We willen te vroeg maar stoppen te snel

Rogier op 07 december 2015· 41 reacties

April 2015
April 2015

Het is weer zover het is enorm spannend voor Kerst en voor de Kerstvakantie. Dit is niet de eerste keer. Ik heb het al zo vaak geschreven (elk seizoen?) dat ik in blogs op Wintersporters schrijf dat Kerst eigenlijk gewoon te vroeg is voor veel skigebieden. Met het gebruik van sneeuwkanonnen gaan gebieden vroeger en vroeger open, maar qua natuursneeuw is het toch echt pas later in de winter dat alles goed komt. Al met al blijft kerst een spannende periode. Maar toch wil iedereen met kerst al op de ski’s staan. Maar eenmaal na de voorjaarsvakantie denkt niemand meer aan de wintersport en dat is zo jammer, want mijn beste skidagen heb ik vaak in maart en april!

Kerst valt erg vroeg
De eerste sneeuw van betekenis valt vaak pas eind november en begin december. Dat is dit jaar ook weer te zien. Eerdere dumps hebben gewoon heel weinig zin. Dit maakt, als de kerstvakantie vroeg valt (kerst is altijd dezelfde datum, maar de vakantie varieert soms een week) de periode dat de broodnodige dumps moeten vallen erg kort. Praktisch gezegd heb je maar drie weken waarin het dan moet sneeuwen. En drie weken geen neerslag van betekenis is op zich niet zo heel erg raar.

Sowieso moeten we het met kerst van enkele dumps hebben. Meer tijd is er gewoon niet. Als dan één of twee dumps uitblijven zit je al heel snel met weinig sneeuw voor de kerstvakantie.

Kerst 2014
Kerst 2014

Steeds vroeger open
De skigebieden maken het zichzelf ook niet makkelijker. Men wil vroeg open. Steeds vroeger zelfs. En dankzij de sneeuwkanonnen kan dat ook vaak. Maar daarmee geeft men het signaal af dat er al vanaf november goed geskied kan worden, en dat verhaal ligt genuanceerder dan dat. Als het niet koud genoeg is is er geen kunstsneeuw. Ook voor die kou hebben we feitelijk maar twee a drie weken dat we er echt ‘recht’ op hebben. Als je last-minute kunt boeken dan heb je eigenlijk altijd wel ergens natuursneeuw met kerst. Maar je weet nooit precies waar de grote dump gaat vallen. En dus weet je ook nooit precies in welk gebied je goed zit met Kerst. Over het algemeen zit je bijvoorbeeld bij mij in de Zuid-Franse Alpen wel goed, maar dit jaar wordt het (alweer) heel erg spannend.

Ligt er sneeuw, interesse weg
Dan gebeurt er iets raars. We willen allemaal sneeuw. En we willen allemaal een leuke kerst in een winterwonderland. Maar als dat winterwonderland er eenmaal echt is, een aantal maanden later, dan zakken de bezoekersaantallen in de skigebieden (en op onze website) in. Vanaf maart is men bezig met de zomervakantie en met het voorjaar en vergeten we de winter. Maar juist in maart en begin april zijn de condities geweldig. Maar dan opeens zijn we niet meer bezig met de winter.

Raar eigenlijk, want dan is de winter op zijn best…

April 2015
April 2015

De winter is lang
De winter is zo veel langer dan kerst en februari. Ik geef het meteen toe, de slush aan het eind van de dag eind maart is niet altijd even lekker. Maar dat is ijzige kunstsneeuw tijdens een magere kerst toch ook niet? Maar die slush aan het eind van het seizoen is even vaak, zo niet vaker, dikke poeder en strakke sneeuw. Want ik heb vaker poeder geskied met Pasen dan met Kerst. Door diepe poeder knallen midden in april is echt niet raar. Ook niet dat je daarna in korte broek op het terras kan zitten.

Later op wintersport waarom niet?
Mijn vraag is dus aan jullie, de wintersporters, waarom willen jullie allemaal zo ontzettend vroeg op de latten staan? En waarom zakt de motivatie in het voorjaar weg? Wie van jullie skiet er ook graag wat later in het seizoen? Wat zijn jullie ervaringen over het algemeen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Kerst/nieuwjaar zijn de enige twee weken dat (bijna) iedereen vrij heeft of vrij kan hebben… In mijn familie zitten we met schoolvakanties en vakantiespreiding, dus er is geen andere mogelijkheid.

Ik vermoed dat een deel van de verklaring te vinden is in de schoolvakanties. Met Kerst is er 2 weken, dan heb je voorjaarsvakantie nog en als laatste een weekendje met de Pasen (vroeger was dat 2 weken!). Daarna komt pas de meivakantie en dan zijn vaak alleen nog de gletsjergebieden open.

Vorig jaar was ik in April het paasweekend skien met mijn dochter en zoals we nog kunnen herinneren lag er toen bakken sneeuw. Het gebied had nog makkelijk weken door kunnen draaien, maar ze ging de week erna gewoon dicht! Om de voorbereidingen voor de zomer te starten en de medewerkers een welverdiende vakantie te geven. Ongelooflijk in mijn ogen met zoveel sneeuw…maar het gebeurde echt!

Ga altijd in maart, altijd prima te skiën los van de slush op lagere pistes.

Uitrusten doe je maar in de lift.

In 2015, eind maart, een lang weekend Damuls gedaan.
Is zo goed bevallen dat we in 2016 een week val D’isere doen, eind maart.

Met kerst / oud en nieuw naar Val Thorens, ook niks mis mee…

Naast de natuurlijke sneeuwopbouw door het seizoen heen is er nog een belangrijke factor die maakt dat veel mensen zich zorgen maken om de sneeuwkwaliteit (zowel vroeg in het seizoen als in het voorjaar): de meeste plaatsen waar een groot deel van de (Nederlandse) wintersporters graag heen gaat ligt relatief laag. Vooral de ‘authentieke’ dorpen liggen niet erg hoog, wat maakt dat het daar met kerst penibel is qua sneeuw (en de dalafdalingen), maar als het in maart begint op te warmen wordt het daar ook al vrij snel een groen-bruine bende, al dan niet met witte linten als afdalingen. Er zijn uiteraard uitzonderingen…

De sneeuw die jij zo graag opzoekt, @Rogier, ligt voornamelijk op hoogte, en is voor de meerderheid van de doorsnee wintersporters niet bereikbaar omdat A. ze er niet naartoe (willen) lopen op toerski’s, of B. die sneeuw onbereikbaar is vanuit de meeste authentieke dorpjes waar ze zo graag verblijven. Als local heb jij bovendien het voordeel dat je er op uit kan trekken als de condities goed zijn; de meeste Nederlanders moeten het hebben van vroeg vooraf geplande/geautoriseerde vakanties.

Ik snap je verbazing dus aan de ene kant wel (ik deel die verbazing ook vaak, zeker als heel ver van te voren een hotel wordt geboekt op geringe hoogte en dan heel verontwaardigd wordt gereageerd dat daar op 19 december geen dik pak sneeuw ligt), maar aan de andere kant moet je je ook realiseren dat jij niet de doorsnee wintersporter in Nederland bent.

Voorheen kon ik vanwege werk alleen met de Kerstvakantie, maar tegenwoordig heb ik wat meer ruimte om later in het seizoen te kunnen. Qua temp vind ik eind januari/begin februari wel erg lekker, maar daar mijn vriendin niet zo’n kilometervreter is als ik zullen wij toch wat later in het seizoen gaan. Dan kan zij lekker op het terras van het zonnetje genieten! En ik dan hopelijk van lekkere sneeuw en poeder!

@GiGi daar ben ik me terdege van bewust. Bovenstaande foto’s zijn op ongeveer 2000 meter hoogte in de Franse ZuidAlpen genomen, zelfde sneeuw was die dagen prima met liften te bereiken. En 2000 m is in Frankrijk niet hoog. Maar tot eind maart heb ik afgelopen jaren geweldig geskied in o.a. Skiwelt, La Rosiere, Megeve, Pelvoux, Ischgl, om maar wat te noemen. En de condities daar waren gewoon allemaal goed. Je hebt ook laag gelegen meer kans op sneeuw in maart dan half december.
Gebieden gaan zelden open met overal genoeg sneeuw, en sluiten vaak met enorm veel sneeuw.

Click. Click. Peace

@Rogier

De volgende ‘domme’ vraag is dan misschien: Waarom sluiten gebieden als de condities nog goed zijn en er nog mensen zijn die er willen skiën?

@GiGi: ALs je de vraag zo stelt dan is er geen antwoord. Maar het geheim ligt al in je vraagstelling. Er is geen geld te verdienen aan de mensen die nog willen skiën dat zijn te weinig mensen, het zijn er te weinig. De toeristen komen met kerst en in de voorjaarsvakantie. De rest van het seizoen is leuk, maar daar blijft het bij. Dus gewoon niet genoeg mensen voor de kosten die een gebied maakt. En dat is jammer want het skiën is vaak nog zo goed. Ik heb stapels foto’s liggen van koude poeder in reeds gesloten skigebieden…

Click. Click. Peace

Gelukkig zijn wij niet afhankelijk van de schoolvakanties en kunnen we vaak twee keer per seizoen op de lange latten.
Meestal in de loop van januari zodat we niet al te lang hoeven wachten bij het invallen van de winter en in maart nog een keertje.
Ik ben het volledig met @Rogier eens, in maart zijn de omstandigheden (vaak) veel gunstiger dan in januari, de sneeuw heeft lekker kunnen ‘stapelen’ de dagen zijn langer (en dus meestal langere bedrijfsuren skigebied) en ook de temperaturen zijn vaak aangenamer om ook lekker op een terrasje te kunnen genieten.
Negen van de tien keer boeken we last-minute, soms verschuiven we de vakantie zelfs een weekje om de meest optimale omstandigheden te kunnen pakken, werkt perfect, en je komt nog eens in verschillende gebieden :).

Laatste week maart lekker een last minute naar waarschijnlijk Saint_francois_longchamp het ligt er lekker hoog en tja mocht het eind van de dag slush zijn, dan maar een uurtje langer in de zon op terras met een goed biertje erbij :)

Born to Ride

Paar redenen:

  1. de meeste mensen op dit forum kennen maar 2 seizoenen:
    Winter en niet-winter.

Nu hebben we dit jaar toevallig wel een erg mooie niet-winter gehad, maar de maanden naar de winter toe duren lang en zijn saai. We staan dus al vanaf september te trappelen om weer te mogen. Ik mag zelf komend weekend weer om even te ruiken. Gelukkig hoog genoeg, maar freeride-veldjes zullen schaars zijn :(

  1. schoolvakanties
    Onze kinderen hebben niet eens paasvakantie. Alleen goede vrijdag en 2e paasdag. Meivakantie begint pas eind april. Dan kan je nog best wel ergens redelijk skiën, maar dan is de niet-winter ook begonnen. De eerste bbq is al lang aan geweest en de koelkast in de garage is ook voorbereid…

Nou, om nou te zeggen dat eind maart begin april de winter op z’n best is, gaat mij wel wat ver. In de hoge gebieden, oké, maar alles wat met kerst niet heel sneeuwzeker is, is dat begin april ook niet meer. Winter 2002 zat ik bijvoorbeeld de laatste week van maart in Risoul en was nog maar zo’n 25% van het gebied geopend. In het dorp lag op wat slierten kunstsneeuw na helemaal niets. Je kon noch wel naar Vars, maar daarvoor moest je zo’n 200 meter hiken omdat het bovenste deel van de verbindingspiste pal zuid georiënteerd is. Ook in de Skiwelt heb ik eind maart meegemaakt dat vrijwel alle dalafdalingen al gesloten waren. Regen in de dorpen en matige pistes boven.

@Paolie Natuurlijk zijn er ook jaren dat maart en april lastige maanden zijn. Maar het komt zoveel vaker voor dat je niet goed kunt skiën met kerst dan in maart. Dat als je voor sneeuwzekerheid gaat zit je in maart gewoon zoveel beter dan half december.

Click. Click. Peace

Uiteraard zijn er jaren zat dat het eind maart overal nog fantastisch is. Maar wat ik eigenlijk wil zeggen: sommigen roepen nu, na de derde matige kerst op rij, dat het winterseizoen aan het verschuiven is, terwijl we vijf jaar geleden, na een aantal fantastische decembermaanden op rij, met z’n allen nog riepen dat het winterseizoen steeds vroeger startte.
Overigens ben ik het met je eens dat veel skigebieden de problemen zelf opzoeken, door zo vroeg open te willen. Gewoon half december aanhouden, dan zijn over het algemeen genomen de condities gewoon overal goed. En soms een jaartje niet. Net zoals begin april.

Half maart vind ik een topperiode! Vaak veel sneeuw maar ook al een lekker zonnetje.
Begin april ook 2 keer gedaan. Dit beviel ook wel, maar toch vrij veel papsneeuw het ene jaar. Het andere jaar regen, wat gelukkig dan weer de volgende dag over ging in sneeuw!

Belgen gaan heel vaak nog met de Paasvakantie skiën, mede dankzij de vakanties is het dus inderdaad wel interessanter voor ons om later te gaan. Maar ook heel veel belgen gaan gewoon nog einde maart voor een shortski hoor, dus het ligt niet enkel aan de vakantieperiodes… Het seizoen lijkt bij ons gewoon net wat langer te duren :)

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Naast de al genoemde schoolvakanties is voor mij een deel van de verklaring ook de ‘romantiek’ van Kerst in de (hopelijk) witte bergen te vieren. Ook ben ik een echte ‘koud-weer’ skier en zou het liefste in januari op wintersport gaan, waar de kans op goed koude dagen en een zich al aardig vormend sneeuwdek goed is. Uiteraard is iedere dag skien geweldig en loop ik niet weg voor een middagje slush, maar als ik mag kiezen…

Later in het seizoen komt ook weer korter op een zomervakantie te liggen en dan wordt de periode tussen zomer- en wintervakantie weer zo lang. Als ik de luxe zou hebben, dan zou een keertje vroeg in het seizoen (Kerst) en een keertje laat (Pasen?) natuurlijk het mooiste zijn.

In mijn herinnering sinds midden jaren 70 overigens maar 3x een ‘groene’ kerstweek in de bergen gehad (>1200m hoogte), waarvan de laatste 2 jaar nog vers in het geheugen staan. Daarnaast in de jaren 90 een keer 2 weken elke dag van Fiss naar het Kaunertal (13 haarspelden down en -toen nog- 29 haarspelden omhoog naar 2700m tot dalstation van Kaunertaler Gletscher). Kerst 2011 en 2012 waren juist weer ontzettend goed, met bakken sneeuw. In 2011 was er echter tot 6 december niet of nauwelijks sneeuw, en begon het feest pas op 7 december.

Al met al is Kerst inderdaad aan de vroege kant en is het eigenlijk altijd wel spannend of de goeie dump wel op tijd gaat vallen. Toch is het voor mij de beste periode voor een wintersportvakantie. Daarna lang nagenieten en continue de kriebels krijgen als ik de fantastische berichten later in het seizoen lees en zie.

Om bovengenoemde redenen heb ik voor mijzelf het ideale schema bepaald: een lange week (eind) januari/begin februari zodat ik geen kerst en geen krokus drukte heb. Die week volg ik nog even op met een lang weekend in maart.

Zo heb ik beide situaties in een jaar, de kou en strakke pistes in januari met soms een dump en de zon icm sneeuw in maart.

Vorig jaar voor het eerst gedaan en zolang ik nog niet vast zit aan de school vakanties zal ik dit proberen te behouden!

Maart is wat mij betreft DE wintersport maand bij uitstek!
De accomodaties zijn relatief goedkoop, de zon staat weer wat hoger aan de hemel waardoor het langer licht is, in de skigebieden is het rustig en niet te vergeten er is al zoveel sneeuw gevallen dat de gebieden er gewoon prima bij liggen, tel daarbij op dat er nog wel een vers laagje bij komt en je wintersport kan niet meet stuk!
Vorig jaar half maart in Monte Rosa een geweldige week gehad en dat jaar ervoor in les sybelles ook een top week!
JA echt een top maand!

"respect the mountains"

Let wel! Zoek het in die maanden wel iets hoger op om eventuele teleurstelling te voorkomen

"respect the mountains"

Met Kerst en februari zijn de enige weken dat er vakantie is, dus zijn wij gedwongen die weken te gaan

Zit een kern van waarheid in ,maar het weer kan je niet sturen, wij gaan aankomend weekend al, dus behoorlijk vroeg om die reden boek ik altijd Solden hier is een gletcher. De laatste 7 jaar is dat nog altijd goed bevallen soms is niet alles open, maar je kunt tenminste altijd skiën.

Ga vaak eind januari, tot nu toe altijd goede condities gehad (heb gelukkig geen schoolvakanties waar ik aan vast zit)

Heb wel een andere vraag, ben van plan dit jaar een tweede vakantie te boeken in de 3de week van maart (19-26 mrt) het idee is om naar valfrejus te gaan heeft iemand hier ervaring mee? of is het sneeuwtechnisch verstandiger om de eerste week van maart te pakken? ( De pakket reizen zijn interessant geprijsd eind maart ;P )

Mooi bericht dat laat zien wat de kunstsneeuw tovenaars in de Dolomieten kunnen doen zonder natuursneeuw, maar wel een paar koude nachten - 480 km piste open!
http://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=48&t=545…

The older I get, the better I was

Ja die Italianen! Meesters in de sneeuw! Kan geen alpenland tegenop. Respect!

"respect the mountains"

Afgelopen jaar, eind april (18-22) in Ischgl geweest, iedereen in mijn omgeving verklaarde me voor gek, “tis bijna zomer man!” Ik dacht, wacht maar eens, paar filmpjes en iedereen was stil…Bijna hele gebied was open, zelfs de dalafdaling. Om 11 uur leek het wel of ik een first track had bij de rode nr.30 bij Paznauner Thaya, maar das bijna niet te geloven…boven bleef het ook smiddags goed, dalafdaling natuurlijk wel slush, maar ach, wat maakt dat uit aan het einde van de dag

First powder, last beer...!

Wij verspreiden onze skivakanties zodat we een beetje vanalles hebben , vrijdag as richting Tignes. Daar waar dit enkele jaren geleden een zekerheid was is het nu toch al enkele jaren een beetje billenknijpen… Maar skien kunnen we altijd :-)
Eerste week van Februari richting Saalbach en eind maart sluiten we ons seizoen af in Val Thorens.
Nadien begint het zomerseizoen voor ons!

Spreiden! Half januari met het gezin twee dagen Sauerland (als er sneeuw ligt), na Carnaval vier dagen Feldberg met mijn zoon en begin maart met een vriendengroep van acht personen vijf dagen naar Brand in Oostenrijk. Lekkere opbouw qua mogelijkgheden van de gebieden. Sauerland en Zwarte Woud zijn errrug voordelig. In Feldberg hebben we een hotelletje (lees pensionnetje) op de piste, HP + pas voor 75 euro pppn in het hoogseizoen. In het Sauerland slapen we bij kennissen en in Brand zitten we duur in een vier sterren hotel.

Na regen komt zonneschijn, na de herfst komt wintersport!

Tja, een beetje makkelijk schrijven Rogier. Als wintersportliefhebber, maar tevens vader van drie kinderen, ben ik gebonden aan de schoolvakanties…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie