Hoe ziet een perfect familiegebied eruit?

Rogier op 16 oktober 2015· 14 reacties

Wat is het perfecte familie-gebied?
Wat is het perfecte familie-gebied?

Ik ken misschien maar één skigebied die zich niet op de kaart probeert te zetten als familie-gebied en dat is La Grave. Verder noemt bijna elk gebied zich wel een familie-gebied. En vaak hebben ze ook nog eens oorkonde en diploma’s in handen om hun gelijk te bewijzen. Maar dit heeft meer te maken met het feit dat families geld in het laadje brengen dan met het feit dat skigebieden echt perfect zijn gemaakt voor families. Want alleen maar kleinschalig of eenvoudige pistes is in mijn optiek niet genoeg. Stel dat wij het voor het zeggen zouden hebben hoe ziet een perfect familie gebied er dan uit?

Overzichtelijk
Natuurlijk moet een goed familiegebied overzichtelijk zijn. Zodat kinderen al snel zelf opstap kunnen. Chalets of appartementen vlak naast de pistes zijn ideaal. Zo kunnen de kinderen alvast wat skiën en in de sneeuw spelen als de ouders nog een kopje koffie drinken. Met de auto heen en weer moeten rijden naar het skigebied is niet echt ideaal. Of maakt dit jullie niet zoveel uit?

Voor kinderen is het al snel goed
Voor kinderen is het al snel goed

Overdraagbare passen
Dit is iets dat vaak terug komt. En hier voldoen maar heel weinig skigebieden aan. Een skipas die voor beide ouders bruikbaar is. Want het gebeurt maar wat vaak dat een van de ouders bij de kinderen moet of wil blijven en de andere de piste op gaat. Dan voelt het als ‘onzin’ om twee skipassen te moeten kopen. Illegaal uitwisselen is niet verstandig en ken het gebied kan en mag dan je skipas innemen. Dan ben je nog verder van huis.

Goede familieprijzen
Als familiegebied hoef je niet te pronken met het feit dat je gebied een skipas deelt met andere grote gebieden. Je gaat namelijk als familie niet zo snel elke dag in de auto om andere skigebieden op te zoeken. Dus liever een wat beperktere skipas met de mogelijkheid om extra bij te betalen voor een grotere en ruimere skipas dan een standaard skipas waar veel gebieden inzitten. Hier brandde Brand zich pas de vingers aan.

Ideaal is het als de kinderen ook mee naar boven kunnen
Ideaal is het als de kinderen ook mee naar boven kunnen

Goede skischool
Natuurlijk wil je een goede skischool. Met Nederlandse les. En goede les. Dit mag voor zich spreken. Een heel aantal gebieden lukt dit tegenwoordig en die hebben echt perfecte skischolen. Maar als we toch onze eisen op tafel willen liggen, dan graag uitmuntende skileraren die de sterren van de hemel skiën en geweldig zijn met kinderen. In welke gebieden hebben jullie goede ervaringen met skischolen?

Piste’s voor iedereen
Een goed familie gebied is ook een gebied waar de hele familie door het hele gebied kan skiën op pistes van verschillende moeilijkheidsgradaties. De moeilijkere pistes voor de betere skiërs en boarders in de familie en eenvoudigere pistes voor de mindere of jongere skiërs. Het is namelijk ook erg leuk voor de jongste om lekker hoog in het skigebied te mogen skiën en te te zijn verplicht tot die ene groene of blauwe piste. Ook wil je natuurlijk als kind zelf naar beneden kunnen skiën. In de rij om met de lift naar beneden te gaan met vermoeide kinderen is verre van ideaal.

Speel en sleewedies zijn erg belangrijk, voor kind en ouders...
Speel en sleewedies zijn erg belangrijk, voor kind en ouders...

Speel en sleeweides
Verder heeft een goed familiegebied natuurlijk ook voldoende ruimte in en om het gebied, en in het dorp om te kunnen spelen en ravotten in de sneeuw. Van heuvels af sleeën, sneeuwpoppen bouwen, dat soort werk. Hierdoor zijn de kleinere sneeuwzekere dorpen ideaal. En het allermooist is als er ook leuke activiteiten voor de kleintjes worden georganiseerd.

Welke eisen stellen jullie nog meer aan familie skigebieden? En hebben jullie zelf al het perfecte skigebied gevonden om met de familie heen te gaan?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

De spijker op zijn kop! Ben al jaren op zoek naar dit soort gebieden, alleen is er altijd wel iets wat net niet zo handig of prettig is. Zie bij topic https://www.wintersport.nl/forum/topic/108933

Eisen zijn:
Oostenrijk
-Pistes tot in het dorp met eind van de piste een leuk zonneterras. Dit om de mensen die niet skiën ook te kunnen laten genieten op terras en naar de skiërs te laten kijken zonder eerst een dure liftpas te hoeven kopen
-Oefenlift in dorp.
-Leuk dorpje met wat winkeltjes en barretjes en restaurants.
-Skigebied vanaf minimaal 1000 meter of hoger tot min 2300m of hoger.

  • Skigebied niet te groot en te massaal
    -liefste dichtbij Nederland. ( ivm met kinderen in de auto)
    -Lange afdalingen
    -snelle liften
    -prijsniveau niet te hoog.
    -Geen partydorp zoals, St Anton en Ischgl.
    -Appartementen dicht bij piste en lift.

Wij gaan dit jaar voor het eerst met onze meiden van 3 en 5 op pad. De opa’s en oma’s gaan ook mee, dus we wilden een gebied dat zowel kindvriendelijk als niet-skiërsvriendelijk is. En ook geschikt voor beginners, want mijn moeder pakt het skiën na 40 jaar weer op. En sneeuwzeker. En dat betaalbare accommodaties biedt voor een grotere groep. En dat ook nog eens niet onwijs duur is qua skipassen, want we zullen toch minder skiën dan zonder kinderen. Best wat eisen dus;)

De keuze is gevallen op Val Cenis, waar we voor een redelijkeprijs een mooi appartement op 100 meter van de lift, piste en kinderland konden boeken, waar de passen ca 170 euro voor een week kosten en waar er - als het goed is - voldoende sneeuw zal liggen. De lessen zijn waarschijnlijk in het Frans, maar dat vind ik niet zo’n punt en we bereiden de kinderen er min of meer op voor. Overigens biedt dit gebied ook passen die niet op naam staan en die je dus kunt uitwisselen. Ik heb de indruk dat steeds meer vooral Franse gebieden die optie bieden.

Op papier lijkt Val Cenis een goede keuze, nu afwachte hoe het uitpakt;)

Net als Jorien gaan wij voor het eerst met de kinderen van 5 en 7 op pad. Opa en oma, oom en tante en hun neefjes gaan ook mee. Onze keuze is gevallen op Flachau. Appartement op 150 meter van de lift dus de auto kan blijven staan als het goed is. Wij vonden het belangrijk dat ski-lessen ook per halve dag geboekt kunnen worden. We laten de kinderen dan vrij in hun keuze wat ze 's middags willen gaan doen. We hopen natuurlijk op een leuk familie tochtje, maar een sneeuwpop maken is ook gezellig.

Wel gaan de kinderen in Nederland al op les om de beginselen onder de knie te krijgen. We zijn benieuwd wat ze van zo’n hoge echte berg vinden… :-)

Er zijn wel andere eisen wat mij betreft aan het gebied voor een familievakantie met kleine kinderen dan met grote kinderen… Het mooist is een goede combi. Wat dat betreft zijn gebieden zoals SFL ideaal. Een mix van alles en ontzettend goed geregeld. Helaas door alle faciliteiten ook steeds duurder.

Volgens mij heb je met mijn kleine kinderen vooral een fijne vakantie als de skiles goed geregeld is…niet alleen technische goede les, maar vooral blije gezichtjes van de kids. Zo breng je als ouder je kind zonder zorgen weg, is er geen drama bij afscheid nemen en kan je zelf een paar uurtjes genieten door even te knallen van wat pistes. Zo deed ik het toen mijn dochter klein was althans… ;-)

Ik ga al jaren met de familie, waar ook kleine kinderen (nu 6 jaar oud) bij zitten.

  • In de Franse gebieden kijkt niemand naar die skipas hoor. Wij bestelden vaak 1 skipas minder, en gaven de skipas van de oppasser van dienst dan gewoon door. Geen probleem.

  • Ik denk dat het vooral belangrijk is om centraal in het gebied te zitten, aan een piste/lift waarmee je snel weg komt / terug bent. Dan is het niet zo’n ramp om maar halve dagen te kunnen gaan (omdat je de andere helft bij/met de kinderen aan het skiën bent).

  • ook een appartementencomplex (of dorp) met zwembad is een aanrader! Kleine kinderen kunnen/willen echt niet de volledige dag skiën, dus het is leuk als je dan iets anders met ze kunt gaan doen.

Goede punten, heel herkenbaar. Waar wij in deze fase (jongste nog niet altijd hele dagen op les) naar keken was een hoger gelegen skidorp waarbij de kinderweide gewoon in het dorp is en niet bovenaan een lift.
De reden? Als een van je kinderen nog maar halve dagen skiet, is het heerlijk dat je om 12.00 uur met z’n allen meteen weer in de auto kunt zitten, samen lunchen en dan de jongste thuis laten slapen terwijl de oudste op tijd weer bij haar klasje is. Net wat KarelJansma zegt: centraal zitten is wel fijn!
En je hoeft niet met kleine kinderen 's morgens meteen in lange rijen en volgepakte gondels te staan, ze gaan gewoon lekker op loopafstand van de parkeerplaats of bushalte naar hun eigen, veilige plekje. Dat is vast voor sommige kinderen geen probleem, maar maakte bij ons veel verschil bij de jongste.

Wat qua land wellicht niet de goedkoopste optie is maar verder aan heel veel voldoet is Engelberg, en dan het Berghotel Trubsee.
Hotel zit midden in het Titlis gebied op 1800 mtr hoogte.
Direct aan het hotel een veilige maar zeer leuke baan om met band, slee etc. vanaf te gaan. Iglodorp ligt er naast. Qua skieen kan je meteen diverse kanten op. En nog een groot voordeel: Goed aan te rijden. Zowel dicht bij de snelweg als vanuit NL dichtbij.
Andere optie in dit gebied zou de overzijde (zonzijde) zijn, het Bruni gebied.

Verder denk ik dat Oostenrijk de meeste voordelen biedt als het gaat om (Nederlandstalige) skiles en Frankrijk als sterkste troef heeft dat het zeer veel gebieden heeft die overzichtelijk zijn, veel keuze aan de piste, goede oefenpistes met liften.

Het genoemde Val Cenis is daar een prima voorbeeld van, maar b.v. ook een Superdevoluy, Orcieres-Merlette of Auris.

@roberthoogenboom : altijd fijn die bevestiging:))

@violaB. Welke plaats is dat dan?

Hallo @Ivo4, in ons geval was dat Filzmoos, afgelopen twee jaren. Maar er zijn vast meer gebieden waar dat voor geldt! Klein Walsertal heeft Mittelberg vrij hoog geloof ik, en volgens mij is het kinderland daar ook onderaan de liften i.p.v. bovenaan. En zo zijn er vast meer, meestal dorpen die boven de 1000 meter liggen.
Nadeel van Filzmoos is dat je met een slechte winter echt hoge pistes mist, en het gebiedje zelf is niet heel groot, maar wij hadden niet meer dan dat nodig met onze nog kleine kinderen.

In feb naar St. Anton. Heerlijk gebied. Nederlandse skileraren. Goed eten. Apres ski. Nu al zin!

Wij gingen tot nu toe altijd naar Hochzeiger.
Goedkope skikaart (kinderen t/m 10 gratis).
Wij namen altijd een seizoenskaartvoor 920 euro met 5 man.
Perfecte pistes met snelle stoeltjesliften met overkapping.
Sneeuwzeker en niet duur, pistes altijd perfect geprepareerd.
Leuke off-piste.
Gaan nu een keer naar Frankrijk, zijn hier 8 keer geweest.
Appartement altijd in Wald gehuurd, 5 persoons voor 60 euro/nacht.
We gingen daarom soms wel 3keer per jaar.

Onze kinderen van 8 (tweeling) en 10, hebben ondertussen al een bronzen medaille bij de franse skischool en gaan komend seizoen voor goud. Ze gaan al 2-3x per jaar mee skiën vanaf hun 3 jaar.

Ga dus gerust als ze nog in de kleuterschool zitten, wacht niet tot ze in de lagere school zitten.

Nu het perfecte kinderskigebied bestaat niet, omdat het ook van je kinderen en hun leeftijd afhangt.

Voor kleuters is er één fantastische oplossing, ga met Intersoc mee skiën (vrees dat dat niet kan voor onze Nederlandse vrienden?). Dit is verbonden aan een mutualiteit (christelijk ziekenfonds), maar daar heb je verder geen last van :-)
Hier heeft men halve dagen les met franse skischool EN een NL talige begeleider. De andere halve dag is er per leeftijdsgroep opvang en animatie voorzien. Er is zelfs een slaapruimte voor de kleinsten.
Volpension met wijn en water aan tafel, vaak springkasteel binnen, optredens voor de kinderen…

Dit kan je perfect buiten de schoolvakantie, je kinderen zijn dan volledig gratis (buiten de skiles).

Vanaf het lager onderwijs, wordt deze formule echter onbetaalbaar, maar dan heb je het voordeel dat ze ondertussen al goed genoeg kunnen skiën.

En met 3 kinderen hebben we hen geleerd om zelf hun ski’s (ofwel ruilen we met onze stokken) te dragen.

Tip voor Belgen: ga eerste week van Paasvakantie. Dan heb je bv. in Valloire een appartement met zwembad, sauna en stoombad voor 2-300 €, skipas volwassene is 150 € en 4 kinderen zijn gratis.
OK, je weet dat er enkele zuidelijke pistes dicht zijn en dat rond 14,00 uur het beste er van af is.
Maar dan heb je in het dorp, allerlei gratis activiteiten voor kinderen: steltlopen, go carts, telegeleide auto’s, gratis warme choco, …het noemt er zelfs: La Semaine des Belges.
Leuk: voormiddag skiën en na 14,00 uur in het zonnetje net als een zomervakantie.
De kinderen hebben we daar van 12-14 uur bij Maud (spreekt een beetje NL) privé skiles laten volgen.

Wat landen betreft:

  • Oostenrijk:
  • Goedkoper en beter eten op de piste
  • skipassen voor kinderen langer gratis (Ischgl is goed en St Anton is per geboortejaar ipv leeftijd)
  • vaak NL begeleiding of les
  • Betere, snellere en moderne liften met vriendelijke begeleiding om op te stappen.
  • Meer keuze en betere prijs/kwaliteit verhouding qua hotels, zeker met kinderfaciliteiten
  • goedkopere appartementen verder weg via booking.com (maar dan moeten je kinderen al wat ouder zijn, zodat ze geen les moeten volgen en zelf voor hun kleding kunnen zorgen (met wat hulp natuurlijk))
  • Weinig logies op de pistes
  • Lastiger om kleine kinderen klaar te maken en op tijd bij de les te krijgen
  • Vaak heel de dag les, te lang voor kleintjes en met grotere kinderen dan zie je hen nogal weinig.
  • Frankrijk:
  • Appartementen op de pistes
  • Hogere skigebieden qua sneeuwkwaliteit
  • Met paasvakantie, heel goede aanbiedingen (goedkope logies, gratis skipassen)
  • Duur en slecht eten op de pistes (meestal)
  • Enkel franssprekende skimonitors (helpt wel om op voorhand een mail te sturen naar locale ESF en te vragen of er moni’s zijn die een beetje NL spreken)
  • Skipassen voor families zijn duur (familiepas met 20 € korting voor volwassene is nu niet om over naar huis te schrijven)
  • Franse onvriendelijkheid: verhuurketens met slechte services, weinig kindvriendelijk aan liften in vgl met Oostenrijk.
  • Zuidelijke alpen: heel veel bergwegen om er te geraken. Uren kronkelbanen met zeurende kinderen!
Glij blij door die brei :-)

https://www.facebook.com/groups/skimetkinderen/

Een pagina special voor skivakantie met kinderen

Glij blij door die brei :-)
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie