Alpbachtal: Klein und Fein

Roel op 24 maart 2010· geen reacties

null

Het contrast is geweldig, terwijl het er morgen meer dan 20 graden wordt zat ik nog geen twee weken geleden in een ijzig koud Alpbachtal. Zeker voor maartse begrippen was het koud, vorst overdag en zo’n 10 graden onder normaal. Gelukkig maakte de zon veel goed. Een eerste verslag.

Na aankomst een pak sneeuw en daarna vier dagen zon, het is de wens van iedere wintersporter maar voor mij ging ie in vervulling. Ondanks de kou dus ideale omstandigheden om dit relatief onbekende dal te verkennen. Het moet gezegd worden, ik ben niet helemaal een vreemde in dit gebied. In een ver verleden toen er in dit gebied nog geen gondels waren (nu drie) heb ik in Alpbach mijn eerste meters gemaakt op de lange latten. Dit keer verblijven we in het dorpje ervoor, Reith im Alpbachtal. We zitten in een comfortabel appartement aan de piste Hinterbrandach. Ski-in, ski-out op nog geen 700m hoogte!

Reith is een gemoedelijk vakantiedorp met de meest noodzakelijke voorzieningen op loopafstand. Het heeft een eigen familievriendelijk skigebiedje met de Reither Kogel. Het is niet verbonden met het grotere skigebied van Alpbach op de Wiedersbergerhorn. Je kunt weliswaar offpiste van de Wiedersbergerhorn naar Reith skiën maar een rechtstreekse liftverbinding is er niet, nog niet.

null

Volop plannen
Mogelijk dat hier in de nabije toekomst verandering in komt want er ‘tut sich was’ in het Alpbachtal. Nu heeft het dal in totaal 54km aan pistes maar er liggen diverse plannen. Al jaren wordt gesproken over een liftverbinding met het naburige Wildschönau (zie blik op bergstation). Daarmee zou er een uitgestrekt skigebied ontstaan van meer dan 100km piste.

Bergstation van Wildschönau (Auffach) gezien vanuit het Alpbachtal
Bergstation van Wildschönau (Auffach) gezien vanuit het Alpbachtal

De tweede optie is een directe lift vanuit Reith naar de Wiedersbergerhorn. Dan krijgt het Alpbachtal zelf een groot aaneengesloten skigebied. Als laatste ligt er een plan om het inmiddels gesloten skigebied van Kramsach nieuw leven in te blazen met een nieuwe moderne lift. Dan zou Kramsach, gelegen in het Inntal maar deel uitmakend van dezelfde vakantieregio, ook een stuk interessanter worden voor wintersporters. Na de verkiezing van de nieuwe burgemeester deze maand zal waarschijnlijk snel duidelijk worden welke kant het opgaat. De charme van nu is in ieder geval dat het allemaal nog kleinschalig is. Geen massatoerisme zoals in het naburige Zillertal en dat wil men graag zo houden.

Reith
Het Alpbachtal is niet erg bekend onder Nederlanders, het aandeel ligt tussen 10 en 15% van het aantal gasten. Het is duidelijk meer in trek bij Duitsers maar is dat terecht? Zoals ik al zei is Reith vooral gericht op families. Je kroost kun je onderbrengen bij de Juppi Kids Club waar ze de hele dag worden opgevangen. Vanaf 3,5 jaar kunnen kinderen de skiklas in en krijgen ze les op de laatste paar honderd meter van de Reither Kogel afdaling. Een zeer vlakke verlichte piste (foto) tegen de dorpskern aan met onderaan een leuk restaurantje. Hier ligt ook de speelweide van Juppi Kids Club en het dalstation van de gondel, alles bij elkaar dus. Boven bij de Reither Kogel (1300m) beginnen enkele rode afdalingen die weer terugvoeren naar het dorp.

null

Wiedersbergerhorn
Het grote werk vinden we echter 5 km verderop langs de weg richting Alpbach. Bij Gasthaus Achenwirt kun je met de gondel de Wiedersbergerhorn op naar zo’n 1850m hoogte. Boven aangekomen kun je aan vier kanten omlaag waarvan twee lange rode dalafdalingen (richting Achenwirt en Inneralpbach). Wat me sowieso opvalt is de goede vertegenwoordiging van rode pistes al wordt het nergens echt moeilijk. Van rotsachtige ondergronden heb je hier in ieder geval geen last, het zijn glooiende grasweiden die 's zomers het domein zijn van grazende koeien.

null

Naast skiën zagen we nog andere activiteiten die ons laaglanders helpen onthaasten. Aan een aantal activiteiten (o.a. sneeuwschoenwandelen!) heb ik zelf meegedaan. Daarover in een volgend blog meer. Het skigebied is nog tot eind april open. Dit dankzij de op het noorden gerichte hellingen die de sneeuw lang goedhouden.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie