Trainen voor wintersport

Rogier op 07 november 2015· 22 reacties

Trainen tot de eerste echte sneeuw
Trainen tot de eerste echte sneeuw

Elk jaar is het een terugkomend onderwerp, de training voor de wintersport. Lokale skiclubs en verenigingen organiseren trainingsavonden in Nederland en je kunt zelfs online-skifitprogramma’s volgens. Het staat natuurlijk vast dat een training het skiplezier enorm verhoogt en dat de kans op blessures veel lager wordt als je goed getraind de pistes op komt. Maar wie van jullie traint er specifiek voor wintersport? En wat doen jullie precies?

Gek op fietsen
Zelf ben ik gek op wielrennen en mountainbiken. Ik zie mijn fietstochten dan ook als puur plezier en het is een geweldige training om in vorm op de pistes te verschijnen. Ik stap elke week toch wel 4 a 5 keer op de racefiets om de mooie steile wegen bij mij in de buurt te beklimmen. In het begin van het fietsseizoen, net na het skiseizoen, train ik specifiek voor een aantal wielrendoelen. Voornamelijk om mijn fietsmaatjes eraf te fietsen ;-) trouwens. Maar ook om op de beroemde wielren-app Strava records te pakken, mede wielrenners kennen waarschijnlijk deze verslaving. Nu later in het fietsseizoen zakt die motivatie wat weg. Maar nu train ik, en pak ik de fiets, om met stevige benen op de ski’s te kunnen stappen. Ook pak ik later in het seizoen veel vaker de mountainbike om lekker door die mooie bossen te rijden. Voor mij is wielrennen en mountainbiken misschien wel de beste manier om sterk op de pistes te komen.

null

Op stap met m’n dochter
Sinds vorig jaar ben ik de trotse vader van Lisa. En zoals veel jonge vaders weten is het leven met een kind nogal anders. Opeens heb ik minder tijd om de bergen in te trekken of te trainen. Maar gelukkig vindt Lisa het geweldig om in de kar achter in mijn fiets te zitten. Of in de rugdrager. Dus elk weekend trekken wij erop uit in de bergen, lekker wandelen. En met de ruime 11 kilo van Lisa op mijn rug zijn die bospaadjes een serieuze training.

null

Verder
Verder ben ik gewoon graag sportief bezig. Sommige mensen noemen mij zelfs verslaafd. Dat spreek ik niet tegen. Want de dagen dat ik niet fiets, of met mijn dochter de bergen in ben pak ik graag mijn klimschoentjes en touwen, of nog beter ga ik de hoogste bergen in. Op die manier pak ik zelfs nog wat acclimatisatie mee voor als ik zometeen hoog in de bergen sterk wil zijn op de ski’s.

null

Als de eerste sneeuw er is
En als de eerste sneeuw er is pak ik meteen de ski’s en ga ik meteen de bergen in om te toerskiën, want omhoog lopen en daarna echt naar beneden skiën is misschien wel de beste training om sterker te worden met skiën. Dat ik dan af en toe een steentje raak ik de afdaling deert me echt niet.

Bevoorrecht
Ik begrijp natuurlijk dat ik enorm bevoorrecht ben dat ik elke dag in de bergen onderweg kan zijn. En zo mijn trainingen een stuk interessanter kan maken dan in een fitnesszaal. De training is zelf al zo ontzettend mooi en soms zelfs even mooi als het doel zelf. In Nederland is het toch anders trainen. Wat doen jullie zoal om sterk in de sneeuw aan te komen? Of vinden jullie trainen voor de wintersport onzin? Ik ben benieuwd.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Dit jaar voor het eerst een heel jaar wekelijks gesport, een “all round” programma onder leiding van een fysiotherapeut zodat het uurtje ook wel gevuld zit met effectieve oefeningen. Komende 2 maanden wil ik daar nog een schepje bovenop doen, wat extra beweging pakken waar mogelijk, nog wat specifieke training voor benen (squads) en romp (sit-ups/fietsen), maar ik merk nou al dat ik stukken steviger in m’n lichaam zit en de conditie behoorlijk is toegenomen ten opzichte van vorig jaar rond deze tijd.
Kortom: ik denk dat een maandje vooraf trainen wellicht leuk is, maar gewoon het jaar door blijven bewegen en sporten veel effectiever is.

Nee, echt niet off-topic

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Hardlopen, kan altijd en overal.
Kitesurfen, als vrije tijd en wind samenvallen.
Geeft goede conditie en is specifieke training.
Dit doe ik overigens omdat ik dit leuk vindt, de beste motivatie!

@Rogier, mag ik concluderen dat veel fietsen sowieso dus goed is voor skien? Of in ieder geval meer dan gemiddeld fietsen, ook de “gewone” stadsfiets in Nederland?! Zeg maar gewoon het hebben van “fietsbenen”.

Not all who wander are lost

Enthousiast hardloper middellange afstanden tot max 10km.
Elke zondagochtend Mountainbiken in de noord Hollandse duinen om de bovenbenen te trainen. Thuis nog wat squads en andere oefeningen om fit te blijven.

"respect the mountains"

Wat een top leven heb jij @Rogier! Jealous as hel!!

Om fit te blijven: 1X in de week hardlopen, 2X in de week sportschool (combi van Funxtion en krachttraining). En verkies zoveel als mogelijk de fiets boven de auto.

Mijn voorbereiding op de wintersport: 2x per week een uur spinning en elke dag thuis een aantal oefeningen bestaande uit 80 tot 100 squats, zo lang mogelijk planken, 90x stersprong en 40 uitvalstappen. Hopelijk heb ik dan steaks minder last van brandende bovenbenen. Oja, we zijn ook druk bezig om af te vallen dus dat moet het skiën ook ten goede komen.

Winter is coming

Pffff, die irritante autoaanvulling! Steaks moet natuurlijk straks zijn!

Winter is coming

Ik train niet specifiek voor de wintersport. Ik speel Roller Derby, full contact sport op rollschaatsen. Dat doe ik 4 uur in de week. De beste en de leukste bovenbeentraining die er is. Verder fiets ik iedere dag naar kantoor 8 km verderop en loop ik als ik daar zin in heb een rondje hard.

Let it snow, let snow, let it snow!

leuke manier om je voor te bereiden en wow wat een omgeving heb je daar! Dat mis ik hier wel :( De motivatie komt dan ook lastiger soms

Ach, in de zomer 2x per week racefietsen, na het fietsseizoen 2x per week hardlopen, gedurende het hele jaar 2x per week fitnessen en ook nog elke week 2x op de rolband skiën en van september tot april ook nog 1x per week de borstelbaan erbij. Het blijft behelpen in Nederland maar het lijkt mij voldoende.

Eh, niks eigenlijk. Ik ga toch eens wat verzinnen…

5 dagen in week zwemles geven
En ik sta daar 4 dagen ervan in het water, zwemmen doe je bijna niet wel veel lopen door het water
Voor mij in borst diep water
En ik probeer toch wel regelmatig plaats te nemen in de zitski (hopelijk as vrijdag in Montana)

Ik train niet echt specifiek voor de wintersport. Af en toe naar een indoorbaan en daar houdt het betreft wintersport op. Daarnaast train ik minstens één keer per week bij VV De Alblas, met op zaterdag een wedstrijd die ik 8 van de 10 keer de volle 90 minuten speel, dus daarmee houdt ik ook mijn conditie op pijl.

Carnas on Tour

BOSU bal en gymbal training (lunges, squats, rugoefeningen) en met skikes regelmatig rijden zijn een goede training voor het skien

Hele jaar door hardlopen, ca 3x /wk, totaal ca 25km/wk. 1x per week sportschool, Crosstrainer en skate trainer.
Vanaf de herfst ook indoor eigen set oefeningen.

SKIEN GAAF!

2,5 uur Jiu Jitsu in de week. Dat is zeer goed voor de balans, concentratie en conditie. En verder nog een 1x per week een rondje hardlopen.

Born to Ride

Elke dag naar het werk fietsen en weer terug, 25 km
Daarnaast zo’n 3x per week Crossfit en af en toe mountainbiken. Merk dat sinds ik Crossfit doe ik een veel betere conditie heb, dat verschil heb ik vooral op de piste gemerkt afgelopen winter. Geen last van verzuring en uithoudingsvermogen uitstekend! Kon veel langer doorgaan elke dag. Mijn baas doet aan bootcamp en merkt ook daarmee een erg positief verschil.

Ik ben redelijk sportief en heb nog nooit gemerkt dat ik niet fit genoeg was om te skiën. Het enige is dat er soms een klein beetje spierpijn is in de triceps (van 't prikken) of in mijn kuiten (enkelbanden ooit gescheurd, nooit helemaal hersteld dus mijn kuiten staan met skiën relatief veel op spanning).

2 jaar geleden wel veel op de rolband getraind, dat was een topvoorbereiding (toen helemaal nergens last van gehad), vorig jaar niets bijzonders getraind maar eigenlijk ook geen problemen gehad, misschien de 1e dag wat vermoeidheid in de benen na de hele dag skiën.

Ik denk dat, als je niet sport, je voorbereiding zou kunnen bestaan uit squats, lunges en planken (of situps). Dan kom je volgens mij echt een heel eind. En als je niet sportief bent, gewoon rustig aan doen op de piste.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

@Edwin:

mag ik concluderen dat veel fietsen sowieso dus goed is voor skien? Of in ieder geval meer dan gemiddeld fietsen, ook de “gewone” stadsfiets in Nederland?!

Enthousiast fietsen verbetert vooral je cardio en natuurlijk wat beenspieren. Ten opzichte van skiën gebruik je bij fietsen alleen wel veel minder core, dus buik- en rugspieren. Als je vooral in ons vlakke Nederland fietst, kun je dat aanvullen met krachttraining, met name squats en verwante oefeningen (lunges, deadlifts e.d.)

Wekelijks 2x hardlopen plus krachttraining en elke zaterdag voetballen. Als ik niet voetbal dan 3 of 4 keer per week hardlopen en krachttraining.
En dagelijks bewegen, fietsen en wandelen. Lijkt mij voldoende, althans nooit echt last van gehad tijdens het skiën.

Ongeveer nu al een 1.5maand 3 keer week weerstands zwemmen (met zo’n paddeltjes), in totaal ongeveer 5km/week. Of het effect gaat hebben laat ik nog weten.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie