Olympische Winterspelen zonder natuursneeuw

Roel op 06 augustus 2015· 13 reacties

null

Vorige week werd bekend dat de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking worden gehouden. Na de Zomerspelen van 2008 is het de eerste stad die beide Spelen mag organiseren. De vraag die zich opdringt is, hoe zit het met de sneeuw?

Bergen geen noodzaak
Voordat we die vraag beantwoorden moeten we weten waar Peking de Winterspelen precies wil organiseren. De laatste edities leren dat het Olympisch ‘speelveld’ tegenwoordig verder reikt dan een stad-met-zijn-omliggende-bergen. Olympische Spelen als in 1964 en 1976 in Innsbruck waar alles zich in en om Innsbruck afspeelde zijn voorlopig verleden tijd. Dat ligt in het verlengde van een uitspraak van onze toenmalige kroonprins Willem Alexander die zich ooit hardop afvroeg waarom Nederland met zijn schaatshistorie ook niet de Winterspelen kon organiseren. Dat dit in co-productie met een Alpenregio zou moeten gebeuren was bijzaak.

De laatste jaren zien we dat er op een zelfde manier naar dit mondiale evenement wordt gekeken. De geschiktheid van een stad lijkt niet langer af te hangen van de aanwezigheid van bergen of een koud klimaat, maar meer van het geld dat een land ervoor over heeft om de juiste voorzieningen ‘aan te leggen’.

Zonder kunstsneeuw geen Spelen
Zonder kunstsneeuw geen Spelen

Sneeuw geen noodzaak
Dan kom ik uit op het bid van Peking dat de concurrentie aanging met Almaty in Kazachstan. Peking had het voordeel een deel van de infrastructuur uit 2008 te kunnen hergebruiken, terwijl de gemiddelde temperatuur in februari met +4 overdag en -7 's nachts maar weinig hoger ligt dan Almaty.

Dat de temperatuur geen doorslaggevende factor meer is bewees Sotsji vorig jaar al en daar eindigt het voordeel van Peking dan ook mee. Peking is 's winters normaal kurkdroog dus zal hoe dan ook moeten terugvallen op kunstsneeuw, iets wat de Chinezen waarschijnlijk niet als nadeel maar als uitdaging zien. De dichtstbijzijnde natuurlijke skipiste ligt in Xueshijie, op 50 kilometer van de stad en heeft een hoogteverschil van 35 meter. De andere skigebieden in de omgeving hebben maximaal 300 meter hoogteverschil (bron).

Ski Resort Wanlong
Ski Resort Wanlong

Het grootste skigebied van China - Wanlong - kent een hoogteverschil van 400 meter maar ligt 4 uur van Peking. Met andere woorden de regio kent geen wintersporttraditie. Net als in Sotsji zullen in korte tijd nieuwe ‘olympiawaardige’ skigebieden uit de grond gestampt moeten worden. Ook deze gebieden zijn door de droogte zonder uitzondering afhankelijk van kunstsneeuw. Dat verklaart waarschijnlijk waarom de meeste bestaande skigebiedjes pas 5 tot 15 jaar bestaan.

Almaty wel sneeuw en bergen
Almaty profileerde zich in de aanloop naar de stemming dan ook vooral op de sneeuw die daar normaal gesproken wél ligt. De 35mm neerslag die er gemiddeld in februari valt komt bijna helemaal als sneeuw omlaag. Shymbulak Ski Resort ligt op 25 kilometer van de stad, en met een bergstation op 3200m heeft dit skigebied meteen een hoogteverschil van 1000 meter.

En Almaty is al een grote wintersportnaam, maar dan als “Alma-Ata” zoals de stad tot 1994 werd genoemd. Op de hooggelegen Medeo ijsbaan werden vóór opkomst van de indoorstadions vele schaatsrecords scherper gesteld. Mede om die reden was de stad gastheer van meerdere EK’s en WK’s allroundschaatsen.

De beroemde Medeo schaatsbaan (foto: [Wikipedia
De beroemde Medeo schaatsbaan (foto: [Wikipedia
)](https://cdn.wintersport.nl/weblog/2/36312-w800.jpg)

Opmerkelijke keuze
De keuze voor Peking durf ik qua natuurlijke rijkdommen op zijn minst opmerkelijk te noemen, en dan heb ik het nog niet gehad over de luchtverontreiniging in een stad waar sommige mensen zelfs binnen mondkapjes dragen. Waarschijnlijk worden er net als bij de Zomerspelen onorthodoxe maatregelen genomen als het tijdelijk stilleggen van industrie en verkeer of het kunstmatig opwekken van neerslag.

Nu zal de situatie in Almaty op andere vlakken ook zeker niet zaligmakend zijn, denk aan mensenrechten of corruptie, maar met een nieuwe keuze voor Peking lijkt duurzaamheid de grote verliezer. Beter benutten en meer doen met wat we hebben lijkt wereldwijd de grootste uitdaging van deze tijd, maar blijkbaar zijn bij de toekenning van belangrijke evenementen andere factoren veel belangrijker.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Geld is het sleutelwoord ;)

Not all who wander are lost

Money money money…

Je moet voor de grap eens gaan kijken naar de infrastructuur van winterspelen uit de jongste 30 jaar … Zelfs in de grote skigebieden zie je (soms onstellend zwaar) verval en vaak vervroegde uitdienstname. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurt in sommige andere gebieden :(. Het is niet alsof de resources oneindig zijn …

Sterk bericht Roel goed geschreven!

Viele Wege fuhren zu Gott Einer geht uber Die Berge

Leuk stukje, maar ook in de “olympia region” van Innsbruck was niet echt allemaal dichtbij: een aantal onderdelen vonden plaats in Seefeld, toch nog een kleine 30 kilometer verderop. In de huidige tijd misschien geen grote afstand, maar destijds toch nog een flinke verplaatsing.
Verder: zoals hierboven al genoemd: geld, blijkbaar hebben ze dat in China, en dan met name in de kuststeden, genoeg. Dat geeft “Made in China” toch een andere lading!

Inderdaad @Edwin geld is het sleutelwoord naast politiek.

Then again … eigenlijk vind’k het niet erg dat het daar in China zit, dat grote circus. Het maakt op z’n minst dat de Alpen weer even gevrijwaard zijn/blijven van nieuwe megalomane projectjes die binnen 10 jaar op vervallen staan. OK, het is een cynische insteek,… maar toch :).

Als het dan toch niet uitmaakt als het echte sneeuw is waarom kunnen wij dat in Nederland dan niet organiseren? We hebben de bouwkundige kennis te over om de benodigde faciliteiten uit de grond te stampen. Als België meedoet moet het gewoon in twee landen te doen zijn.

Ik zeg doen ☺

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@Birdheart iets serieuzer. Alle vlakke wintersporten in NL, en de ski sporten in Oostenrijk, of Duitsland… Even veel reistijd als in China.

Click. Click. Peace

@Rogier reistijd schijnt dus niets uit te maken. Anders had china nooit kunnen winnen.
Maar het was gewoon een reactie meer van als China het schijnbaar kan organiseren dan is er voor een land als Nederland dus geen reden om een bid uit te brengen.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Om niet een bid uit te brengen

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

toch vind ik echte sneeuw wel een toevoeging voor winterspelen. Nog even en ze laten de kunstsneeuw er niet eens meer uitzien als sneeuw omdat dat goedkoper/efficienter of ik weet niet wat is…

Jammer dat het allemaal op deze manier moet, echter straks wel apart om te zien hoe ze het allemaal voor elkaar gaan krijgen! Wordt daar dan wel ‘de berg’ gebouwd van 2000 meter hoog? Daarbij zal zo’n uit de hand gelopen kunstmatige sneeuwstorm de stad en regio zeker meteen platleggen inderdaad, dus komt goed met die luchtvervuiling ja;)
Een zeer interessant artikel! Bedankt!:D

# skidagen seizoen 2014-2015: 35 :D

Peking gaat geen bergen bouwen maar wel nieuwe skigebieden in droge regio’s, waar de lokale bevolking al met waterschaarste kampt. En dat moet dus met kunstsneeuw (plaatje van januari 2015):

null

Ze maken zich tegelijkertijd zorgen om de Paralympics in maart als het eigenlijk te warm is. Een interessant evaluatierapport van het IOC vind je hier: http://www.olympic.org/Documents/Host_city_elections/ioc_eva…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie