Volgende week een dumpweek?

Roel op 26 februari 2015· 61 reacties

Wordt dit het beeld volgende week? (Hochfügen, via Sneeuwhoogte+)
Wordt dit het beeld volgende week? (Hochfügen, via Sneeuwhoogte+)

Terwijl het hele Alpengebied vandaag geniet van een dagje Kaiserwetter richten wij de ogen nu langzaam op de week die komen gaat. En wat voor een week wordt dat? Dat de wisselvalligheid doorgaat was bekend, maar dat de storingen elkaar in zo’n tempo opvolgen zoals de laatste berekeningen aangeven voorspelt weinig goeds op de pistes. Er komt veel sneeuw aan!

In Frankrijk en hier in Zwitserland (Saas-Grund) was het gisteren al heerlijk zonnig
In Frankrijk en hier in Zwitserland (Saas-Grund) was het gisteren al heerlijk zonnig

De winter zet dus nog één keer goed aan. Op de oceaan wordt op dit moment een strakke westcirculatie in de steigers gezet waar we even zoet mee zijn. De straalstroom - een band met hoogste windsnelheden op grote hoogte en een geleidebaan van oceaanstoringen - staat begin volgende week zelfs pal op de Alpen gericht. Kou- en warmtefronten worden daarmee in sneltreinvaart op de Alpen afgevuurd, met tussendoor slechts korte droge zonnige momenten.

Welke landen krijgen hier last van?
Het antwoord op deze vraag is simpel, eigenlijk elk land behalve Italië. Dat land profiteert via nordföhn van droge condities en zon. Dus gauw terug naar Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk, waar het straks te doen is.

Het begin is er morgen met in de Franse en Zwitserse Alpen 10 tot 30cm, vanaf morgenmiddag krijgt Oostenrijk hier ook een staartje van mee. Na een droge zaterdag worden de storingen vervolgens alsmaar actiever.

Storingen klitten aan elkaar
Zondag ligt een nieuwe neerslagzone boven de Alpen, waarbij de eerste neerslag in relatief zachte lucht valt. Hou beneden 1000 tot 1200 meter rekening met tijdelijk regen. Achter het koufront dat de sneeuwgrens omlaag brengt komt er maandag meteen een nieuwe depressie achteraan en dan begint het riedeltje opnieuw.

Deze sneeuwmomenten klitten als het ware aan elkaar vast waardoor de zon weinig ruimte krijgt en het op sommige plaatsen misschien wel anderhalve dag aan een stuk sneeuwt. Als klap op de vuurpijl lijkt het de stroming vanaf woensdag naar noordwest te draaien waardoor er een echte nordstau zit aan te komen met nog meer sneeuw.

Meter sneeuw?
Dat laatste duurt natuurlijk nog even, maar als dit bewaarheid wordt geeft deze denderende trein van storingen tot en met volgende week vrijdag boven 1200-1500m met gemak meer dan een meter sneeuw in zowel Frankrijk, Zwitserland als Oostenrijk.

En met andere woorden, de letterlijke interpretatie van de modellen van deze ochtend zegt dat de aankomstdag zaterdag weleens de mooiste dag van de week kan worden, een dag waarop het gewoon droog blijft.

Begin van een mooie dag in Damüls (O)
Begin van een mooie dag in Damüls (O)

Handig voor de reis er naartoe, maar ik weet niet of de meesten van ons daar nog heel blij van worden nu de twee drukste weken van het jaar net voorbij zijn. Waar het natuurlijk wel mooi voor is zijn de mensen die nog een late vakantie in maart geboekt hebben. En zo niet, misschien een reden om dat alsnog te doen??

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Helmaal top. Ga pas 21 maart dus laat die dum maar komen

Ik ga heerlijk de tweede week van Maart skien in Breuil Cervinia…als daar volgende week wat verse sneeuw valt is dat prima, maar doe me daarna maar een weekje zon en rond t vriespunt in het dal…

Kun je dat regelen @roel

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Goed nieuws die nordstau!
Er mag nog wel wat sneeuw vallen in kirchberg voor 14 maart…
Dus we houden het in de gaten.

LA NORMA😍☃️

Fijn dan, zaterdag richting kitzbuhel… Hopenlijk niet te hardnekkige bewolking elke dag, Ga dalijk geen bergtop zien de hele week als dit uitkomt. Valt er na zondag ook sneeuw in de dalen?/800m

Het is te mooi om waar te zijn, zou ik dan echt mijn backhill 81 in de poeder kunnen testen ? 2e week maart naar Oostenrijk :)

kijk eens op weeweeweepuntboerteunpuntcom :)

Bizar om te zien dat Italië, dit jaar, bijna elke keer wordt overgeslagen als er grote dumps komen…

Laat het maar dumpen de komende weken , 21 maart naar Val Thorens!

@FredBij die dumps in Italie zijn er wel degelijk geweest. vorige week nog in het aosta dal oa MonteRosa ski zeker 60tot70cm vers maagdelijk wit naar beneden gekomen. Inmiddels ligt daar bijna 300cm.

alleen aan de kant van val gardena etc zijn de dumps niet zo extreem geweest maargoed de Italianen zijn meesters in het maken van pistes zelfs als er niks ligt.
Nog 2weekjes te gaan …

"respect the mountains"

Mmm, niets is zo veranderlijk als het weer in de Alpen.
Hopelijk gaat in de loop van volgende week steeds meer de zon schijnen in Oostenrijk.
Maandag richting Montafon…

Kaiserwetter? Hier (achensee) nu flinke mist na een kleine zonnestraal vanochtend vroeg

Lekker dan morgen naar kirchberg hopen dag het weer nog veranderd

Mag hopen dat het dan volgende week gaat dumpen en er daarna een mooi zonnetje tevoorschijn komt. 7 maart ri. Val Thorens!!

Het blijkt toch maar weer dat je in de zuidalpen meer kans heb op mooi weer . Op dit moment zitten we in Livigno Italië fantastische plek in Lombardije . Topcondities en il sole

Ik zie dat mijn smiley het niet helemaal goed deed, maar dat regelen van het weer was natuurlijk niet helemaal serieus :)…

Maar als 't kan dan graag ;-). Al met al lijkt het toch nog wel een hele goede winter te zijn zo, volgens mij ligt er vanaf januari overal veel sneeuw en met een beetje geluk blijft dat nog paar weekjes zo!

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

NEEEEEE…Roel dit wou ik echt niet lezen! Heb zoveel zin om de hele boel af te blazen en thuis te blijven! Snik!

@ronaldvr er hangt oost van Innsbruck inderdaad nog restbewolking maar ik verwacht vandaag overal zon

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel: pikt Italië (Val Gardena) helemaal niets mee de komende week?

Aftellen maar!

Slecht nieuws @Roel maar gelukkig veranderen die voorspellingen met de dag net als vorige week waar er een dump werd voorspeld en er toch nog een halve week Kaiserwetter in zat. Wat verse sneeuw is uiteraard prima en zelfs welkom op dinsdag of woensdag, maar drie of vier dagen met op zijn minst opklaring is wel fijn. Bij Skiën hoort ook sneeuw dus wintersporters die voor alleen zon komen kunnen beter naar de Costa gaan ;)

Ai Roel, hierop zat ik niet te wachten. Ik ga volgende week donderdag, vrijdag & zaterdag skiën in Serfaus-Fiss-Ladis. Dat wordt annuleren als ik dit zo zie… enige kans dat de weerprognose iets verbetert?

doodziek, vrijdag naar zillertal

Yes! Poe-poe-poeder, beter op een berg dan op je schoonmoeder. Anyway, gaan wij volgende week lekker een half weekje met een gids de berg op. Omdat het kan. Zin in!

Niet te snel wanhopen iedereen. Die nordstau na woensdag is niet zeker, dat duurt nog 6 dagen. Het hangt er helemaal vanaf waar de kou-uitstroom plaatsvindt. Gebeurt dat meer westelijk boven Frankrijk dan valt er in de tweede helft van de week juist aan de zuidkant sneeuw. Wat ik hierboven heb geschetst is hoe de modellen het nu zien. Morgen meer!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel hoe groot acht je de kans dat het blijft sneeuwen ? Wij zijn namelijk met een groep van 13 en een aantal willen al cancellen

Ai, ben benieuwd, wij vertrekken dinsdagavond naar Oostenrijk (Zell am See/Kaprun)

Jammer van de zon, maar verse sneeuw is wel zo heel lekker! :)

A programmer is a machine that turns code into coffee..

Je gaat op wintersport en wil cancellen omdat het gaat sneeuwen??? Schiet mij maar lek…

WINTERsport, dat wil zeggen: kou, sneeuw, mist, mogelijk zelfs regen. Allemaal elementen die niet vooraf te plannen zijn en je dus maar gewoon moet incalculeren als je een WINTERsportvakantie boekt.
Als je daarom een reis wil cancelen moet je dat ook doen als ze tijdens je ZOMER vakantie in Griekenland (weer) een hittegolf met temperaturen +45 graden voorspellen.

@allen, als ik een week kon gaan en ze geven een dump van een meter die week met plezier zulle.
Als er dan niet kan geschied worden maak je en zie je daar toch zaken mee wat je hier in Belgie/Nederland nooit meemaakt. Spijtig dat mijn weekje er al op zit :-(

Als het zo nog een aantal weken verder gaat met sneeuwval en tussenin de zon die zich eens laat zien lijkt mij (los van het begin van het seizoen) een zeer goed jaar te worden.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

WTF mensen willen niet gaan vanwege sneeuwval?? Hup niet zeuren maar genieten. Ander brilletje op en poederlijnen trekken op de pistes. Wat wil je nou nog meer? Je gaat je strandvakantie toch ook niet cancellen omdat het 35 graden is?

Ik vertrek de 7e naar chamonix waar het volgens mij nu al heel goed vertoeven is maar er mag van mij nog veel meer bijvallen!

🏂

Lees toch echt dat mensen hier nee roepen als er een meter sneeuw wordt aangekondigd. Ga zelf volgende week donderdag aan het einde van de middag rijden en dan voor 5 dagen een plek opzoeken waar juist veel verse sneeuw ligt! Bestemming onbekend, maar @Roel brengt ons vast ergens :D
Zon is ook leuk, maar dat zie ik van de zomer wel weer, wil nu weer poeder! Of is dat raar?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie