Geen sneeuw, wat nu?

Rogier op 08 december 2015· 15 reacties

null

Er zijn gebieden waar het begin van het seizoen er rooskleurig uitziet. Maar er zijn ook genoeg gebieden waar het echt nog erg matig is, en helaas is dit soms een understatement. Zelfs in de Noord Franse Alpen waar het best redelijk gesneeuwd heeft stellen een aantal gebieden hun seizoensopeningen uit. Stel nu dat je je reis geboekt hebt in de kerstvakantie naar een gebied waar weinig of geen sneeuw ligt, wat doe je dan?

Het kan nog goed komen
Zoals Roel in zijn weerbericht al zegt halverwege volgende week kan het goed komen. Het zijn dan wel de laatste kansen, maar een kans is een kans. Zo herinner ik me twee seizoenen geleden ook dat het letterlijk op de valreep goed kwam en ongeveer de hele kerstvakantie bleef het toen sneeuwen. Het kan nog goed komen voor de eerste week van de Kerstvakantie en dus zeker ook voor de tweede week. Die race is nog lang niet gelopen. Ik weet het, het verleden is geen garantie voor de toekomst, maar ik heb, sinds ik hier woon nog nooit een kerstvakantie gehad zonder verse sneeuw… Dus misschien maken we ons zorgen om niets. En veel gebieden hebben mooie lijnen met kunstsneeuw klaar liggen, dat is beter dan niets.

Vorig jaar midden in de kerstvakantie
Vorig jaar midden in de kerstvakantie

Een ander gebied
Stel je dat je daar niet op wilt wachten en je wilt wel per se skiën dan kun je natuurlijk een ander gebied uitzoeken. Sommige reisaanbieders maken dit mogelijk. En soms kun je door even je auto te pakken naar een gebied rijden waar wel sneeuw ligt. Zo kun je skiën. Bedenk wel dat er veel skiërs in de geopende gebieden zullen zijn. Het zal er druk zijn.

Annuleren
Vind je skiën of boarden echt belangrijk? Ga je echt naar de bergen om te skiën en wil je veel pistes open? En is in dat jouw gebied niet het geval? Dan kun je overwegen om te annuleren en het geld wat je daarmee uitspaart is te gebruiken voor een andere skitrip op het moment dat er wel sneeuw ligt. Een moeilijke keuze, maar als je vanwege het skiën gaat, dan zul je niet gelukkig worden van bruine skipistes. Dus dan kun je beter thuisblijven. Maar…

Een keertje ijsklimmen, is dit geen idee?
Een keertje ijsklimmen, is dit geen idee?

Maar, de bergen zijn zo mooi
Maar in de bergen kun je zoveel meer dan alleen maar skiën en boarden. Je kunt op zoveel meer manieren genieten van de bergen. Geweldig mooie wandelingen, mountainbike tochten en waarom niet een mooie rotsklimtocht of klettersteig met een gids? Of nog spectaculairder een ijsklimtocht? Of als dit allemaal te sportief is, dan kun je gewoon genieten van het heerlijke leven in een mooi Alpendorpje. Lekker eten, lekker drinken, bij een wijnboer langs of een kaasboer bezoeken. Er zijn zoveel mogelijkheden naast de wintersport. De bergen blijven de bergen ook als er geen sneeuw ligt.

Wie van jullie heeft geboekt in een gebied waar weinig tot sneeuw ligt? Wat zijn jullie plannen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik had al een topic van je verwacht, ik kan me voorstellen dat je, je wend naar de andere mooie dingen van de alpen die je nu wel hebt maar kan me voorstellen dat je gek word van de weersomstandigheden en het gebrek aan sneeuw in je woonomgeving ;)
Uiteraard als alpen liefhebber en natuurliefhebber ben ik het volkomen met je eens!, maar dat geld voor mij dan meer rond de zomertijd :P
In de winter naar de alpen reizen zonder sneeuw en daarmee zonder ski/board mogelijkheden is voor mij hetzelfde als naar een bordeel gaan om seks te hebben en alleen maar mannen aan te treffen…:D

Beste Rogier en alle andere;-), wij gaan dus van 19 tot 26 december naar la norma en hebben daar particulier een huis geboekt voor 10 personen (gezellig met de familie…) idd komen we om te skiën en gaat dat dit jaar echt wel met de te verwachtte aanzet van de kanonnen vanaf het weekend! Vorig jaar hebben onze kids hier voor het eerst les gehad op een restje kunstsneeuw/ijs wat er lag dus die kunnen dit jaar echt wel meer meters maken gezien het nu helemaal wit is!!!
We hebben er zowiezo zin in:-)
Verder over de andere activiteiten: vorig jaar dus regelmatig een wandeling gemaakt maar met kids van toen 3 en 5 is het op dat front behelpen:-) en zouden we liever sleeën en ravotten in de sneeuw na het skiën;-)

LA NORMA😍☃️

en uiteraard zijn sommige mannen daar nog blijer mee maar ik zie toch liever vrouwen dan :D

Ik kan me voorstellen dat je eigenlijk gaat om voornamelijk te skien/boarden. Vaak is het ook dat men niet beter weet. Wat kosten dat soort dingen eigenlijk? De “overige” sporten. Je kunt ook niet zomaar even gaan ijsklimmen natuurlijk. Je hebt wel de nodige kennis en spullen nodig.

Overigens is dat een beetje als in de zomer. Als ik in de zomer naar de Alpen ga wil ik eigenlijk ook “gewoon” mooi en warm weer hebben om dingen te kunnen ondernemen. Uiteraard hoeft dat geen 30 graden te zijn, maar hele dagen regen zou uitermate k*t zijn. Al ga ik met regen net zo goed op pad. Overigens heb je in de zomer ook meer dan alleen wandelen of fietsen/mountainbiken. Wie doet er wel eens andere sporten zoals kayakken, raften, hydrospeed, via ferrata, canyoning of een hike?

Not all who wander are lost

@Edwin. Bij mij in de buurt kun je middag ijsklimmen voor 50 euro. En een tocht doen met twee personen voor ca 250 euro (hele dag) materiaal en alles inbegrepen. Dat is echt de moeite waard!

Click. Click. Peace

Ok, wel prettig dat je dat zonder enige ervaring en kennis kunt doen. Ik heb alleen ervaring met klimmen op een rotswand, maar dit lijkt mij zeker een keer heel tof. Al vind ik 250 euro nog best een hap geld.

Wat is er eigenlijk nog meer wat je kunt doen buiten skien/boarden? Met of zonder sneeuw

Not all who wander are lost

@Edwin. Dus 125 met een ander ‘slachtoffer’. Maar het is echt heel erg de moeite waard.

Click. Click. Peace

@Rogier, leuk filmpje! Het lijkt mij zeker eens de moeite waard.

Not all who wander are lost

Niet om het een of ander, maar als het nou niet koud genoeg is voor kunstsneeuwproductie, hoe kan het dan wel koud genoeg zijn voor ijsklimmen :&

@Ilekso Dat is een hele goede vraag ;-) Maar er zijn genoeg gebieden die hoog genoeg zijn voor watervalijs (en makkelijk te bereiken zo zonder sneeuw) en waar de skigebieden goed onder liggen. Ik heb dit jaar al meerdere watervallen beklommen (nu is het eventjes te zacht) maar als de sneeuwkanonnen net aan aankunnen dan worden natte rotsen (meer is het vaak niet) vaak al mooie bevroren watervallen. (De foto in het blog is van afgelopen dinsdag)

Click. Click. Peace

Geen excuus om niet te skien :D

Een beetje wandelen en fietsen in het nu nog groenen zillertal en in uiterste nood een keer skiën op Hintertux.

Wij gaan naar Sulden am Ortler. Daar is het ook erg groen. Het gebied is gedeeltelijk open, dus daar doen we het dan maar mee. Schnalstal, Samnaun, Nauders,Scuol liggen niet zo ver uit de buurt, dus daar kan je ook eventueel nog heen als je het in Sulden wel gezien hebt. We gaan ook nog naar de kerstmarkt in Merano en naar een wellnes zwembad. Wandelen kun je ook overal in de buurt. Het is wel jammer want ik heb liever bakken met sneeuw(ook voor het plaatje en het gevoel) maar vervelen zullen we ons niet doen!

Wij gaan naar winterberg met oud en nieuw, indien we merken dat er te weinig sneeuw ligt, nemen we de hond dan toch mee ipv op “hotel bij de ouders” en gaan we lekker wandelen en eten.

If you're not living on the edge, you're taking up too much space

Genoeg dingen te doen; we zijn al eens gaan karabijn-schieten bij een plaatselijke vereniging in Mayerhofen geloof ik en werden daar heel hartelijk ontvangen. Meestal kan je in Oostenrijk ook de schrijnwerkerijen en oude ambachten gaan bezoeken. Klinkt wat ouderwets maar is eigenlijk heel interessant en de mensen zien je graag komen als je je manieren houdt. :-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie