixental-wilderkaiser rijden en een verslechtering van het weer de week die erop volgt ??
met verslechtering bedoel ik weinig of geen zon , dat is dan voor de vrouwkes bedoeld !!!
in ieder geval volg ik uw weerbericht dagelijks Roel hopelijk hebt ge ook een goede vakantie gehad !!
uw vervanger Morris heeft het ook perfect gedaan !!

Nu maar hopen
Op ern perfecte week as zaterdag
Dan kunnen we heerlijk skieen in ellmau

@Roel Je bent toch iets voorzichtiger met je voorspelling dan @Morris als je het mij vraagt:

http://wepowder.nl/weblog/5853/PA%2314-where-to-go%3F…

When life gets too complicated.... SKI

@rob16, ik zou het stukje nog een keer overlezen. Volgende week is ook nog niks zeker, twee modellen die tegenover elkaar staan. De vakantie was super, bedankt! Fijn ook dat jullie de berichten van Morris waarderen. Hij zal binnenkort vaker invallen.
@Alex, je ziet daarmee dat wij onafhankelijk van elkaar onze weerberichten maken. Ik ben inderdaad een stuk minder gul voor wat betreft de hoeveelheden. We gaan het zien :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel wij vertrekken zaterdag richting kirchberg moeten we nog rekening houden met slecht weer (sneeuw), en vanaf zaterdag las ik dat het onzeker was kwa inschatting het zelfde weer als deze week of echt slechter ?? Gr Mike

@Alex, je ziet daarmee dat wij onafhankelijk van elkaar onze weerberichten maken.

Ik heb ook niet gezegd dat jullie dat ‘niet’ onafhankelijk doen, maar idd we gaan het zien :-)

When life gets too complicated.... SKI

Wat een vreselijk woord: ‘‘de wisseldag’’ …

Top weerbericht weer! Blijft allemaal wel onzeker. De week van 7 - 14 maart boeken naar Kirchberg of…?!

@Roel: 100% accuraat. We zitten in Les Gets en hebben vanochtend toch nog de stoute skischoenen aangetrokken om een paar sporen te trekken. Zowel in Morzine als in Les Gets houdt het het midden tussen sneeuw en regen. Maar de plaatselijke weer- en pistedienst verwacht morgen al een schoorvoetende verbetering. Hoe dan ook: geen wintersport zonder sneeuw!

null

Vandaag beneden 1400 m behoorlijk wat regen in Zweisimmen vanaf het middaguur. Was toch wel een tegenvaller. Nu maar hopen dat de voor vannacht voorspelde neerslag inclusief temperatuurdaling doorgaat, zodat we nog wat verse sneeuw krijgen op de lagere pistes.

Vandaag een TOPdag in skiwelt Wilderkaiser-Brixental.

Rugzakje mee en voorbereid zijn op beide weersituaties. Dat Is overigens sowieso niet onverstandig als je aan bergsport doet. En als je het iets preciezer wil weten bekijk het lokale weerbericht 's ochtends voor je de piste op gaat. Skiën Is gaaf in bijna elke weersituatie toch??

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie