Steeds meer zon in de hele Alpen

Roel op 13 maart 2020· 21 reacties

Fieberbrunn (O) gisteren. Foto: Ilse Heijnen
Fieberbrunn (O) gisteren. Foto: Ilse Heijnen

Na al het bizarre nieuws over Corona (zie ons liveblog) tijd voor wat nuchter nieuws: het weer. De wisselvalligheid lijkt er een beetje uit te gaan. Na de regen en sneeuw van afgelopen nacht klaart het dit weekend op veel plaatsen op. Alleen het zuiden heeftmorgen tijdelijk kans op wat sneeuw. Op langere termijn komt de zon helemaal terug, of komt het op de valreep nog tot een kou-inval?

Warm

Op dit moment zit ik in Klosters (Zwitserland) waar het gisteren abnormaal warm was. Beneden bij het dalstation van de Madrisabahn gaf de thermometer 22 graden aan. Nu zal dat wat overdreven zijn, maar in Gaschurn net over de grens in Oostenrijk was het 17 graden. In Innsbruck zelfs 19.

Klosters (CH) vanuit skigebied Madrisa
Klosters (CH) vanuit skigebied Madrisa

Tijdelijk sneeuw

Vannacht is er wat sneeuw gevallen. Hier in Klosters op een kleine 1200 meter zit ik nog honderd meter te laag, in het dorp valt regen. De verwachting is dat de sneeuwgrens uiteindelijk rond de 1000 meter komt te liggen maar de neerslag trekt vrij snel weg naar het oosten. Ik verwacht nergens grote hoeveelheden al kan Oostenrijk vandaag nog een aantal uurtjes in de neerslag zitten.

Hogedrukgebieden

Vanaf morgen nemen hogedrukgebieden het heft weer in handen. Het is niet zo dat er meteen een sterk hogedruksysteem pal boven de Alpen komt te liggen, maar ze zetten oceaanstoringen voorlopig buitenspel. De komende tijd zijn dus nergens meer grote hoeveelheden sneeuw te verwachten, maar we moeten morgen wel afrekenen met een kleine bovenluchtstoring boven Italië. Die geeft in de zuidalpen en langs de alpenhoofdkam wat sneeuw. Boven Oostenrijk hangt mogelijk ook net wat meer bewolking, maar verder zal de zon zich al goed laten zien. Dat gebeurt zeker op zondag, de laatste dag dag voor veel skigebieden. Ik ben heel benieuwd hoeveel mensen hier nog even van willen/kunnen profiteren.

Zonneschijn

Want net zoals bij de sluiting van de Italiaanse skigebieden zijn de verwachtingen voor volgende week uitgesproken zonnig uit. De hogedruk nestelt zich boven Midden-Europa en dan wordt het gewoon een hele mooie, zonnige week. Ook in Zwitserland en Frankrijk waar dan (mogelijk) nog wel geskied kan worden. Er zijn berekeningen die het vanaf volgende week vrijdag serieus laten afkoelen in het oostelijk Alpengebied Oostenrijk met mogelijk sneeuwval, maar misschien doet dat er wel helemaal niet meer toe. Laten we nog maar even niet op vooruitlopen. Zondag vertel ik je meer.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Een zonnige webcam kijkt toch net wat lekkerder idd.

Je bent een topper @Roel maar gezien de huidige omstandigheden lijkt het weerbericht geen enkele nut meer te hebben als alles op slot gaat in de gehele alpen?
Wat nu niet dicht is volgt dit weekend of komende week wel 😔

Zeg liever dat het warm gaat stortregenen tot zo’n 3500 meter @Roel . ;)
Af en toe een leugentje om bestwil kan geen kwaad, nu lijkt het meer op pestgedrag.:D

Bla, bla, bla.

Zo lang er geruchten zijn, vindt ik dit weerbericht wel weer even leuk. Verder zijn er nog veel ski-oorden open en is dit nog steeds nuttig.

May the ski force be with you !!

Bedankt Roel! Wij vertrekken morgen naar Le Grand Massif. Hopelijk blijven daar de pistes nog een weekje open, zeker met het aangekondigde mooie weer!

Roel weet jij of Frankrijk nog open is aankomende week.De vakantie naar Nauders is geannuleerd het reisbureau.Anders probeer ik daar nog wat te boeken.

@Berry1977 de ontwikkelingen gaan snel de laatste dagen, het beste kun je onze liveblog blijven volgen: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/507857/coronavirus…

Roel weet jij of Frankrijk nog open is aankomende week.De vakantie naar Nauders is geannuleerd het reisbureau.Anders probeer ik daar nog wat te boeken.

Berry1977 op 13 mrt 2020 09:22

Ik denk dat je deze vraag beter aan Roel van het RIVM kan stellen…

@Roel hoe zijn de piste omstandigheden in Davos op dit moment? Ik ben van plan dit weekend die kant op te gaan.

#wintersport verslaafd

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/5c06854e34dc79f87426aecb...
In Les Contamines is het van boven tot beneden allemaal zware pap. Wij zijn daarom wat eerder vertrokken. 1 Dag in de slush is zwaar genoeg voor ons. Wel lekker zonnetje en een altijd indrukwekkend massief.

*bericht bewerkt door Tomaja op 13 mrt 2020 12:04

@Roel hoe zijn de piste omstandigheden in Davos op dit moment? Ik ben van plan dit weekend die kant op te gaan.

coen20 op 13 mrt 2020 09:51

Zachte sneeuw ook hier, maar tot begin van de middag prima hoor. Het scheelt erg veel dat het niet druk is.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Deze weerberichten voelen een beetje als zout in de wonden… t weer is top, alleen kun je er niet heen omdat de acco*s dicht zijn en omdat de liften gesloten zijn. En dat buiten het gegeven dat naar mijn mening andere prioriteiten zouden moeten prevaleren zoals informatie voorziening waarom het op basis van alle adviezen die we krijgen vanuit bijv het RIVM we beter niet kunnen reizen. En ja ik snap de drang naar sneeuw, auto was gepakt voor Solden maar gaan niet. Maar ben ook net terug uit Ischgl met, wat zal het zijn met die 100 denen erbij… minimaal 300 besmettingen, of nog meer… wie zal het zeggen. Aan éénieder die naar de sneeuw reist veel plezier en kom gezond terug, en laat het virus daar, of misschien nog belangrijker, laat het virus daar niet achter. Misschien is het goed dat we beseffen dat we niet alles wat we willen controleren, en daarmee moeten constateren dat het skiseizoen van 2020 voorbij is. Ik heb onze spullen al opgeruimd en ga kijken wat ik maatschappelijk aan de crisis bij kan dragen. Aan diegene die nog willen skiën, veel plezier…

Voor wat het waard is : in Serre Chevalier zijn de pistes al volkomen prut om 10.00 uur in de morgen, en dat van praktisch bovenaf. De lage pistes zijn een drama. De zon schijnt, dat wel…als je hier naar toe afreist moet je boeken en zonnebrand in ruime hoeveelheden meenemen…

*bericht bewerkt door SkiBeppie op 14 mrt 2020 07:19

Lijkt me ook niet van verantwoordelijkheidsgevoel getuigen als iemand er nu nog heen gaat.

We zijn vsndaag aangekomen in alp d huez… dikke prima hier. Conform locals nog 1 week genieten omdat tmwl geannuleert is. Daarvoor kwamen wij… vandaar dat alles tot nader bericht open blijft

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/255afaae366838af33c2dff7...
vandaag prima in val d isere
Onder wordt het zacht, boven de 2500 zacht.
Hier nog geen berichten dat het dicht gaat.
Maar kan natuurlijk snel veranderen
Is rustig
In cabines zit je gewoon met je eigen clubje van mensen

Ook Frankrijk heeft besloten alle niet-essentiële openbare gelegenheden, zoals cafés, restaurants en bioscopen te sluiten. De maatregel gaat om middernacht in. In Frankrijk zijn 4.499 geregistreerde besmettingen en 91 doden naar aanleiding van het coronavirus. Dan zullen de skigebieden toch ook snel dichtgaan vermoed ik.

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/fdd2a3b3d4a566ab30354169...
Natuurlijk is met de lift omhoog niet meer mogelijk. Daarom een prachtige Tour gemaakt in engadin. Lekker met de verse sneeuw.

*bericht bewerkt door coen20 op 14 mrt 2020 21:01

#wintersport verslaafd

Franse skigebieden sluiten vanaf zondag 15 maart tot nader order! Alle niet essentiële bedrijven mogen na vannacht 0:00 niet meer openen

Kortom alle skigebieden dicht dus?

Franse skigebieden per direct rest van het seizoen gesloten. Maar wie nu nog die kant op zou willen gaan moet wel onder een erg dikke steen gelegen hebben.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie